icon

Dá sa vyžiť z príjmu 800 eur?

tslobik
16. feb 2015

Ahojte, dá sa vyžiť z celkového mesačného príjmu do 4-člennej rodiny 800€ mesačne? Dvaja dospelý a jedno malé dieťa, druhé na internáte v BA. Obidvaja sme zamestnaní, ale zúfavam z tejto situácie, možno aj preto, že beriem antidepresíva. Proste nech robím, čo robím je to len horšie ☹

martina0511
4. mar 2015

@esterienka bohužiaľ aj z nižšieho ☹

tutky
4. mar 2015

@pianistka 🙂 mas pravdu ale jednoducho pozri ma prijem,ma pracu a nemoze cakat ze ked napise ze ci sa da vyzit z 800eur tak nebude ziadna kritika co mam napisat ze je to malo aj mne je malo a co teraz ako ok keby to aspon bolo inym stylom a vazne mi to pride ako blbost lebo ja neviem co od toho ocakava?keby napisala ze poradte mi ak som na tom tak co dalej jedna jej radila nech sa syn zamestna-brigada-odpoved nie,ja roznasam letaky a to cez vikendy co nikam nejdem lebo to musim urobit pre blbych 30eur tak preco nieco nezmeni,a tiez som robila za par 360eur aj 16hodin denne takze viem pochopit cloveka ale v medziach uz to rieste ako chcete ja sa uz dufam nezapojim

pianistka
4. mar 2015

@tutky Nedalo mi to, musela som.. 🙂 Toto je podla tutky 50% rozdiel v platoch na Z a V: keby sme boli teoreticky obe administrativne pracovnicky, ja v NR zarobim len o 100e viac ako ty v SNV, podla udajov nizsie. Ale za taky isty byt musim dat o 20 000 viac 😒

naseplaty.sk
Platy v regiónoch Slovenska
Priemerné platy v jednotlivých regiónoch Slovenska pre profesnú oblasť Administratívny pracovník sú:

Región Pracovná pozícia Priemerný príjem
Banskobystrický kraj Administratívny pracovník 500,-
Bratislavský kraj Administratívny pracovník 800,-
Košický kraj Administratívny pracovník 500,-
Nitriansky kraj Administratívny pracovník 600,-
Prešovský kraj Administratívny pracovník 500,-
Trenčiansky kraj Administratívny pracovník 600,-
Trnavský kraj Administratívny pracovník 600,-
Žilinský kraj Administratívny pracovník 600,-

pianistka
4. mar 2015

@tutky Ked nie sme spokojni, urcite treba pre to nieco urobit, ale nie vzdy je to take jednoduche. A naozaj s tou urovnou resp cenami (za vsetko) v okoli BA je to nieco uplne ine ako u vas. Ja viem napr, ze v Prievidzi mi raz kamaratka vravela, ze predavali byt za 20 000e, uz si nepamatam presne ci to bol dvoj alebo dokonca trojizbovy byt, ale ked mi povedala tu cenu, skoro som na zadok spadla. Pritom, ked sa obratim znova na ten prieskum vyssie, aj v trencianskom kraji administrativny pracovnik zarobi tolko co v nitrianskom, hold ale sme tu len 80 km od tej blbej Bratislavy a ceny su uz taketo nehorazne.
Mne dokonca (pred mnohymi rokmi) ponukali v jednom hotely v BA za poziciu recepcnej, ktora robi dvanastky, robi v noci, musi vediet anglicky a neviem co este, 400e v cistom. V centre mesta v 4-hviezdickovom hotely. Si zober, ze som z NR, musela by som bud dochadzat alebo si tam nieco prenajat, najskor izbu v byte s dalsimi spolubyvajucimi. Tak dakujem pekne. Kym by som zaplatila najom za jednu izbu, stravu a pripadne cestovne domov na vikendy, asi by som ostala na nule... Takto o toto tu ide. A to som vysokoskolsky vzdelana.

cecilka123456
4. mar 2015

Nečítala som ani náhodou všetky komenty ale naíšem len toľko že my keď poplatíme najom, pôžičku, poistky, telefóny a všetky tieto výdavky ostane nám ledva 200€ a z toho sa treba najest, ošatiť, natankovať a plienky. Manžel cestuje cca 5x týždenne do práce autom 40km takže tak. Vyžiť sa dá, z odretými ušami ale dá.

veronicka1901
4. mar 2015

@moni244 My mame tiez orientaciu juho-zapad, zatepleny a kurime asi tak ako vy, 5x za rok. A drzi sa nam teplota 22 stupnov v zime. V byte, co sme mali predtym a nebol zatepleny a orentovany na severo-zapad sme pomaly museli kurit aj v lete.

yukki
4. mar 2015

@pianistka ale vezmi si disponibilný zostatok...povedzme že jeden aj druhý človek na jedlo a nájom a cestovné do práce a doktorov, bývajúc už vo svojom byte (alebo obaja bývajúc ešte u rodičov ale už zarábajúc) minie približne rovnako (dajme tomu 450.-)......čiže ke´d ostane zostatok na ušetrenie tomu v KE a PO kraji povedzme 50.eur...tak tomu v BA 350.- no-nech nie celých-nech by 250.-, už by to bol 5násobok disponibilného ostatku východniara....

tesne po revolúcii sme boli vo Švédsku, mama tak polopracovne...mala diskusiu so žiakmi v škole, pýtali sa, za koľko platov si u nás môžme kúpiť auto-teoreticky....no, po revolúcii aké boli platy, podaktorí pamätáme, tak mama to nejako tam vyrátala, im sa to zdalo strašne veľa mesiacov (rokov) a to nám potom vravela...že ale sa neodhodlala vysvetľovať, že vlastne všetky tie peniaze u nás človek minie na mesačné náklady na jedlo, cestovné, nájom........ (vtedy ešte nefičali hypotéky, ani nejaké stavebká, ani leasing-no zasa dovolenky bývali pomerne dostupné a lacné v podnikových zariadeniach, tiež tábory.....ono sa fakt míňalo vtedy na prežitie a máličko sa dalo len ušetriť...)
Za 800.- sa podľa mňa dá prežiť štyrom, ale dosť pobiede.....je to slabý príjem do rodiny kde dvaja dospelci robia, či to na východe či to na západe

libka1
4. mar 2015

@pianistka tak ja som v roku 2001 zacinala v ba s 10000 v hrubom. Tiez mam vysku. Najomne som mala 3000, tolko isto som precestovala domov + elektricenka. Bolo mi v ba sveta zit 😀 teraz si na to spominam v dobrom, vtedy to bolo o nicom...

pianistka
4. mar 2015

@yukki V poriadku, ale ked porovnavas platy a zostatky z nich po zaplateni vsetkych nakladov na zivot, nemozes mat rovnake meritko na Z a V, s tym ze na zapade sice zarobime viac ale platime tie iste naklady ako na V?? Tu by sme museli porovnat este naklady na zivot. A Bratislava je kapitola sama o sebe.

Ja som porovnavala nitriansky a kosicky kraj. Ja som z Nitry, pani bola zo SNV. A porovnala som teoreticky, ze ona na tej istej pozicii ako ja by zarobila iba o sto eur menej ako ja. Cize podla tvojich vypoctov, mne by ostalo 150 eur, jej 50eur. Ale ja za taky isty byt musim dat o 20 000 viac ako ona, ked si ho chcem kupit. Chapes? Tym som chcela povedat, ze uz aj Nitra sa da povazovat za siroke okolie Bratislavy, ked pozeram na tie ceny.

A zasa neverim, ze napr taka pokladnicka v Tescu zarobi na zapade podstatne viac ako na vychode. Ak to tak je, nech ma niekto vyvedie z omylu. Napokon minimalna mzda, pokial viem, je pre cele Slovensko jednotna, a minimalnu mzdu dostavaju aj na zapade, hadam nielen na vychode 🙂

yukki
4. mar 2015

@pianistka hej, jasné, len proste že je tam o tom disponibilnom ostatku ešte úvaha......nie je to len že 500 a 800...musíme uvažovať aj s tým, že určitý základ dáme všetci, tu napríklad v obchode je všetko drahšie ako v supermarkete v meste, ja dám na benzín mesačne 200eur aby som odviezla deti do školy, doktorov máme 30km aj úrady od obce...at´d...proste to nie sú len také jednoduché porovnávačky.... všetci máme iné východzie podmienky...iné výdavky....na západe a kolo BA je rozhodne drahší ten život, to bez pochyby, na východe zasa s amôže stať, že k najbližšiemu detskému neurológovi máš 100km, že decká do základnej školy cestujú vyše hodiny (adekvátne aj výdavky)...a tak, no......
A potom individuálne potreby...lieky....každá rodina trošku inak to má..... 😉

Mimochodom tu v najbližšom mestečku.....je trojizbák aj za 10.000.-...no ale ten chlieb je možno o pár centov drahší, aj mlieko, aj každá potravina........a zasa byt sa nekupuje každý rok nový.....
Ja myslím proste, že 800.-na to, že robia dve dospleé osoby v domácnosti je i na západe, i na východe málo, dá sa prežiť ale nie vyskakovať a nedajbože vyskočí nepredvídaný výdavok.....

pianistka
4. mar 2015

@libka1 Tak ja uz len na odlahcenie... mam kamaratku, ktora zije v Spanielsku, v Madride, v hlavnom meste, a plati za najom JEDNEJ IZBY nejak do 500e. V byte byva este s dalsimi dvomi ludmi. Byt ako nic moc, ale je spokojna, lebo so spolubyvajucimi si rozumie, co je dolezite. Dalej si musi platit stravu, nastastie je chuda, takze toho vela nezje, samozrejme dopravu po meste, lebo v Madride by peso daleko nezasla 🙂 no a kedze je slobodna, tak este na kulturu. Robi v IBM a zarobi asi 1000e v cistom, co sa mi na Madrid nezda az tak vela. Ale vzhladom na to aka je v Spanielsku velka nezamestnanost, tak je to este super.
Druhu kamaratku mam na juhu Spanielska, oni platili za prenajom stareho bytu (dve izby) 700eur. Neskutocnee!!! A este nejedli, neobliekli sa atd. Jej muz zarabal 1000e v cistom, ona robila na cierno (lebo sak Slovenka), ak mala prilezitost... proste neviem. Niektorym sa nam to mozno zda neuveritelne, ale jednoducho, su urcite prijmi a ludia z nich vyziju, lebo jednoducho musia!

dai
4. mar 2015

@pianistka ahoj... to co si popisala je vlastne aj situacia v ba... vaecsina ludi zarobi okolo 1000 euro a najmy su podobne ako v madride...
dodatok k spanielsku - ja jedneho spaniela zamestnavam a ten je stastny prestastny ze ma pracu na slovensku, v spanielsku je momentlane velka bieda, nezamestnanost a mlady utekaju von ( tento moj je tu uz 2hy rok a domov sa nechysta lebo vie ze tam nie je do coho pichnut ) - cize spanielsko by som ako priklad nejakej dobrej ekonomiky moc nedavala...

namornicka
5. mar 2015

@dai ale ten Španiel asi za 1000€ nerobí, ze? Viem aká je u nich teraz situácia, ale aj tak je tisícka na ich pomery malo, pravdepodobne sa na krízu adaptovali, ale celkovo sú zvyknutí dopriať si viac aj čo do kvality aj do intenzity.

pianistka
5. mar 2015

@dai Ved to, ale ja som ani nechcela tym prispevkom poukazat na nejaku dobru ekonomiku zapadnej krajiny, skor naopak 🙂 ze ani na krajnom zapade to nemaju ludia na ruziach ustlane. Ja som len dala priklad dvoch Sloveniek, ktore napriek tomu, ze ziju v zahranici, tiez nemozu bohvieako vyskakovat. A teda ta co zije v Madride, kedze je zatial slobodna a bezdetna, takze sa stara len sama o seba, je velmi skromna a sporovliva, tak si z tych penazi dokaze aj usetrit na vlastne zaluby, tak na tom nie je az tak zle, ale ta druha uz ma rodinu, dieta a neviem si predstavit keby som bola na jej mieste, a ostanem doma s babatkom bez akejkolvek podpory, muz mi zarobi tisic eur, za prenajom bytu musime zaplatit 700e, ze co by som robila. Bez podpory rodicov, kamaratov a celkovo bez pomoci okolia by sa to hadam zvladnut ani nedalo.

dai
5. mar 2015

@namornicka jasne ze robi🙂 za kolko by mal? a mas milnu predstavu o nich - je tam obrovska nezamestnanost a ludia su vdacni za akykolvek job...akurat sa vratil z 2tyzdnovej vacation doma a zas mi prizvukoval aky je stastny ze je tu a nie tam - vsetci jeho kamosi bez prace....

namornicka
5. mar 2015

@dai no zas až takú mylnu predstavu o nich nemám, mám tam priateľov a viackrát som tam bola. Je pravda, ze je tam obrovská nezamestnanosť, ľudia nezvládajú potom platiť hypotéky a podobne - to som počula sprostredkovane. Ale taká madridcanka si kúpi bez mihnutia oka lodičky za 100 EUR (asi tak ako priemer Bratislavčanka si kúpi za 50). Keď sa spýtaš kde sa dá ísť nakupovať tak ti poradia napr. tam je Zara, to je taká lacnejšia značka ale pekne veci ma. Čiže takýto štandard žijú, to mám z vlastnej skúsenosti. Príde mi to trochu ako u nás, ľudia hovpria aká je tu bieda a keď vojdem do nákupného centra tak vidím kaviarne plne pekne oblečených ľudí.

namornicka
5. mar 2015

@dai veď nech dovedie aj kamošov, Slovenky sa potešia 😄

dai
5. mar 2015

@namornicka by si sa cudovala kolko ich tu je🙂 a to co si hore popisala - ten standart v madride je velmi podobny ako v ba az na tu nezamestnanost...

tslobik
autor
6. mar 2015

@tutky nemáš pravdu, rozdiely medzi krajmi sú veľké, najmä západ - východ. Viem to, lebo tam mám rodinu, len toľko.....

tslobik
autor
6. mar 2015

@tutky asi by som nezakladala takú tému, keby som si vymýšľala náš TERAJŠI príjem (Nehovorím, že sme na to boli vždy tak, ale nastala proste teraz taká životná situácia u nás)......Chcela som len počuť názory, prípadne rady ako sa to dá....nič viac.

tslobik
autor
6. mar 2015

@tutky veď ja som nikdy ani ľútosť neočakávala.......Hovorím, že som chcela počuť len názor a konštruktívne rady ako sa to dá čo najlepšie.

tslobik
autor
6. mar 2015

@tslobik ....a nie ako sa to nedá.....Lebo ak je človek donútený, musí sa dať vždy.

tslobik
autor
6. mar 2015

@pianistka ďakujem 🙂

bambibam
6. mar 2015

Dá, ešte žijeme 🙂 ,keby nebolo hypo tak sa máme ešte lepšie.

tslobik
autor
6. mar 2015

@bambibam aj my žijeme, resp. prežijeme, lebo jesť máme čo a to je základ. Ale som na liekoch (nie pre túto situáciu), ale terajšia finanč.a celkovo pracovná situácia mi stav nezlepšujú, práve naopak 😒

libka1
6. mar 2015

Ja chapem ze niekto je setrivy a prezije aj z mala @bambibam Ja som napriklad zgrlos od prirody na niektore veci 😀 Co ale nechapem je to, ze niekto je s takymto stavom spokojny a zmiereny. Nevravim ze je to zrovna tvoj pripad, ale su tu desiatky prispevkov kde sa dievcence predbiehaju z akeho mala vedia prezit 😕 Viem ze sa robota hlada tazko a neda sa vyskakovat, ale vzdy sa da nieco vymysliet aby sa situacia zlepsila... prezivat cely zivot s odretymi usami je naozaj dobry zaklad pre depresie, aspon u mna by urcite bol. Nie zato ze druhy maju vily, ale zato ze moje deti nemaju pokryte zakladne potreby 😝

tslobik
autor
6. mar 2015

@libka1 akoby si mi čítala myšlienky. Možno som zle formulovala popis témy. Dokážeme vyžiť, veď žijeme a nemrieme od hladu. Ale tá predstava, že dvaja manželia, ktorí celý život pracujú len vyžijú? Pracovať s tým pocitom, že nakrmim rodinu, poplatím všetky potrebné výdavky a hotovo, koniec? Čakať na ďalšiu výplatu?......Som vďačná za veľa vecí, ako zdravie, spokojnosť v rodine atď. Som a veľmi. Ale človek by chcel niekedy aj žiť, užiť si......veď sme na tomto svete len raz. A taká dovolenka by tiež prospela celej rodine, nehovoriac o mojej psychike. Nehovorím, že zrovna vo vychytených destinác......Stačí niekde v horách, v chatke.....Mňa mrzí, že proste v tejto republike sú v podstate chudobní aj pracujúci ľudia......Ale to už je na celkom inú debatu a aj tému.

bambibam
6. mar 2015

@libka1 ja neplytvám ,ani na somariny ani jedlom ,nenosím drahé veci ,a sme v čistom a myslím si ,že žijeme priemerne ,ako väčšina slovenských rodín.dokonca dokážem sem tam pustiť nejaké to € aj na to čo by nemuselo . Niekedy sú situácie ,že je všetko super niekedy sú situácie ,že sa nepohneš . Mám 3 deti a pritom jedno v UK na štúdiách (nieje to zrovna lacný špás),len aby sa v budúcnosti mala lepšie. Jedno mám zdravé a jedno choré . Môžem povedať ,že áno za peniaze sa teraz aj časť zdravia dá kúpiť ale ...vždy sa nájde ALE prečo to nejde, alebo ide . Skúsila som pol roka robiť ,mala som peniaze a syn prichádzal o zdravie ,lebo chýbala práve tá starostlivosť. Okolie ktorému som dôverovala to lajdačilo ...podceňovalo. Jediné čo si vždy opakujem ,že bude lepšie, skúšala som doma prácu ....fúú ...už asi nikdy viac ,za 5€ som mala 2dni v prdeli a všetko stálo ...ja si urobím rozpočet ,čiastočne jed.lístok , a všetko sa nejak utrase ,nechávam rezervu na lieky -keby čosy...a ak ju neminiem tak ju odložím . S toho máme cca za 3 mesiace výlet. Oblečenie ktoré po deťoch predám...to im ide do sporkasky a ked niečo nutne potrebujú ...napr. roztrhala nohavice ,tak sa kúpili s toho. Osobne som optimista ,depresie nemám ani nemám pocit ,že by sme boli na konci a už sa to nedá riešiť, no nechodíme teraz po dovolenkách ,ale liečebňách, kde človek v každom kúte kadečo objaví ,a nieje to zrovna dovolenka snov. Cestujeme po slovensku krížom krážom a verím ,že raz príde deň ked syn nebude potrebovať toľko mojej starostlivosti a ja vyrazím s mužom do práce, na dovolenku k moru , proste kam nás napadne. Proste pracujeme na tom ,aby situácia v rodine náhodou neklesla a držala sa na úrovni ...stredu. Viem ,že sú rodiny ktoré sú na tom lepšie ,hlavne finančne ,ale niekedy mám pocit ,že majú viac problémov ako ja . Hlavne vo vzťahoch ,komunikácii, atd...preto sa neporovnávam ,žijem a ked sa chce tak sa dá, ked sa nechce tak sa nedá.

petka1691
6. mar 2015

Necitala som ani jeden koment ale my by sme z toho vyzili mozno, kedze teraz ma moj plat iba 500e z ktoreho sa vyzit neda zalezi od narocnosti ludi

libka1
6. mar 2015

@bambibam ako som napisala, nevravim ze ten pripad co pisem je zrovna tvoj. a podla toho co si napisala to tvoj pripad urcite nie je, kedze robite to, co je akurat vo vasej situacii najlepsie a ked mas dieta studujuce v UK asi nebudete ten pripad co nema ani na tabor 😉