icon

Dá sa v Bratislave vyžiť z 1250 EUR?

daniela099
13. mar 2024

Mám 30 rokov, som slobodná a bez detí, žijem v BA a sama. Môj mesačný plat je 1250 v čistom, z príležitostnej brigády mám v priemere + 150 mesačne, stravné cca 100 mesačne a príležitostné odmeny robia cca 1000 ročne. Platím hypotéku 400 EUR mesačne, ďalšie mesačné povinné platby sú okolo 170 EUR mesačne, na stravu miniem cca 150 EUR. Auto nemám. Občas si kúpim oblečenie a kozmetiku, ale nie je to veľký výdavok (priemerne 50 EUR mesačne). Zvyšok odkladám, pretože mi tento rok končí fixácia na hypotéke a mesačná splátka sa mi zvýši. Myslíte, že sa z toho dá vyžiť aj po náraste mesačných výdavkov? Mám niečo aj nasporene (cca 30 tisíc), ale na tu rezervu by som nerada siahala, skôr by som si chcela svoju životnú úroveň zvýšiť. Prosím o názor a o rady.

Strana
z2
animus
14. mar 2024

@daniela099 peniaze čo máš nasporené máš na bežnom účte? Je to dosť vysoká čiastka, určite stojí za zváženie tie peniaze zhodnotiť.

daniela099
autor
14. mar 2024

@animus vieš mi prosím odporučiť aj nejaké konkrétne možnosti? Áno, mám na bežnom účte.

andula1961
Autor odpoveď zmazal
andula1961
14. mar 2024

peniaze by mali ludom zarabat,,,,

animus
14. mar 2024

@daniela099 odporúčam nájsť dobrého poradcu a radiť sa s ním. To ako a kam investovať ovplyvňuje veľa faktorov, preto to určite nie je iba na diskusiu na MK, ale osobne sa treba stretnúť s poradcom. Určite by som takú čiastku nemala na účte, peniaze strácajú na hodnote.

andula1961
14. mar 2024

mozem poradcu odporucit

gumkac19
14. mar 2024

@daniela099 poradca napr z https://www.prosight.sk/ ktokoľvek

ema234
15. mar 2024

@daniela099 tak hadam vies, ci z toho vies vyzit 😲

andula1961
15. mar 2024

@gumkac19 ale ja to mam osvedceneho

olinockacarna
15. mar 2024

Ahoj zakladatelka temy.No takto.Tu co Ti radia poradcu a fondy a neviem co este z toho,tak toto nie,touto cestou by som nesla.Takto popravde to je,mas nasliapnute dobre.Je pravda ze plat 1250 plus nieco mas aj na vychode Slovenska a poedzme si,ze Bratislava je drahsia,ale mas byvanie,no sice"vlastne"na hypo.Viem presne o co Ti ide,chces zivot viac zit,uzivat a nie len sporit ci setrit,a rozumiem,ze je to trosku ubijajuce vidiet,ze okolo ludia sa maju mozno financne lepsie.Ale tu Ti nikto vyhovujuce a ok pre Teba rady neda.Da sa mozno v Tvojom pripade odpichnut od nasetrenych penazi a ano zhodnotit ich,vymysliet nieco,nie "lacne brigady"ale vlastne nieco,Ty musis vediet ci mas nejake zaujmy,co Ti ide,do niecoho ist vlastneho,predsa len v BA je trosku viac moznosti,ale mas uz teraz v sebe jedno velke plu-a to ze chces nieco zmenit,posunut sa a tak hladaj,vnimaj ,rozmyslaj a urcite ak niekto noeco chce,musi si za tym ist,nikomu nic nespadlo same od seba,drzim palce,ale tu spravnu radu,pomoc,ci navod Ti nikto neda,na to musis prist sama 😊

dominikamacakova
15. mar 2024

To vážne? 😀

sickynickyobsadene
15. mar 2024

@daniela099 máš 30 000 navyše a ty pri každom nákupe rozmýšľaš ci si to máš kúpiť??? To už si horšia zo šetrením než ja😅

jeina13
15. mar 2024

@daniela099 150€ na jedlo to vážne tak málo.

daniela099
autor
15. mar 2024

@jeina13 strava dokopy v priemere 250 (100 stravné + 150 navyše)

mata.g
15. mar 2024

@daniela099 ja by som neinvestovala

talisker
15. mar 2024

Plat na BA trošku menší, ale dá sa vyžiť aj ušetriť, keď ako píšeš, že nie si náročná...našetrené peniaze určite nedržať na bežnom účte, vždy tam strácajú hodnotu. Mať tam max 3-4 násobok čistej mzdy. Ostatné investovať. Dobrý nápad spomenutý vyššie, výnimočné splátky hypo - znížiš si splátku alebo dobu splácania. Ak sa bojíš investovať do ETF, Index, dlhopisov, lebo sa v tom napr. nevyznáš aj termínovaný vklad je zatiaľ lepší ako bežný účet...
A investuj do seba. Uč sa a cestuj. Kurzy, školenia, lekcie, určite sa nájde niečo nové, čo by si sa chcela naučiť. Či už on-line alebo starý klasický spôsob. Nech je to hoci aj kurz tanca, ak ti to má rozšíriť obzory a skills...Len sa nezacykli v slučke práca/doma/práca/doma
Držím palce v živote 🤞🏻

katrin21
16. mar 2024

Uplne v pohode z toho vyjdes, ak by nieco stale mozes brigadovat napr 1 den cez vikend..

rokytov
16. mar 2024

@daniela099 ty máš problém čo sa dá vyžiť z 1250€. Čo majú potom vravieť ľudia ktorí dostanú invalidny dôchodok 450€ a takisto majú výdavky na splatky,potraviny, lieky. Čo by si potom robila ty.

Strana
z2