Dá sa v dnešnej dobe kúpiť dom?
Zienky da sa v dnesnej dobe kupit dom s pozemkom? Respektive maly nizkoenergeticky so zahradkou a aby na nu clovek dostal hypo? U nas v okoli su pozemky za 70-80 000 plus dom co som pozerala by bol do tych 100 000. Ale nemame 1500eurove platy v cistom. Podarilo sa to niekomu? dat to dokopy za lacnejsie? Ci najskor pozemok a dom si nejak dostavat po castiach? Podarilo sa to niekomu na vychode s takymto platom? Dakujem za akekolvek rady
Podľa peňaženky: ak nie je moc plná, tak:
- pozemok v lacnejšej oblasti, stavba svojpomocne (neodporúčam, ťažšie sa predá v prípade finančných ťažkostí, pri nízkom prijme pravdepodobné)
- starší domček, oprava svojpomocne (časovo náročné)
- BYT (najrozumnejšia voľba)
Aké máte platy? Lebo si napísala, že nemáte 1500 v čistom, a potom či sa to dá s vašimi platmi, ale nikde ich neuvádzaš. Potom či ďalšie financie okrem platov, teda nejakú nehnuteľnosť, čo by ste mohli predať, našetrené, lokalitu? Východ je dosť široký pojem. Skús pridať viacej info, ak máš záujem o radu, ak to bola len otázka do vetra a sťažnosť, tak by som ti rada nie, nestavajte dom
Ak nemate ani jeden z vas ani 1,5k v cistom, ja by som do stavby domu urcite nesla..
vela ludi kupuje starsie a postupne preraba. ci sa to oplati, neviem. zavisi od lokality kde hladate
Ono je to s domom tak, ze ak je to NAOZAJ vas velky sen (oboch; a zaroven ste o to ochotni roky bojovat), tak cim dlhsie clovek vaha, tym to je neskor drahsie. Alebo su ludia, ktori to riesia bytom a potom aj tak vo vyssom veku (a prijmoch) kupia pozemok (mozno vyuziju nejaku dobru moznost) a stavaju. Len moja rada je MINIMALIZMUS. Vsetko, co vlastnis, ta zavazuje, privazuje k lokalite. Mozno jedine dopravne prostriedky ti trosku davaju aj kridla.
A co tak byt a kupit si nejaku zahradku so záhradným domčekom a mate na leto vyžitie. Lebo ked uvádzaš, ze pozemok 80tis. otazka ci so sieťami alebo bez + dom 100.000€ ale velmi dolezite polozky na ktore sa zabúda je oplotenie, brana, bránka, zaluzie, parkovacie miesta, chodníky, uprava exteriéru aj ked svojpomocne, tak sa bavíme o sume 30tis. a viac. Takze si to treba prepočítať. Proste prvych 5 rokov vsetko co mas davas do domu. Sused na ulici stavia svojpomocne uz 4 roky, este nebýva. Stavia si to sam + z príjmov ako ma. A to ma zamestnanie + robi este dalsiu pracu. Za mna blbost, lebo 4 roky poriadne nie je ani doma s detmi, vikendy na dome a podla mna este to ma tak na 2 roky. Treba si tomu normalne realne sadnut, nechat si porobiť rozpočet od viac firiem, co je výhodne a co nie. Lebo zase prerábať stare nieco, nie je vyhra.
Finančná gramotnosť hovorí, že kúpiš si takú nehnuteľnosť, na akú máš plat a na akú máš našetrený minimálne základ 20%. A zároveň takú, ktorú dokážeš finančné uniesť aj keď zo dňa na deň zostane rodina iba s jedným príjmom (smrť, invalidita). Bývame v dome, takže chápem túžbu mať dom. Ale musíš mať na to financie, nielen dnes, ale aj v budúcnosti ak sa niečo udeje.
Ako ak byvate teraz v byte, ale tuzis po dome len kvoli zahradke, bazene apod. tak ti radsej odporucam ostat byvat v tom byte a ked tak si kupit niekde nejaku chatku. Ver mi ze upratovat dom a byt je rozdiel 😀
Aký máte príjem? Máte deti? Koľko?. Máte 20% z cenu predpokladanej hypo? Hypo vám dajú iba ak vám na ňu vyjde príjem. A to nehovorím o poistení, ďalších nákladoch.... Lebo ísť nadoraz, to už položilo nejedno manželstvo....
Dom do 100 t si si istá?Choď do banky a daj si vyrátať koľko by ste dostali hypo, alebo k fin.poradcovi.Ak ste mladí, tak tu pôžičku pre mladých?
mate 20 % ceny nasporene?
Skúste štátny fond rozvoja bývania
Nechcem Ta odradiť, ale teda dom za 100 000 nepostavíš. My sme za túto sumu dom nepostavili a to sme sa začali budovať v roku 2017 a strašne veľa veci urobil manzel, keďže je veľmi zručný. Urobil napríklad komplet základy domu, komplet podlahy a podobne. Takže sa bavíme o naozaj ušetrených peniazoch. Stavba domu je finančne náročná. S čím sme nerátali bolo, že po dome príde úprava pozemku. Celú hypo sme vybili do domu a zrazu trebalo oplotiť celý pozemok, bránu, chodníky. Na nič z toho nám neostali peniaze. Rátali sme s tým, že ti urobíme postupne. Lenže ceny šli z roka na rok vyššie. Manzel urobil komplet chodníky aj plot. Ale materiál nás vyšiel na neskutočne peniaze. Len to úpravy pozemku sme vrazili možno 20 000. A to nemáme na pozemku naozaj nič extra. Takže si to treba naozaj finančne zvážiť. My sme z najhoršieho vonku. Ale bola to teda riadna finančná fuška. Veľakrát sme sa bavili, že v tých časoch sme mohli kúpiť 3 izbový byt za 100 tisíc a mať pokoj.
najprv sa kupuje štartovací byt až neskôr, keď už máš nejaký majetok, až potom dom. Inak nedopadnete dobre
Si si istá s cenou domu?
A koľko máte nasporene?
Tu na koňovi je veľa diskusii rodín, ktorých sen bol/je mať dom a pritom na to ani zdaleka nemajú. Potom to dopadne frustráciou z toho, že stavajú svojpomocne 20 rokov (lebo ved penazí na stavbu na kľúč niet), zadlžení až po uši, nikde za ten čas poriadne neboli a nič si neužili…a výhľadovo tak skoro ani nikam nepôjdu.
Treba sa zamyslieť, či to potom nebude aj váš prípad. Pokiaľ to máte realisticky preratane a ozaj mate na dom (hoci podľa uvedeného príspevku to tak nevyzerá), tak smelo do toho. V opačnom prípade by som skôr rozmýšľala, či naozaj musím bývať vo vlastnom v dome, alebo sa uskromnim v niecom menšom..,
A ešte doplním, že mám viacero dobrých kamarátov, ktorí stavali domy na východe. Ale platovo sú teda niekde inde ako vy… A to sa nebavíme o žiadnych Haciendach, napriek tomu ich ta stavba a zariaďovanie dočasne celkom dosť vyžmýkalo z peňazí, čo sa teda ani nečudujem.
V prvom rade si treba realne zvazit moznosti a to, ci na dom mate alebo nemate. Lebo to nie je lacna zalezitost a v co sa tyka hypoteky, ak by vam vobec vysla, je treba ratat s tym,ze je to zavazok na dlhe roky a co v pripade, ked by ste mali len 1 prijem a nie 2. Musis mat minimalne 20 % usetrenych vlastnych penazi,plus pocitat s tym, ze dom nepostavis za 100 tisic s pozemkom co potrebujes tiez ani nahodou.
Ano, poznam ludi, co domy zdedili, dostali, opravili svojpomocne. Moj ex dostal od rodicov darom stary dom po dedovi, kde vrazil tolko penazi, ze si mohol postavit za to novucicky dom podla svojich predstav a nie prerabat staru barabiznu. Naopak kamarat stavia dom, firma + nieco mu porobia kamarati, uz 2 x prekrocil povodny rozpocet, ma dost financii a napriek tomu musel predat 2 nehnutelnosti, aby ten dom mohol dokoncit. A to pozemok dostali darom od rodiny.
Ked na ten dom nemate financie, tak ho proste mat nebudete. Ano, kvantum ludi sniva o dome, ale treba pozriet na veci realne.
Tu na koňovi je veľa diskusii rodín, ktorých sen bol/je mať dom a pritom na to ani zdaleka nemajú. Potom to dopadne frustráciou z toho, že stavajú svojpomocne 20 rokov (lebo ved penazí na stavbu na kľúč niet), zadlžení až po uši, nikde za ten čas poriadne neboli a nič si neužili…a výhľadovo tak skoro ani nikam nepôjdu.
Treba sa zamyslieť, či to potom nebude aj váš prípad. Pokiaľ to máte realisticky preratane a ozaj mate na dom (hoci podľa uvedeného príspevku to tak nevyzerá), tak smelo do toho. V opačnom prípade by som skôr rozmýšľala, či naozaj musím bývať vo vlastnom v dome, alebo sa uskromnim v niecom menšom..,
@mirkam3 súhlasím. My sme síce dorábali 8 rokov, ale MASAKER! Bývali sme síce do dvoch, ale tie vonkajšie úpravy. Bolo treba postupne šetriť. A teda urobili by sme to aj skôr, ale my sme si povedali, že žiť treba aj napriek tomu. A dovolenku a nejaký ten víkendový pobyt sme si dovolili aj popri tom. Každý nás súdil. Prečo si nemôžeme odpustiť pár rokov dovolenku. Dom nedokončený a oni si cestujú. Keby sme necestovali…mohli ske predať dom a ísť rovno na súd, aby nás rozviedol. Okrem toho, že je ro finančná záťaž, je to záťaž aj pre vzťah. Veľa stresu.
Ako ak byvate teraz v byte, ale tuzis po dome len kvoli zahradke, bazene apod. tak ti radsej odporucam ostat byvat v tom byte a ked tak si kupit niekde nejaku chatku. Ver mi ze upratovat dom a byt je rozdiel 😀
@micha1linka pozerala si niekedy ceny chatiek?To budú 2 domácnosti nakúpiť, upratať presunúť sa tam a len čo začneš oddychovať ideš späť.
Prikryvam sa takou plachtou na aku mam.
Ja osobne som v dome, ale ak by som mal vsetko riesit firmou ci volat si cloveka tak sa zrejme nedoplatim.
Ano, v zavislosti od domu nie je starsi dom vzdy vhodna investicia. Druha vec je, ze cloveka to musi aj bavit. Ja som sa mnohym veciam aj priucil, dokonca aj ohladom vodariny ci murarciny, ale priznavam, ze niekedy je toho dost.
Ja neobsedim a stale musim cosi robit cize pre mna je dom aj vecou ako ostat aktivny.
Vzhladom na Vas budget a vysku platov by som do novostavby zrejme nesiel. Dnes nove stavaju ludia ktori na to naozaj maju....to je proste fakt.
Aj keby si mala kopec kamaratov ktori ti ozaj urobia vsetko od tahania obvodovych murov cez siete az po interier, aj tak je to stale palka.
Ak nemate na novy tak by som siel aj do starsieho za podmienky, ze partner je manualne zrucny a ma vztah k praci, inak nie pretoze casom Vam to bude liezt na nervy.
Da sa to,ale treba zlavit z narokov. Kazdy by chcel byvat blizko mesta s dobrou dostupnostou,ale ked na to nemas,musis hladat vzdialenejsie obce. Nemas na novy dom,poobzeraj po zachovalom starsom dome. Rekonstrukciou sa da vytiahnut do nizkoenergetickeho stavu. Dnes ludia vidia len nove domy najlepsie do roka postavene vsetko tip top porobene co najrychlejsie a zadlzit sa tak,ze sa idu doma manzelia pozabijat od nervov z penazi a zivobytia. Rozmyslaj v ramci svojich financnych moznosti. Nemate na to,tak hladajte alternativy.
Dá sa keď kúpiš starší a prerobia
Takto sa na to pozrime: nie je to troska aj prilis optimisticke ocakavat, ze aj ludia s priemernymi alebo podpriemernymi platmi by mali nizkoenergeticke domy novostavby ?
To asi neexistuje v ziadnej krajine, aspon mi to nenapada.
Si si istá s cenou domu?
A koľko máte nasporene?
@bosorkabb samozrejme ze 100 000 za dom, hoci aj mensi .. je nezmysel. Vsak ludia aktualne len bytove jadra, + elektrika + kuchyna, okna, interierove dvere .. ked prerabaju ... pocuvam cifry ako 40 000.
Je nerealne ocakavat, ze niekto za to bude mat cely dom vratane toho vsetkeho.
@bosorkabb samozrejme ze 100 000 za dom, hoci aj mensi .. je nezmysel. Vsak ludia aktualne len bytove jadra, + elektrika + kuchyna, okna, interierove dvere .. ked prerabaju ... pocuvam cifry ako 40 000.
@romino veď ja viem.
@romino ved prave ze len prerabky bytu kompletne vyjdu minimalne na 30-40 000

Záleží od toho či sa ponáhľate alebo nie. Ak to má čas, tak choďte na to pekne postupne. I keď si myslím že pokiaľ človek pozemok nezdedí tak s minimálnou mzdou toho veľa nenarobí..