Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@luba41, jasné kľudne sa zamiešaj. súhlasím s Tebou, že splnil podmienky §5. ešte pred pár týždňami by som napísala, že má nárok za 1-5. ale teraz po jednom školení, ktoré bolo vedené jednou paňou z DÚ som na pochybách. ona tvrdila, že podmienka je, aby v tom danom mesiaci, za ktorý si nárokuje DB bol príjem. tak teraz neviem. radšej radím opatrne, aby som potom nemala reklamácie. 😉
@linddi
@angua27 ja mám dve otázky, môže si daňový bonus na deti uplatniť muž živnostník v daňovom priznaní, ak je žena na materskej a rodinné prídavky poberá ona?
druhá otázka: ak je žena na rodičovskom a nemá okrem neho žiadny iný príjem, má jedno dieťa z prvého manželstva a jedno dieťa so súčasným mužom, môže si jej muž uplatniť daňový bonus na obidve deti, ak žijú v spoločnej domácnosti?
@aela, viď diskusiu medzi mnou a luba41 vyššie. manžel si môže daňový bonus uplatniť, ak Ty poberáš rodinné prídavky. tie to dve veci nie sú viazané na seba.
či si však môže uplatniť daňový bonus na dieťa, ktoré máš Ty s prvého manželstva, tak to Ti neviem odpovedať. skús zadať otázku na daňové riaditeľstvo, alebo machri sú ešte aj na www.porada.sk 😉
@aela, podľa daňového úradu: ak si pracovala iba tri mesiace, tak si nárokovať môžeš iba za tri mesiace
podľa mňa a luba41, ak si za tie tri mesiace zarobila minimálne polovicu ročnej minimálnej mzdy (čo je 1902,- Eur), tak si môžeš nárokovať na celý rok daňový bonus.
ako som sa už vyššie vyjadrila, mne sa to vyjadrenie daňového úradu moc nepáči a ak mám pravdu nie som s ním ani uzrozumená. ale nechcem nikoho zavádzať, tak preto sem dávam aj túto info.
@angua27 ďakujem za odpoveď, tiež si myslím, že si to môžem nárokovať, len som si nebola istá, či nebola nejaká zmena zákona od predchádzajúceho roka, vtedy som tiež neodpracovala celý rok a mala som za celý rok daňový bonus, tak myslím, že aj teraz by som mala mať, pretože príjem som mala cez 3000 eur
ahojte.. mohla by som niektorej z vas poslat udaje k priznaniu mojho priatela? zeby ste mi s tym pomohli? mam to vsetko v tabulke, len sa toho trosku bojim, hlavne kvoli danovemu bonusu, neviem ci si treba este nieco uplatnit a tak.. dakujem
@angua27 ja som doma na rodičovskej dovolenke.a pokiaľ viem,tak netreba platiť zdravotné,lebo ho platí za mňa štát,keďže som doma s deťmi.aj zo zdravotnej mi priešiel papier,že koľko chcem platiť mesačne a ja som napísala že 0.aj som tam písala a že nemusím platiť nič.rovnako mám kamošky na RD a živnostníčky a neplatia mesačne nič.
Ahojte, prosím Vás aj ja o radu. Od januára 2011 do septrembra som poberala rod. príspevok. V septembri mi dali v zamestnaní výpoveď - dostala som odstupné. Potom som sa nahlásila na úrad práce a poberala som do konca roka dávky v nez. Mám alebo musím si podať daňové priznanie? Ak áno započítava sa do príjmu aj podpora v nezamestnanosti??? ďakujem pekne za odpoveď.
@mimi321 ahoj, tvojmu priatelovi poradili spravne. Ide o to ze prijem z potvrdeni, kde mal zrazenu dan =zrazkovu dan podla parag.43 na potvrdeni, si nemusi priznavat d anovom priznani, tym padom ak splnil podmienky na uplatnenie zamestnaneckej premie, sa mu viac oplati ich nepriznat a radsej si uplatni zamest.premiu. Niekedy je lepsie popremyslat a hlavne prepocitat....
@xxx123, trošku Ťa opravím, v roku 2011 sa z dohôd už nestrhávala zrážková daň, ale preddavky na daň. zrážková sa uplatňovala už len pri úrokoch v banke. určite však nie pri akomkoľvek type pracovného pomeru. to čo si napísala platilo pred rokom 2011. @mimi321 😉
@danasek, do zdaniteľných príjmov sa dávka v nezamestnanosti nezapočítava. ak si mala odstupné vyššie ako 1779 Eur, daňové si musíš podať. ak nižšie nemusíš, ale môžeš, vrátia sa Ti vtedy preddavky, ktoré Ti z odstupného strhli.
angua27 -- ďakujem za radu. Ešte sa ťa spýtam. Keby si manžel chcel uplatniť odpočet na mňa v ročnom zúčtovaní dane - čo by sa vtedy rátalo do mojich príjmov. rodičovský nie, odstupné áno, a tá podpora by sa vtedy rátala alebo nie??? A podľa akého zák. a § . Ďakujem ešte raz.
@angua27 Viem, že zmena nastala v r.2011, ale my predsa nevieme o aké príjmy išlo v r.2011, možno išlo o príjmy, ktoré sa taxatívne vymenované v uvedenom § 43. Ešte raz opakujem, chytila som sa len toho čo písala zadávateľka a keďže nevidíme do potvrdení, ťažko o tom polemizovať. Pekný deň, už sa nebudem miešať do tvojej založenej témy. 🙂
chcela by som sa spytat ci mam narok na bonus na dieta v mesiacoch 9-12 ked som pracovala do 8 mesiaca a od deviateho som zaevidovana na UP, A ESTE CI MAM NAROK NA ZAMESTNANECKU PREMIU, potrebujem ci si to mam uplatnit v danovom priznani.
@clauda2010 kuk vyššie, písali sme o tom, záleží od výšky zárobku 😉
@angua27 ja stale riešim či je povinnosť zvýšiť základ dane o zaplatené poistné na životné poistenie, ktoré si manžel platil a uplatňoval ako nezdaniteľnú časť v maximálnej výške, avšak (tusim) v roku 2009 sme poistku zrušili a nahradili novou životnou poistkou v tej istej poistovni, teda ziadne peniaze nam neboli vyplatene, ale boli akoby presunute na tu novu poistku.Vtedy nam nenapadlo, ze to moze mat suvis s nezdanitelnymi castami zakladu dane,my sme chceli povodne upravu poistnych kryti, co sa v povodnej zmluve nedalo, preto navrhli takuto zmenu..Co si prosim o tom myslis?
ahojte chcem sa opytat nevie mi niekto poradit .... za rok 2011 som mala prijem okolo 2500 eur (materska) , pracovala som predtym aj na dohodu a tam som mala preddavky okolo25 eur , mam si podavat danove ? ako sa berie do uvahy materska pri danovom ? alebo nech si to radses manzel na mna odpocita a ja si danove nemam podat ... poradte mi prosim
dakujem katka
@danasek, ak si Ťa chce manžel uplatniť v daňovom zníži sa odpočítateľná položka na Teba o odstupné a podporu v nezamestnanosti. nájdeš to v zákone o dani z príjmov, §11, ods. 4.
@xxx123, kľudne prispievaj do témy. to, že som ju založila, neznamená, že mám na ňu výhradné právo. 😉 a tiež som reagovala, na to, čo napísala mima v príspevku. spomínala tam príjmy zo zamestnania a dohôd. 😉
@clauda2010, bonus sme preberali vyššie, ale v skratke. musíš mať zdaniteľné príjmy minimálne šesť mesiacov z roka a počas roka zarobiť minimálne polovicu minimálnej ročnej mzdy, čo je: 1902,- Eur, tak si môžeš v daňovom uplatniť bonus aj za mesiace, kedy si nepracovala.
čo sa týka zamestnaneckej prémie, na to, aby som Ti povedla, či máš na ňu nárok, si mi nedala žiadne informácie. je tam niekoľko podmienok, ktoré je treba splniť, aby si mala na ňu nárok. týka sa to hlavne nízkoprímového obyvateľstva.
@tatolu, nie zmena v DB nebola. lepšie povedané, menili sa iba hranice minimálneho príjmu, ktoré sa odvýjajú od minimálnej mzdy.
@euphoria, toto je dosť zapeklitá situácia. ak ste poistku zrušili, aj keď ste hneď založili novú, mali by ste to, čo ste si pred zrušením uplatňovali na zníženie daňového základu, dodaniť. poradila by som Ti napísať na daňové riaditeľstvo, ozrejmiť celú situáciu a vyžiadať si od nich radu. to, že ste založili novú poistku s tých peňazí, si myslím, že nemá vplyv na to, že by ste, ako píšem vyššie, mali dodaniť tie uplatnené čiastky. ale samozrejme, nie som neomylná. skús www.drsr.sk, nájdeš tam podávanie dopytov, alebo skús zavolať na infolinku daňového riaditeľstva.
@katrenka18, nepíšeš koľko si mala v roku 2011 príjmy z dohody. ak boli nižšie ako 1779,- Eur, tak Ty si za seba daňové podávať nemusíš. ak boli vyššie ako táto sume, daňové si podávaš. do Tvojho daňového si materskú neuvádzaš, keďže to nie je zdaniteľný príjem.
či si daňové podáš, alebo nepodáš, môže si Ťa vo svojom daňovom uplatniť aj manžel. vtedy z nezdaniteľnej čiastky na Teba, ktorú si manžel môže uplatniť odrátaš svoje príjmy z dohody a materskú. tu sa materská považuje za Tvoj príjem.
@angua27 ahoj nie prijmy z dohody boli nizke tak je preddavok len nejakych 25 eur ... a ked som poberala nejake davky od uradu prace ... to by mal by tiez nezdanitelny prijem vsak ? dakujem za odpoved
@katrenka18 platila preddavky, tak kvôli nim môže podať daň. priznanie 😉 dávky od úradu práce tiež nezdaniteľné. Ale zase v manželovom v dańovom. priznaní mu znižujú odpoč. položku na teba .
@angua27 a ešte k tomu životnému poisteniu. Ja som ho tiež zrušila, tiež som si uplatnovala zníženie dan. základu. Ale v dan. priznaní som dan ešte nevrátila. Nahlasujú zrušenie poistky tie komerčné poistovne dan. úradu? Alebo vie to DÚ zistiť?
@luba41 dakujem za odpovede 🙂
angua27 - ďakujem za radu. Ešte jedna otázočka. Môže sa odpočitateľná položka na mňa rozdeliť na polovicu. Polovicu by si uplatnil manžel vo svojom daňovom priznaní a polovicu by som si uplatnila ja????

@angua27 prepáč, nechcem sa nejako miešať. Ale nemá nárok na daňový bonus za celé obdobie 1-5/2011? Ved podmienku dosiahnutia príjmu podla par5 vo výške 6 násobku min. mzdy za rok má splnenú a dieťa bolo vyživované nezaopatrené od začiatku roka až do 19. mája.