Dá sa pripraviť na ekonomickú krízu?
Čoraz častejšie sa hovorí o tom, že nás čaká ekonomická kríza. Dá sa na takúto situáciu nejako pripraviť? Zaviesť nejaké opatrenia?
@romino nepodľahla som ilúzií, lebo média a algoritmy. Je to cítiť aj v každodennom živote, v podnikaní, ľudia idú zdravotne dole atď. Ja sa na to vyslovene nefokusujem, ale nedá sa to nevidieť.
@anonym_46d6cf ok, ved ja sa rad dozviem viac. Mozno nakoniec ja zijem v nejakej bubline. Hovorim bez ironie.
Zaujimalo by ma blizsie - kde sa hybes, medzi akymi ludmi ? Ktora cast Slovenska ?
Vies prosim uviest nejake priklady ?
Ze akoze clovek Xy sa venoval tomu a tomu, ale v poslednych mesiacoch krachuje, lebo ...
Tato tema ma uprimne zaujima, lebo fakt to sledujem po diskusiach nejaky ten rok,
ako udajne krachujeme , ludia su uz na tom zle...a potom do toho pride dovolenkova sezona, a cestovky zahlasia nove rekordy, ako by sa nechumelilo. A pritom ako neskutocne zdrazeli dovolenky za posledne roky.
Lyziarske strediska atd ...a nic, ludia chodia aj nadalej, ak nie aj viac.
Logicky by vsetko toto badatelne padalo ako prve...
Ja to nevidim, a to zijem na strednom SK, nie Bratislava.
@anonym_948eef základné zásoby potravín, ak nebude fungovať zásobovanie alebo bude násilné rabovanie v obchodoch
@anonym_e9bc59 pozeráš veľa sci-fi 😂
@anonym_e9bc59 pozeráš veľa sci-fi 😂
@anonym_dcf532 možno Slovensko nebude tak zasiahnuté ako ostatné krajiny ale aj u nás to nebude med lízať, hladný človek sa pustí do rabovania, už nemá čo stratiť
@anonym_46d6cf ok, ved ja sa rad dozviem viac. Mozno nakoniec ja zijem v nejakej bubline. Hovorim bez ironie.
Zaujimalo by ma blizsie - kde sa hybes, medzi akymi ludmi ? Ktora cast Slovenska ?
Vies prosim uviest nejake priklady ?
Ze akoze clovek Xy sa venoval tomu a tomu, ale v poslednych mesiacoch krachuje, lebo ...
Tato tema ma uprimne zaujima, lebo fakt to sledujem po diskusiach nejaky ten rok,
ako udajne krachujeme , ludia su uz na tom zle...a potom do toho pride dovolenkova sezona, a cestovky zahlasia nove rekordy, ako by sa nechumelilo. A pritom ako neskutocne zdrazeli dovolenky za posledne roky.
Lyziarske strediska atd ...a nic, ludia chodia aj nadalej, ak nie aj viac.
Logicky by vsetko toto badatelne padalo ako prve...
Ja to nevidim, a to zijem na strednom SK, nie Bratislava.
@romino každý žijeme v nejakej "bubline" myslím, že to je normálne. Ja pracujem 30 rokov v ekonomickej oblasti. Mám malú účtovnú firmu. A za ten čas sledujem a porovnávam, ako sa vyvíja spoločnosť, ekonomika, uvažovanie podnikateľov atď. A vnímanie sa mení aj vekom. Inak človek maká a uvažuje keď má 25, a po 50-tke. Neviem mám pocit, že z ľudí vychádzaj v čase krízy, pod tlakom to najhoršie. Sama som v priebehu roka klesla o -50% tržieb. Lebo ľudia šetria, trpia pocitom neistoty a uchyľujú sa aj k nekalým praktikám a ja nechcem za to niesť zodpovednosť. Tie dovolenky čo spomínaš, možno sú kúpené na dlh, možno za posledné peniaze. Ťažko povedať. Ľudia nechcú v očiach druhých vyzerať, že to nedávajú... Ale reálne to vidím aj na domácom rozpočte, že to ide proste dole vodou a nemôžeme si už dovoliť to, čo pred pár rokmi, resp. neušetríme už toľko at´d. Od Bratislavy bývam cca 150km
@romino každý žijeme v nejakej "bubline" myslím, že to je normálne. Ja pracujem 30 rokov v ekonomickej oblasti. Mám malú účtovnú firmu. A za ten čas sledujem a porovnávam, ako sa vyvíja spoločnosť, ekonomika, uvažovanie podnikateľov atď. A vnímanie sa mení aj vekom. Inak človek maká a uvažuje keď má 25, a po 50-tke. Neviem mám pocit, že z ľudí vychádzaj v čase krízy, pod tlakom to najhoršie. Sama som v priebehu roka klesla o -50% tržieb. Lebo ľudia šetria, trpia pocitom neistoty a uchyľujú sa aj k nekalým praktikám a ja nechcem za to niesť zodpovednosť. Tie dovolenky čo spomínaš, možno sú kúpené na dlh, možno za posledné peniaze. Ťažko povedať. Ľudia nechcú v očiach druhých vyzerať, že to nedávajú... Ale reálne to vidím aj na domácom rozpočte, že to ide proste dole vodou a nemôžeme si už dovoliť to, čo pred pár rokmi, resp. neušetríme už toľko at´d. Od Bratislavy bývam cca 150km
@anonym_46d6cf tak som zvedavy. Ak je vyznamnejsie percento ludi, co si nemozu dovolit to co pred par rokmi, tak by sme si mali, hadam uz aj zakratko, tento rok, vsimnut krachy nejakych tych obchodov, tie rozne retazce rusenie nejakych prevadzok v tom ktorom meste, akebo redukovanie predajnych ploch....sem tam nejaky hotel, restauracia ci penzion zatvoria biznis ...a teda s tym samozrejme ruka v ruke, stupajuca nezamestnanost a len dalsie nabalovanie tej "krizy".
Tie cestovky budu zrazu lakat na seriozne last minuty, nie tie ich marketingove finty z poslednych rokov. To uz tiez budeme jasne vidiet, ze im pada dopyt.
A mozno aj predajci aut sa budu musiet snazit serioznymi zlavami.
Ak taketo veci v najblizsich mesiacoch nastanu, tak to bude konecne jasne, a nie v rovine dohadov ci nazorov.
@anonym_46d6cf tak som zvedavy. Ak je vyznamnejsie percento ludi, co si nemozu dovolit to co pred par rokmi, tak by sme si mali, hadam uz aj zakratko, tento rok, vsimnut krachy nejakych tych obchodov, tie rozne retazce rusenie nejakych prevadzok v tom ktorom meste, akebo redukovanie predajnych ploch....sem tam nejaky hotel, restauracia ci penzion zatvoria biznis ...a teda s tym samozrejme ruka v ruke, stupajuca nezamestnanost a len dalsie nabalovanie tej "krizy".
Tie cestovky budu zrazu lakat na seriozne last minuty, nie tie ich marketingove finty z poslednych rokov. To uz tiez budeme jasne vidiet, ze im pada dopyt.
A mozno aj predajci aut sa budu musiet snazit serioznymi zlavami.
Ak taketo veci v najblizsich mesiacoch nastanu, tak to bude konecne jasne, a nie v rovine dohadov ci nazorov.
@romino no u nás sa veru obchody zatvárajú. Tí čo prenajímajú polyfunkčné domy, začínajú mať problém s obsadením priestorov. Minulý rok u nás skončila firma s niekoľkými stovkami zamestnancov s dlhoročnou tradíciou. Automobilka hromadne prepúšťala tiež. Menia výrobné priestory na sklady a presúvajú postupne časti výrobu napr. do Rumunska. Tržby maloobchodných prevádzok idú dole. Takže bohužiaľ sa to reálne deje. Niekde som zachytila nadpis článku, že za 1/2026 12000 SZČO ukončilo živnosť. V minulom roku 2025 viac ukončených živnosti ako otvorených. Ľudia sa snažia zamestnať, aby tak mali väčšiu "istotu"... ☹
Zijem vo velkom europskom meste a pracujem v kongresovom centre. Nie je dna, co by sme nemali niekolko svetovych firiem naraz vsetkeho druhu. Niektori chodia na skolenia, vyhodnocovanie vysledkov, strategie na dalsie roky, alebo len za zabavou a odmenovanie naj zamestnancov. Nadalej bez problemov minaju tazke tisice. Ja sa ukludnujem, ze keby to bolo az tak zle, aspon niektori by zrusili. Ale nic. A to mame ludi ozaj z celeho sveta, nie len Europu.
Zijem vo velkom europskom meste a pracujem v kongresovom centre. Nie je dna, co by sme nemali niekolko svetovych firiem naraz vsetkeho druhu. Niektori chodia na skolenia, vyhodnocovanie vysledkov, strategie na dalsie roky, alebo len za zabavou a odmenovanie naj zamestnancov. Nadalej bez problemov minaju tazke tisice. Ja sa ukludnujem, ze keby to bolo az tak zle, aspon niektori by zrusili. Ale nic. A to mame ludi ozaj z celeho sveta, nie len Europu.
@anonym_bcf450 tiez si myslim ze nic velkeho sa nedeje. Mozno len nejake korekcie, z tych top vysin. Niekomu sa horsie dari, niekomu zase lepsie.
Na Slovensku mozno viaceri vidia zhorsenie, kvoli konsolidacii atd. Ale to je nasa lokalna mala zalezitost, a nieze "prichadza kriza". Takemu Polsku, ovela vacsej krajine, sa zase vyrazne lepsie dari, napreduju
Veľa ľudí dufa, že nejak vydrží do ďalšej výplaty a nie mať rezervu na niekoľko mesiacov. 🤷♀️

@anonym_46d6cf vsak ano, na sietach to vyskakuje vsade.
Tak funguju algoritmy soc. sieti.
Ak uz raz zacnes sledovat nejaku temu, o to viac ta tym budu soc. siete zahlcovat.
Pred rokmi som pozeraval na youtube videa o krizach...v kuse mi vyskakovali videa s nahladmi, kde boli frazy ako kriza, krach, kolaps ...a tvare zdesenych komentatorov, pripadne nejaky padnuty graf v pozadi. Samozrejme vzdy ako ta kriza prichadza prave tento rok ...no co ti poviem, clickbaity.
K ziadnym kolapsom nedoslo.
Tak som sa vykaslal na tie videa. A cuduj sa svete, aktualne mi uz vyskakuju videa o cviceni, cestovatelia rozni atd.
Algoritmus zistil ze ma ine zaujima, a nie apokalypticke predpovede.. Jednoduche.
Len tolko som tym chcel povedat, ci si len nahodou kvoli algoritmom nepodlahla iluzii, s vysledkom: "media nesledujem, ale uz sa o tom pise vsade ze to prichadza"
@romino nepodľahla som ilúzií, lebo média a algoritmy. Je to cítiť aj v každodennom živote, v podnikaní, ľudia idú zdravotne dole atď. Ja sa na to vyslovene nefokusujem, ale nedá sa to nevidieť.