Daňové priznanie a príjem z vyplatenia podielových fondov

denkaa1
26. mar 2018

Dobrý deň,
vedel by mi niekto poradiť ohľadom vyplatenia časti podiel. fondu zahr. spoločnosti v roku 2017? Či je nutné podať DP k dani z príjmu?
prosíím.

staniica
27. mar 2018

Ano treba, pokial Vam nebola zrazkova dan strhnuta uz priamo pri vyplateni-co asi nebola, kedze sa jedna o zahr.spolocnost...

Prikladam aj polozenu otazku z financnej spravy:

Príjmy z vrátenia podielových listov plynúce zo zahraničia
Daňovník kúpil v roku 2010 prostredníctvom slovenského obchodníka s cennými papiermi podielové listy v zahraničnej spoločnosti. V roku 2017 dosiahol príjem z vrátenia týchto podielových listov. Bude daňová povinnosť z týchto príjmov zrazená zrážkou dane podľa § 43 zákona o dani z príjmov, alebo je daňovník povinný vyrovnať daňovú povinnosť z týchto príjmov podaním daňového priznania?
Odpoveď
Keďže sa tieto podielové listy zhodnocujú v zahraničí (zdroj príjmu je v zahraničí), pri ich spätnom vrátení cez slovenského obchodníka s cennými papiermi si príjem, ktorý plynie zo zdrojov v zahraničí zdaňuje sám daňovník prostredníctvom daňového priznania ako súčasť osobitného základu dane z kapitálového majetku podľa § 7 ods. 1 písm. g) zákona o dani z príjmov, pričom slovenský obchodník s cennými papiermi nie je v tomto prípade platiteľom dane, t.j. nezráža daň z takto vyplateného príjmu.

denkaa1
autor
27. mar 2018

@staniica dakujem,toto som si nasla. Docitala som sa, ze zakladom dane je rozdiel medzi prijmom a vkladmi podielnika. A tu nastáva u mna dilema. Pod.listy mame od r.2007,odvtedy kazdy mesiac robim vklady - do marca to bolo nejakych 4000 eur. V marci som urobila spatny odkup na cast hodnoty 2500 eur, zvysok 2500 eur tam ostal,dalej sa zhodnocuje a pokracujem vo vkladoch.
Cize ja som si vysvetlila tak,ze zaklad dane je minusovy, kedze vynos bol 2500,vklady 4000, rozdiel -1500 eur, teda danove netreba podavat. Len neviem,ci som si to vysvetlila spravne , vedeli by ste mi poradiť v tomto?

staniica
27. mar 2018

No takto to nebude spravne podla mna, rozdiel ano, ale nie vklady za cele obdobie, ved keby ste takto pocitali aj v buducnosti, zase by Vam to vyslo minus a ziadna dan... ak teda nie ste v strate... podla mna by mal byt zaklad rozdiel hodnoty podielovych listov v case predaja a v case nakupu... no mozem sa mylit, ale najlepsie urobite, ak si zavolate na FS a budete na isto. Dajte vediet, ako ste dopadli. Zaujima ma to.

majkeel
29. mar 2018

Pouziva sa fifo (first in, first out) Pocet predanych podielov x nakupna cena (naklady) minus pocet predanych podielov x predajna cena (vynosy) = zaklad dane

denkaa1
autor
29. mar 2018

@staniica dala som si odklad DP do juna 🙂
Ale mate pravdu,ako naklad by sa mala brat predajna cena podiel.listu v case nakupu (tak je to aj v zákone uvedene)a nie moje mesačne vklady ako som si myslela.

@majkeel dakujem pekne za odpoved, len vedeli by ste mi poradit,kde by som zistila nákupnú cenu? Pretože predaj a kusy PL mám pekne na vypise ku dňu kedy bol vyber.
Len s tou nakupnou cenou mám trošku problem. Mohla bu som brat za nákupnú cenu cenu,ktora je na vypise ku dnu zalozenia zmluvy 1.2.2007?

majkeel
29. mar 2018

@denkaa1 na vypise z uctu by mal byt datum, vlozena/ci oductovana suma a pocet nakupenych podiel listov. Potom to uz len dat prehladne do excelu. Pripadne zobrat datum, sumu a najst na internete cenu podielov fondu v dany den ...
https://podpora.financnasprava.sk/187246-Príjmy...

denkaa1
autor
29. mar 2018

@majkeel na vypise pri vyplatení mám len počet kusov a predajna cena, cize to je moj vynos. Nakupnu cenu prip. vlozena/oductovana suma tam nie je. Na stranke spolocnosti vsak su historicke ceny fondov,takze si ich musim pohladat. Mam tam vsak 2 fondy v USD, akym kurzom to mam prepocitat? Myslim len nakup.cenu - kurz NBS v r.2007?

majkeel
29. mar 2018

@denkaa1 Presne. Ak mas pocet kusov akcii a datum kupy, tak si najdes historicku cenu. A aky kurz usd/eur pouzit? Nasiel som toto. Kedze nie je uvedene, ci pouzit kurz deviza nakup, stred alebo deviza predaj, tak si vyber ten, co bude Tebe najvyhodnejsi. 🙂

https://podpora.financnasprava.sk/575795-Príjmy...
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.php...
Ako sme Vám uviedli v prechádzajúcej odpovedi ak daňovník nie je účtovnou jednotkou (a to aj daňovník nepodnikateľ, ktorý obchoduje s finančnými derivátmi), na prepočet cudzej meny na slovenskú menu podľa § 31 ods.2 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov môže tento daňovník použiť postup, ktorý je pre neho výhodnejší. Môže použiť kurz -priemerný kurz za kalendárny mesiac, v ktorom bol poskytnutý príjem alebo platný v deň, v ktorom bol prijatý príjem v cudzej mene alebo bol pripísaný bankou. Znamená to, že na základe svojho rozhodnutia daňovník obdržaný príjem dosiahnutý mimo územia SR prepočíta kurzom podľa uvedeného ustanovenia zákona o dani z príjmov.
Na nákup akcií daňovník použije na prepočet meny kurz platný v deň ich nákupu, pričom daňový výdavok uplatní v pomernej výške k oslobodenej sume príjmov.

denkaa1
autor
30. mar 2018

@majkeel dakujem velmi pekne,velmi ste mi pomohli. Skusim to teda vsetko vyhľadať a poratat. Ak by som ešte na niečo narazila, môžem sa na vas obratit? Vidim,že sa v daniach vyznate 🙂 a este raz ďakujem za pomoc

majkeel
30. mar 2018

@denkaa1
Napadlo ma, kedze NBS ponuka iba jeden kurz - stred a nemas vypis, na ktorom stoji v akom kurze banka previedla eur/usd, tak treba asi pouzit ten stred.
https://www.nbs.sk/sk/statisticke-udaje/kurzovy...
Kludne. Ale upozornujem, ze iba trocha fusujem do investicii a robim si danove priznania sam. Ziaden profesionalny danovy poradca, skor domaci (obcasny) Investor plus Google . 😉
Ten nakup v usd byva problem. Kopec bank, co funguju ako brokeri, zarabaju na konverzii mien. Ze rozdiel medzi nakupom akcii/podiel listov kurz kupa/predaj usd/eur je aj 4-5%. Priklad, kupia akcie na Tvoj ucet (nakup za eur, akcie pripisu v usd) v kurze 1,18, predaju spat 1,27.
Preto je idealne mat brokera, kde si clovek zmeni usd sam, vlozi na svoj usd ucet a obchoduje za svoje usd. Nevklada eur a vyhne sa automatickej konverzi u brokera eur/usd v zlom kurze.

denkaa1
autor
30. mar 2018

@majkeel akurat si to prepocitavam, zistila som ze tie dolarove PL boli prvykrat nakupene 22.2.2007. ECB všatk vtedy kurzy nerobila, odkazalo ma to na NBS, len ta to prepocitava na slovenske koruny. Môžem si to prepočitat rovno kurzom USD/EUR ? našla som kurz
https://openiazoch.zoznam.sk/meny/americky-dola...

majkeel
30. mar 2018

@denkaa1 asi by som siel usd/skk 22.2.2007 a zobral konverzny kurz 30,126 na eur. Ale mozno zoberu aj priamo USD/EUR. 🙂 Logiku davaju oba sposoby, vyber si ten vyhodnejsi (kurz), co Ti bude vyhovovat.

denkaa1
autor
30. mar 2018

@majkeel ok, skusim to prepocitat aj na SK, co vyjde lepsie. A este jedna otazka (viem,uz son otravna 😀), ale napr. prvykrat v 2007 bolo nakupenych z urciteho typu PL 2 ks,avsak pri predaji bolo predanych 20 ks. Ak to mam brat cez FIFO,mam hladat po mesiacoch dalsie kusy PL, kym ich nebudem mat 20 a tym aj rozne nakupne ceny, alebo staci ta prva nakupna cena (z 2ks) a prepocitam nou vsetkych 20 ks?

majkeel
30. mar 2018

@denkaa1 Ano, po spravnosti by si mala hladat po mesiacoch (FIFO), kym nebudes mat 20. Aj pre Teba je to lepsie, aby si nahodou neplatila zbytocne vela dani. Ak prva cena bola vysoka a dalsie nizsie.

denkaa1
autor
21. máj 2018

@majkeel dobrý deň, ak si na mňa ešte pamatáte. Dala som odklad DP do 30.6. ale dnes som sa k nemu dokopala a nejako sa to podarilo 🙂 len sa chcem opýtať, aké prílohy dám k DP? bude stačiť výpis o transakciach podielnika, kde sú rozpísané nákupy všetkych fondov, aj výber? ešte som rozmyšlala, že ešte vytlačím aj kurz. lístok nákupu, keďže som mala podiel. listy aj v USD? dufam, že už posledná otázka a nebudem vás viac otravovať 🙂

majkeel
22. máj 2018

@denkaa1 Podla mna by to malo stacit. potom hodit do excelu a vytlacit sumu predajov akcii minus sumu nakupov tych istych akcii = vynos a ten zdanit.

denkaa1
autor
22. máj 2018

@majkeel dakujem veľmi veľmi za Vašu pomoc 😉