icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

luslus
7. mar 2015

@maznacik007 nie,len potvrdenie o zdanitelnych prijmoch

demi28
8. mar 2015

@zalka @evita68 mam otazocku...robim kamaratovi danove a priniesol mi aj blocky co platil do zdravotnej ked bol dobrovolne nezamestnany, potom mal prijmy z pracov.pomeru...mozem tie blocky zahrnut do poistneho?

zalka
8. mar 2015

@demi28 nie nemôžeš https://www.financnasprava.sk/_img/pfsedit/Doku... pár príspevkov vyššie @evita68 nalepila tento odkaz.

meryenes
8. mar 2015

@evita68 ahoj, ďakujem za upozornenie, jasné 19%, tie riadky mi nesedia, prečo 38? on je starobný dôchodca, dôchodok mal väčší ako nezdaniteľná časť.

meryenes
8. mar 2015

@evita68 aby som bola presná, tak má úhrn príjmov 1646, poistenie spolu 98,72 Eur, základ dane 1547,28, NČ si neuplatňuje, lebo má vyšší starobný dôchodok (8097,90 Eur), jeho manželka mala invalidný dôchodok 3298,95 Eur.
Na riadku 43 mi vychádza daň 198,15
a na riadok 56 mám dať teda nulu?
ďakujem

zalka
8. mar 2015

@meryenes netreba uplatnovať NCZD za manželku
na riadku 43 necháš daň aká je
na riadku 56 a 58 dáš 0 eur a vrátia mu celú daň
lebo jeho ročný príjem neprekročil 1901,67 eur tak mu ako dôchodcovi vrátia celú daň
na riadok 64, napíšeš daň čo mu strhli a tá daň sa napíše na r. 66 a tú dan mu vrátia

fanny.fanny
8. mar 2015

ahojte, poprosím Vás o radu. Celý min. rok som bola na TPP u jedného zamestnávateľa s tým, že od 09/2014 som na PN. Môžem si v daňovom priznaní uplatniť NCZD aj na mesiace 09-12, čiže za celý rok? A taktiež si môžem uplatniť daňový bonus na dieťa za celý min. rok (neuplatňovala som si ho mesačne)? ďakujem.

zalka
8. mar 2015

@fanny.fanny ak tvoj príjem v hrubom bol vyšší ako 2112 eur tak si môžeš uplatniť DB na dieťa na celý rok
a tiež celú NCZD za rok 2014

fanny.fanny
8. mar 2015

@zalka ďakujem krásne za pomoc! pozastavila som sa na potvrdení od zamestnávateľa, že uviedol NCZD iba za mesiace 1-9 (v septembri som ešte pár dní pracovala), tak som nevedela. ale takto sa nám peniažky pekne dokotúľajú na účet 🙂

meryenes
8. mar 2015

@zalka ďakujem pekne 🙂

zalka
8. mar 2015

@meryenes @fanny.fanny rado sa stalo

hela713
8. mar 2015

ako si uplatňuje živnostník stravne alebo diety? Ďakujem

hela713
9. mar 2015

prosím vás môže si dať živnostník do nákladov nákup plechu alebo železa, nie je platca DPH. Ďakujem

evittam
9. mar 2015

@hela713 Ahoj,diety si uplatnuje podla krajiny,v ktorej pracuje a su na to presne urcene sadzby. Co sa tyka toho plechu a zeleza zalezi v com ten zivnostnik podnika,ci to co nakupy môze pouzit pri svojom podnikani.

hela713
9. mar 2015

@evittam áno je zvárač, zámočník a použil ho pri zákazkách

evittam
9. mar 2015

@hela713 Tak potom samozrejme

hela713
9. mar 2015

@evittam vďka

evittam
9. mar 2015

@hela713 Rado sa stalo

ykul
9. mar 2015

Ahojte, len taká rýchla otázočka. Robím priateľovi daňové priznanie.
Január, február, marec - pracoval
apríl - december bol na úrade práce.

Chce si uplatniť daňový bonus. Moja otázočka. Treba na úrad práce odovzdať s daňovým aj rodný list dieťaťa + potvrdenie o evidencii na úrade práce ? Ďakujem

kibuk
9. mar 2015

ahojte,skusim sa opytat tu pri vas.. nastupila som do prace-na dohodu a chcem sa informovať ako si môžem a ci vlastne si mozem uplatnit danovy bonus na dieta... viem ze moze jeden z pracujucich manzelov,no manzel nepobera... viete mi s tym poradit? dakujem

fantasy
9. mar 2015

@kibuk chceš si uplatniť spatne za rok 2014? alebo teraz mesačne?

fantasy
9. mar 2015

@ykul ak si chce uplatniť bonus, musí mať príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške 2112 eur.... Potom treba priložiť kopiu rodneho listu, a priložte aj to potvrdenie o evidencii na úrade práce.

ykul
9. mar 2015

@fantasy 2112 v hrubom ? že ?

fantasy
9. mar 2015

@ykul áno

jatamido
9. mar 2015

Ahojte,je tu niektorá ochotná vypísať dve daňové priznania?...iba vypísať,nepodnikáme,sme zamestnanci,ja na dohodu a mm v AT...samozrejme zaplatím,kľudne aj IP...vďaka

ykul
9. mar 2015

@fantasy dakujem

fantasy
9. mar 2015

@ykul ešte pre upresnenie: daňový bonus si môžete uplatniť v celej výške 256,92 eur

kibuk
9. mar 2015

@fantasy po pravde napisem,ani neviem ako to "chodi" ja som minuly rok no stale szco. A nastupila som do inej prace na dohodu.. Zivnost mam,obchod zatvoreny..aj takto mam narok?

eva.macko
9. mar 2015

Ahojte, vie niekto odporučiť dobrú a šikovnú účtovníčku, ktorá mi urobí daňové priznanie (B). Nič zložité - príjem pravidelne každý mesiac od jednej spoločnosti, na základe zmluvy o spolupráci. Poprosím kontakt do IP. Ďakujem 🙂

fantasy
9. mar 2015

@kibuk ak si SZCO, podávaš danove typu B... príjmy za rok 2014 (v hrubom) musiš mať min. 2112 eur (zo zivnosti,z dohody, zo mzdy...) Ak si nedosiahla, tak nárok na bonus nemáš. Ak manžel mal minimálne taký príjem, tak si to môže uplatniť on