Dá sa vyžiť z príjmu 800 eur?
Ahojte, dá sa vyžiť z celkového mesačného príjmu do 4-člennej rodiny 800€ mesačne? Dvaja dospelý a jedno malé dieťa, druhé na internáte v BA. Obidvaja sme zamestnaní, ale zúfavam z tejto situácie, možno aj preto, že beriem antidepresíva. Proste nech robím, čo robím je to len horšie ☹
@tslobik he he , to je ako práca mojeho manžela 🙂 , povedal ,že je smutné ,že jeho odbor sa už nevyučuje cca 10 rokov , aj tí čo sa vyučili zdrhli . V danom odvetí sú 4 čo majú na to školu a odbornosť ...ostatný robia ako robia a on chodí po nich opravovať, popri toho +ešte jeho práca ....keby mali miesto toho 4 poriadne vyučených práca by bola omnoho kvalitnejšia,efektívnejšia a viac spokojných zákazníkov ..takto je to ako v kocúrkove ,každý tlačí na čas ,nadáva ...on už povedal si ,že predsa je len po 40 ,unavený a platovo stále horšie a horšie a výkon požadujú za 5tich. Nič iné nepočuje ako to ide dole vodou ,ako si nezarobia ani na výplaty ...a obratom sa dozvie ,že šéfovci si kúpili 4 nové autá ,išli na 2týždne do álp , synovi zaplatili ....a stále je firma "v krachu" , no tak sa neni čudovať ,že tá práca ktorú miluje ,sa mu protiví. Jeho práca je jeho koníčkom ,ale nezaplatená . Takže , ak to pôjde takto ďalej tak o 15 rokov to bude v jeho profesii iný poplach , a on už jasne povedal ,že ako starý dedo nebude učiť nejakého mladého ,čo mu bude dokazovať ,že je najmúdrejší na svete a jedovať sa na staré kolená ,odovzdávať informácie a znalosti. Sám povedal kým získal prax trvalo to cca 10 rokov , teraz si myslí vedenie ,že keď 25 ročnému ukážem ,poviem ,že to tak urobí ...špekulujú mudrujú a on behá ako somár a dáva doporiadku.
@tslobik
@sorciera24
čo sa týka práce, človek si vzdy musí dať dokopy, do akej miery na výbere daného povolania bude participovat to, aby ho práca naplnala a do akej miery odmena za tuto pracu.
Vacsina zien sa to snazi riesit "dobrym vydajom".
@bambibam nie je to profesia ktoru ma moznost robit sam za seba? pokial ho praca bavi a je o nu zaujem je skoda plytvat svoj talent vo firme kde si to nevazia 😠 mam kamarata ktory tiez takto povedal dost, dal sa na zivnost, roboty ma tolko ze musi odmietat a hlavne vie, ze ked poriadne urobi, tak zarobi, ked sa bude flakat, tak prd makovy. snazi sa a je velmi spokojny...
Dievčatá, ale ak každý bude robiť iba prácu, čo ho napĺňa a každý bude vysokoškolák s toľkými skúsenosťami, tak potom padne celý trh. Nebudete môcť chodiť do obchodov po jedlo lebo tam nikto pracovať nebude. Nebudete môcť mať upratovačky (ak niektoré máte), ani nechtárky, ani kaderníčky. Nikto vám nevymení gumy na aute a ani ho neopraví, nebudete môcť jesť výrobky lebo aj tie balia "robotníci".
Trošku treba dať hlavu nižšie lebo niektorým z vás do nej naprší. Každá robota je dôležitá a takéto povýšenecké správanie je asi vo svete úplne normálne.
Môj muž by nikdy nevedel robiť kancli. Po roku na VŠ povedal na rovinu rodičom, že on nechce byť inžinierom sediacim za kanclom, ale človekom, ktorý bude využívať ruky, nohy a svoju manuálnu činnosť v ktorej je šikovný. A tak pracuje a zarába možno toľko, koľko tá učiteľka, ktorá sa nadrie s deťmi v škole alebo ako ten podnikateľ, ktorý sa tiež nadrie no nebyť práce môjho muža padne mu kšeft.
Každé remeslo je fajn, ale všade by mala byť tá rovnováha a nie reči typu " treba zobrať do tovární deti zo škôl, aby sa lepšie učili"... to je výsmech.. výsmech tažko pracujúcich ľudí v ďaka ktorým máte v domácnosti svoje benefity. Buď poskladaný televízor, nábytok, topánky..
Ak všetko nahradia úplne stroje a ľudí nebude treba, ani tie tituly nepomôžu, keďže ľudia nebudú mať do "čoho" pichnúť a len potom príde poriadna chudoba.
@libka1 to byvaju takito ludia spokojni a ak su mudri, tak aj na dochodku budu spokojni
len velmi maloktory podnikatel si odklada, skor investuje a koncia ako dochodcovia zle
ale jasne, aj maloktory zamestnanec si odlozi, lebo ved z coho pri vydavkoch do rodiny
asi sa maju financne akotak dobre len bezdetni ludia
no ale, kto by to bral, co ma deti🙂 nikto
@decode toto si napisala velmi pekne a suhlasim s tym
inak taki vodari instalateri, opravari eletrospotrebicov a podobne, hoc maju zle podmienky, ak pre niekoho pracuju, lebo nadcasy im nikto nepreplati a ani pn si pomaly dovolit nemozu, ak su zabehnuti vo svojom fachu, zarobia na hodinu neuveritelne peniaze a vacsinou vsetko robia bez blocku, cim jasne okradaju stat, ale do vrecka pre rodinu maju viac
@libka1 ano vydrete a klobuk dole, na druhej strane, nechcem aby deti dreli, ak maju na slusny zarobok hlavou, to je tiez pochopitelne, myslim, ze aj ti robotnici rodicia to pre svoje deti nechcu, aby dreli tak, ako oni
na vsetko sa da pozriet z dvoch stran
ale tiez sa mi nepaci, ak niekto podcenuje pracu inych len preto, ze mu nevonia
@celasapremenim Robia bez bločku, lebo zákazníci to tak chcú, lebo si myslia , že ušetria. V konečnom dôsledku okrádajú sami seba. No ale zase keď sa v našom štáte nakladá s peniazmi tak ako sa nakladá. ☹
@celasapremenim hej, ja som tiez zato sla na vysku, rodicia na tom trvali a som rada 🙂 aj sama som chcela, ale podmienky mi vytvorili oni 😵
@tslobik tak to u nás funguje, veľa ľudí je nedocenených a veľa nepremení svoj potenciál v to čo by mala...
@libka1 nedá ,túto profesiu už nemal kto na slovensku robiť ,tak je tu česká firma, na túto profesiu potrebuješ ,veľa techniky ( jeden merací prístroj cca 15 000€ ) a to je jeden ,kde je ostatné ...už sme nad tým uvažovali ,že by bol ako živnostník ,ale ked sa o tom bavili ,firma by mu robotu nedala ,lebo by veľa pýtal ,takto im je pohodlnejšie dať minimálku + akože odmena ale ked s platu odrátam bonus a stravné ,je to úbohe. Im sa oplatí sem nahnať chlapov z čiech. Ked sme sa pýtali na to koľko by nám mohol pomôcť štát na rozbehnutie tak to bolo veľmi máličko. Hlavne potrebuješ ľudí ...a tých nie je . A každý chce zarobiť . Keby sa ich našlo cca 10-15 tak to by bola iná reč . Na celý Trenčiansky kraj je spolu 6 chlapov a stále hľadajú ...,ale nik to nepôjde robiť ,lebo je to naozaj práca len v teréne ,zima ,teplo, dážď , stále vonku. Napr : Nič nebolo horšie ako keď 25.12 -26.12 v mrazoch v zemi pracoval od 6 00 - do 22 00 hodiny , nosili sme mu jedlo ,čaj, deky....a to len preto aby pol sídliska malo pohodlie doma. A jeho odmena bola 50€ a zápal močáku. Bolo mi do plaču . Preto sem tam po víkendoch chodí pomáhať po stavbách ,proste kde treba ,nie je to kopa ,ale aj tých pár € poteší. Ked sa podarí ,tak cez víkend idem ja na brigádu ,a tak je to dokola. Ale netreba sa hádať . Stačí niekedy viac komunikácie ,nielen tu dole ,ale aj tam hore.
@decode ty sa samozrejme rozhodni ako chces pre svoje deti... ja som pisala ze som bola vo fabrike za pasom ako decko a vedela som ze to robit nechcem - mna tam preto rodicia nebrali... brali ma tam preto kebo a - moja mama taku pracu robila a b - aby som si sama na seba robila... to ze som v tych 14tich ci kolko rokov pre seba vyvodila nejaky zaver hadam nie je vysmech nejakej prace...
Nepostrehla som zeby niekto pisal ze niektore zamestnanie nie je potrebne... detto si nemyslim zeby sme sa museli bat nejakeho prilivu vzdelanych ludi - toto totiz suvisi uz s vychovou, spolocnostou ktorou sa obklopujes v neposlednom rade s tebou samim - a tvrd si co chces ja vidim okolo seba aj u nas v praci kde sa zaraba dost a su tu len vzdelani ludia ze napr. Z mojich 60 podriadenych su mozno 5ti s ktorymi ratam ze pojdu dalej - lebo ich vnutorne nadstavenie sedi, ich sposob komunikacie a prace, ich pohlad na svet a pracu etc. ...
Ludia su rozni a nikdy nebudu rovnaki - a my ludia tvorime svet - cize si tu mozme utopisticky hrkutat ale v konecnom dosledku ide len o to sa co najlepsie prisposobit podmienkam okolo seba ( ci zijem na pusti v sahare slebo na manhatane ) a ak sme moralni ludia tak zit co najviac v sulade s vlastnym svedomim... vsetko ostatne su pre mna osobne len prazdne reci ... lebo sa nepozname a mozno keby sa stretneme tak vyjdem z nas ako zijuca najskromnejsie🙂 a mozno napriek tomu co hlasam sa spravam k predavackam daleko milsie ako polovicka fora tu hlasajuca ako si treba vazit kazde povolanie - lebo to je nakoniec to co rozhoduje - co realne zijete nke ski pekni sa spravite na fore...
@dai A čo do toho hádžeš moje deti? Ja moje deti podporím vo všetkom, či budú chcieť byť murármi alebo inžiniermi. Nebudem ich do ničoho nútiť a ani presadzovať vlastné nesplnené sny, ako to robí väčšina rodičov a učiť ich k tomu, aby sa vysmievali zo sorty ľudí, ktorí nemajú titul pred menom.
Ah prosím ťa, súdiš ale nepoznáš?
Ja som z rodiny vyštudovanej, ktorí sú na vysokých pozíciach, manžel zas nie a rodičia ma učili, aby som nikdy nikým neopovrhovala lebo ľahko padnem na hubu a že každé povolanie je dôležité a je iba na mne, pre aké sa rozhodnem, no samozrejme mám ísť za tým čo robiť chcem a nie za tým čo odo mňa niekto žiada a ja sa tu nepotrebujem opekňovať na fóre, neviem ako ty, ale asi podľa seba súdim teba, však?
Ak si môj príspevok nepochopila, tak v poriadku, ale nebol mierený tebe ani nikomu konkrétnemu tak neviem, čo si sa naň chytila, asi si sa v ňom videla 🙂
@dai Neboj, aj ja som robila za pásom vo firme, kde bola moja mama vedúca a nechcem to robiť, ale iba preto lebo ja chcem pracovať tak, ako som vyštudovala a to s postihnutými deťmi. Síce je to finančne nedocenená práca, ale napĺňa ma a preto tak pracovať chcem. Nikto ma nenútil, že musíš tu robiť lebo musíš. Môj svokor robí už vyše 20 rokov v jednej fabrike, kde robila aj svokra a volal tam aj muža, keď si nevedel nájsť prácu, ale nešiel tam lebo vedel, že by tam "zhnil" a zlenivel a tak hľadal ďalej.
Keby to bolo o jeho rodičoch robil by tam lebo by tam mal tie "istoty", ktoré rodičia deťom chcú dopriať, ale mal vlastnú hlavu, no niekto kto je ovplyvniteľný by rodiča poslúchol a aj keď mu chcel dobre, ten človek nevidí, že bohužiaľ aj on sa mohol mať lepšie, len jemu ten štandard, ktorý mal stačil. My napríklad robíme všetko preto, aby sme sa mali lepšie. Ja sa chystám študovať, manžel si našiel lepšiu prácu, ale robíme to pre seba lebo chceme, nie preto lebo to chceli naši rodičia. Niekedy nemusí ísť o výchovu a o ľudí kt sa obklopujeme, stačí ak si ty sám povieš, áno chcem byť kaderníčka a mať vlastný salón, tak ak do toho dáš všetko budeš ňou.
Ja si neviem predstaviť sedieť v kancelárií a za počítačom. Moja mama tú robotu miluje a ona by zas nevedela robiť to, čo som robila ja. Každý sme iní, ale ja sa na rozdiel od niektorých nevysmievam z predavačiek, smetiarov, robotníkov. Lebo vďaka nim mám to, čo doma mám a sme na tom dobre a bodaj by sa mal každý aspoň z časti tak, ako my. Ale to závisí od regiónu, práce a chuti toho človeka.
@decode a teraz skus este raz precitat moj prispevok... nebudem reagovat o reciach o trafenych husiach - sice si ma neoslovila ale priamo si reagovala nato o com som pisala len ja a mina takze tazko sa necitit osloveny🙂
Pises ze ty robis veci lebo ty chces a nie rodicia... este raz - to aky budes zalezi od vychovy ( to ovplyvnuju tvoji rodicia ) od spolocnosti akou sa obklopujes ( to do velkej miery uz ovplyvnis sama aj na skole - som so skupinou grazlikou alebo skor s tymi snazivymi?) A od teba samej ( v priebehu zivota sa vyvijas - po ss sa ti vobec studovat nemusi chciet, v priebehu zivota ale pocitis potrebu ci cez pracu nutnost etc... ) - to som napisala v svojom prispevku...
Detto som napisala ze neznevazujem ziadnu pracu... to ze ja robotnikom nechcem byt predsa neznsmena ze sa im vysmievam ... vsetky moje prispevky len smeruju k zodpovednosti voci sebe samemu, svojim rozhodnutiam - ked sa nejak rozhodnem tak beriem dosledky... ked chcem byt robotnik - preco nie... ale potom nebudem mrncat ze chcem plat ako chirurg... ak chcem taky plat tak musim hold splnat ine predpoklady a kedze je velmi malo ludi ochotnych tieto predpoklady splnit tak je ta praca aj omnoho vyssie ohodnotena - nerozumiem ako to nemoze niekomu davat logiku... dozadovat sa ze slo robotnik za pasom chcem taky isty pkat ako chirurg je smiesne ... ale stale to neznamena ze praca robotnika je podradna - je to stale praca... nic viac a nic menej
@dai Ja som si prečítala celú konverzáciu a najviac ma tu pobúril jeden chlap, ale k nemu som sa už vyjadrila, takže NIE nereagovala som ani na teba a neviem o akej nike je reč, naozaj.
Však v podstate neviem čo riešime, keďže ja s tebou súhlasím 🙂
Ja tiež akceptujem každý job aj keď by som ho robiť nechcela a obdivujem ľudí, kt ho robia len niektorí ľudia tu vystupovali dosť drzo a povýšenecky a taký mi radi dvíhajú tlak, tak sa vyjadrím. Popravde, keby ma neoznačíš, ani by som neregistrovala, že si tu písala, lebo ja som čítala príspevky iba po určité strany, kde som sa aj zapájala 🙂 Takže ti prajem pekný deň, aby sme boli naďalej spokojné v tom čo robíme a nech sa nám darí 🙂
@decode nemyslim si, ze tu niekto pohrda ludmi, ktori vykonavaju robotnicke povolanie, ale ako pise @dai to, ze clovek nechce robit urcite povolanie a chce nieco ine..neznamena ze sa tym ludom vysmieva... Ano, tiez budem viest raz svoje deti k tomu, aby si zvolili povolanie, kde treba pouzivat hlavu..povolanie, ktore je zaujimave, kreativne a slusne ohodnotene, nevidim na tom nic zle...ale pravdaze vzdy budu mat moznost sa rozhodnut aj inak....len verim, ze vplyvom vychovy, prostredia, a ukazovania ineho sveta ich to bude tahat tam.
A este jedna vec, nechapem co myslis tym sedenim v kancli za pocitacom 😀 Si myslis, ze to je nejaka praca?? Neviem co si pod tym predstavujes...pretoze ak mas dobre vzdelanie a job..v kancli mozes mat uzasnu pracu... a pravdaze dvihas aj zadok... minimalne na meetingy, sluzobky...atd... V kancli ide hlavne o psychicku pracu... mentalne zatazenie.
@mima4 Ja som normálne napísala, že mňa by napr nebavila robota mojej maminy, ktorá sedí v kancelárií a všetku robotu riadi cez počítač či telefón a je tam celý deň. Takže neviem čo je na tom zlého? Mňa viac baví práca s deťmi a tá sa predsa v kancelárií vykonávať nedá 🙂
@fidka79
Ako baby prepáčte, ale ja som NIKDE NENAZVALA NIKOHO AMBICIÓZNEHO HORENOSOM. Je super, ak si ide človek za svojim snom, no čítala som tu aj ironické poznámky a označenie ľudí za socky, ktorí nezarábali pár stoviek eur mesačne a iba k tomu som sa vyjadrila.
Ani jednu z vás som neoznačila tak nechápem, prečo ma do toho zapájate, vyjadrila som sa všeobecne. 🙂
@decode ja s tebou súhlasím , tak je nastavená spoločnosť, že pracovať manuálne je podradné a že treba mať vš, inak bude v živote nešťastný a otrokom za minimálnu mzdu.
dám príklad situáciu, ôsmak na zš, väčšina známok 2 a 3 , drvivá väčšina rodičov bude také dieťa tlačiť na gymnázium na ktoré sa aj dostane kedže školám ide o prachy a zoberú aj trojkárov a kľudne otvoria aj 10 tried a potom ho budú tlačiť na vš, kde sa tiež možno dostane a aj zvládne tie ľahšie odbory, ak nie v najhoršom sú súkromné školy. ak by chcelo ísť také dieťa za napríklad kaderníčku alebo automechanika, drvivá väčšina rodičov by to nepodporila.
pritom ak by to dieťa skončilo a zaujímalo ho to a bolo v tom dobré, ľahko sa uplatní a aj dobre zarobí, môže byť na tom finančne lepšie ako niekto kto s nezáujmom a odretými ušami vyštuduje gymnázium a následne vš s odborom z ktorého vyjdú ročne tisíce absolventov končiacich na úrade práce.
@mima4 súhlasím s @decode, prečítajte si pár strán dozadu, aj @anatalia77 sa ohradila, že sa jej nepáči, ako sa obtierate o robotníkov. Darmo to teraz zahovárate že iba píšete že by ste nechceli robiť takéto povolanie, ten nadradený tón tam je jednoducho cítiť. Stačí si prečítať, ako nazývate robotnícku prácu - "muklovanie" atď. Nejdem citovať, lebo sa mi to nechce listovať... mimochodom, nie som robotník, ale tento tón sa ani mne nepáči, sorry.
Je fajn, keď je niekto šikovný a ambiciózny. Ale tak isto je fajn, keď je niekto pracovitý a zručný. A je fajn, ak je niekto pracovitý a neambiciózny atď. Nemá každý hlavu na neustále štúdium, nemá každý bunky na podnikanie, nie každý sa vie v tomto svete dokonale obracať. Je to tak, a je to tak dobre. Všetko je o tolerancii a o vážení si človeka ako takého - či už s titulmi, či s mozoľnatými rukami, či so širokým srdcom...
@0silvia0
mrzi ma ak je to takto vnimane, lebo urcite nevnimam robotnikov ako druhoradych ludi, ale nerozumiem, co je divne na tom, a teraz sa bavime o klasickych robotnikoch za pasom, v tovarnach, nie zrucnych remeselnikoch..co maju vlastny biznis a tvoria atd... takze co je divne a "nadradene" na tom, ked povieme si:
- mukluju, teda robia stereotypnu, nudnu cinnost dookoloa - znicene chrbaty, ruky...
- dru obycajne za minimalnu mzdu a pravdaze neraz na smeny.
Ved pre mna su tieto veci faktami... ktore realne tu su... nerozumiem tomu "zidealizovaniu"" takejto prace...
A tiez nechapem, preco spajame charakter prace a hodnotu cloveka, pre mna to absolutne nesuvisi, pretoze charakter, ci hodnota cloveka netkvie ani v tituloch, ani v praci, ani v majetku, ci postaveni... ale v niecom uplne inom... To s pracou nema nic spolocne.
@mima4 to nie je zidealizovanie robotníckej práce - ale treba aj úctu aj k takejto práci. Koľkokrát sa zamýšľam, keď idem ráno do práce a vidím dvoch zametačov ulíc ako každý deň poctivo vykonávajú svoju prácu, aká je aj táto práca potrebná, ako by sme sa mnohí iste hanbili chytiť do rúk metly, smetné koše a v oranžových vestách sa motať po uliciach a zametať. Títo dvaja páni síce robia pravdepodobne za minimálnu mzdu, alebo si odrábajú dávky, ja neviem, ale sú napríklad na vzduchu, robia, čo vedia... a sú potrební aj s tými metlami pre nás všetkých...
O charaktere práce a hodnote človeka asi nepatrilo mne, pretože k tomuto som sa určite ja nevyjadrovala. V tomto s tebou samozrejme súhlasím, pretože charakter práce a hodnota človeka iste spolu nesúvisia.
@0silvia0 ako ty pocitujes pracu za pasom ked ta uraza slovo muklovanie? Moji ludia v praci toto slovo tiez nadnesene na svoju pracu pouzivaju a teraz ako co? Ja chapem co tym myslia a to iste ja myslim pri praci pri pase - je to stereotypne, nerozvija to cloveka a podla mna by to dobrovolne malokto robil - ci pre teba je to praca tvojich snov? Ako sorry ale ak konstatovanie pravdy ty pokkadas za povysenectvo tak potom asi povysenecka som... a ty precitlivela... lebo podla mna to vnimas rovnakk len teraz citis potrebu si kopnut do niekoho kto povie pravdu nahlas...
A vykrucat sa urcite nemienim... skor sa snazim dovysvetlovat veci ktore boli pochopene zle - kedze sme v internetovej komunikacii tak sa to stava - sk toto pokladas za vyvinovanie🙂 tuto potrebu absolutne nemam kedze si stale myslim to iste a za svojimi nazormi si stojim - aj keby tu s nimi som sama😉
@0silvia0
áno, mozno sa zamyslas, ale keby ti tu pracu teraz niekto ponukol, na 99,99 % by si ju nevzala, nech je akokolvek potrebna, dolezita, hodnotna... Zobrala by si ju jedine z nudze... nie preto, ze je to praca tvojich snov. Osobne nepoznam cloveka vo výrobe, ktoreho by taka praca naplnala.

A hlavne ak človeka daná profesia naplňa, robí ju rád, má patričné vzdelanie ale jednoducho v tomto štáte je nedocenená. Sú veľmi potrebné a je ich dosť.