icon

Daň z prenájmu

nunu0406
25. apr 2025

Chcem dať byť do prenájmu. Ako je to s daňou za prenájom nehnuteľností? Nájomné som nastavila tak aby pokrylo splátku hypotéky, poplatky bytovemu družstvu, elektrinu, tv s internetom, poistku, odpad a daň z nehnuteľností teda vo výsledku na Tom prenájme nie som reálne zisková možno len 5€ mesačne po zaokrúhlení. Napriek tomu predpokladám že budem musieť zaplatiť daň. Existuje niečo ako vydokladovanie výdavkov za nehnutelnost aby som daň neplatila keďže na nej nezarabam?

patka06
25. apr 2025

Tu más presne napísané, čo môžeš odpočítavač ako výdavok - splátka hypotéky sa neodpočíta
https://podpora.financnasprava.sk/639339-Výdavk...

patka06
25. apr 2025
tamara321
25. apr 2025

My ideme tiez do 0 a platime dan cca 1200 e ...ak nemas byt v obchodnom majetku su vydavky dost obmedzene...

lenkakravcova
25. apr 2025

@nunu0406 však ty si v pluse už tým, že ti niekto iný platí hypotéku.. a ty nadobúdaš majetok "zadarmo". To nie je žiadne také, že nemáš z toho nič. Máš z toho zisk vo forme splatené ho majetku.
A dať z nehnuteľností sa má budúci rok pravdepodobne dvíhať.

patka06
25. apr 2025
@tamara321

My ideme tiez do 0 a platime dan cca 1200 e ...ak nemas byt v obchodnom majetku su vydavky dost obmedzene...

@tamara321 1200 daň z príjmu je dosť, ak dobre počítam to vychádza zisk viac než 500 na mesiac po odpočítaní všetkých výdavkov a nezdaniteľnej časti

babushkaem
25. apr 2025
@patka06

@tamara321 1200 daň z príjmu je dosť, ak dobre počítam to vychádza zisk viac než 500 na mesiac po odpočítaní všetkých výdavkov a nezdaniteľnej časti

@patka06 nezdaniteľná časť sa neda uplatniť pri prijme z prenájmu

hellwant
25. apr 2025
@lenkakravcova

@nunu0406 však ty si v pluse už tým, že ti niekto iný platí hypotéku.. a ty nadobúdaš majetok "zadarmo". To nie je žiadne také, že nemáš z toho nič. Máš z toho zisk vo forme splatené ho majetku.
A dať z nehnuteľností sa má budúci rok pravdepodobne dvíhať.

@nunu0406 ak ti to dovolovalo ist do zisku a dala si to iba z dobreho srdca na pokrytie vydavkov, urobila si velmi zle, lebo dan musis platit( ak nemas byt v obchodnom majetku) a casom aj opravy, ci vymena spotrebicov.

hellwant
25. apr 2025
@babushkaem

@babushkaem Ale nemusis danit vydavky- elektrika, tv a internet, voda, teplo, asi aj poistku, tu neviem To si vies odratat z najmu a nedavas do danoveho celu sumu, co obdrzis aj ked nie je v obchodnom majetku. Aspon to🙂

tamara321
25. apr 2025
@patka06

@patka06 ano a 500 e je hypoteka takze sme v 0...tu si do vydavkov dat nemozeme

vikisisi
25. apr 2025

@nunu0406 ak neplanuješ predať byt oplatí sa určite dať do obchodného majetku

tamara321
25. apr 2025

Este treba ratat dan z nehnutelnosti a poistku...to tiez nejde do vydavkov...len energie, najom spravcovskej spolocnosti,tv internet. Cize ak mas hypoteku ides s prijmom do 0 platis navyse dan z prijmu a nehnutelnosti. Este si vies oslobodit 2x 500 eur ako manzelia.

babushkaem
25. apr 2025
@hellwant

@babushkaem Ale nemusis danit vydavky- elektrika, tv a internet, voda, teplo, asi aj poistku, tu neviem To si vies odratat z najmu a nedavas do danoveho celu sumu, co obdrzis aj ked nie je v obchodnom majetku. Aspon to🙂

@hellwant ved ja nic nehovorím, len ze sa neda odrátať nezdaniteľná časť základu dane 🙂

guiseppinka
25. apr 2025

Ak prenajimas byt oficialne, tak pokial mas hypo, tak zabudni na zisk z toho... my mame tiez peknu palku ako dan. Mesacne sme v malom minuse, ale najom uz dvihat nechceme, lebo najomnicku mame skvelu a uz tam teraz zacina 5.rok

zic
25. apr 2025

1, zaradis byt do obchodneho majetku, mozes si do nakladov - okrem poplatkov spravcovi a energii, tv a internet - dat aj uroky z hypoteky, dan z nehnutelnosti a poistku + opravy (a napriklad vymenu vstavanych spotrebicov)... Na konci roka este aj odpisy nehnutelnosti - 1/40 z nadobudacej ceny... TAkym sposobom najskor dan vyjde blizko nule aspon prvych par rokov hypoteky, ked su uroky vyssie ako istina. Nevyhoda - stracas "benefit" oslobodenia od dane pri predaji nehnutelnosti po 5 rokoch vlastnictva... Toto by si znova nadobudla po vyradeni z obchodneho majetku a nasledne 5 rokoch...
2, nezaradis byt do obchodneho majetku, do nakladov das poplatky spravcovi, energie, internet a tv. Nemozes tam dat uroky, odpisy, dan z nehnutelnosti ani poistku, nemozes tam dat naklady na udrziavanie nehnutenosti (vymalovanie, opravy, vymeny hocicoho vstavaneho ako spotrebice alebo rolldoory apod)...
Po 5 rokoch vlastnictva si pri predaji oslobodena od dane...

Ak chces dat do nakladov nabytok (nevstavany) a spotrebice (nevstavane), tak musis (mala by si) explicitne prenajimat byt zariadeny aj so zoznamom zariadenia...

Neviem, ako si prisla na napad, ze si odratas "svoje vydavky" a teda nebudes platit dan...

patka06
25. apr 2025
@babushkaem

@babushkaem Máš pravdu, nevolá sa to nezdaniteľná časť - myslela som odpočet tých 500 Eur, ktoré sú od dane oslobodené

patka06
25. apr 2025
@tamara321

@tamara321 Ja by som si to prepočítala, dala primerane nižší nájom a peniaze, ktoré nepôjdu na daň dala do hypotéky

michal711
26. apr 2025

Ja mám výhodu že prenajímam byty spolu s manželkou ta je na RD. Na ňu dáme že mala cca 2800€ príjem z prenájmu takže ani nebudeme musieť dávať DP a zbytok na mňa . Tak tej dane veľa nevyjde platiť.

patka06
Autor odpoveď zmazal
michal711
26. apr 2025
@patka06
Odpoveď bola zmazaná

@patka06 ono je to asi jedno ak to rátam môžem to dať všetko na seba a tým padol budem mať viac NČZD

patka06
26. apr 2025
@michal711

@patka06 ono je to asi jedno ak to rátam môžem to dať všetko na seba a tým padol budem mať viac NČZD

@michal711 áno, ak manželka nebude mať príjem z prenájmu, môžeš si na ňu uplatniť celú sumu NČZD

michal711
26. apr 2025
@patka06

@michal711 áno, ak manželka nebude mať príjem z prenájmu, môžeš si na ňu uplatniť celú sumu NČZD

@patka06 ak sme pri NČZD tam sa berie aj rodičovský príspevok ? Musím ho odrátať ?

patka06
26. apr 2025
@michal711

@patka06 ak sme pri NČZD tam sa berie aj rodičovský príspevok ? Musím ho odrátať ?

@michal711 rodičovský sa neodpočítava

michal711
26. apr 2025

Takže ak nemá žiadnej iný príjem tak celú sumu is môžem uplatniť

patka06
26. apr 2025
@michal711

Takže ak nemá žiadnej iný príjem tak celú sumu is môžem uplatniť

@michal711 áno - samozrejme ak máš dostatočný základ dane
https://podpora.financnasprava.sk/298349-Nezdan...

sunny3
26. apr 2025

.

11brano11
Odpoveď bola odstránená