icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

molly28
8. mar 2012

@angua27 a aby som doplnila účtovníčka mu to vraj preto znízila v potvrdení o prijme lebo od 23.10.2011 do 22,11,2011 brala nemocenské a potom od 28,12,2011 - do 31,12.2011 vraj ako keby jeden mesiac nerobil...

tak teraz neviem či môžem dať do toho riadku 37 tu celu cumu dopočtu na danovnika....

zalka
8. mar 2012

@molly28
Panebože,
ak nebol na PN celý mesiac, tak účtovníčka nemá čo znižovať NČZD aj do potvrdenia mu mala dať celú sumu, to chcem vidieť tie vyrátané výplaty. Ak si ona svojvolne robí čo sa jej zapáči. To by mala vedieť, ak nemá príjmy na milionársku daň, tak má nárok na celú NČZD 3559,30 eur.

molly28
8. mar 2012

@zalka veď aj ja som to hovorila. že sa mi to nevidi....takže správne som urobila danove ked som mu do toho riadku dala tých 3559,30... :DDD juuj aký bude rád, že mu ešte 50e vártia DDDD

zalka
8. mar 2012

@molly28
Ano správne si urobila. 🙂

molly28
8. mar 2012

@zalka je sranda ale ako sa dotyčná k tomu postavila aj napriek mojim otázkam...jednoducho ma odpinkala s tym, že predsa ona vie čo robí.... ale som rada, že som na to prišla...

zalka
8. mar 2012

@molly28
no vieš len aby Vám daňový úrad nevrátil potvrdenie na prepracovanie, daj na to pozor. Lebo pred pár rokmi použila jedna známa účtovníčka len zlé tlačivo a DU vyvolával , že treba doniesť správne tlačivo.

A tá účtovníčka nech si naštuduje zákony, hovorím pri tomto by som mala aj pochybnosť či dobre vyrátala mzdu, za dané dva, tri mesiace.

luba41
8. mar 2012

@zalka a sakra. Ja som bola v tom, že už snáď každá mzdárka robí mzdy na počítači v programe a nie na kolene? Program by jej to neurobil, tak natvrdo opravila 😒

molly28
8. mar 2012

@zalka ak to urobí, tak pojde dotyčný za mzdárkou a pekne jej to vytmaví... tak ale tie peniaze mu platia právom...no nie?

zalka
8. mar 2012

@molly28
No mzdárka zodpovedá za to čo tam hodí, ved sa tam podpisuje.

@luba41
no sem tam sa nájdu čo robia ručne, lebo program taký lapsus nedovolí.

gapa
8. mar 2012

@molly28
ak bol tvoj manžel celý jeden kalendárny mesiac v r.2011 PN, tj. nemal žiadny zdanitelný príjem, tak mu nebola uplatnená ani nezdanitelná čiastka, za daný 1 mesiac.
Podla mna, mzdárka vystavila to tlačivo správne, uviedla len nezdanitelnú čiastku, ktorú uplatnila na vášho manžela pri zdanitelnom príjme, uvedenom na tomto potvrdení. Ona nemá uvádzať sumu nezdan.čiastky za celý rok 2011, ale to, čo robila vo výplatách. Ak by suma na jej potvrdení bola zhodná so sumou na dan. priznaní, tak by nemal preplatok na dani tých cca 50eur.

gapa
8. mar 2012

@molly28
nedalo mi to a pozerala som na moje potvrdenie z r.2008, kedy som odrobila len 2mesiace a potom bola pn a na md. Tiež tam mám uvedenú nezdan. čiastku len za tie 2mesiace, v ktorých som mala zdanit.príjem, tj. to tlačivo má manžel ozaj vyplnené správne. Pri sume nezdan.čiastky by predpokadám mali byť uvedené mesiace, za ktoré bola Nč uplatnená.

molly28
8. mar 2012

@gapa už som to pozerala....ano vyplnila to správen a práve na to je dobré to danové priznanie si dať, lebo takto mu DP udám sumuj 3559,30 a je to vyriešiené

gapa
8. mar 2012

@molly28
ups, teraz pozerám, som zle čítala dátumy, on nebol pn celý kalendárny mesiac.!!?? Teraz je ale podstatné, či mal aj za 11/2011 nejaký zdanitelný príjem??? od 24.11. do 30.11 (10/2011 predpokadám mal zdanitelné príjmy).

Teraz ma napadá ako by to bolo, ak by mal príjem za 11/2011 len napr. 100eur, či by bola uvedená celá nezdan.čiastka za tento mesiac? MOžno mu neuplatnila Nč za 11/2011 aj ked mal nejaký príjem?

Ale podstatné je, že sa to vyrovná v DP.

molly28
8. mar 2012

@gapa ono to vychádzalo že bol jeden celý mesiac PN....klebo prvých 10dni platil zamestanávatel a potom sociálka

1lussy1
8. mar 2012

ahojte mohol by mi tu poradiť niekto prosím ohladom daní?

zalka
8. mar 2012

@1lussy1
a čo ti treba?

gapa
8. mar 2012

@molly28
no nebol pn celý KALENDáRNy mesiac, lebo do konca nov. bolo 6dní a za to mal príjem. Ale asi neuplatnila tú nč za daný mesiac mzdárka. Som zvedavá, ako sa to robí, ak by nemal príjem aspon vo výške nč, ako sa to vyplnuje. Ale s tým si nemusíš ty lámať hlavu, budete to mať cez DP správne, lebo máte údaje, aké uplatnila mzdárka.

zalka
8. mar 2012

@molly28 @gapa
ved tu píšeš "molly28 @angua27 a aby som doplnila účtovníčka mu to vraj preto znízila v potvrdení o prijme lebo od 23.10.2011 do 22,11,2011 brala nemocenské a potom od 28,12,2011 - do 31,12.2011 vraj ako keby jeden mesiac nerobil... "

Ved od 1.10.11-22.10.11 mal zdaniteľný príjem ...
od 23.11.11. - 30.11.11. mal zdaniteľný príjem
a od 1.12.11 - 27.12.11 mal zdaniteľný príjem...
účtovníčka nemala právo krátiť nezdaniteľnú čiastku, lebo v každom mesiaci mal nezdaniteľný príjem ....

1lussy1
8. mar 2012

chcela by som vedieť minulý rok som nastupila na matersku od juna a asi od februara som bola na pn danove priznanie my robil zamestnavatel a chcela by som vedieť či by niečo vrátia ked som bola pn?mala sa narodila v júli a manželovi som nedavala žiadny papier do práce ani o tom že som na materskej mala som mu niečo dať?Jemu by mali niečo vrátiť na mna ked som bola pn alebo na malu ked sa narodila?

1lussy1
8. mar 2012

@zalka chcela by som vedieť minulý rok som nastupila na matersku od juna a asi od februara som bola na pn danove priznanie my robil zamestnavatel a chcela by som vedieť či by niečo vrátia ked som bola pn?mala sa narodila v júli a manželovi som nedavala žiadny papier do práce ani o tom že som na materskej mala som mu niečo dať?Jemu by mali niečo vrátiť na mna ked som bola pn alebo na malu ked sa narodila?

zalka
8. mar 2012

@1lussy1
Ak Ti stiahli daň v januári a februári , tak tú by Ti mal zamestnávateľ vrátiť po RZD.

A ak si chcel manžel na teba uplatniť časť NČZD tak to môže len v tom prípade
ak tvoj príjem + PN + materská - odvody je menšia suma ako 3559,30 eur.
Môže si uplatniť ten rozdiel.

1lussy1
8. mar 2012

@zalka hej stiahli mi dan v tom januari a prišlo mi na účet 3,80 ako vrátenie môže to byť?a čo je to RZD prosím ťa? Ja som mala za minulý rok príjem materská bola okolo 670eura mesačne a pn mohla byť cez 400 eur tak to by mi už nevyšlo čo?A na malu si nemúže nič uplatniť?

zalka
8. mar 2012

@1lussy1
Ved na malú si uplatňuje tvoj muž hádam daňový bonus. Či ste zabudli na to?
A nie na teba mu nevýjde nič, skôr tento rok 2012 lebo rodičovský príspevok nie je príjmom.
No a RZD je ročné zúčtovanie dane, a áno z toho mohol byť ten preplatok 3,80 eur.

1lussy1
8. mar 2012

@zalka veľmi pekne ti ďakujem nevyznám sa v tom moc dík 🙂

zalka
8. mar 2012

@1lussy1
nie je začo .. 🙂

gapa
8. mar 2012

@zalka
tak ak toto bol dôvod, prečo neuviedla plnú sumu nč za rok, tak ozaj zhohom rodina a chvalabohu, že si robí sama DP.

zalka
8. mar 2012

@gapa
No veru, nemá právo krátiť NČZD, a mám pocit že potom aj mzdy za mesiace 10,11,12 nie sú vypočítané korektne ak to robila ručne.

gapa
8. mar 2012

@zalka
tak nedá sa to vyllúčiť, no prečo myslíš?

zalka
8. mar 2012

@gapa
Lebo zrejme táto mzdárka neovláda svoju prácu , ked je schopná urobiť takú hlúposť. :(

angua27
autor
8. mar 2012

@mirkakab, uvažuješ správne, 2% z dane sa dajú darovať iba z dane, ktorú daňovník zaplatí.

@molly28, áno zadávaš celoročnú nezdanitelnu čiastku.