Daňové priznanie a preplatok na daniach
Ahojte, do mája 2020 som ešte pracovala napáske som mala približne 700€v čistom +za máj 1 odstupný plat, ptom som bola na ÚP a december som na PN, kde mi vznikol aj nárok... vznikne mi preplatok na daniach ?
Dakujem za odpoved, len mi nie je jasne, teda ked mi uctovnika spravi rocne zuctovanie, kde to ma potom odniest? Alebo co s tym? Lebo stale ked som bola zamestnana len som podpisala papiere a vsetko ostane riesili uctovnicky... Ide o to ze kazdu chvilku porodim a nechcela by som behat po uradoch s dietatom v tejto nelahkej dobe....
@evelin1002 zamestnávateľ to posiela priamo na daňový úrad a ak výjde preplatok požiada o jeho vyplatenie a potom vyplatí zamestnancovi
ak si sama podáš daňové priznanie, tiež odnesieš na daňový úrad a v prípade preplatku ti príde buď v hotovosti albeo na účet, podľa toho v akej forme požiadaš
@lucka_ke ok, super dakujem, takze najjednoduchsie je poziadat uctovnicku o rocne zuctovanie a tym padom to bude pre mna vyriesene.
@evelin1002 väčšinou ročné zúčtovanie robí mzdárka a nikam ho neodnáša......Jedno dostaneš ty a jedno ostáva v spise......na daňový úrad sa to neodnáša, tam sa dáva iba hlásenie za celý rok 2020.........ak čoskoro porodíš, je lepšie poslať žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania do bývalej firmy ale najneskôr do 15.2.2021 a zamestnávateľ je povinný ti ho urobiť.......po vykonaní je povinný zaslať ti ročné zúčtovanie ako doklad.......a na účet ti príde preplatok......
@lucka_ke zamestnávateľ ročné zúčtovanie neposiela na daňový úrad ale posiela hlásenie za rok 2020 a to je rozdiel.........zamestnávateľ žiadny daňový úrad nežiada o vyplatenie preplatku a potom ho vyplatí zamestnancovi.......asi nevieš o čom píšeš...zamestnávateľ vypláca preplatky zo svojich peňazí a tak následne si ponižuje daň o preplatky.......... a tu máš nové znenie zákona platné od 1.1.2021, v ktorom nežiadaš posledného zamestnávateľa ako si to tvrdila........
§ 38 Ročné zúčtovanie
(1)
Zamestnanec, ktorý poberal zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti uvedené v § 5 a nepoberal príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43, pri ktorých uplatnil postup podľa § 43 ods. 7, alebo ktorý nie je povinný zvýšiť základ dane podľa § 11 ods. 11 môže najneskôr do 15. februára roka nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia požiadať o vykonanie ročného zúčtovania z úhrnnej sumy zdaniteľnej mzdy od všetkých zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane, ktoréhokoľvek z týchto zamestnávateľov. Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania doručí zamestnanec zamestnávateľovi v listinnej podobe, ak sa nedohodnú na jej doručení elektronickými prostriedkami.
@juliatriscova dakujem za odpoved, uz som to vyriesila priamo s uctovnickou, dohodli sme sa ze ona mi spravi danove priznanie, okrem toho jej mam dorucit potvrdenie zo socialky odkedy do kedy som bol PN a aj na materskej. Ohladom toho preplatku, treba nieco vyplnovat alebo ked uctovnicka poda danove priznanie tak ja uz nic neriesim, len mi pridu peniazky na ucet?
@evelin1002 domov na vasu postovu adresu by ste mali dostat potvrdenie o zdanenych prijmoch a ak mate preplatok, ano iba cakate, kedy vam vo vyplatny den pridu na ucet
ak si chcete uplatnit 2percenta, treba to v ziadosti zaskrtnut a potom vam mzdarka spolu s potvrdenim posle aj papier pre ucely 2percent, ktore vy potom poslete na danovy urad, ak budete chciet niekomu konkretne darovat tie 2percenta
Prosím vás viete mi poradiť? Muž bol od 15.3.2020 do 30.6.2020 na OCR, daňový bonus na deti si uplatňuje ročne, môže si uplatniť aj za tie mesiace čo bol na OCR? Ďakujem
@kikus391 ak spĺňa podmienky na uplatnenie, tak si môže uplatniť za celý rok.......
@juliatriscova môžte mi prosím napísať podmienky nároku? Ďakujem
@juliatriscova respektíve podmienka je len ten zdaniteľný príjem v tej výške ako bolo vyššie písané?
@kikus391 manžel musí mať príjem minimálne 3480€ za rok 2020, aby si mohol uplatniť DB na deti za celý rok...........ak má 2 príjmy napr.: príjem zo závislej činnosti a szčo, tak príjmy sa posudzujú samostatne a nesčítavajú sa........
@juliatriscova neni szco takže keď má príjem mesačne cca 1200€, môže si v pohode uplatniť DB aj za to obdobie čo bol na OCR keďže inak odrobil celý rok bez PN alebo niečoho, skrátka na ročnom zúčtovaní má kolonku, že za ktoré mesiace si uplatňuje DB tak či tam môžem normálne napísať 12 mesiacov ako každý rok. Ďakujem
@kikus391 ročné zúčtovanie alebo daňové priznanie?.........áno môže si uplatniť DB za celý rok......príjem je postačujúci.........
@juliatriscova myslím že ročné zúčtovanie je tlačivo do ktorého sa to vypisuje či? 🤔 Nie som si teraz veru istá lebo každý rok to donesie ja tam len doplním údaje o deťoch plus priložím prehlásenie že ja si DB neuplatnujem a on to odnesie len naspäť do roboty účtovníčke
Ahojte je tu niekto kto by mik poradil cez správu? 🙂Dakujem pekne.
@kikus391 ide o žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania a v ňom vypíšeš svoje údaje, údaje o deťoch a dáš tam 12 mesiacov DB + všetky potrebné doklady..........
@juliatriscova áno to som myslela, ďakujem moc za pomoc
Ahojte baby, poraďte. Zamestnávateľ mi v novembri keď ma prepustil vystavil potvrdenie o zdaniteľnom príjme, no teraz mi poslal ďalšie za to isté obdobie, no sumy na ňom nesedia. No ja som už daňové priznanie podala, čo teraz? Vyzve ma daňový úrad na opravu daňového priznania? Vôbec to daňový úrad zistí že tie sumy nesedia, nechápem ako sa to zamestnávateľovi podarilo?
@anika666 podaj opravné DP do 31.3. Vypĺňa sa takisto ako riadne, len ho označíš opravné a priložíš správne dokumenty. Na to prvé (riadne) DÚ nebude prihliadať. DÚ Ťa vyzýva na opravu iba keď sú v ňom formálne chyby. V prvom momente by na to, že je priložené potvrdenie s inými sumami ani neprišiel. DP si však podávaš sama a sama si aj zodpovedáš za správnosť. A premlčacia lehota je 5r.
@lienockak ok ďakujem, no ono by som na to vlastne ani neprišla ak by mi neposlala to druhé, ešte som jej do telefónu že mne predsa už potvrdenej dala, no aj tak poslala ešte raz, a až tak som to zistila. Len je to naškodu mne, lebo už som za spracovanie daňového zaplatila, a teraz znovu.
@anika666 ahoj, pomôžem ti s daňovým.........napíš mi správu

@juliatriscova mne je to jasné, otázku som nedávala. Sú však aj mzdárky, ktoré za odplatu spravia DP.