Daňové priznanie a ročné zúčtovanie dane
Chcem sa opytat co musim spravit? Minuly rok som sla na matersku niekedy v maji ale 13.12. 2012 my skoncil pracovny pomer. Mam davat danove? rocne zuctovanie dane? Spravi to za mna zamestnavatel? Priatel robi v rakusku kde je vyssi danovy bonus na dieta, mam si to uplatnit tam? alebo tu? Ja sa vobec v tychto veciach nevyznam, vie mi niekto s tym poradit?
Prepacte maminky, netyka sa to priamo danoveho, ale snad sa tu najde nejaka uctovnicka, ktora mi jednoducho vysvetli co znamena "predpis urokov", co si pod tym pojmom mam predstavit? Dakujem.
Dobrý deň, prosím vás, viete mi poradiť, ako postupovať pri vyplňovaní daňového priznania, ak som za minuloročné obdobie nemala žiaden príjem a od 15.12.2012 som SZČO?? Prosím, viete mi poradiť? Veľmi pekne ďakujem, Andrea.
@francoise287 ani ako szčo si nemala príjem?
za december nie
@francoise287 a výdavky boli?
dostala som príspevok z úradu práce pre SZČO, no bol mi vyplatený až v januári tohoto roku
výdavky som mala na nájom priestorov, zdravotnú ...
@evita68 prekladam jeden dokument kde je polozka "Predpis dlhodobych urokov do nákladov vo vykazovanom obdobi" polozka sa nachadza v tabulke s nazvom Dlhodobe negarantovane dlhy voci zahraniciu. Aby som to prelozila spravne, potrebujem vediet co to znamena, co sa tym rozumie. Je to nieco ako zauctovanie urokov do nakladov?
@francoise287 tak potom treba podať DP, lebo si v strate..
čo to pre mňa prosím znamená?
@desszi predpis úrokov býva napríklad pri pôžičke, kde sú pevne vyčíslené úroky za každý mesiac.. čiže napríklad v marci zoberiem pôžičku na tri roky a hned dostanem predpis, že kolko každý mesiac v tých troch rokoch zaplatím úrokov.. marci bude úrok 100 eur, v apríli 98 eur atď.. v podstate u teba to znamená, že v účtovníctve sa tieto úroky zaúčtujú podľa tohto pevného predpisu..
@francoise287 nechápem.. znamená to to, že buď budeš viesť účtovníctvo, alebo daňovú evidenciu a na základe tohto vystavíš DP
oplatí sa mi prosím viac robiť DP paušálne? vraj minulý rok chodili tie čísla na platenie daní každému osobitne, ako viem, či mi bolo nejaké pridelené?
@francoise287 ty nemôžeš robiť paušálne, lebo si v strate..
minulý rok chodili čísla účtov, na ktoré sa zaplatí daň.. či ty máš čísla účtov to vieš hádam len ty.. 🙂
myslela som čísla účtu na zaplatenie daní, nie svoje účty. Veľmi ďakujem za rady
🙂
@francoise287 ja som ti písala o číslach účtov na daňovom úrade, nie o tvojich 🙂
ďakujem 🙂
@francoise287 pozri si aplikaciu na www.drsr.sk ak nevies aky mas prideleny ucet na DU
Neviete mi poradit? Som zamestnana od 1.1.2012 a dna 4.1.2014 som nastupila na matersku dovolenku. Robi rocne zuctovanie za rok 2013 automaticky zamestnavatel alebo ho musim o to ja poziadat? Velmi pekne dakujem za info.
@zuzana2706 do 15. februara musis zamestnavatela poziadat o vykonanie rocneho zuctovania, tlacivo je tu https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s... a posli zamestnavatelovi
Dakujem velmi pekne za info. 🙂
@mia551 Môžeš mi prosím poradiť alebo niektorá šikovná žienka...počas celého roka 2013 som bola na RD, popri tom som mala aj 3 mesačný prac. pomer v jednej firme X a príležitostné brigády vo firme Y, v ktorej som aj zamestnaná....(teda som zamestnankyňou tej firmy Y , ale momentálne na RD a ešte som mala aj brigádnickú zmluvu v tejto firme Y...) Ako zamestnankyni mi dali vyplniť danové priznanie a podajú ho za mňa a ako brigádnička si ho mám vraj podať sama. Takže môžem podať dve danové priznania? Ked v jednej a tej istej firme som zamestnankynou na RD a ešte aj brigádničkou?? A myslím, že nemám povinnosť podať daňové priznanie ako brigádnička, ak bol môj celý ročný príjem v hrubom do 600€...či? Uvedte ma prosím do obrazu, ďakujem
@chavierka fiiha, taku hlupost som este nepocula (ze "Ako zamestnankyni mi dali vyplniť danové priznanie a podajú ho za mňa a ako brigádnička si ho mám vraj podať sama")... 🙂 rozhodne sa podava iba 1 priznanie. v Tvojom pripade si ho zrejme podas sama a na nom uvedies vsetky prijmy (brigada Y + pomer X). povinnost podat DP maju vsetci, ktori za cely rok dosiahli prijmy presahujuce 1867,97 eur...
@chavierka danove podas iba jedno, potvrdenia o vyske prijmu das dokopy a bud ich spises sama alebo to das spravit praci. Prijem sa rata dokopy... vsetok, nie ciastocne.

@mia551 dakujem za odpoved a este sa chcem opýtať,že keď som mala prijem 3268 E a vyšla mi zamestnanecká prémia,tak mi nevratia daň,nie?