icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

kibuk
9. mar 2015

@fantasy dakujem

evittam
9. mar 2015

@ykul a len pre opravu,DP nezanasas na urad prace ale na DU😉

hela713
9. mar 2015

nemá niekto nepotrebne bločky za naftu? ďakujem

nuttelka
10. mar 2015

ahojte baby, nakoniec mi zavolali od exzamestnávateľa, že za mňa teda urobia to daňové priznanie, ale mám im poslať dodatočne žiadosť a podklady, kedže som na úp. Lenže v tej žiadosti som v I. časti Údaje o zamestnancovi som narazila na problém, možno sa vám to bude zdať primitívne, ale nám vždy dávali tieto žiadosti len podpísať, takže som nič nevyplnovala. K veci..."Vyhlasujem, že úhrn mojich zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území Slovenskej republiky (§ 16 zákona) v zdaňovacom období, za ktoré podávam žiadosť, tvorí 90 % a viac zo všetkých príjmov, ktoré plynuli zo zdrojov na území Slovenskej republiky a zo zdrojov v zahraničí.1) (vyznačí sa x)" a tu práve neviem či ten krížik dať alebo nie? lebo vo vysvetlivkách je napísané "1) Vyhlásenie o úhrne zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území Slovenskej republiky vyplní len daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou podľa § 2 písm. e) bodu 1 a 2 zákona a príslušného článku zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, ktorý si uplatňuje nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na manželku (manžela) alebo nárok na daňový bonus."
ďakujem za odpoveď, lebo som z toho jeleň 🙂

demi28
10. mar 2015

@evita68 mám otázočku....robím danové priznanie kamarátovi a je evidovaný na úrade práce, mal príjem z dohody iba v jednom mesiaci 20,23 v hrubom, v čistom 17,55 a má príjem z prenájmu, viem že z toho sa nedá odrátať nezdaniteľná časť na danovníka ale ak vypisujem danové tak tam môžem napísať celú nezdaniteľnú časť 3803,33 a odráta mi to v podstate iba do výšky základu dane, čiže tých 17,55?

safirova
10. mar 2015

ahojte kocky, sesterka ma poprosila o pomoc pri podavani DP, ale vobec netusim, ako v jej pripade postupovat... do aprila robila na dohody brigadne, v aprili bola v cechach, kde zarobila necelych 2000 KC, takze jej nevznikla v CR ani danova povinnost a nasledne sa na slovensku zamestnala riadne na pracovnu zmluvu... jej prijem presiahol cez 4000 €, ale nie je mi jasne, ako ma priznat prijem z ciech,... prosim, poradte mi, ako postupovat v tomto pripade... dakujem..

fantasy
10. mar 2015

@safirova ak jej v ČR stiahli daň, doporučujem urobiť aj české daňové, aby jej tu daň vrátili....
Na SR: prepočítaj kurzom NBS na eurá a pripočítaj k slovenskému príjmu do r. 32 a potom treba vyňať tie české príjmy v r.48 49

evita68
10. mar 2015

@demi28 do r. 73 dáš celú, do r. 78 iba sumu 17,55

demi28
10. mar 2015

@evita68 dakujem pekne 🙂

molly28
11. mar 2015

otázka.. 2mesiace dohoda, 10mesiacov TPP, - odpočítatelná položka na daňovníka uplne cela (teda aspoň som takto o tom presvedčena) a teraz: kočka poberala dávku v hmotnej núdze...ja som sice presvedčená že to sa do príjmu nezaratáva ale...treba to tam dať a či nie a treba priložiť k DP dáke potvrdenie o tom? ĎAKUJEM VAM...

fantasy
11. mar 2015

@molly28 áno, odpočítateľná položka 3803,33 a dávku v hmotnej núdzi nezarátavaš, ani neprikladáš potvrdenie k DP

molly28
11. mar 2015

@fantasy ĎAKUJEM

martinamaca
11. mar 2015

@evita68 Ahoj prosím o radu, mng je živnostník a mal nedoplatok na soc.poistení a zaplatili sme to až 6.3.2015 môžem dať ten doplatok do DP-B za rok 2014 alebo v budúcom roku.Ďakujem za odpoveď

mirkakab
11. mar 2015

@martinamaca v budúcom roku

martinamaca
11. mar 2015

mirkakab Ďakujem pekne za odpoveď

biene
12. mar 2015

Ahojte, prosim Vas o radu, co si môžem uplatniť ako dopočet v r. 39 (su to aj platby, co som si platila dobrovolne nemocenske a dochodkove kvoli materskej? cize z toho ta suma na dôchodkove?) a r. 40 (mam tretí pilir, ale este z r. 2004 zmluvu, platí to len pre nové zmluvy?) ? dakujem

bambulka248
12. mar 2015

Ahojte, aj ja poprosim o radu. Robím dp osobe ktorá robí opatrovateľka v rakúsku na živnosť.Takže to ide formou výňatku.Ale čo ak tá osoba poberá dôchodok na sr? Spomína sa tento príjem niekde v daňovom? Myslím že dôchodok jennezdaniteľny príjem- musí sa tam niekde napísať?

evita68
12. mar 2015
bambulka248
12. mar 2015

@evita68 ďakujem. Posielam <3 ;)

bekuska1986
13. mar 2015

Kocky,poproism radu na danove priznanie pre szco. Povinny platit minimalne odvody od 1.7.2015 bude,ked vyfakturuje prijmy viac ako 4944€. Do akej vysky ale moze fakturovat,aby mal stale len minimalne odvody? Vopred moc dakujem...

molly28
13. mar 2015

chcem sa opýtat klient pracuje na zmluvu a popritom pracuje finančny poradca, nemá živnosť, len pracuje na DIČ....ja som spravila DP B a vyplnila som riadok riadok 8 - príjmy z činnosti sprostredkovateľov, ktoré nie sú živnosťou... doniesol mi svojej sestry DP a tam ma normálne že ten prvý riadok ..ale veď keď robím finančného len podľa DIČ a nie živnosti, tak by to nemalo isť do klasických príjmov...či?

david93
13. mar 2015

@molly28 r. 8 je správne, ak nemá živnosť

david93
13. mar 2015

@bekuska1986 ak chce minimálne odvody tak jeho základ dane zo živnosti (rozdiel daňových príjmov a výdavkov) plus zaplatené poistné do SP a ZP by mali byť v súhrne do sumy 7346 Eur

bekuska1986
13. mar 2015

@david93 dakujem 🙂

molly28
13. mar 2015

@david93 ĎAKUJEM

tatolu
13. mar 2015

Prosím o pomoc. Pracujem od 06/2014. Dovtedy som bola v januári na RD a potom evidovaná na UP, bez dávky v nezamestnanosti. Mám za toto obdobie šiastkový základ dane 2491,29 Eur, zamestnávateľ mi uviedol nezdaniteľnú časť základu 2218,58 Eur (vyšlo mi teda platiť daň 51,78 Eur). Manžel si uplatňval tiež na mňa nezdanieľnú časť, ale jeho zamestnávateľ zobral do úvahy čiastkový základ (tých 2491,28 Eur). Moja otázka znie, keď zrátam odpočítateľnú položku moju + tú čo za mňa si uplatnil manžel, nemá byť tá celková suma 3803,33 Eur? Mne tam totiž lieta 272,05 Eur. Daňovésirobím sama, lebo prenajímam ešte byt... Je to teda tak správne? A ak nie, ktorý zamestnávateľ urobil chybu? Ďakujem za pomoc.

evita68
13. mar 2015

@tatolu ako vieš, akú čiastku za teba uplatnil manželov zamestnávateľ?
koľko bol príjem z prenájmu?
ty máš nárok na celú nezd. časť, ale pri príjme z prenájmu sa nemôže uplatniť..

liebling98
13. mar 2015

@tatolu presne ako píše @evita68, z príjmu z prenájmu nemôžeš odpočítať nezdaniteľnú čiastku. Ty máš nárok na celú čiastku do výšky tvojho príjmu zo závislej činnosti.
Len si nie som istá, či si na Teba manžel vôbec mohol niečo uplatniť, keďže predpokladám, že tvoj príjem z práce spolu s príjmom z prenájmu prevyšuje tých 3803,33 €.

tatolu
13. mar 2015

@liebling98 práve teraz píšem z kámoškou... ja som zabudla manželovi uviesť, že prenajímam byt 😝 Takže budem musieť robiť opravné daňové - jeho 😝 Môj celkový príjem z prenájmu bol 800 Eur a výdaj 500 Eurá, takže tam asi budem uvádzať rozdiel, však? teda manželovmu zamestnávateľovi budem muesieť uviesť k mojej celkovej zarobenej sume u mojho zamestnávateľa uviesť plus tých 300 Eur... Chápem to správne?

david93
14. mar 2015

@tatolu keď si manžel uplatňuje na teba nezd. časť, do tvojich vlastných príjmov sa počíta hrubý príjem mínus zaplatené (ale len povinné, nie dobrovoľné) poistné, čiže 2215,58 + príjem z prenájmu, ale odpočet si môže uplatniť len na tie mesiace z roka, kým si bola na RD+ÚP (posudzuje sa 1. deň v mesiaci)
(3803,33-2215,58-300)/12*počet mesiacov