Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
angua27 - ok, takže keď som mala príjem po odpočítaní zdravotného poistenia 1400,- €, + rodičovský, tak ja si odpočítam 1,400,- € a manžel zbytok????
@angua27 prosim ta, chcem sa uistit ci si moze dat na mna manzel odpocet. kamosky mi povedali, ze sa materska nerata medzi prijmy, takze mozem. ale ako som vas tu citala, tak sa zaratava, a dokonca aj PN. dobre som to pochopila? cize ked som mala matersku vyssiu ako 3559,30eur, manzel si to nemoze uplatnit?
este sa chcem spytat, ci staci k DP dolozit len prijem zo SP o vyplatenych davkach, alebo aj o zaplatenom DNP? lebo aj keby som odpocitala poistne, aj tak budem mat vyssi prijem. volala som do SP, a poslali mi len ten jeden papier o vyplatenych davkach.
@danasek, rodičovský si neodpočítava ani manžel. Ty si v Tvojom daňovom zadáš príjem z dohody, tých 1400,- Eur, cez nezdaniteľnú čiastku sa Ti vrátia komplet preddavky na daň.
manžel si nezdaniteľnú čiastku na Teba zníži o tých 1400,- Eur, čo si mala z dohody a uplatní si na Teba zvyšok. 😉
@rianka7, ak by si Ťa chcel uplatniť vo svojom priznaní manžel, tak vtedy sa nezdaniteľná položka na Teba v manželovom priznaní znižuje o Tvoje príjmy zo zamestnania, ktoré si mala, o materskú aj o PN. takže ak spočítaš toto všetko a výde Ti suma vyššia ako 3559,30, tak si manžel na Teba nemá čo uplatniť. materská a PN sa nezapočítava do daňového iba Tvojho. tam sa berú do úvahy iba príjmy z pracovných pomerov, podnikania, nájmu a pod.
ak by si si chcela v daňovom uplatniť uhradené DNP, tak by bolo fajn k nemu priložiť aj potvrdenie zo sociálky.
Ahojte, prosím o pomoc🙂 akosi som vypadla z cviku v DP🙂
od 1.1. do 31.8.2011 - zamestnanie, od 7.9. do 31.12.2011 PN ( násl. v 2012 materská).. treba na tých 6 dní v septembri čestné prehlásenie? je nárok na nezd.časť na celý rok? a je to DP typu A? vopred ďakujem🙂
@rianka7, ak nechceš, aby Tvoje príjmy znížili o zaplatené poistné (DNP), tak nemusíš dokladovať DNP.
@zazalienka, čo robil daňovník tých 6 dní? bol dobrovoľne nezamestaný? ak áno, tak čestné prehlásenie. a nárok je na celú nezdaniteľnú čiastku. ak neboli iné príjmy, iba zo zamestnania, tak DP typ A. 😉
@danasek, áno, podpora v nezamestnanosti sa pripočítava k Tvojim príjmom z pohľadu úľavy v manželovom priznaní. napísala si to správne. 😉
ahojte, chcem sa opýtať v roku 2011 som síce do júna mala pracovný pomer, ale nebolo mi nič vyplatené, lebo som bola od nového roku na PN a potom na materskej. Takže som mala príjem len PN a materskú. Treba dať dańové priznanie nulové? či nemusím podávať nič
Ďakujem
@angua27 ahoj, mozem Ta poprosit o radu?
Mam si podat danove priznanie, ak som na materskej od 12/2011 (dovtedy som bola na RP) + za rok 2011 som si platila DNP?" (nie rok 2012, ale 2011).
Ako je to potom u manzela? (mam uviest sumu materskej - minus zaplatene DNP)
Dakujem velmi pekne za kazdu radu 😀
@jankohrasko, ak si nemala zdaniteľné príjmy (práca, dohody, podnikanie, nájom,...) daňové si nepodávaš. ak si Ťa chce manžel uplatniť vo svojom daňovom a chceš si ten príjem materskej znížiť o zaplatené DNP, tak budeš potrebovať povtrdenie zo sociálky. a výpočet je nezdaniteľná čiastka na daňovníka (Teba) mínus materská plus DNP.
@angua27 dakujem 😀 pardon, myslela som rok 2011 😀 😝 Dakujem pekne za odpoved 😵
Zdravím, môj muž poberá vysluhový príspevok a nemá nárok na nezdanineľnú položku. Dnes dostal akúsi informáciu o tom že by si mohol nárokovať na nezdaniteľnú položku. neviete mi prosím niekto poradiť, dakujem 🙂
@ angua27: opravujem: ZD: 20 333,94 €, tým pádom nezd. časť: 3 110,31 €? (môj výpočet: 8193,80 € - ZD:4). Správne? V predchádzajúcom príspevku som sa riadne kopla 😀
Ď.
Ahoj, aj ja by som sa chcela opýtať, do júla som poberala rodičovský príspevok ( ten najnižší ) a teraz som evidovaná na ÚPSVaR, bez toho aby som niečo poberala.Manžel pracuje a podáva si v práci daňový bonus aj na mňa. Chcela by som vedieť, koľko to asi činí. 🙂 A ešte, na dieťa sa tiež podáva žiadosť? Ďakujem vopred veľmi, veľmi pekne. Mirka 🙂
@mirka258, daňový bonus na dieťa za rok 2011 bol 243,18. daňový bonus na manželku neexistuje. na Teba ako manželku si môže Tvoj manžel uplatniť úľavu na dani. a to maximálne si môže znížiť daňový základ o 3559,30 Eur. keby sme to prepočítali na to, koľko dane by na Teba ušetril, tak 676,27. 😉
Ďakujem krásne za odpoveď 🙂
ahoj tesim sa ze je tu tema o danovom priznani 😉 , tiez by som sa chcela spytat, minuly rok som pracovala, od 30. maja som bola na materskej. Priatel otec nasho dieta, bol zivnostnikom do maja, ale od aprila pracoval na dohodu, na co vsetko ma narok pri odpisani dani, a co vsetko bude k danovemu potrebovat(potvrdenia).danove si bude robit sam. dakujem za odpoved, lebo bola som sa pytat na danovom a ona mi odpovedala ze nie je poradkyna tak som isla zo sklonenou hlavou 🙂

@katrenka18, áno, dávky z úradu práce sú nezdaniteľné príjmy. presne ako písala @luba41
@danasek, odpočítateľná položka sa nerozdeľuje na polovicu. na jedného daňovníka je jedna položka. vo Tvojom daňovom ju uplatňuješ na zdaniteľné príjmy, ktoré si zarobila Ty a čo vlastne nepoužiješ vo svojom daňovom, uplatníš v manželovom. ale to je zjednodušene povedané.