icon

Daňové priznanie a nezdaniteľná časť na manžela

maca02
4. feb 2015

Prosím poradiť ohľadom daň. priznania - ja som bola 1-2/2014 na RD, od marca pracujem. Manžel bol 1-3/14 na PN, 4-8/14 na RD, 9-12/14 pracoval a zároveň poberal RD. Čo by bolo najvýhodnejšie - uplatniť si nezdan. časť ja na manžela, manžel na mňa alebo každý si podáme DP len sám za seba? ďakujem pekne za rady.

saurian
4. feb 2015

@maca02 ty si urcite urob danove priznanie za seba, uplatni si na seba aj nezdanitelnu cast.
co sa tyka manzela, zalezi od toho, aky vysoky bol ten prijem za tie tri mesiace. ak bol jeho zdanitelny prijem nizsi ako nezdanitelna cast na danovnika(na neho), tak si mozes ty uplatnit nezdanitelnu cast na neho, ale musis od nej odratat vysku jeho zdanitelnych prijmov za tie tri mesiace(co robil).
este jeden z vas si moze ziadat aj danovy bonus (ak ste si doteraz neuplatnili). tu je dobre si preratat, ci vobec pri po odpocitani nezdanitelnych casti vam vyde este nejaka dan z ktorej by sa mohol dat dan.bonus na dieta odpocitat. ak nie, tak je vyhodnejsie brat cca 10eur na dieta priamo (cize nie ten dan.bonus 20e; avsak tu neviem ake su presne podmienky a kedy sa to ziada).

1andrea111
4. feb 2015

@maca02 čo sa týka Teba - požiadaj zamestnávateľa do 15.2. o vykonanie ročného zúčtovania, ak Tvoj príjem za rok 2014 v hrubom bol 2112 EUR máš nárok na daňový bonus za celý rok - t.j. doplatia Ti aj január a február čo si bola na RD, suma bonusu bola 21,41 EUR na mesiac na dieťa. Čo sa týka manžela - ak je zamestnaný tiež mu zamestnávateľ môže urobiť ročné zúčtovanie. Vrátili by mu peniaze, ak mu niečo zrazili na dani. Ty môžeš uplatniť na manžela nezdaniteľnú časť, no musíš odrátať jeho príjmy čo sú tri mesiace čo robil a zároveň aj čo dostal ako PN, ak by poberal materskú nie rodičovský tak aj to a tiež za obdobie keď bol PN ak nebol na úrade či na RD, myslím že za tie mesiace nie je nárok si odpočítať.