icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

e_s_p_r_i_t
22. feb 2017

Dobrý deň, chcem sa opýtať či nájdem niekde spolahlivú kalkulačku na výpočet dane z príjmu szčo, všade sú paušalne výdavky 40%, Mala som stiahnutú Alfu kros novú ale tiež tam je len tých 40% paušálne výdavky.Tých 60% si môže odrátať každý alebo je to len pre určité povolania? ďakujem.

evittam
22. feb 2017

@e_s_p_r_i_t To plati az od 1.1.2017.

e_s_p_r_i_t
22. feb 2017

@evittam jáj čiže za rok 2016 ešte 40% dobre lebo ma každý prehováral, že to už takto platí a ja som už odovzdala danové zo 40%. aj tak dakujem.

gumkac19
27. feb 2017

zdravím, mám otázočku... robila som daňové priznanie spätne pre daňový bonus... ide o to, že príjmy boli zo španielska.. trvalý pobyt na SR, a prišiel nám list - že potrebujú zdokladovať, že sme boli na SR ten rok, za ktorý sa podalo daňové priznanie... nikdy som sa s tým nestretla, žeby niečo také pýtali.. aký doklad by sa mal predložiť? materská, ani rodičovské, ani prídavky na deti neboli v tom roku poberané na SR... podľa mňa by mal stačiť trvalý pobyt či? ďakujem

maminuska
27. feb 2017

@gumkac19 daňový úrad skúma či si alebo nie si rezidentom Slovenskej republiky. Ak si sa na SR zdržiavala viac ako 183 tak si rezidentom , ak nie ..tak jednoducho nie si.

gumkac19
27. feb 2017

@maminuska no ved ja chapem, len akym papierom to mam akoze dokladovat?

maminuska
27. feb 2017

@gumkac19 správy od lekára detí ..., správy od tvojho lekára ... nájom na byt, spotreba elektriky , vody .... jednoducho všetko čo by mohlo preukázať tvoju prítomnosť, ak si tu nebola vôbec alebo menej ako 183 dní , tak potom je fakt problém .

maminuska
27. feb 2017

@gumkac19 a ešte posudzovanie domicilu podľa zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia :

Článok 4
Daňový domicil

1. Výraz "osoba majúca bydlisko alebo sídlo v jednom zmluvnom štáte" označuje na účely tejto Zmluvy akúkoľvek osobu, ktorá je podľa práva tohto štátu podrobená v tomto štáte zdaneniu z dôvodu svojho bydliska, pobytu, miesta vedenia alebo každého iného podobného kritéria. Tento výraz však nezahŕňa osoby, ktoré sú podrobené zdaneniu v tomto štáte iba z príjmov, ktoré poberajú zo zdrojov umiestnených v tomto štáte, alebo z majetku, ktorý v tomto štáte vlastnia.
2. Ak fyzická osoba má podľa ustanovenia odseku 1 bydlisko v oboch zmluvných štátoch, prípad sa rozhodne podľa týchto pravidiel:
a) predpokladá sa, že táto osoba má bydlisko v tom zmluvnom štáte, v ktorom má stály byt. Ak má stály byt v oboch zmluvných štátoch, predpokladá sa, že má bydlisko v tom zmluvnom štáte, s ktorým sú jej osobné a hospodárske putá najužšie (stredisko životných záujmov);
b) ak sa nemôže určiť zmluvný štát, v ktorom má táto osoba stredisko svojich životných záujmov, alebo ak nemá stály byt v žiadnom zmluvnom štáte, predpokladá sa, že má bydlisko v tom zmluvnom štáte, v ktorom sa obvykle zdržiava;
c) ak sa táto osoba obvykle zdržiava v oboch zmluvných štátoch alebo ak sa obvykle nezdržiava v žiadnom z nich, predpokladá sa, že má bydlisko v tom zmluvnom štáte, ktorého je príslušníkom;
d) ak je táto osoba príslušníkom oboch zmluvných štátov alebo ak nie je príslušníkom žiadneho z nich, príslušné úrady zmluvných štátov upravia otázku vzájomnou dohodou.
3. Ak iná osoba než fyzická osoba má podľa ustanovenia odseku 1 sídlo v oboch zmluvných štátoch, predpokladá sa, že má sídlo v tom zmluvnom štáte, v ktorom je miesto jej skutočného vedenia.

gabriellka
27. feb 2017

ženy musí mať szčo účet? pozerám to a som z toho jeleň. môže prijať platby v hotovosti a vystaviť pokl.doklad ak suma nepresiahne 5000 € za rok? a to sa týka jedného odberateľa? alebo ak szčo vyfakturuje prácu odberateľovi za 5000€ za rok môže aj inému odberatelovi vyfakturovať zase max.5000 €? ide o to že si nechce otvoriť účet 😒😠😴

maminuska
27. feb 2017

@gabriellka vždy sa berie sumár za danú hospodársku transakciu ...ale v celku . Príjem v hotovosti môže mať cez PPD ak nemá povinnosť sa registračnej pokladnicu.

gabriellka
27. feb 2017

@maminuska čo znamená sumár za danú hosp.transakciu?
predmet činn. má prípravné práce k realizácii stavby - nemá povinnosť reg.pokl

gabriellka
27. feb 2017

@maminuska v podstate zisťujem či môže odfakturovať max.5000 € za rok alebo môže odfakturovať napr.15000 pre 3 firmy - čiže 3x5000€

maminuska
27. feb 2017

@gabriellka no napríklad zoberieš zmluvu o dielo na jednotlivú zákazku . Tá zákazka má čiastočné dodania v vždy po ukončení nejakej etapy ...asi 1000 EUR , 2 000 EUR , 2500 EUR.
Aj keď fakturuješ po častiach , tak sumárna hodnota zákazky na jednom mieste je 5 500 EUR a už nemôžeš robiť platbu v hotovosti .

maminuska
27. feb 2017

@gabriellka posudzuješ jedna firma a jedna hospodárska operácia .

maminuska
27. feb 2017

) Hodnotou platby v hotovosti, ktorá je rozdelená na niekoľko samostatných platieb, je súčet hodnôt týchto platieb, ak tieto platby vyplývajú z jedného právneho vzťahu.

gabriellka
27. feb 2017

@maminuska dakujeeem 🙂

lili007
3. mar 2017

Kočky prosím Vás musí si maminka, ktorá v roku 2016prechádzala z rodičovskej na novú materskú podávať DP? Príjmy iné nemala.

evittam
3. mar 2017

@lili007 Nie.

lili007
3. mar 2017

@evittam Ďakujem♥

skusihu
6. mar 2017

Ahojte, som minulý rok som bola na rodičovskej a mala som brigádu.
1. Manžel si môže na mňa uplatniť nezdaniteľnú čiastku?
2. Do vlastného príjmu zahrniem "čistý" príjem bez odvodov a dane?
3. Strhli mi daň 33,56 € - túto sumu môžem pripočítať k manželovej dani do riadku 64 (zrazená daň podľa §35)?

Ďakujem za odpovede.

evittam
6. mar 2017

@skusihu Tvoj manzel si moze uplatnit NCZD-tvoja HM +odvody. O vratenie,ktoru strhli tebe musis poziadat ty+podas DP za seba.

evittam
6. mar 2017

....o vratenie dane....pardon😉

skusihu
6. mar 2017

@evittam ďakujem za rýchlu odpoveď. A keď on si na mňa uplatní nezdaniteľnú časť, tak potom si už ja nemôžem podať daňové priznanie či mýlim sa?

evittam
6. mar 2017

@skusihu Mylis sa. Mozes.

skusihu
6. mar 2017

@evittam To som vôbec nevedela, ďakujem za radu. K jeho DP priložím potvrdenie o mojej rodičovskej a ešte zbehnem pre jedno potvrdenie pre moje DP. 🙂

ivulkap
6. mar 2017

@skusihu Tvoj manzel si na teba uplatni nezd.cast 3803,33 - tvoj prijem. Ty si podas dp...a vratia ti dan,ktoru tebe strhli.

evittam
6. mar 2017

@skusihu Potvrdenie o RP nemusis ale mozes. A na co ti je dalsie potvrdenie o tvojom prijme?! Ved k svojmu aj jeho DP priloz kopiu a original si nechaj-to je tvoj doklad, to nepusti z ruk.

skusihu
6. mar 2017

@evittam Každý rok chodím odovzdávať daňové priznanie a keď prinesiem kópiu potvrdenia o príjme, tak mi to daňovníčka nezoberie, že oni musia mať originál. Urobím farebnú kópiu 🙂

evittam
6. mar 2017

@skusihu Tak sa jej spytaj, ze kde je to uvedene v zakone?! Ja robim DP uz pomaly 20rokov a nikdy mi nikto nic take nepovedal. Original je tvoj doklad, nikoho ineho.😉

skusihu
6. mar 2017

@evittam dobré vedieť 🙂 Tiež si myslím, že by im mohla stačiť kópia, lebo všetky podklady vlastne majú vo svojom systéme.