Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@angua27 Ahoj, rada by som sa Ta opytatala, kedze vidim, ze sa vyznas. Ja som SZCO, minuly rok som bola na MD, pocas ktorej som mala zdanitelny prijem a potom na RD, ked som mala vykon cinnosti pozastaveny. Ake doklady potrebujem prilozit k DP?? Uplatnit si mozem celu NCZD, vsak? Posledne roky som totiz nic neprikladala (okrem dokladu na znizenie NCZD o zivotnu poistku)
vdaka vopred
@lucia81, áno môžeš uplatniť celú nezdaniteľnú čiastku.
@euphoria, uplatniť si môžeš celú nezdaniteľnú čiastku. priložiť by si mala potvrdenie o pozastavení činnosti, počas MD a potvrdenia od zamestnávateľov, kde si mala zdaniteľný príjem, keďže predpokladám, že na živnosť si nerobila. a do kolónky, koľko trvala živnosť uvedieš mesiace, keď Ti živnosť fungovala a nebola pozastavená.
@angua27 no praveze ja nemam zivnost, ani oficialne pozastavenie, to som v Soc.poist. nahlasovala len na zaklade cestneho prehlasenia, podnikam na zaklade osobitnych predpisov, tam nie je moznost pozastavit vykon cinnosti nejakym uradnym postupom pocas rd.takze ja som len oznamila, ze od septembra do dcembra nebudem vykonavat zarobkovu cinnost, teraz od januara som ju vykonavat zacala a pocas md som normalne pracovala a fakturovala, nemam zamestnavatela
ahojte chcela by som sa poinformovat ohladom danoveho priznania. Bola som zamestnana do 31.3.2011 ale pracovala som iba do 18.1.2011 a potom som bola na PN a 20.6.2011 som nastupila na matersku dovolenku. Manzel pracuje v ceskej republike takze si musim danove podavat sama. Do danoveho priznania sa bere do uvahy len prijem z prace?? a papier zo socialky len dokladujem k tomu? alebo este nieco by som tam mala napisat? dakujem vopred za odpoved 😉
@nikus14, do daňového uvádzaš iba príjmy zo zamestnania. papiere zo sociálky o PN a materskej je dobré priložiť k daňovému. iba ich prikladáš, ale tým dokladuješ, čo si robila počas roka.
@euphoria, keďže Ty si podnikala celý rok, tak tie potvrdenia o materskej a rodičovskej neprikladáš. prikladala by si to iba vtedy, keby si mala prerušenú živnosť, ako doklad, prečo bola prerušená.
@angua27 Dakujem velmi pekne. Asi mi tie materske a rodicovske dovolenkynerobia dobre, lebo zabudam kadeco🙂) AK budes taka zlata, poradis mi este jednu vec prosim. Nemam energiu to nastudovat. Na prvej MD som bola v roku 2008, za ten rok som este platila dan z prijmu, potom za roky 2009,2010 som dan neplatila, kedze mi nevznikla danova povinnost, vydavky si uplatnujem stale percentom z prijmu, teda prijmy minus vydavky a minus NCZD bola vzdy menej ako 0.vznikla mi teda danova strata a robi sa tam nejaky odpocet straty? ak ano, ako prosim a kedy? za rok 2011 mi tiez nevychadza danova povinnost.vopred vdaka za tvoj cas
@angua27 presne takto som si to myslela, dakujem velmi pekne za potvrdenie. Si zlata. a este jedna vec.stretla si sa v praxi s tym, zeby niekomu udelil danovy urad pokutu za nezvysenie zakladu dane pre porusenie podmienok pri ziv. poisteni? ak ano, aka bola pokuta? uvazujem, ze to manzelovi proste nedodanime, kedze aj tak nedoslo k plneniu zo zivotnej poistky..
@euphoria, nie zatiaľ som sa nestretla s takouto pokutou. ani teda neviem odhadnúť aká by bola výška. možno sankčný úrok, počítaný zo sumy dane, ktorú by mal zaplatiť. ak sa trošku pohrabeš na www.porada.sk tak tam nájdeš ako sa to počíta.
@euphoria tak ako pise anqua27 ziadna pokuta, danovy urad ak by mal vedomost o tom ze doslo k poruseniu podmienok v suvislosti so zrusenim ziv. poistky, pri danovej kontrole dodani ciastky ktore boli v predch. rokoch odpocitane, cize zaplatis vycisleny dorub a plus sa vypocita sankcny urok, na www.drsr.sk si pohladaj pomocky v menu a potom danove kalkulacky a skus vypocitat urok
@zalka ahoj, takze moje prijmy boli 2590 e a odvody boli iba na zdravotnu a to 465,60 e. Odvody su 40 percent. Len par ludi zaujimalo,ze ked som si ja platila DNP,tak ci si to moj manzel moze uplatnit za mna. (on si DNP neplatil).
@andreaspilova
No naozaj máš nízke príjmy. Tvoj manžel si môže vo svojom DP uplatniť časť tvojej NČZD.
Teda 3559,30 - tvoj príjem - tvoje odvody do ZP a SP = suma, ktorú si môže tvoj manžel uplatniť vo svojom DP.
ahojte, môžem sa opýtať: mamina je SZČO a nevychádza jej platiť daň a počula som že aj tak sa dá poukázať 2%. Ako to vlastne je? vždy som si myslela že 2% darujú len tí, čo maju nedoplatok.

@danculik, správne. 😉