Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
Ahojte potrebujem poradiť 9/2015 som odišla z jednej firmy a 10/2015 som nastúpila do novej roboty...z bývalej roboty mi už poslali Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby....a ten istý papier som dostala,aj dnes v novej robote....keďže mi ekonómka nedala žiadny papier na podpis o ročne zúčtovanie, tak si musím urobiť sama daňové priznanie?Ďakujem vopred za odpoveď 😉
@daddulienkaa určite nie. Ak podáte žiadosť o ročné zúčtovanie dane u súčasného zamestnávateľa do 15.2., tak je povinný Vám to vyúčtovanie spraviť. To potvrdenie od predchádzajúceho zamestnávateľa treba priložiť k žiadosti.
Lebo mi bolo povedané keďže som neodrobila v novej robote celý rok, tak si musím urobiť sama daňové priznanie.
Ešte som sa chcela opýtať dcéra bola vedená na úrade práce a konečne sa zamestnala od 11/2015, tak či, aj ona si musí urobiť sama daňové priznanie...a aké papiere potrebuje k tomu?Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 😉
A tu žiadosť si mám pýtať od ekonómky 😖 ?
Čavte baby! mala by som jednu otázku. Učtovná závierka na rok 2015 je povinná k daňovemu priznaniu alebo sa nemusí zrobiť?! dostala by som nejakú pokutu alebo spätne by to mohli prosiť?! už okolo mája by som chcela zrušiť živnosť. ďakujem za odpovede s pozdravom
@drobcek1800 Záleží či vedieš jednoduché účtovníctvo s preukázateľnými príjmami alebo "ideš" na paušál...
@evittam Ahoj :* , vediem jednoduché účtovníctvo. Robím aby som bola v pluse kvôli hypotéke. Mám doklady o všetkom výdaj, zisk. No ale okolo mája by som už chcela zrušiť živnosť.
@drobcek1800 No tak musíš dodržať všetky účtovné a daňové závierky, ktoré sú potrebné - päť rokov ťa môžu kontrolovať z DÚ - a oni to vyžadujú....Taktiež to budeš potrebovať za r.2016 od januára-mája - kým nezrušíš živnosť....
@evittam Už od januára nič neťukám do reg.pokladne. To je chyba? ani tovar neobjednávam. Len platim do soc. a zdravotnej čo treba
@drobcek1800 No veď ak nič nepredávaš ani nekupuješ, tak nemáš "čo ťukať".....
Ahojte prosim o radu.priatel pracuje v nemecku u nemeckeho zamestnavastela od juna 2015 a mausim urobit danove priznanie aj v nemecku on zamestnavatel ho robit nebude......poradte mi prosim kto by mu pomohol s danovim za FO v okoli topolcian dakujem ally
@daddulinkaa vzor ziadosti si mozes stiahnut a vyplnit aj tu :https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-u by/verejne-sluzby/katalog-danovych-a-colnych/zoznam_vzorov_vydanych_fr_sr
Ostatne ti neviem podat v skratke.
Ak si mala v roku 2015 zdanteľné príjmy len zo závislej činnosti (§ 5) a príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou môžes najneskôr do 15. februára 2016 písomne požiadať o vykonanie ročného zúčtovania posledného zamestnávateľa, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus. Zamestnávateľ vykoná ročné zúčtovanie z úhrnnej sumy zdaniteľnej mzdy od všetkých zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane(predlozis to potvrdenie od byvalwho zamestnavatela)
Co sa tyka tvojej dcery predpokladam ze nwmala ine prijmy a tiez ze nepresiahla sumu zdanit.prijmov za rok 2015
1901,67e takze DP nie je povinna podat
@daddulienkaa ale podala by som v jeh pripade DP,vratia jej preplatok(zrazene preddavky na dani za obdobie 11,12/2015
Ďakujem veľmi pekne 😵 za pomoc.
Prosim Vas a ked som robila min.rok.do marca ,potom PN a potom nastu. Na MD tiez s
a mi oplati podat danove ? A ozaj Ked si manzel da tiez aj mna ako manzelku do toho danoveho bude mat nieco? Vraj ked som na materskej tak nie...vobec sa v tom nevyznam
Dobry deň, chcem sa spýtať či firma vypĺňa daňové priznania aj keď človek je vo firme len 9mesiacov?Čie nie celý rok?
@chill123456 ak požiadaš mala by ti firma spraviť ročné zúčtovanie dane ..
@kika87 ak Tvoj prijem v roku 2015 bol aspon vo vyske 3.803,33 € (co je maximalna nezdanitelna polozka pre rok 2015) tak sa oplati podavat danove priznanie bez debaty Tebe. Ak by si uplatnoval nezdanitelnu cast na Teba manzel, tak si moze uplatnit sumu: 3.803,33 minus tvoj prijem za rok 2015 (ponizeny o zaplatene odvody) a este aj minus materske davky. Cize si treba vypocitat realne sumy, ktore si viete uplatnit a na zaklade toho sa rozhodnut u koho to bude vyhodnejsie.
@kika87 este doplnim, ze ak Tvoj prijem v roku 2015 dosiahol hranicu: 1 901,67 €, tak rocne zuctovanie dane robit musi.
ahoj prosim o radu a vopred dakujem......od 1.1.2015 som bola na pnke od 1.5 som nastupila na Md a chcem sa opytat moze si na mna mm uplatnit nezdanitelnu cast.? Dakujem foplnim este ze v roku 2014 sim si platila DNp cize pnka a md mi bola vyplacana vyššia (Dakujem)
@rencici27 moze. ale nakolko sa materske davky v tomto pripade pocitaju ako prijem, tak si moze uplatnit len sumu= 3.803,33 minus materska, ktora bola poberana v roku 2015.
@danushka23 doplním ... 3803,33- MD-PN ) / 12 * 6 mesiacov = suma kt. si môže uplatniť .. @rencici27
Ahojte.prosím o radu mm szčo ja som od júla 2015 nezamestnaná predtým rd do 6 rokov ale neplatená.A teda za obdobie odkedy som na Úp si môže uplatniť odpočítateľnú položku a ja doložím tlačivo o evidencii? Ďakujem za radu.

@mesung, ak máš trvalý pobyt na Slovensku, podávaš tu daňové priznanie za celosvetové príjmy. Ak Ti boli príjmy z Holandska, tam zdanené (čo asi boli, keď si chceš požiadať o vrátenie daní), tieto potom v slovenskom daňovom priznaní vyjmeš, aby sa nezdanili druhýkrát. 😉