Daň z prenájmu
Chcem dať byť do prenájmu. Ako je to s daňou za prenájom nehnuteľností? Nájomné som nastavila tak aby pokrylo splátku hypotéky, poplatky bytovemu družstvu, elektrinu, tv s internetom, poistku, odpad a daň z nehnuteľností teda vo výsledku na Tom prenájme nie som reálne zisková možno len 5€ mesačne po zaokrúhlení. Napriek tomu predpokladám že budem musieť zaplatiť daň. Existuje niečo ako vydokladovanie výdavkov za nehnutelnost aby som daň neplatila keďže na nej nezarabam?
Tu sú info o daňovom priznaní
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn...
My ideme tiez do 0 a platime dan cca 1200 e ...ak nemas byt v obchodnom majetku su vydavky dost obmedzene...
@nunu0406 však ty si v pluse už tým, že ti niekto iný platí hypotéku.. a ty nadobúdaš majetok "zadarmo". To nie je žiadne také, že nemáš z toho nič. Máš z toho zisk vo forme splatené ho majetku.
A dať z nehnuteľností sa má budúci rok pravdepodobne dvíhať.
@nunu0406 však ty si v pluse už tým, že ti niekto iný platí hypotéku.. a ty nadobúdaš majetok "zadarmo". To nie je žiadne také, že nemáš z toho nič. Máš z toho zisk vo forme splatené ho majetku.
A dať z nehnuteľností sa má budúci rok pravdepodobne dvíhať.
@nunu0406 ak ti to dovolovalo ist do zisku a dala si to iba z dobreho srdca na pokrytie vydavkov, urobila si velmi zle, lebo dan musis platit( ak nemas byt v obchodnom majetku) a casom aj opravy, ci vymena spotrebicov.
@patka06 nezdaniteľná časť sa neda uplatniť pri prijme z prenájmu
@babushkaem Ale nemusis danit vydavky- elektrika, tv a internet, voda, teplo, asi aj poistku, tu neviem To si vies odratat z najmu a nedavas do danoveho celu sumu, co obdrzis aj ked nie je v obchodnom majetku. Aspon to🙂
Este treba ratat dan z nehnutelnosti a poistku...to tiez nejde do vydavkov...len energie, najom spravcovskej spolocnosti,tv internet. Cize ak mas hypoteku ides s prijmom do 0 platis navyse dan z prijmu a nehnutelnosti. Este si vies oslobodit 2x 500 eur ako manzelia.
@babushkaem Ale nemusis danit vydavky- elektrika, tv a internet, voda, teplo, asi aj poistku, tu neviem To si vies odratat z najmu a nedavas do danoveho celu sumu, co obdrzis aj ked nie je v obchodnom majetku. Aspon to🙂
@hellwant ved ja nic nehovorím, len ze sa neda odrátať nezdaniteľná časť základu dane 🙂
Ak prenajimas byt oficialne, tak pokial mas hypo, tak zabudni na zisk z toho... my mame tiez peknu palku ako dan. Mesacne sme v malom minuse, ale najom uz dvihat nechceme, lebo najomnicku mame skvelu a uz tam teraz zacina 5.rok
1, zaradis byt do obchodneho majetku, mozes si do nakladov - okrem poplatkov spravcovi a energii, tv a internet - dat aj uroky z hypoteky, dan z nehnutelnosti a poistku + opravy (a napriklad vymenu vstavanych spotrebicov)... Na konci roka este aj odpisy nehnutelnosti - 1/40 z nadobudacej ceny... TAkym sposobom najskor dan vyjde blizko nule aspon prvych par rokov hypoteky, ked su uroky vyssie ako istina. Nevyhoda - stracas "benefit" oslobodenia od dane pri predaji nehnutelnosti po 5 rokoch vlastnictva... Toto by si znova nadobudla po vyradeni z obchodneho majetku a nasledne 5 rokoch...
2, nezaradis byt do obchodneho majetku, do nakladov das poplatky spravcovi, energie, internet a tv. Nemozes tam dat uroky, odpisy, dan z nehnutelnosti ani poistku, nemozes tam dat naklady na udrziavanie nehnutenosti (vymalovanie, opravy, vymeny hocicoho vstavaneho ako spotrebice alebo rolldoory apod)...
Po 5 rokoch vlastnictva si pri predaji oslobodena od dane...
Ak chces dat do nakladov nabytok (nevstavany) a spotrebice (nevstavane), tak musis (mala by si) explicitne prenajimat byt zariadeny aj so zoznamom zariadenia...
Neviem, ako si prisla na napad, ze si odratas "svoje vydavky" a teda nebudes platit dan...
@patka06 nezdaniteľná časť sa neda uplatniť pri prijme z prenájmu
@babushkaem Máš pravdu, nevolá sa to nezdaniteľná časť - myslela som odpočet tých 500 Eur, ktoré sú od dane oslobodené
Ja mám výhodu že prenajímam byty spolu s manželkou ta je na RD. Na ňu dáme že mala cca 2800€ príjem z prenájmu takže ani nebudeme musieť dávať DP a zbytok na mňa . Tak tej dane veľa nevyjde platiť.
Takže ak nemá žiadnej iný príjem tak celú sumu is môžem uplatniť
Takže ak nemá žiadnej iný príjem tak celú sumu is môžem uplatniť
@michal711 áno - samozrejme ak máš dostatočný základ dane
https://podpora.financnasprava.sk/298349-Nezdan...
.

Tu más presne napísané, čo môžeš odpočítavač ako výdavok - splátka hypotéky sa neodpočíta
https://podpora.financnasprava.sk/639339-Výdavk...