icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

angua27
autor
11. jan 2016

@mesung, ak máš trvalý pobyt na Slovensku, podávaš tu daňové priznanie za celosvetové príjmy. Ak Ti boli príjmy z Holandska, tam zdanené (čo asi boli, keď si chceš požiadať o vrátenie daní), tieto potom v slovenskom daňovom priznaní vyjmeš, aby sa nezdanili druhýkrát. 😉

daddulienkaa
11. jan 2016

Ahojte potrebujem poradiť 9/2015 som odišla z jednej firmy a 10/2015 som nastúpila do novej roboty...z bývalej roboty mi už poslali Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby....a ten istý papier som dostala,aj dnes v novej robote....keďže mi ekonómka nedala žiadny papier na podpis o ročne zúčtovanie, tak si musím urobiť sama daňové priznanie?Ďakujem vopred za odpoveď 😉

danushka23
11. jan 2016

@daddulienkaa určite nie. Ak podáte žiadosť o ročné zúčtovanie dane u súčasného zamestnávateľa do 15.2., tak je povinný Vám to vyúčtovanie spraviť. To potvrdenie od predchádzajúceho zamestnávateľa treba priložiť k žiadosti.

daddulienkaa
11. jan 2016

Lebo mi bolo povedané keďže som neodrobila v novej robote celý rok, tak si musím urobiť sama daňové priznanie.
Ešte som sa chcela opýtať dcéra bola vedená na úrade práce a konečne sa zamestnala od 11/2015, tak či, aj ona si musí urobiť sama daňové priznanie...a aké papiere potrebuje k tomu?Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 😉

A tu žiadosť si mám pýtať od ekonómky 😖 ?

drobcek1800
11. jan 2016

Čavte baby! mala by som jednu otázku. Učtovná závierka na rok 2015 je povinná k daňovemu priznaniu alebo sa nemusí zrobiť?! dostala by som nejakú pokutu alebo spätne by to mohli prosiť?! už okolo mája by som chcela zrušiť živnosť. ďakujem za odpovede s pozdravom

evittam
11. jan 2016

@drobcek1800 Záleží či vedieš jednoduché účtovníctvo s preukázateľnými príjmami alebo "ideš" na paušál...

drobcek1800
11. jan 2016

@evittam Ahoj :* , vediem jednoduché účtovníctvo. Robím aby som bola v pluse kvôli hypotéke. Mám doklady o všetkom výdaj, zisk. No ale okolo mája by som už chcela zrušiť živnosť.

evittam
11. jan 2016

@drobcek1800 No tak musíš dodržať všetky účtovné a daňové závierky, ktoré sú potrebné - päť rokov ťa môžu kontrolovať z DÚ - a oni to vyžadujú....Taktiež to budeš potrebovať za r.2016 od januára-mája - kým nezrušíš živnosť....

drobcek1800
11. jan 2016

@evittam Už od januára nič neťukám do reg.pokladne. To je chyba? ani tovar neobjednávam. Len platim do soc. a zdravotnej čo treba

evittam
11. jan 2016

@drobcek1800 No veď ak nič nepredávaš ani nekupuješ, tak nemáš "čo ťukať".....

ally111
11. jan 2016

Ahojte prosim o radu.priatel pracuje v nemecku u nemeckeho zamestnavastela od juna 2015 a mausim urobit danove priznanie aj v nemecku on zamestnavatel ho robit nebude......poradte mi prosim kto by mu pomohol s danovim za FO v okoli topolcian dakujem ally

tajka1986
11. jan 2016

@daddulinkaa vzor ziadosti si mozes stiahnut a vyplnit aj tu :https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-u by/verejne-sluzby/katalog-danovych-a-colnych/zoznam_vzorov_vydanych_fr_sr
Ostatne ti neviem podat v skratke.
Ak si mala v roku 2015 zdanteľné príjmy len zo závislej činnosti (§ 5) a príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou môžes najneskôr do 15. februára 2016 písomne požiadať o vykonanie ročného zúčtovania posledného zamestnávateľa, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus. Zamestnávateľ vykoná ročné zúčtovanie z úhrnnej sumy zdaniteľnej mzdy od všetkých zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane(predlozis to potvrdenie od byvalwho zamestnavatela)

Co sa tyka tvojej dcery predpokladam ze nwmala ine prijmy a tiez ze nepresiahla sumu zdanit.prijmov za rok 2015
1901,67e takze DP nie je povinna podat

tajka1986
11. jan 2016

@daddulienkaa ale podala by som v jeh pripade DP,vratia jej preplatok(zrazene preddavky na dani za obdobie 11,12/2015

daddulienkaa
12. jan 2016

Ďakujem veľmi pekne 😵 za pomoc.

kika87
14. jan 2016

Prosim Vas a ked som robila min.rok.do marca ,potom PN a potom nastu. Na MD tiez s
a mi oplati podat danove ? A ozaj Ked si manzel da tiez aj mna ako manzelku do toho danoveho bude mat nieco? Vraj ked som na materskej tak nie...vobec sa v tom nevyznam

evita68
14. jan 2016

@kika87 hm, takáto otázka je niečo ako: zajtra idem na nákup, neviete mi poradiť, koľko budem platiť?

kika87
14. jan 2016

@evita68 ja som sa nepytala kolko dostanem ale ako sa to berie ked som na materskej...treba si poriadne precitat a potom odpisovat...

evita68
14. jan 2016

@kika87 prepáč, len som ti chcela naznačiť, že bez súm nevieme povedať, či sa ti oplatí podať DP a či manžel bude mať na teba niečo..

kika87
14. jan 2016

@evita68 😊 ved ja sa nehnevam 😊 viem ze mi nikto nevyrata kolko len ci sa zaratava aj ked som na materskej ci az ked budem mat len rodicovsky,pocula som ze materska sa berie ako prijem,no dopocula som sa vraj ze nie....tak teraz neviem....

evita68
14. jan 2016

@kika87 materské sa zarátava do tvojho príjmu pri určení nčzd na manželku..

či sa tebe oplatí podať DP - záleží od toho, či ti boli zrážané dane

chill123456
20. jan 2016

Dobry deň, chcem sa spýtať či firma vypĺňa daňové priznania aj keď človek je vo firme len 9mesiacov?Čie nie celý rok?

zalka
20. jan 2016

@chill123456 ak požiadaš mala by ti firma spraviť ročné zúčtovanie dane ..

danushka23
20. jan 2016

@kika87 ak Tvoj prijem v roku 2015 bol aspon vo vyske 3.803,33 € (co je maximalna nezdanitelna polozka pre rok 2015) tak sa oplati podavat danove priznanie bez debaty Tebe. Ak by si uplatnoval nezdanitelnu cast na Teba manzel, tak si moze uplatnit sumu: 3.803,33 minus tvoj prijem za rok 2015 (ponizeny o zaplatene odvody) a este aj minus materske davky. Cize si treba vypocitat realne sumy, ktore si viete uplatnit a na zaklade toho sa rozhodnut u koho to bude vyhodnejsie.

danushka23
20. jan 2016

@kika87 este doplnim, ze ak Tvoj prijem v roku 2015 dosiahol hranicu: 1 901,67 €, tak rocne zuctovanie dane robit musi.

rencici27
20. jan 2016

ahoj prosim o radu a vopred dakujem......od 1.1.2015 som bola na pnke od 1.5 som nastupila na Md a chcem sa opytat moze si na mna mm uplatnit nezdanitelnu cast.? Dakujem foplnim este ze v roku 2014 sim si platila DNp cize pnka a md mi bola vyplacana vyššia (Dakujem)

danushka23
20. jan 2016

@rencici27 moze. ale nakolko sa materske davky v tomto pripade pocitaju ako prijem, tak si moze uplatnit len sumu= 3.803,33 minus materska, ktora bola poberana v roku 2015.

zalka
20. jan 2016

@danushka23 doplním ... 3803,33- MD-PN ) / 12 * 6 mesiacov = suma kt. si môže uplatniť .. @rencici27

matatara
20. jan 2016

Ahojte.prosím o radu mm szčo ja som od júla 2015 nezamestnaná predtým rd do 6 rokov ale neplatená.A teda za obdobie odkedy som na Úp si môže uplatniť odpočítateľnú položku a ja doložím tlačivo o evidencii? Ďakujem za radu.

zalka
20. jan 2016

@matatara ak si bola od 1.7. na UP tak za 6 mesiacov si môže uplatniť NCZD - podpora v nezamestnanosti ak si poberala ) /12*6
ak si bola na UP evidovaná od 2.7. tak si môže uplatniť len za 5 mes iacov

matatara
20. jan 2016

@zalka ďakujem.... v evidencii som od 13.7 bez nároku na podporu takže 5 mesiacov si môže uplatniť pochopila som to správne?