Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@evita68
@liebling98
@david93 Dievčence, veľká vďaka 🙂 Hádam to nejak správnbe dobojujem 🙂 Posielam srdiečka 🙂
@tatolu Ďakujem za srdiečko, ešte som nikdy žiadne nedostala. 🙂
@liebling98 aha, pardon, nevšimla som si, išla som porade a hneď som reagovala..
@david93 tak potom len ten príjem zo zamestnania neladí
@liebling98 tak máš dve 🙂
uviedla: "Mám za toto obdobie šiastkový základ dane 2491,29 Eur, zamestnávateľ mi uviedol nezdaniteľnú časť základu 2218,58 Eur"
do vlastných príjmov sa dáva hrubý príjem mínus zaplatené odvody, nie? teda v tomto prípade 2218,58 (preklepla som sa na 2215,58), ale inak by to malo byť OK?
@liebling98 ja som posielala hneď, tak som sa asi preklapla s nejakom písmenku ☹ Tak idem ešte raz 🙂 Iba nechápem v tom výpočte 800/12 x počet mesiacov - ten počet mesiacov je čas, odkedy som byt prenajímala? Teda od zaregistrovania na DU - od aug.2014 ? To potom nebude celých 800 Eur ale 333,33 ak dobre rátam - potom ten výpočet bude 3803,33 - 2491,29 - 333,33
Prepáčte už som fakt ako hotentót... už teraz viem, prečo toľko ľudí prenajíma na čierno 😝
@liebling98 a teraz už prišlo?
Ahojte, som na predĺženej rodičovskej dovolenke, trva mi prac.pomer u byval. Zamestnávateľa, pracujem ako fin.sprostredkovatel,ale nie na zivnost...moje prijmy som uz dala do predoslej prace,ab mi spravili danove priznanie,aj manžel tam pracuje...rada by som vedela,ci mi vide platit da aj odvody..poradi mi niekto? Do ip..
@manzanillaa nemôžu ti urobiť RZD, nakoľko si finančný sprostredkovateľ tj. máš štatút SZCO a musíš si sama urobiť DP typ B.
@evita68 Ďakujem ♡
@tatolu prišlo mi aj to prvé, to druhé som Ti vrátila ♡
Ja som to myslela tak, že to bolo prvýkrát, čo mi niekto vôbec poslal srdiečko.
@zalka No skvelé, pretože mi povedali, že oni mi ho urobia...ja sa v tomto nevyznám...takže nemám čakať a hneď sa do toho pustiť?
@manzanillaa no oni nemôžu ti urobiť ... nechápem prečo ti hovorili že áno,
Ahoj. Potrebujem poradit, ak by ste sa v tom niekto vyznal. Kedysi som si mohla odpisat z dane zivotne poistenie so sporenim na dochodok. Potom to zrusili. Od roku 2014 sa vraj znova da odpisat treti pilier. Je treti pilier nieco ine ako to ziv. poistenie + sporenie na dochodok? Mam v tom zmetok. Ziadne podklady kvoli danovemu mi z poistovne neposlali ako kedysi. Tan neviem ci teda ide o inu zalezitost, alebo mam este nejake potvrdenie pytat.
ok. cize je to nieco uplne ine.. tak?
@biene tie si odrátaš v poistnom ... a nie tam to je úplne iné ...
to sa týka tohoto
..."Novinkou platnou v zákone o dani z príjmov od roka 2013 (pozor, len do roka 2016) je skutočnosť, že daňovník si môže znížiť základ dane aj o sumu preukázateľne zaplatených dobrovoľných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie (tzv. „druhý pilier“, a to najviac do výšky 2 % zo základu dane (čiastkového základu dane) zisteného z príjmov podľa § 5 alebo podľa § 6 ods. 1 a 2 alebo zo súčtu čiastkových základov dane z týchto príjmov."...
http://www.blogovisko.sk/nezdanitelna-cast-dobr...
@marllik
@zalka cize 3. pilier, ktory sa da odpisat je len ten "v uzsom ponimani" podla tejto definicie http://dochodky.com/co-je-treti-pilier a teda to doplnkové dôchodkové poistenie. A to, co mam ja je to "sirsie ponimanie "tretieho piliera a to za od roku 2014 nezmenilo a neda sa to odpisat. Ok? Standardne 2. pilier mam ale nic naviac.
Ahojte, prosim o radu. Ak mal zamestnanec v roku 2014 dvoch zamestnavatelov a medzi tymito dvomi zamestnaniami bol dobrovolne nezamestnany (2 mesiace) = sam si platil odvody do ZP. Moze sa hruby prijem tohto zamestnanca ponizit o sumu zaplatenu aj za tieto 2 mesiace do ZP ? Dufam, ze som to napisala zrozumitelne 😒 Vopred dakujem.
@danushka23 nie v DP si nemôže uplatniť dobrovolne zaplatené poistenie do ZP za čas kedy bol dobrovolne nezamestnaný.

@tatolu pardon, oprava, započítava sa celý príjem z prenájmu, bez odpočítania 500 Eur
takže správne je to na manželku (3803,33-2215,58-800)/12*počet mesiacov