icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

lubkasungirl
10. feb 2012

@angua27 dakujem kraaasne,si sikulka 😉 a ani mne nevie to dnp tam dat,necham to tak,lebo aj tak uz mam dost odpoctov

marci1408
12. feb 2012

@angua27 ahoj ....prepáč, že ťa zase otravujem....ale radila si mi ohľadom odpočítateľnej položky, ktorú si na mňa môže uplatniť môj manžel vo svojom daň.priznaní, keďže ja som celý min. rok poberala rodičovský príspevok a mala som príjem z prenájmu bytu, ktorý je v mojom výlučnom vlastníctve. V mojom daň. priznaní si odpočítateľnú položku na daňovníka uplatniť nemôžem, nakoľko príjem z prenájmu sa považuje za pasívny príjem.
...no ale zarazila ma teraz jedna vec....manžel dostal od zamestnávateľa tlačivá na vyplnenie, kde má uviesť pri kolónke, ktorá sa týka nezdaniteľnej časti dane na manželku toto:
bod 2. a, nemala vlastné príjmy
b, mala vlastné príjmy nepresahujúce sumu ročnej výšky ustanovenú zákonom, pričom do vlastného príjmu nezahrňujem príjmy uvedené v §11 ods. 4 zákona

....ďalej sú už len kolonky, kde má uviesť zdaň.obdobie, počet mesiacov a úhrn vlastného príjmu manželky, znížený o zaplatené povinné poistné

moja otázka znie....ak som mala príjem z prenájmu vyšší ako 3559,30eura....tak manžel nemá nárok na túto odpočítateľnú položku? Môj príjem, bez toho, že by som odrátala výdaje, bol 3695,64eura a predpokladám, že túto sumu musí manžel uviesť na spomínanom tlačive.

Ďakujem ešte raz za pomoc 🙂

mima595
13. feb 2012

@angua27 - ahoj, chcela by som ta poprosit o odpoved, alebo skor o potvrdenie, či mám pravdu.....

som na RD, prijem zo závislej činnosti som nemala, manžel sa na mna uplatnuje odpocitatelnu polozku
mam prijmy z PN, OCR ...tie som znižila o poistne na zaplatenie DNP...po konzultaciach to uznal

ALE v r. 2011 som mala aj uraz, bola mi vyplatena suma z mojej zivotnej poistky vo vyske 115E....však aj tato suma sa rata do mojho prijmu a musi sa odratat od summy 3559E?????

lebo financak to potvrdenie, že mi bola vyplatena financna nahrada za uraz z poistky vratil, že toto nie, že toto sa neudava ....

angua27
autor
14. feb 2012

@marci1408, nájom do príjmov manželky nepíšeš. píšu sa tam iba aktívne príjmy, nie pasívne, ktorým je nájom. 😉 ten nájom si vysporiadaš iba cez svoje daňové.

@mima595, do príjmov manželky sa síce započítava veľa vecí, ale plnenie zo životnej poistky nie. podľa zákona o dani z príjmov sú oslobodené od dane aj: §9 ods. 2, písmeno h): plnenia z poistenia osôb, okrem plnenia z poistenia pre prípad dožitia určitého veku, alebo doplnkového dôchodkového sporenia. keďže sa v Tvojom prípade nejedná o plnenie z doplnkového dôchodkového poistenia, ani o plnenie zo životky pri dožití určitého veku, tak je tento príjem oslobodený od dane. 😉

mima595
14. feb 2012

@angua27 - to si ma prekvapila, lebo som danu vec konzultovala este s 3 mzdarkami, a vsetky by to uznali ako moj prijem...najnovsie boli na skolkeni, kde bolo uvedene, že do prijmu manzelky sa nezaratava iba 5 veci...danovy bonus, zamestnanecka premia, rodicovsky prispevok, ine prispevky /ako prispevok pri porode/ a a davky v hmotnej nudzi....

a s tym, že moje plnenie za uraz je oslobodene od dane, som tiež prekvapena...lebo tam som bola na 100% presvedcena, že ak by som mala prijem nad 1700E, že by som to musela dodanit....
no idem studovat dalej.....

angua27
autor
14. feb 2012

@mima595, pozri ten paragraf čo som hore písala, tam je to napísané jasne.
bohužiaľ áno, na školeniach sa prezentuje, že do vlastného príjmu manželky sa nezarátavajú takéto a takéto veci a školiaci povie zoznam. ale nikto nepovie: "Pozor, pri neštandartných príjmoch, treba brať do úvahy zákon o dani z príjmov, či iné zákony (o sociálnom poistení)" poistné plnenie nie je bežná vec v príjmoch. aj ja som musela najprv kuk do zákona, aby som si bola 100% istá, ale jednoznačne je napísané, že je to oslobodené. 😉

mima595
14. feb 2012

@angua27 - diky, zase viem nieco viac...ja som to vcera hladal v zakone, ale nie dosledne, lebo som si myslela, že to "MUSI" 🙂 byt zaratane do prijmov, a kedže to tam konkretne nebolo uvedene, že plnenie za uraz, tak mi o do oci neudrelo........

majka_nr
14. feb 2012

@angua27 Dobrý deň, môžete mi prosím poradiť či si mám podať daňové priznanie keď som v minulom roku bola do 18.1. PN, potom do 12.9. na materskej a od septembra som na rodičovskej dovolenke. Som zamestnanec a v minulosti mi daňové robil zamestnávateľ. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. 🙂

angua27
autor
14. feb 2012

@majka_nr, ak ste nemali žiadne príjmy zo zamestnania, iba PN, materskú a rodičovský daňové si nepodávate. 😉

lenka3007
14. feb 2012

ahojte, mozem aj ja poprosit o radu? Zijeme v zahranici, manzel tu pracuje, je daňovym rezidentom tohto statu. Ale potrebujeme na slovensku podat informativne daňove priznanie. Vcera mi volala svokra, ze tam potrebuje percenta, kolko sa odvadza do socialnej a zdravotnej poistovne (tu v Norsku) ale to sa nikde nedozvieme. Volali sme uz vsade mozne a nikto nam nevedel povedat, kolko percent to je, jednoducho sa odvadza dan 36% a tym to u nich hasne. Da sa to nejak inak vypisat, to slovenske daňove aj bez upresnenia tychto udajov?

angua27
autor
14. feb 2012

@lenka3007, s daňovými priznaniami pri príjmoch zo zahraničia moc skúsenosti nemám. ale podľa mňa nie je potrebné v daňovom priznaní uvádzať výšku odvodov. ak všetky príjmy, ktoré do daňového priznania zadá a potom ich vrámci daňového výjme, tak daň bude 0. to, koľko sa platí zdravotné a sociálne je v slovenskom daňovm priznaní potrebné pre slovenskú Sociálnu a zdravotnú poisťovňu. skús sa popozerať na www.porada.sk tam sú machri aj na zahraničie. 😉

lenka3007
14. feb 2012

@angua27 Dakujem za radu 🙂

anib
14. feb 2012

, uctovnik o tom este nepocul .... 😕 viete niektora poradit, som na MD, prijem zo závislej činnosti som nemala, manžel szco si na mna uplatnuje odpocitatelnu polozku
za minuly rok 2011mam prijmy z poberania podpory, a matersky prispevok z dnp...mam ukončenu živnosť
môzem dat uctovnikovi papier zo soc poistovni o vyske zaplat poistneho z dnp 2011 na zniženie o poistne na zaplatenie DNP? ci komu sa to znizuje? dakujem

@angua27

anib
14. feb 2012

a este sa opytam,mamina bola min rok poberatelka starob dochodku a zaroven bola zamestnana na dohodu a zniz prac pomer-z oboch mala prijem cca 1950 eur,je jej teda zbytocne podavat dan.priznanie?

marci1408
14. feb 2012

@angua27 ďakujem za pomoc 🙂
...len škoda, že to tam jasne na tom tlačive nenapíšu....no ale manželov zamestnávateľ by ho mal v podstate tiež na to upozorniť, alebo ten, čo mu bude robiť daň.priznanie....Manžel tam napísal zatiaľ len ceruzkou, že som mala príjem z prenájmu-pasívny.

angua27
autor
15. feb 2012

@marci1408, bohužiaľ zamestnávatelia, resp. pracovníci, dávajú ruky preč od informovania.

@anib, čo sa mamini týka, tak si daňové podať musí, keďže príjmy zo závislej činnosti mala vyššie ako 1779,65 Eur.
a k Tebe, ak si mala príjmy z podpory a materskej o to sa znižuje odpočítateľná položka, čo si na Teba uplatňuje manžel. ak si si platila DNP, tak o to sa zvyšuje odpočítateľná položka, čo si na Teba uplatňuje manžel. treba k tomu potvrdenie o platbách zo sociálky.

gapa
15. feb 2012

@anib
tú živnosť si predpokladám ukončila ešte pred rokom 2011?

anib
16. feb 2012

@gapa no od začiatku rodičovskeho este v 9/2009 som ju pozastavila, a ku 30,4,2011 som ju uplne ukoncila-zrusila,lebo som od maja zacala poberat tu podporu

anib
16. feb 2012

@angua27 vidis,dakujem a uctovnik vravel,ze mama nema nic podavat,ked to cca o 300e presiahla,ze jej nevratia ziadnu dan,ale o povinnosti danoveho nevravel
-takze je to iste a tyka sa aj mna,ze ta odpoc.polozka z dnp sa o to zvysuje,aj ked si to uplatn.na mna manzel?pytam sa ako .............., ale on o tom vôbec nevie,dakujem

gapa
16. feb 2012

@anib
aj na mna si uplatnoval manžel, ale on žiadal o ročné zúčtovanie, takže uvádzal len môj vlastný príjem mínus poistné.
som si narátala, čo som v roku 2011 mala vyplatené (decembr. materské vyplatené v januári 2012 som nerátala), tj. podora+materské mínus poistné zaplatené v roku 2011, iný príjem nemám.
ty ale v danovom myslím uvádzaš sumu, na akú si uplatnuje odpočet na manželku (nerobila som to ešte v danovom), takže odrátaš z celkovej odpočítatelnej položky na manželku mínus tá suma vlast.príjem znížený o poistné.

a tiež budem robiť DP mame, lebo mala príjem, myslím na dohodu ale nízku sumu.

angua27
autor
16. feb 2012

@anib, manžel u Teba to spraví presne ako píše gapa.
a k účtovníkovi sa radšej nevyjadrujem. 😒

anib
16. feb 2012

@gapa vidis opat si mi dala jednu super info,ze decembrovu matersku tam neratat,dokelu,on ratal aj to 😠 😠 😠 ,takze ked mi poslali zo socky papier o vyske materskej za min.rok,môze tam byt napisane,za november aj december sumy, ale UCTOVNIK odrata len prijem za november,ze???? 😕 nemusi to byt zo socky samost.papier len za november?

anib
16. feb 2012

@angua27 dakujem

vzuzaa
16. feb 2012

Ahojte, ja som na materskej a môj manžel je sukromný podnikatel, aj on može znížut danové priznanie? Učtovnícka priblízne vypocítala a mali by sme zaplatit dan cca 10EUR. Príjem som nemala žiadny len materské. Je možne ze rozdiel dostaneme spat? Ďakujem

gapa
16. feb 2012

@anib
vieš, v tomto sú dosť diskusie. Ja som tiež prvý rok, ked som to robila bola na soc.poistovni a žiadala potvrdenie o nem.dávkach vyplatených "V" ROKU X, ale oni mi vystavili potvrdenie ZA ROK X. Myslela som, že to tak má byť, tak som tam dala aj to, čo bolo vyplatené v januári za december. Ale potom čítala nejaké príspevky a podla toho som to už teraz urobila tak, ako som písala. Dokladovala by som to kopiou bank.účtu, no netuším, ako sa to k DP prikladá. Snád by stálo za to napísať aj otázku na dan.úrad, ako nem.dávky a poistné za december, či´dávať do starého roku a ako to dokladovať, ak na potvrdení zo SP uvádzajú aj túto sumu do starého roku.

(inak mzda za dec. ak bola vyplatená do konca januára, ak sa nemýlim, sa zarátava do starého roku, ale to by mala byť jediná výnimka, predpokladám) § 4 ods.3 Zákona o dani z príjmov, inak je to podla § 11 ods. 3 a 4 sa hovorí o príjme V danom zdan. období a aj poistnom, ktoré bola povinnosť za platiť V príslušnom zdan.obodbí.

ešte je podstatný aj zdanit. základ manžela, či neprekročí tých 176,x násobok minima (sumu som nerátala), ale to aj asi dosť vysoká suma.

angua27
autor
16. feb 2012

@vzuzaa, ak je manžel podnikateľ, nevidím dôvod, prečo by si Teba nemohol odpočítať z daní. od nezdaniteľnej čiastky na daňovníka, ktorú si na Teba môže uplatniť sa odpočíta materská, ktorú si poberala v roku 2011 (pozor, iba materská, nie rodičovský). ak platil preddavky na daň, je možné že vám niečo vrátia.

@anib, vymeniť účtovníka, to je moja jediná rada. ako píše gapa, dávky vyplatené v januári, aj keď sa týkali starého roka sa do príjmov nezapočítavajú. to by účtovník mal vedieť.

anib
16. feb 2012

@angua27
@gapa dakujem Vám veľmi pekne obom za rady, a este ps: kde môzem najst priamo napisane,ze sa môze znizit to dnp,aby som mu to mohla ukazat cierne na bielom?

angua27
autor
16. feb 2012

@anib, zákon o dani z príjmov §5, ods. 8

tatolu
17. feb 2012

Dievčatá prosím info o uplatnenie zamestnaneckej prémie:
Môj manžel v min.roku robil na TPP u jednej firmy 1 mesiac (január), v druhej pracoval 3 mesiace (okt.-dec.), okrem toho pracoval na dohodu počas 4. mesiacov (marec-máj a júl). Môže si uplatniť nárok na zamestnaneckú prémiu? Alebo sa prémia vypláca iba v prípade, že robí viac ako 6 mesiacov iba na TPP?

angua27
autor
17. feb 2012

@tatolu, TPP nie je podmienka. môže pracovať aj na dohodu, ale musí to byť minimálne 6 mesiacov z roku a príjmy musia byť minimálne 1.902,- Eur. nesmie mať príjmy z podnikania, prenájmu, dividendy, podiely na zisku, ... a nesmie poberať dôchodok. 😉 to je tak v skratke všetko.