icon

Dá sa vyžiť z 350 eur mesačne?

katka3535
19. aug 2017

Po vyplateni vsetkych poplatkov kazdy mesiac, najom, elektrika, pozicka, hypoteka pre 4 člennu rodinu nam ostane 300-350€ da sa vyžiť?

hettinka
20. aug 2017

@dai vidíš, ja si na reštaurácie nepotrpim. Asi preto, že sa stravujem po cely týždeň v restikach ( mame lístky na stravu od zamestnávateľa) a vzácna mi je domáca strava. Ani po kaviarňach nevysedávame. Ale tie výlety si doprajeme a veľa peňazí ide na šport hlavne v zime - korculko, lyže. A do tej sumy som nezaostal letnú dovolenku. Na tu odkladáme extra.

tncka
20. aug 2017

Pohodlny zivot nemam ani ked mi ostane 1200e. Presne ako pise @hettinka,rozflakam peniaze na hluposti,ktore v podstate nepotrebujem.Uvediem priklad. Mam plavky,funkcne a prezila by som zvysok leta v nich. Ale v obchode maju kvetinove,neodolam,kupim. Ked uz som tam,kupim aj malej oblecko,lebo ved,nech ma aj ona nieco nove. Nepotrebuje hned,ale zide sa. Cestou domov sa stavime v restike na obed al. veceru,zmrzlinu.A takto rozflakam vacsinu penazi. Potom este vylety,cize na benzin,kupalisko,kaderko,kozmetika a nechty. Mesacne kludne aj 600-700e. A obzriem sa na konci mesiaca a zistim kolko som minula a nic neodlozila. Cize cim viac mas,tym viac minies 🤔

hettinka
20. aug 2017

Školské potreby som kupovala teraz pre 2 deti asi 100€. Ale bez nových tašiek. Na školské poplatky pôjde ďalšia stovka.

mircalla
20. aug 2017

@dai no tak my do restiky uz nechodime. dovod cisto prozaicky. mala by tam vydrzala sediet asi 17 sekund kym by sa zacala stverat po stolickach a hrat sa s pribormi, to je strasne zive dieta, raz sme sa chceli akoze najest, ale cely cas sme ju nahanali po okoli. dokonca ani kava ci drink....proste to by som ju musela uspat
s mojim synom sa dalo najest, sice tazko, ale dalo sa....dokonca aj dovolenku do svajciarska ci francuzska autom, ale u nej som bola prekvapena, ze zvladla chorvatko bez vacsieho revu a vyliezania zo sedacky, vacsinu nastasie spala, to sme museli ist na 2 etapy a prespat v madarsku, hoci to bolo dost blizko, dokopy 8 hodin

mircalla
20. aug 2017

@tncka tak ano, tak to funguje. ja viem dokonca aj setrit, ked nemam peniaze mi to ide celkom dobre, ked mam, tak mi to nejde

zuzana76
20. aug 2017

@dai ale zakladatelka sa pyta, ci sa z 350 da prezit, nie mat wellness, restauracie a pod. nemozes svoj standard podsuvat kazdemu, ja napr nechodim do restauracii, da sa zratat na prstoch jednej ruky asi nasa navsteva po cely rok, kedysi sme chodievali castejsie, teraz mame zahradu a tak skor grilujeme, oslavy su tam a restauarcie mi uz vôbec nechybaju, takze toto je tiez individualne, aj rada skusam nove recepty

inak pre niekoho je malo 800 eur len na stravu pre 4 clennu rodinu, ini ziju z 800 eur cela rodina nielen strava, ale uplne vsetko a dokazu vyzit

kazdy ma iny standard a pre kazdeho su dolezite ine veci, len tolko chcem, ze neexistuje standard, co je spravne a co nie,

ja si teda radsej kupim knihu akoby som mala tie peniaze minut na jedlo v restauracii, ale ako vravim, u mna sa to menilo, kedysi sme jedavali castejsie urcite aspon raz 2x do mesiaca bola restauracia

zuzana76
20. aug 2017

@katka3535 ja si myslim, ze z 350 eur sa vyzit da, keby som musela, tak by som dokazala minut asi len 50 eur na jedlo na stravu tyzdenne pre 4 clennu rodinu, ale nebolo by to nic mega zdrave, skor taka bezna kuchyna, viac menej mucne jedla ako granadir, bryndzove halusky, zemiakove placky, tvarohove rezance atd... raz za tyzden nejake kura

laila22
20. aug 2017

@lenicka6697 ako dokazes vyzit zo 100e?

emilia25
20. aug 2017

my si vieme s muzom dopriat aj tu veceru hlavne na vyrocie ci sobasa ci valentin ci vyrocie kedy sme sa dali do kopy.mame oblubenu pizzeriu kde donesieme aj domov.tiez sme deti zobrali tam na konci roka oslavit vysvedcko.a super to zvladli aj ked sme teda na tu pizzu cakali strasne dlho dokonca aj mala bola super.no museli sme dpojit 2 stoli.nase deti maju aj kruzky najstarsi ma treningy este aj cez prazdniny alurat rozmyslame nad druhorodenym kam ho dat aby si riadne vybil energiu najmladsi bude mat anglictinu na ktoru mi chodili vsetcia v skolke.najstarsi bol v tabore mladsi by to nedali.

seli756
20. aug 2017

Tak my zatial nebyvame sami ale u rodicov, mame kupeny dom ktory prerabame a uz teraz
mam stres ako prezijeme. Tiez nam zostane okolo 300eur po zaplateny vsetkych vydavkov. Obdivujem vsetky tie ktore dokazete vyzit tak z mala ja sa bojim ze to nedame☹

dai
20. aug 2017

@zuzana76 moja reakcia tiez nebola na zakladatelku ale nato co pisala hettinka... na zakladatelku som reagovala skor ze vyzit sa da ked clovek musi...

@mircalla tak jasne - ked mas male dieta tak sa mu prisposobujes - ja mam aktualne uz vacsie kde tiez pokladam za sucast vychovy ich ucit sa chovat aj v slusnej restauracii... jasne ze buduci rok ked budeme mat zase babo tak sa mu rezim rodiny pna urcity cas prisposobi😉

emilia25
21. aug 2017

U nas bolo jedno dlhsie obdobie velmi tazke na financie ale vedela som ze je to len docasne aj ked teda bolo to vyse roka.ked sme sa rozhodli pre dom hypo nam nevysla na plnu sumu tak k tomu malu uver a aj tak to nevyslo zbytok ako uver u majitela.vtedy to obdobie muz ukoncil zivnost pocas rychlej prerabky 3mesiace muzovi este chodila vyplata zo zivnosti.rychle stahovanie uvolnenie bytu sme si mysleli ze ho tym rychlejsie predame babka stale platila najom elektrinu na byte aj ked tam nik nebyval takze nam davala 140eur splatky sa nam vysplhali do 700eur vsetko som to mala v hlave kde kolko vlozit no nikdy sme nemeskali ani den muz vtej dobe kolo 700eur zarabal ja rd.babke tiez nic nezostavalo.joj no bolo to fest narocne deti mi zacali chodit do skolky aj to zvysilo naklady.po roku sa nam konecne podaril predat byt svokra nam dala polku druhu rozdelila medzi vsetky deti aj muzovy.keby nemame istotu vtomto rozhodne by sme nesli touto cestou ale este by sme asi byvali v tom byte aj dnes.povyplacali sme si polku uverov zostala nam len hypo 284eur a male uvery do 100eur babke cely dochodok takze nam pripieva stale tych 140eur ale vzdy nam da o nieco viac zalezi co vten mesiac platime muz prestupil sice v tom istom areali ale pod inu firmu s platom o niekolko 100viek viac.preto hovorim ze sa da vyzit a fakt na toto obdobie v mojom zivote nikdy nezabudnem a kolko razy nad tym rozmyslam ako sme to vsetko vsetcia zvladli.teraz aj setrit dokazeme a stale mame co rpbit na dome a potom na dvore ploty branu zamkovu garaze sopu novu no sme mladi do dochodku to dame.aj tu dovolenku si chcem uzit posledne leto na rd az mam na co spominat v praci cez leto.ja som nikdy babkyn ani dochodok nebrala do uvahy ale robilo by sa to vsade ma krasnych 500eur.

hettinka
21. aug 2017

@mircalla toto je prechodný stav, že dieťa nevydrží, za pár mesiacov dieťa vyrastie a zasa sa dá chodiť kamkoľvek ... len to treba prečkať 😀
My cestujeme a chodíme s deťmi úplne všade od malinka (s dcérou od 2 rokov a so synom od 3 mesiacov aj na dovolenky) a vo väčšine reštaurácií nikomu nevadí, že dieťa trošku chodí alebo sa hrá s príborom, ak teda človek nejde do nóbl hotela.
Teraz už sú veľkí a dá sa snimi ísť fakt všade ... len to začína byť veľmi drahé, keďže už nie sme rodina 2+2, ale 2+1+študent ... a nemáme už také zľavy na dcéru, veľakrát už platí plnú sumu, pokial nie je zlava na ISIC.

K ostatnému, vyžiť z malej sumy sa dá, ale je to v hlave ... človek sa tak musí nastaviť, lebo inak má neustále pocit, že mu niečo chýba. Ked som bola na materskej, museli sme vyžiť z 250-300€ a tak som sa na to nastavila, že ked som nastúpila potom do práce, behom pár mesiacov som mala ušetrených 1000€, proste som bola naučená málo míňať, nekupovať navyše a peniaze mi zostávali. Ale potom, postupne, kedže bol vyšší príjem, som začala kupovať aj drahšie veci, aj sa niekam išlo na výlet, kúpila som dcére nie v TESCO, ale značkovú bundičku a už to šlo ... teraz viem odložiť mesačne 100-200€. A naozaj to robím tak, že HNED po výplate odložím na sporiaci účet, ku ktorému nemám kartu a na tie peniaze už nesiahnem (hoci veľakrát posledný týžden pred výplatou už varím z toho, čo je v špajzi a nové tričko musí počkať 😀 )
A máme fajn s manželom, že ja dostávam peniaze okolo 10. a on okolo 25. v mesiaci, tak to máme tak rozložené.

emilia25
21. aug 2017

@hettinka ja ked som bola na rd s 3.tak vyhoda ale aj nevyhoda bola ze rd z cr som si mohla vytiahnut aj u nas na slovensku mam ucet v csob.no teraz pri 4 rd to uz cesy urobili ze by to bol zahranicny vyber takze sa len kuknem na sms vzdy kolo 8 a uz prisiel a nechavame to ako sporiaci ucet.proste nejdeme do cr pre ne aj ked to mame asi taky kusocek ako do mesta len opacnym smerom.

evittam
21. aug 2017

@emilia25 Ale ved za ten zahraničný výber neplatis "majland". To len pre informáciu.😉

hettinka
21. aug 2017

a ešte som chcela napísať, že som vďačná svojim spôsobom za obdobie, ked bolo naozaj málo peňazí, pretože nás to stmelilo ako rodinu, naučila som sa plánovať a zbytočne neplytvať potravinami. U nás sa dodnes veľmi málo vyhadzuje. Naučila som sa navariť z mála a z toho, čo mam k dispozícii doma (vždy ma človek doma nejakú cestovinu, ryžu, kuštik masa, nejakú zeleninu, sušené hríby a strukoviny, zamrazené čučoriedky, zaváraniny, lečo...). Manžel sa smeje, že navarím aj z "prázdnej" chladničky. Naučila som sa chodiť do obchodu najedená a s nákupným zoznamom, chodiť menej do OC a viac do parkov.

kikales
21. aug 2017

Nam ostane na vyzitie asi 200 eur a musime nejak vyzit ....je to tazke lebo ako mlada rodinka nic neusetrime...

emilia25
21. aug 2017

@evittam to ano.ale bankomaty mame rovnako km ci do mesta ci cechy kedze byvame pri hraniciach tak sme zo zaciatku chodili tam.ked sme byvali v meste tak som si ho vytahovala normalne.a kedze je to rovnaka banka tak ma to vtedy aj riadne prekvapilo ked mi v cr povedali o tom ale sumu fakt neviem to som sa ani nepytala.

emilia25
21. aug 2017

@hettinka s tym hladom to je fakt pravda.u nas pri tescu robia gyrosy a samozrejme neodolame tak to aj niekolko krat do mesiaca.u nas sa najlepsie nakupuje ked sa ponahlame to fakt ideme podla zoznamu rychlo nahadzeme a hned aj ta suma je ine.ako ked sa prechadzame a toto sme uz dlho nemali a toto a hento a hned je nakup raz tolky.

kvetinka75
21. aug 2017

mne stačí 300,-eur na 3 osoby. A to ani veľmi ,,nešetrím,,. Ideme aj do reštiky občas, niečo si kúpim na seba alebo nejakú kozmetiku navyše. Ale zase je pravda, že doma varím, pečiem a tým dosť ušetrím. Varím husté polievky - zelenina, krúpy, strukoviny. Prívarky, mäsá na šťave. Kupujem iba suroviny a z toho varím. A niektoré potraviny sú dosť drahé. Napr. niektoré kaše, musli - bez cukru, fruktozy a pod. Nekupujeme ale žiadne vody, sirupy, malinovky, sladkosti, slanosti. My to nejeme, takže na tom dosť ušetrím. Nechty si doma upravujem sama - stačí lak, farbenie vlasov 1x za 4 mesiace, občas masáž, kozmetička.

Robím si jedálniček a podľa toho nakupujem - asi každý druhý deň. V chladničke nemám nič zbytočné. Žiadne veľké nákupy, keď je niečo v akcii. Iba zopár ks a to zahrniem do jedálnička, nech sa to doma nekopí.

jana_eyre
21. aug 2017

@hettinka presne - ja som tiez vdacna za casy ked bolo horsie, vela ma to naucilo a rodinu to posilnilo.. Urcite este horsie niekedy bude, ale uz budem vediet ako nato.. Aj teraz, ked nemusim, je mi neprijemne minat na zbytocnosti a vobec mi to nevadi, ze nekupim kazdu blbost..

emilia25
21. aug 2017

@jana_eyre ja tiez na ten rok nikdy nezabudnem preto sa nam ani nedarilo 4 babo stale pod stresom.a ked vsetko pominulo ukludnilo do kludnych kolaji stacilo fakt raz co som si aj pomyslela ze isto nic ved dlho tiez nic a zas sme si davali pozor a ake velke prekvapenie pre mna.a som ta najstastnejsia mamicka konecne dcerky.

jana_eyre
21. aug 2017

@emilia25 inak aj moja jedina dcera prisla ani neviem ako 😁 mna to vtedy tak velmi zaskocilo, lebo som to vobec necakala..

emilia25
21. aug 2017

@jana_eyre ja si tiez myslim ze keby sa snazime viac krat ze by z malej bol maly.betka si pekne pockala na svoju chvilku.

mircalla
21. aug 2017

@dai jej tak to gratulujem

katrin21
21. aug 2017

@tncka nie kazdy je ako ty.. ja ked aj mam viac, ano, o nieco viac si dovolim, ale urcite nerozflakam vsetko do posledneho centa.. vzdy sa musi nieco aj odlozit... len nie kazdy vie hospodarit.... pre takych ako ty , je lepsie hned cast penazi dat z bezneho uctu na iny ucet, knizku, aby si ich nemala k dispozicii.. a potom aj nieco konecne odlozis... 🙂 SUmu si urcis sama podla moznosti a uvazenia, niekto 100E, niekto 300E, niekto 50E,... ale doleziite je , aby sa odlozili a potom je rezerva a pripadne na ine veci, ako su aj dovollenky.. a pod.

katrin21
21. aug 2017

@daix 4x do mesiaca obed s rodinou v restike? no u mna to nie je to , po com tuzim.... praveze ja maax. za menu som ochotna dat peniaze.. a ak mimo menu, tak nech to nie je viac ako 10E .... nie ze by som na to nemala, ale proste nedam..pride mi to ako rozhadzovanie....
Pre mna je uzivanie dat si kavicku so zakuskom, cheescakom, tu si vychutnam.... kludne aj kazdy den, ale 4x do mesiaca obed pre 4 clenov rodiny, fuha, to nie.. to je pre mna mrhanie...ALe tu v okoli mame viacero rodin, co veru chodia kazdu nedelu sa najest do restiky.. Nam s MM to nevyhovuje,.. vzdy sa nam tym pozastavim, ze je to premna zvlastne trochu,.... ano, je to ich vec, ale mne sa paci mat doma navarene a moct si z toho dat aj v nedelu vecer, pondelok a nemusiet zas varit druhy den... takze... za mna restika len vynimocne, alebo obedne menu.. a to nieco take, co si bezne doma neuvarim , len tak pre zmenu...alebo ked fakt nestiham doobeda nieco uvarit, alebo nemam z predch. dna ( ja standardne varim na 2 dni urcite)

katrin21
21. aug 2017

@katka3535 k teme : 350E ano, da sa... ale nic neodlozis.. alebo tak max. 50E.... zalezi ale velmi ako sa stravujete.. na strave sa da najviac usettrit.. u nas sa dost preje, maso casto a tak.. zelenina.. takze vela minieme a v tomto si nejako neodpierame a raz som odkladala blocky a ta strava + nejaka drogeria , ktoru potrebujes, proste
domacnost bola okolo 300 -350E....

dai
21. aug 2017

@katrin21 to je kazdeho vec... ja rada jem dobre - kvalitne veci, zaujimave jedlo, pripravene ludmi ktori to naozaj vedia - ja zas tu kavu a kolac nepotrebujem vobec - radsej kvalitnu dobru restauraciu so super jedlom - predjedlo, polievka, hl. Jedlo a dezert podla mojho vyberu - nie vyberu rodiny... navarene mame doma vzdy - ako som spominala varim 1 den vikendu a myslim ze varim velmi chutne - su ale jedla ktore mam rada ale nekupim nato suroviny lebo to mam rada len ja ci to neviem tak super uvarit ako to pripravia v restauracii... plus aj ta zmena prostredia spravi vela - su krasne restauracie v ba pri dunaji napr. So sedenim vonku etc. ... my to ako rodina mame radi a teda velakrat tam stretame aj znamych takze asi nie sme jediny😉 pre mna ta moznost urcite k standartu patri😉

zibi
21. aug 2017

@katka3535 urcite sa da
a to my nezivorime, mame celkom slusne prachy po odratani vydavkov, ale proste odmietam kupovat blbosti a co sa mi osvedcilo, nekupujem do zasoby a na nievem kolko dni..
jedine co kupujem do "zasoby" je muka, cukor, drogeria, mlieko,ale potraviny urcite nie, neoplati sa to. Ja zajdem aj kadzy den po praci na nakup, a kupim cerstve potraviny, cerstve pecivo, kupim na momentalny den, pripadne na rano. OPlati sa rozdelit peniaze ktore mas , uz som to tu vela krat pisala na 4 tyzdne, alebo od vyplaty do vyplaty , 4 tyzdne to mas cca 87 eur, na tyzden. Z toho mas ked to rozdelis na 7 dni - 12,5 na den. Ked sa ti chce s tym pohrat a mas to aj zaujimave , tak denne by si mala spravit nakup za 12,5 - co je na den celkom slusny peniaz. Ked nechces denne tolko minut, kludne si napr. 3,5 odloz bokom do obalka a ostane ti 9 eur. Kazdy den sprav nakup , ked ides po praci domov, alebo si na materskej , aby si mala aj na rano nasledujuci den na ranajky. Kup sunku len tolko kolko zjete na ranajky, pripadne na veceru, uvar to co naozaj zjete, sprav si jedalnicek na nasledujuci tyzden a drz sa toho . Zober si zo sebou len peniaze na jeden den, neber viac a ani kartu. Tak sa naucis aj hospodarit. Nejde o tom, ze si to mozno nemozes dovolit kupit, ale aj o to, ze vela ludi nevie hospodarit a fakt mina na blbosti. Je to o sebadiscipline. A raz ked budete mat viac penazi nebudes zbytocne plytvat jedlom a minies to na nejake dolezitejsie veci, napr. niekde pojdete na vylet, priapdne mozes detom kupit nejaku hracku alebo oblecko.
Ked nebude minat na zbytocnosti a dokazes z kazdeho dna usetrit minimalne 3 eur mozno aj menej. Prides na to, ze dokazes usetrit este aj mala a napr. za tyzden budes mat vo vrecku aj 20 eur a do mesiaca to uz je iny peniaz. Vela ludom sa to tak osvedcilo a najma ta to nauci hospodarit.