icon

Dá sa prežiť so 112 - 150 eur na mesiac?

kakcka1020
1. mar 2023

Dobrý ďeň.

Mám otázku, aj keď to tu už bolo viackrát ale neboli konkrétne napísané veci.
Nadpis vraví jasne. Dá sa prežiť resp. jesť normálne so 112-150 Eurami na mesiac? Nejde o to, že by som zarábal málo, ale chcem si našetriť veľa za málo času. Žijem sám v BA a do tohto rozpočtu chcem počítať len stravu, všetky iné veci ako napríklad kozmetika alebo niečo do bytu sa neráta, čiže čisto iba jedlo. vychádza to na cca 28-37,5 EUR na týždeň. Všetky diskusie sú buď z 2011 alebo 2015 a pod.

Je to teda možné? Ak nie, koľko je pre Vás min. rozpočet pre jedného na mesiac? A nie, žiadne reštiky ani bolt, wolt, foodpanda nič podobné nepripadá do úvahy. žiadny alkohol, cigarety, nič. Čisto len jedlo.

Poprípade kde je lacnejšie? V Rakúsku alebo na Slovensku? Nejem veľmi mäso, čiže kľudne beriem aj bezmäsité jedlá. Autobus do Hainburgu an der Donau je za tri éčka. Zase nechcem kupovať a jesť odpad, nechcem zase jesť nezdravé veci a odpad, ktorý nám sem doviezli len aby som otočil každý cent vynútene. Všetko s mierou a rozumom.

Ďakujem.

christie11
2. mar 2023

@stvura necitala som ostatne autorove vyjadrenia,
Chcela som len poukazat na to,ze sa z takeho rozpoctu sa da pripravit aj relativne zdravy a chutny jedalnicek. Je tu kopec komentarov,ze je to nerealne, nezdrave, bude jest same mucne jedla.
Jasne, ze nebude gramazovo nakupovat,to by bolo neekonomicke.ale vydrzi mu to potom na viac dni.
My sme doma prisli na to,ze najviac usetrime tym,ze doma peciem vsetko pecivo.nechodime preto casto do obchodu a tak nekupim to co nevidim 🙂

stvura
Odpoveď bola odstránená
stvura
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
2. mar 2023

@stvura Áno, čítala som celú diskusiu.

mircalla
2. mar 2023

@buberova Su? Ja vidim jeden. Ty vidis daco ine? Pises, ze su...
@luccija Ja do toho tiez davam ovocie. pisala som to vyssie. Pises maliny, jahody....nuz my ovocie zo zahrady napriklad nemame. Maliny a jahody i v sezone jedny z najdrahsich
To akoze mrazis? Rozmrazene ovocie je dost bez chuti a vodove, to radsje ostanem pri sezonnom, pripadne cucoriedky.

luccija
2. mar 2023

@mircalla ked nemrazis ako vies?tak si tam postruha jablko a banan.Iste daju sa spravit vlocky s orieskami, platkami bio kokosu, kokosovym mliekom, chia semieckami nie je umenie spravit vlocky za x eur.Ale tak ty slovne utocis vzdy nic nove

buberova
2. mar 2023

@mircalla prosím ťa ukáž mi v mojom komentári slovo SÚ.. ty si tvrdila že si ešte taký jogurt nevidela.. a je to ešte aj slovenský, žiadne poľský ako sa tebe vyššie nepáčilo.

A ešte pozerám v Bille je Probia 135g za 0.33€, a jogobella za 0.35€ čo áno nie je 0.30€ ale je to menej ako 0,40..

stefi_k
Autor odpoveď zmazal
mircalla
2. mar 2023

@buberova Ozaj som rada, ze mas tie zlavy tak zmaknute a mas na to cas sa nahanat po roznych obchodoch. Nerada by som sa dostala do tohto extremu, ze beham po obchodoch, aby som ustreila par centov. Vascinou nakupim, kde to mam momentalne najjednoduchsie, ak je akcia vyuzijem ak danu vec potrebujem. Takze je to nielen otazka kvality (netvrdim, ze lacne je nevyhnutne nekvalitne) ale aj casu

buberova
2. mar 2023

@mircalla čosi 😁😁 ja nakupujem hlavne v Kauflande.. len raz za čas do Tesca na bezlaktozový syr do varenia a keď nám dochádza bezlaktozové mlieko tak sa pozriem kde je na akciu..

Len sa mi nezdalo tvoje vyjadrenie, tak som trošku pogooglila..

mooonika1975
2. mar 2023

ja by som šla hlavne do strukovin, je to zdroj bielkovin, nahradi maso, a je to zdravé, ja teda aj tak varim, šošovica, fazuľa, mám porobené šošicové guličky, hodene do mraziaka, potom vyberiem len na cestoviny s paradajkami pasirovanými. Fazuľa,uvarim mrazim, robim pomazanku, do masa. Soja , cicer. Z cicerovej vody majonezu, tu zase na zemiakový šalat. Je to málo peňazi, ale treba skúsiť.

nikyball
2. mar 2023
loliki
2. mar 2023

@0silvia0 🙂 Toto mi pripomenulo jedno nedorozumenie s mužom. Išiel na predveľkonočný nákup, ja som chcela piecť, tak som mu hovorila, aby kúpil aspoň 30 vajec. A on prišiel domov s 30 kinderkami. 😀

0silvia0
2. mar 2023

@loliki esteze bola Velka noc, urcite sa minuli😁

bluka2
2. mar 2023

@mooonika1975 neviem, či kolegovia v práci ocenia jeho novú strukovinovu diétu...

loliki
2. mar 2023

@0silvia0 Deti sa potešili. My sme sa zasmiali. 🙂 Minuli sa samozrejme.
Tak len pre upozornenie gazdinkám: Vysvetlite presne, čo od muža očakávate. A overte si, či pochopil z počutého to isté, čo ste vy povedali. Lebo jeden o koze, druhý o voze.

xqwertyx
2. mar 2023

@mircalla uz ti vyššie niekto spravil screen ze áno sú aj za 0,30 jogurty, nemusím to hľadať na nete ja.
A ano uznávam ze mas pravdu ze ísť kvôli jogurtu na opačnú stranu mesta je nezmysel. Ja mam napríklad po ceste z prace 5 obchody (Tesco, Lidl a ešte ďalšie 3 malé u nás v dedine, do tých ale moc nechodim). A keď som aj dlhsie doma a potrebujem ísť na nákup, tak prelistujem letáky na internete a podla toho vyberám kam idem do obchodu, samozrejme bavíme sa o veľkom nákupe, že sa mi to aj oplatí.
A k tej zelenine. Mne napríklad stačí dat si k raňajkami 1 rajcinu (nemyslím cherry 🤣), ja nepotrebujem aj rajcinu, aj papriku, aj uhorku aj XY rôznej zeleniny.
Ako bolo uz vyššie písané, je pravda že ľudstvo sa strašne s prepacenim "rozžralo" (tým nemam na mysli teba🙈), ale bohužiaľ je to pravda. Kedysi mali na raňajky chleba s masťou a s cibuľou a nič im nechýbalo 🤷‍♀️

martinkatinka
2. mar 2023

@loliki to mas ako moj muz, poviem, ze nrch kupi 5 jablk a on ti donesie 5 kg jablk

mooonika1975
2. mar 2023

@bluka2 ach, 😂 moji sa nesťažujú, a pri dostatku pohybu to pekne sa "rozleti" 😂 trochu metánu ešte nikoho nezabilo , teda zatiaľ 😂

jenisjenis
2. mar 2023

@drahomirrra ranajky ,obed ,vecera ,pitie a ovocie a zelenina ? Chce zit zdravo...

jenisjenis
2. mar 2023

@andrea_82 inak sa rata jedlo ma 3 osoby a inak na jednu..pan chce zit aj zdravo..ak naratame ranajky , obed veceru nejake pite ovocie a zeleninu tak to je urcite tych 8- 10 eur denne pre chlapa..

zobaka
3. mar 2023

nizkoprijmove domacnosti musia vediet doslova carovat, ked nieco je nad rozpocet, proste to nekupis, ale urobis obed z menej ingrediencii, ako pisala baba vyssie ludia su rozjedeni, nepotrebujeme tolko jest, aj ked zase komfort je komfort

dnes som sa zamyslela nad tym, kolko sme zjedli, pisem za seba ked berieme, kolko moze clovek zjest lacnejsie

ranajky: tie ma vychadzaju cca 1 euro denne, niekedy menej, ranajkujem jogurt a mam asi 500-700 g vrece s granolou, ktora mi vydrzi cca mesiac (asi cca 3 e, obsahuje vlocky, susene ovocie)

obed: cestoviny s tuniakom a kyslou smotanou, smotana tiez zdrazela a robila som fakt plny hrniec cestovin a vystacila som si s 1 ks smotany, 1 konzervou tuniaka a 1 konzervou kukurice, pridala som tvrdy syr (ten by nemusel byt) cize mali sme z toho 2 x obed a veceru pre 3 (cca 9 eur) - kebyze to rozpocitam na jednu osobu mam to aj na dalsie dni

prisposobujes sa situacii, ktoru mas proste, su ludia, ktori zacinaju den v ranajkarni, obed v restauracii a veceru tiez, alebo kupuju panenku, svieckovicu, lososa a povedia, ze im treba 600 e na jedlo...ale ked raz nemas nevycarujes

treba davat pozor aj na potraviny, napr. pacia sa mi potraviny Fajne, ale tam su ceny ako v Amerike, raz za 3 mesiace tam vojdem a proste neodolam ich domacemu vajickovemu salatu za 10 e kilo, uplny exces, viem😅...fakt strasne ceny, aj salamy vsetko..maju uroven, ale..nie su pre bezneho obcana, vacsinou nakupujeme v Kauflande a Lidl, ako islo vsetko hore, uz nekupujeme sladkosti, chrumky, kolaciky, co nie je na skodu vobec

summer23456
3. mar 2023

@xqwertyx veru a kedysi ťažko fyzicky pracovali a žili na zemiakoch, kapuste, čo si dopestovali,mäso raz za týždeň a pomaly boli aj zdravši, žiadne alergie, apod.

lujza123
3. mar 2023

@bluka2 strukoviny treba pri namacani zaliať vriacou vodou a pred varením preplachnut, vodu v ktorej staly vyliať.
Ak by nepomohlo, tak odmocene krátko povariť vo vode s trochou sódy, vodu vyliať, strukoviny preplachnut čistou vodou.

Veľa ľudí sa strukovín bojí koli prdom, pritom stačí ich iba vedieť pripraviť a samozrejme trochu si zvyknúť.
Určite sú zdravši zdroj bielkovín ako nejaké lacne hormónami a antibiotikami napchane kurča z Poľska. Alebo tie naše slávne parky, salamky, šunky každý deň a potom rakovina hrubého čreva

dadis
3. mar 2023

Ano, tiez si myslim, ze ludia sa zbytocne rozjedli. Aj ti, co sa stravuju zdravo, jedia prilis. Podla mna, naranajky ked si dam ovsenu kasu, tak si do nej nemusim davat cucoriedky, maliny, para orechy, javorovy sirup. Ja ju vacsinou jem iba jemne posypanu skoricou alebo kakaom a na desiatu si dam jablko/hrusku/banan. K obedu si dam pokojne kapustovy/mrkovy salat ku klasickemu rizotu (bez parmezanu a masla) a vecer si dam natierku z tofu na grahamovom rozku/chlebe s kapiou/redkovkou. Myslim si, ze jem zdravo, nie som hladna, chuti mi. Velmi sanad jedlom pocas dna nezamyslam. Mam pocit, akoby sa ludia jedlom odmenovali, vynahradzali si nim nieco. A nie su to len ti, co si kupuju chipsy a sladke vody..ale aj ti, co sa snazia o zdravu vyzivu.. .

kristinalas
3. mar 2023

@kakcka1020 ja mam 150 na tyzden

kristinapetronela
3. mar 2023

@christie11 to kinderko 😉🙂

marlent
3. mar 2023

Určite sa dá..ak sa stravujes v práci ze máš obedy
Ja by som z toho v pohode vyzila

marzuz89
3. mar 2023

@mircalla jablka su vzdy niekde nejake v akcii. Tak si kupim kilo za 89centov a nie za pomaly 3€ evelinu v plnej sume, ved to je jednoduche. Biele obycajne jogurty stoja 20centov, tak si nebudem kupovat take tie za 1€. Nebudem kupovat vineu a fantu, ani mineralku, budem pit tockovu. Sunku si kupim za 11€ kilo v masiarstve a nie za 25€ kilo v plaste v obchode. Kde je 6 platov hrubych pomaly ako prst 😬 nebudem kupovat instantnu kasu ovsenu za 55 centov jednu, ale kupim si za 80centov kilo a mam ju na mesiac. Velmi sa da usetrit len rozmyslanim pri nakupovani, a nie este ak clovek vyuzije akcie a vari zdravo, ale lacno.

Niekto 150€ prirovnal k internatnej strave. Cize parky, cestoviny, spagety, polotovary. To musi vyjst denne VIAC ako rozumne zdrave jedlo.

mircalla
3. mar 2023

@marzuz89 Prosim ta, co robis s kilo sunky? Zase mrazacik? Nic co je rozmrazovane nema rovnaku kvalitu. Viac ako 10 dkg nekupujem, nerada mrazim, je po po rozmrazeni uz dost ine, vodove. Neviem o com hovoris, ale vinei, fanty nepijeme. Jedine fresh dzusy a vodu. Fresh dzusy su drahe, vacsinou pijeme cistu vodu. . Tockova, neviem co to je...Poprosim ten link na jogurt za 20 centov....
Jablka samozrejme rozdiel v cene ale v kvalite, lacne jablka nechutna chut, sypke....Cize nie je jablko ako jablko. Opat som jablko za 89 centov nevidela

https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S...