icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

angua27
autor
2. mar 2012

@michaela1987, neviem, či si Tvoj priateľ vedie účtovníctvo, alebo si bude príjmy zo živnosti ponižovať paušálnymi výdajmi. ale k veci. vypĺňať si bude daňové priznanie Typ B, kde si do príjmov zo závislej činnosti uvedie príjmy z dohody, do príjmov zo živnosti si bude uvádzať tú živnosť, atď.
priateľ si môže uplatniť daňový bonus na vášho syna a nezdaniteľnú čiastku na daňovníka, teda na seba. ak nie ste manželia, na Teba si nezdaniteľnú čiastku uplatniť nemôže. ak si bude uplatňovať bonus na dieťa, k daňovému bude pripájať kópiu rodného listu.
čo sa týka Teba, ak si do mája pracovala a mala si príjmy vyššie ako 1779,- Eur, nezabudni si spraviť daňové aj Ty, ak si teda nepožiadala zamestnávateľa, aby to spravil za Teba. to bolo treba do 15.2.
😉

oliinka
2. mar 2012

zdravím,chcem sa spýtat či neviete náhodou ako to je ked manžel je živnostník,ide sa dat robit danové,ale on robí vo firme na živnost,nie sám pre seba.takže nemá žiadne odratatelné položky,odvody si neplatil,takže tam má dlhy,ja som na materskej,máme dve deti,na mna a na deti si može dat odpísat?a na danový bonus má narok aj ked je dlzníkom na odvodoch?dakujem.a kolko je vlastne ten danový bonus?kedy sa vypláca?dakujem

angua27
autor
2. mar 2012

@oliinka, to, že má dlhy na sociálke a zdravotke súvisí s daňovým priznaním v podstate len okrajovo. daňový bonus, ani úľavu na manželku to neovplyvňuje. za Teba bude manžel potrebovať potvrdenie zo sociálky, koľko si mala v roku 2011 materskú vyplatenú. kvôli bonusu bude potrebovať kópie rodných listov detí. bonus na jedno dieťa na rok je cca. 240,- Eur. vypláca sa spolu s preplatkami na dani. alebo sa oň znižuje nedoplatok dane, ak mu nejaký výjde v daňovom.
odporúčam však ísť na sociálku aj zdravotku, dohodnúť si s nimi splátkový kalendár. aby sa vám nestalo, že za rok-dva vám pri dverách zazvoní exekútor a potom už bude neskoro.

oliinka
2. mar 2012

@angua27 dakujem odvody už splácame máme dohodnutý splátkový kalendár.a ked sa to takto spláca to tam netreba dávat?či ako?dokladovat?

angua27
autor
2. mar 2012

@ollinka, do daňového sa píše, koľko zaplatil v roku 2011 reálne na odvodoch, ale dokladovať to nemusíš. 😉

katie233
2. mar 2012

@angua27 ahoj, prosím ťa o radu 🙂. Brácho mal za tri mesiace príjmy zo živnosti cca 3000 eur, bude si uplatňovať paušálne výdavky. Má za tie tri mesiace nárok na celú nezdaniteľnú časť, alebo len na pomernú? Ak na celú, tak to mu vznikne mínusová hodnota. Ako bude ďalej postupovať v priznaní? Ďakujem.

angua27
autor
2. mar 2012

@katie233, nárok má na celú nezdaniteľnú čiastku, čiže 3559,30 Eur. tým pádom mu výde základ dane 0 a neplatí žiadnu daň. ak platil nejaké preddavky (čo z novej živnosti nepredpokladám), tak sa mu vrátia všetky späť. samotné tlačivo daňového priznania Ťa pekne navedie, kde čo vypísať. 😉

katie233
2. mar 2012

@angua27 len na zdravotné poistenie ;), sociálne nie

zalka
2. mar 2012

Babenky,
a viete, že zaplatené poistné na DNP Vám zníži základ dane aj ked ste zamestnané? Stačí predložiť zamestnávateľovi doklad o výške zaplatených preddavkov DNP do SP a hned sa vám nejaké eurá vrátia, ak ste mali stiahnutú daň.

oskvarka
2. mar 2012

@zalka wow to som nevedela a kolko to asi tak robi ?.. teda ci sa oplati koli tomu ist na socialku a potom trapit s tym zamestnavatela (nehovoriac o tom ze by mi asi nasa uctovnicka povedala ze si mam priznanie spravit sama ak to tam chcem...)

zalka
2. mar 2012

@oskvarka
No neviem koľko si zaplatila na DNP ty, ale vyrátaš si to jednoducho. Napríklad si zaplatila na DNP 500 eur. Tak 19% z tej sumy sa ti vráti ako preplatok na dani, ak si tento výdavok dáš do danového priznania takže je to suma 95 eur. Zaujímavá nie?

Mne sa vráti 55,95 eur, lebo som na DNP zaplatila 254 eur. Aj drobnosť poteší. Či? 😝
A urobiť si DP typ A sama nie je také ťažké. :D

angua27
autor
2. mar 2012

@katie233, myslela som preddavky na daň. ak žiadne neplatil, tak mu nič nevrátia, ani nič nebude platiť. 😉

@zalka, dík za upozornenie. 😉

oskvarka
2. mar 2012

@zalka ja som cca 200 eur zaplatila na tom za minuli rok... ale urobit si DP je pre mna dost komplikovane, kedze som to nikdy nerobila ale ozaj zaujimava myslienka... ale jako je to mozne ze mi z toho vratia dan ved v cene poistneho nieje dan ci je ?.. a to sa zarata ako pracovny vydavok...?... asi davam hlupe otazky ale do dani sa fakt neviznam robim v statnej sprave a danove priznanie mi urobia automaticky...

zalka
2. mar 2012

@oskvarka
V cene poistného nie je daň, ale je to poistné a to znižuje základ dane . Aj zo zamestnania Ti platia poistné, takže ak si zarobila 4000 eur v hrubom, a strhli ti 500 eur na poistné zo zamestnania a zaplatila si 100 eur daň (( pozor čísla sú vymyslené )) a ty do danového namiesto 500 eur na poistné by si dala sumu 700 eur na poistné tak z toho rozdielu sa Ti dan zníži.
Nie je ťažké si to vyrátať. Skús stránku https://www.synet.sk/ipdf/sk/danove-priznanie/d... uvidíš nie je ťažké vypísať DP typ A.

oskvarka
2. mar 2012

@zalka aha no ja si pametam kedze mam aj ine poistky ze sa zvyklo (este minuli rok) davat potvrdenie o zaplatenom poistnom koli nejakym 2000 sk (66 eur) co vracal stat ci co ... ale toto je asi nieco ine.. a to si tam mozem zaratat aj komercne poistenia ???

oskvarka
2. mar 2012

@zalka ked ja dan platim preddavkami - myslim to ze nie naraz a potom mi vzdy v marci este nieco vratia za PNky a tak...nevadi to??

oskvarka
2. mar 2012

@zalka a to si treba na socialnej pytat potvrdenie ?... a do kedy treba dat to priznanie do konca marca ??...

zalka
2. mar 2012

@oskvarka
Nedá sa z komerčnej poisťovni dať do DP potvrdenie tento rok to už neplatí.
SP Ti na vyžiadanie vydá doklad o zaplatenom poistnom, ak nemáš a platila si šekom tak fotokopie šekov sú doklad alebo aj vyfiltrované platby z internet bankingu.
A nevadí ak si bola na PN.

andreaspilova
2. mar 2012

@zalka ahoj,potrebujem poradiť. 10 mesiacov minulého roku som bola ako SZČO a pracovala som v poisťovni. Od novembra roku 2011 až doteraz som na UP. Viem, že na základe mojich príjmov, musim podať daňové priznanie B, aj keď moje príjmy po odčítaní výdavkov sú nízke, takže daň nemusím platiť. Taktiež som si počas prvých 3 mesiacoch 2011 platila DNP. Chcem sa opýtať, keď budem vypisovať to daňové priznanie B, môžem si tam uviesť aj túto hodnotu z DNP- ( 19% z tej sumy čo som zaplatila sa mi vráti ako preplatok na dani?)? Ďakujem.

oskvarka
2. mar 2012

@zalka s tou PN si hlavu nerobim (aj tak som ochorela ked som este nemala narok.. teraz uz budem zdrava ako ryba ako sa poznam 😝 ) vtedy som aj tak platila... takze nemusim ist ani na SP ak mam vypis z IB??... alebo aj tak musim...?...

zalka
2. mar 2012

@andreaspilova
Do výdavkov môžeš dať aj platby zaplatené ako DNP, ale daň Ti nevrátia. Lebo si žiadnu daň nezaplatila štátu, tak Ti nemá čo vrátiť.
Iné by bolo keby si mala zamestnanie, kde by Ti strhávali preddavky na daň.

zalka
2. mar 2012

@oskvarka
No nemusíš, DU by mal rešpektovať aj výcuc z IB, ja som potvrdenie zo SP mala.

oskvarka
2. mar 2012

@zalka aha no diki.. normalne si mi dala chrobaka asi sa na to v pondelok mrknem.. diki moc... ak by nieco este budem davat hlupe otazky ak mozem 😉

zalka
2. mar 2012

@oskvarka
Kľudne, a kedykoľvek. Prečo nepožiadať daň späť ak môžem. :D

andreaspilova
2. mar 2012

@zalka A ani môj manžel si to v takomto prípade nemôže uplatniť, keď je normálne zamestnaný?

zalka
2. mar 2012

@andreaspilova
Tvoj manžel platil si v roku 2011 DNP v SP?

V akej výške sú tvoje príjmy, a odvody. Toto mi ešte napíš.

evka5
3. mar 2012

ahojte. dúfam, že mi niekto poradí. do marca som bola evidovaná na úrade práce. od 01.04.2011 som sa zamestnala, kde som robila do 16.04.2011 a od 20.06.2011 som nastúpila do novej práce. chcem sa spýtať či je potrebné priložiť k DP aj potvrdenie, keď som bola evidovaná na UP. a medzi koncom a nástupom do nového zamestnania som si riadne zaplatila do zdravotnej poisťovne, čo robilo 4,60 €. je potrebné to dať do DP alebo nie?? ak áno tak kde?? do riadku č.33?? alebo sa mýlim? ďakujem za radu.

angua27
autor
3. mar 2012

@evka5, k daňovému by bolo fajn, keby si pridala kópiu rozhodnutia a zaradení a potom vyradení z UP. a aj čestné prehlásenie že od 17.4. do 19.6. si bola dobrovoľne nezamestnaná. zdravotné, ktoré si si platila v tom období napíšeš do riadku 33 a riadku 33b, ak teda vypisuješ daňové priznanie pre fyzické osoby Typ A 😉

evka5
3. mar 2012

áno, vypisujem DP pre FO typ A. moc ďakujem za radu. som sa trošku kopla v dátume 🙂 som pracovala do 16.06.2011 a nastúpila od 20.06.2011, čiže to robili len 3 dni čo som bola nezamestnaná. mám aj zo zdravotnej poisťovne doklad, že som si to zaplatila. je teda potrebné aj to čestné prehlásenie? ešte by ma zaujímalo či sa niečo stane, ak by som do DP nenapísala tú sumu čo som si platila sama do zdravotnej?

angua27
autor
3. mar 2012

@evka5, to čestné prehlásenie nemusíš prikladať. ale počítam, že Ťa dodatočne vyzve daňový úrad, aby si zdokladovala aj tie 3 dni. oni totižto potrebujú vedieť, čo si robila celých 365 dní v roku. 😉
a ak do DP nedáš to čo si zaplatila na zdravotke, nestane sa nič. akurát, keby si si to tam dala znižuje Ti to základ dane o tie 4,60. ja to odporúčam tam uviesť.