Dá sa vyžiť z 350 eur mesačne?
Po vyplateni vsetkych poplatkov kazdy mesiac, najom, elektrika, pozicka, hypoteka pre 4 člennu rodinu nam ostane 300-350€ da sa vyžiť?
@janinah tak to hadam ziadna mamka neje... ja teda jem antikoncepciu cely zivot zo zdravotnych dovodov, v case dojcenia su ale nehormonalne antikoncepcie ktore kazdy normalny gynekolog vie odporucit ( inak moja mama nemala ziadnu a aj tak som mala menzes prva v triede🙂) a kurence, zajace ci prasce len domace sme jedli....
@bluka2 nie, dala som to ako PRÍKLAD, ako som už ostatne spomínala. Že mamina nemusí kupovať deťom somariny, keksy, mliečne rezy a podobne, ale radšej môže doma napiecť koláč, buchty, šišky, langoš, muffinu, bublaninu, cheescake... alebo urobí hociaký iný dezert s ovocím alebo aj bez. A má to lacnejšie a asi aj zdravšie ako z obchodu (v závislosti od toho, čo na to použije a kolko cukru do toho nasype). Už si rozumieme?
@mircalla Ja kupujem vela krat pouzite oblecenie cez bazar a ked sa da, tak nejake zo zdravych materialov vyrobene v EU. Jednak z dovodov, ze tie materialy su lepsie kontrolovane na pridane zavadne chemikalie a jednak, lebo mi vadi, v akych podmienkach robia tie zeny vo fabrikach v Bangladesi, Pakistane atd. Minule horela fabrika KIK niekde, pomreli tam matky deti, lebo ani nudzove vychody tam nemaju zriadene. Hovori sa, ze ta cervena v ich logu je krv...
@hettinka Nie nerozumieme, lebo ja napriklad kupujem somariny a celkovo nezdrave veci zriedka, tak neviem, preco to davas ako priklad, ze tam tecu peniaze. To vobec nie je pravda. Z potravin idu peniaze na kvalitne maso, ryby (nie tuniak a take), syry, vajcia, mliecne vyrobky, kvalitny cerstvy chleba, zeleninu a ovocie vacsinu roka, oriesky, olivy sem tam, humus, kavu, ryzove chlebicky, ked uz tak kvalitnu cokoladu s vysokym obsahom cokolady a podobne veci
@bluka2 lenže tu sa radí, ako ušetriť...
ked všetko takto riešiš, chceš jesť len bio-stravu, všetko super zdravé, bez chémie a kupovať len oblečenie, ktoré zaručene nešili v bangladešskej fabrike, tak nemáš šancu v dnešnom svete prežiť za 350€ ... ani hádam za 3500.
Alebo si musíš potom všetko vypestovať sama, kúriť drevom z lesa a zasaď aj ľan a kup si tkáčsky stav a bavlnky na vyšívanie ak by sme už mali ísť do extrému (nič v zlom, treba čítať trošku s nadsádzkou a humorom, život skracuje aj stres a prílišné riešenie všetkého dokola). Apropó, dokument o KIK som videla tiež a nejaký čas som tam potom vôbec nešla. Ale potom synovi trebalo kraťasy a nikde nemali (HM, CA, TESCO, TAKKO...), tak ma aj dvoje také "Made in Bangladesh". Inak, neverím, že aj tie ostatné značky dávajú šiť inde ...
ja na rozdiel od takýchto prehnaných názorov žijem v realite a snažím sa vyjsť z peňazí, ktoré ma bežne zarábajúci človek k dispozícii. 350€ nie je veľa, ale ani málo a podľa ma sa za to dá zabezpečiť istý bežný štandard.
Asi závisí, aké ma autorka aj veľké deti - či bábätko, alebo školáka ... tam sa náklady dosť líšia. A či tých 350 je už po zaplatení všetkých šekov (aj za poistky a stravu v školskej jedálni), či majú rodičia zabezpečenú stravu v práci a chce z toho variť len večere a na víkendy, alebo chce variť denne aj obedy. Škoda, že sa odmlčala...
Dodam: Cerealie/müsli, ryzu (v tej su tiez velke kvalitne rozdiely), kuskus/bulgur/quinoa, vseliake semiacka napr. lanove, oleje (zasa velke rozpatie kvality), sem tam nejaky zazvor - proste zdrave veci s obsahom nutrientov, vlakniny a rozmanita strava.
Chapem, da sa aj supnut siskove cesto na pouzity lacny olej a vyjde to lacnejsie, ... ale to snad spada do tej kategorie raz za par mesiacov.
Kazdopadne moja dcera este nikdy nemala problemy s kakanim alebo nieco take
@hettinka Ja zdrave pouzite oblecenie kupim aj za 5 euro cely balik (oblecenie jar, napriklad) cez rakusky bazar. Na to miniem minimalne, asi menej, ako vy. Rozdiely su markantne - na Slovensku vacsinou ludia z pouziteho detskeho oblecenia chcu vytazit co najviac (aj z odpadu bohuzial), v AT sa toho chcu vacsinou iba zbavit za babku (aj nenosene kusky s cenovkami este). Takze s oblecenim sa da aj lacno, aj zdravo, aj eticky.
Skoda, ze s jedlom to tak nefunguje.
@katka3535 ano da...necitala som celu diskusiu len nazov temy..co by som ja dala keby mi po vyplateni hypoteky,inkasa,internetu,mobilu zvysilo este 350€.Syn ma DMO cize mame vascie vydavky na rehabky,terapie a pod.manzel zarobi 600e ja som na opatrovaku,malemu nemozem davat bielu muku lebo ma problemy s travenim cize aj tam mame trosku vacsie naklady....zijeme z vyplaty do vyplaty ltt..cize aj z mala sa da...oblecko pre seba a maleho nakupujem zo sekacov z bazaru tu na MK....
@bluka2 áno, to sa dá, ked maš malé deti ... tiež som to robila, že som kupovala second-hand. A máš pravdu, niektoré mamičky za použité pýtajú majland,, neoplatí sa to, je to drahšie ako nové v outlete. Ale od istého veku decko proste neoblečie nejaké sekáčové oblečko (až na pár skutočne vychytených kúskov... ja mam 16-ročnú slečnu v strede puberty, viem, o čom hovorím 😉 A tiež nemáš záruku, odkial to rakúske oblečenie pochádza, kde sa šilo.
A veľmi si sa chytila toho, že som spomenula nejaké dezerty ... áno, aj tie "treba" občas dieťaťu dopriať. No okrem iného, spomínala som aj strukoviny, ovocie a zeleninu, kvalitné maso... ale to sa akosi stratilo vo víre diskusie, kedže si sa zamerala na tie sladké veci.
No, takmam trocha cas a citam diskusiu a vidim, ze sa to zase zacina tocit ako sa neda stravovat zdravo a lacno.. No dovolim si nesuhlasit.. Nucila som sa nakupovat raz za tyzden, tj 4x do mesiaca.. Hlavna zlozka nakupov je ovocie a zelenina, suroviny ako muka (ano biela, uz niekolko krat bol mytus o zlej bielej muke vyvrateny) vajcia a mliecne vyrobky (maso kupujem pomenej, po vyplate do mrazaku, spracuvavam ho len cez vikendy, na viac dni - cize do tyzdna mame cca 4x maso).. Ak sa clovek snazi a vela doma pecie, vari tak sa da na tom da vela usetrit.. Nekupujeme uz ziadne udeniny (fakt vynimocne) radsej syr.. Varim hlavne zeleninove jedla a pestujeme si paradajky.. (je ale pravda ze nam vela pomaha, ue muz sa 3x do tyzdna stravuje v praci kde mu to preplaca zamestnavatel, dva dni pracuje z domu a to zje to, co navarim detom)
Ked mam cas a vsetko dodrzujem viem na potravinach minut malo (teraz cca 330€, ked sme boli 4 a snazila som sa, bolo to 250€.. ale cas mi teraz nepraje a pri troch naozaj neviem zatial vela piect a varit, robim len nutne a tak miname zvacsa o dost viac) takze si myslim, ze k spravnemu setreniu parti aj spravne minanie nie len penazi, ale aj spravne nastavenie casu, ktory bohuzial v tejto dobe ked clovek nie je doma s detmi ma velmi malo..
Btw, moje deti byvaju oblecene v zdedenom, alebo nakupujem z druhej ruky, ci v lacnych obchodoch, nemam s nimi nejake velke zle skusenosti co sa tyka kvality.. Na seba a muza nakupujem v case odmien - alebo ked velmi je nieco potreba.. Mame par lacnych znaciek co oblubujeme a nakupujeme tam..
drogeriu nakupujem len tu, ktoru realne potrebujeme.. Teraz kvoli plienkam je to vyssia polozka, ale ked nie su, tak to take strasne nie je..
@dai Podla mna tato diskusia je celkom realisticka. Vacsina lajkuje tie buchty, langose, sisky atd. Bio eko raw a pod. je tu ocividne v mensine. Je to aj taka tema, ze ako sa sa vyzit za 350. Vela tvrdi, ze zdravo, ale tie argumenty ma hadam okrem domaceho jogurtu 👍 velmi nepresvedcili
No kto je nuteny vyzit z 350e mesacne tak vyzije. Slovaci sa vacsinou prisposobia situacii. Vyziju aj z ovela mensej sumy. Docasne nevidim v tom nic zle sa uskromnit, ale zit dlhsi cas? No ja neviem, na ukor taborov pre deti, dovoleniek, a takych tych radosti zo zivota ( nechty, skupinove cvicenia, jazykove kurzy...) Ja by som tak dlhodobo nedokazala fungovat. Rada zijem naplno. A kazda radost nieco stoji. Zas by mi vadilo kebyze nemam ziadnu financnu rezervu, ved clovek nikdy nevie co sa moze stat. Poistky a pod veci neriesim, poisteny je len jeden clen rodiny ( hlavny zivitel cize ja ). Najviac clovek usetri na strave, ak je nuteny.
@laila22 bieda? Ja mam 230 eur na mesiac, po zaplateni vydavkov mi ostane tak 100 e, to je malo, nie 350 e
@svetlana35 súhlasím
aj taká návšteva aquaparku s deťmi je z fleku 100€ (len "rodnné vstupné" je okolo 50€ + benzín, strava...) To je v prípade šetrenia nereálne, to by muselo stačiť dedinské kúpalisko.
Respektíve si človek musí nájsť takú zábavu, ktorá veľa nestojí - napr. namiesto cvičenia vo fitku si chodiť zabehať do prírody, namiesto manikúry v salóne si nájsť kamošku, ktorá to vie urobiť aj doma, jazykovo sa vzdelávať pri sledovaní online filmov, alebo si nájsť niekoho na konverzáciu cez Skype... je to obmedzujúce, ale ak človek nemá inú možnosť...
@hettinka suhlasim, ale inak konverzacia cez SKYPE s native speakerom vyjde viac ako rocne skolne v statnej jazykovke. AQuapark riesime pernamentkami a mozme vyuzivat 3 mesiace denne. Ono vsetko sa da, ked nie su peniaze len mna by slahlo byt doma a vzdelavat sa popri filmoch ja potrebujem spolocnost.
Tiez sme boli 2 roky v situacii kde muz nerobil a nepoberal ziadnu davku ale rodina to moc nepocitila, len som obmedzila svoje konicky a kupovala lacnejsie pracie prasky, mydla a pod. NAstastie to nebol trvaly stav a dalo sa to zvladnut. Pokial je zdravie tak da sa najst kopec moznosti ako zvysit financie.
Presne ako pisete,pokial je aka kolvek mala suma z ktorej rodina musi vyzit len kratkodoba..teda napr. Len pocas materskej,resp.pocas rodicaku,tak to treba nejako vydrzat a uskromnit sa.ale pokial by to malo byt dlhsie obdobie,tak potom to neni zivot ale zivorenie..lebo kazdy spas navyse ako konicky,kruzky,masaze,kozmeticke a kadernicke salony,kina,aquaparku,vylety,zmrzka,kaviarne a restiky,sporty,obkecko,skolske potreby,zubar,knihy,nieco pekne do domacnosti,spotrebice.. atd atd vsetko nieco stoji...da sa to aj vynechat ale to potom ozaj neni zivot
@bluka2 lajkuju lebo kazdy raz zacas tu buchtu ci langos da😉 a aka je to mnamka😉 jasne ze to nemas na stole kazdy tyzden - ja som langos mala tento rok 2x - bol fantasticky, uzila som si ho... mozno este 1-2x si dam😉 urcite to nerobim doma prave preto ze potom by som nezjedla 1-2 ale viac a uz by to dobrotu nerobilo... myslim ze ten lajkovany prispevok bol najma o tom ze nekupovat brumik ale spravit doma muffiny napr. - v konecnom dosledku pre deti chutovo to iste ak tie muffiny nie lepsie - jasne ze za rovnaku cenu je tych muffinov nepomerne viac ako brumikov... myslim ze o to tam.islo kedze tema je ako sa zmestit financne do malej sumy a nestradat...
Nas je sice vela ale sme 3ja dospely co maju prijem.ja mam rd takmer 400eur aj s pridavkami babka super dochodok a aj muz dobre zarobi.ale tych 300eur by som chcela niekedy zazit je to len cisto strava.no ale asi nikdy nezazijem.a s tymi rajcinami no my mame malu zahradku co tam mame vsetko mozno preto jedbo z druheho chyta pliagu.
@emilia25 si jediná, medzi týmito diskutujúcimi, ktorá má vedomosti o kvalite potravín. Tie dokumenty, čo sme videli my, ony asi nevideli. Inač by sa tu neoháňali zdravou stravou. Taká totiž nie je. Ani o dlhodobých účinkoch Černobyľu na náš život mnoho ľudí nevie nič. Nič sa o tom nehovorí, už sa na to zabudlo. Keďže jesť treba, tak všetko s mierou, či langoše, či rezne, alebo ovsené vločky. Nie je medzi nimi rozdiel. P.S. Dnes som sa dočítala, že ryža obsahuje arzén, ktorý sa do nej dostáva cez zavlažovanie kontaminovanou vodou.
pod vplyvom teto temy mi napadla taká myšlienka, koľko je teda primeraná suma na to, aby slušne vyžila (nielen prežila) 4-členná rodina, ktorá kupuje s rozumom, nerozhadzuje, ale ani sa sústavne a vo všetkom neobmedzuje, nekupuje výlučne akciové produkty, dovolí si zdravé veci, slušné oblečenie a nejaký ten výletík a tak...
Asi sa to bude líšiť v Bratislave, Košiciach vs. zvyšok Slovenska ... ale skúsme odhadnúť...
Ja za nás to tipnem tak na 800€ mesačne (mimo nutných platieb za šeky - ubytovanie, strava v škole, poistky a sporenie), aj ked dokážem prežiť za podstatne menšiu sumu, na pohodlný život mesačne dokážem minúť tých 600-800 € bez mihnutia oka. A to ešte nekupujem všetko bez rozmyslu...
ja som to nikdy nepocitala, ale zas od restiky chodime vacsinou na sviatky a v lete castejsie ked sa zastavime v ramci vyletov na obed. My nejako vela neminame na stravu, vacsinou ovocie, zelenina, maso u nas nema takmer nikto rad. Zalezi aj od mesiaca, september je narocny na skolske pomocky, kruzky a pod. U nas aj leto financne narocnejsie na vylety, dovolenku a kino. Asi si dam tu namahu a spocitam to 🙂

@pink_lady Foodplanner. Je po anglicky, ale vsetko si tam vpisujem po slovensky.