icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

1lussy1
14. mar 2012

baby prosím vás ked mám príjem za minulý rok čo som chvilu pracovala bola som pn a od júna som na materskej a príjem mám cez 4000 euro tak to nemusím dať manželovi do práce aby mu niečo vrátili?Môže vzniknúť z toho aj nedoplatok?

zalka
14. mar 2012

@1lussy1
Z čoho by mal vzniknúť nedoplatok?
Ak je tvoj vlastný príjem vyšší ako 3559,30 čo je, tak tvoj manžel si nemôže na teba odpočítať nič.

Ty si podávala DP? Alebo Ti zamestnávateľ robil RZD?

1lussy1
14. mar 2012

@zalka mne robil aj zamestnavatel danove priznanie ale ono sa dava manželovi kedže som na materskej ale matersku som mala vyššiu tak je príjem viac ako 3560 tak to nemusí teda dokladovať?

zalka
14. mar 2012

@1lussy1
Nie nič nemusí dokladovať, ved si na teba nič nejde uplatňovať. Max. rodné listy detí kvôli danovému bonusu ale to iste poriešil po narodení.

ka3na
15. mar 2012

ahojte. poradite aj mne? manzel pracoval 01-06/2011 tu na slovensku, 7-8/2011 bol na UP, 9-12/2011 pracoval v zahranici. za ktore mesiace si moze uplatnit danovy bonus na dieta a nezdanitelnu cast na manzelku?

angua27
autor
15. mar 2012

@tina129, podľa zákona to dokladovať netreba, v tom s Tebou súhlasím. ja som však za posledné dva roky mala štyri výzvy na zdokladovanie príjmov manželky, preto radšej radím, dať to k daňovému hneď. ono to závisí od správcu dane, ako sa k tomu postaví. 😉

@ka3na, ak mal Tvoj muž príjmy vyššie ako 6-násobok minimálnej mzdy, t.j. 1902,- Eur, môže si daňový bonus na dieťa uplatniť za všetky mesiace. Nezdaniteľnú časť na manželku tak isto. 😉

ka3na
15. mar 2012

@angua27 dakujem velmi pekne! potesilo 🙂

tina129
15. mar 2012

@angua27 jasne 😉 , ja len aby bolo jasne, ze to nie je povinnostou, viem ake je tazke dostat vsetky doklady od zivnostnikov a hlavne u tych, ktori pridu na jeden dva dni na SK a chcu za dva dni stihnut vsetko, tak sa snazim nekomplikovat im zivot este viac

lukila
15. mar 2012

Dobry den chcem Vas poprosit o radu. Moja mamina poberala cely rok 2011 starobny dochodok a dva mesiace pracovala na dohodu. Aku nezdanitelnu cast si moze uplatnit a treba dolozit nejaky doklad o poberani dochodku alebo staci len cestne prehlasenie. Za odpoved velmi pekne dakujem 🙂

fatimuska
15. mar 2012

ahojte, ked som pracovala na dohodu, začala som si vypisovať dp celková zarobená suma bola 2083,69, problém mám v tom, že nieviem čo mám kam doplniť, vie mi niekto poradiť?Ďakujem

zalka
15. mar 2012

@lukila
Tvoja mamina ako starobný dôchodca nemá nárok na nezdaniteľnú časť.
Nepíšeš v akej výške bol jej príjem na dohodu. Ak bol nižší ako 1779,65 eur , tak mamke všetku daň vrátia nakoľko môže urobiť DP na základe § 46 zákona o dani z príjmov.
Pri tomto postupe neuvádza výšku dôchodku, stačí zaškrtnúť ... že je poberateľom starobného dôchodku.

bmmz
15. mar 2012

@fatimuska skus mi naskenovat ten papier co mas na nom prijem a ti napisem riadky kde mas co vyplnit, alebo mi napis spravu

fatimuska
15. mar 2012

@bmmz Ďakujem strašne krásne, už mi poradili cez poradu,,,ďakujem za čas a ochotu🙂

bmmz
15. mar 2012

@fatimuska ok 😉 pekny den

lukila
15. mar 2012

@zalka Dobry vecer dakujem za odpoved ten prijem bol len okolo 300 Eur. A ako to mam vyplnit v tlacive FO typu A ked nema narok na nezdanitelnu cast... ved potom jej nevyjde nulovy zaklad dane... Este raz velmi pekne dakujem za ochotu... 🙂 🙂 🙂

kbeata
15. mar 2012

ahojte,poprosila by som o radu 🙂 ,momentalne som na rodicovskom prispevku a minuly rok som prenajimala byt,podavam danove priznanie?Najhorsie na tom je,ze najomnici mi tri krat nezaplatili 😠 ,dakujem 🙂

hhenike
15. mar 2012

@angua27 uz si mi parkrat vyborne poradila, co sa tyka mojho DP, za co ti velmi dakujem. Vedela by si mi poradit aj v tomto: poprosili ma, aby som spravila DP pre jedno obcianske zdruzenie. V podstate tam majú za celý rok len jednu cinnost - zorganizovanie nejakej vystavy. Na tuto akciu dostali dodaciu, ktoru v plnej vyske aj vyuzili a vyuctovali. tj. vysledok hospodarenia z tejto akcie je nulovy. Treba tento prijem a nasledne vydavok zahrnut do ZD? (uctujú v jednoduchom uctovnictve).
A ked uz sme pri tom, tak este jedna otazka 🙂. Nemajú v priebehu roka ziaden iny prijem. Naklady majú len bankové poplatky za vedenie uctu - sú to danove vydavky? Tj. mam vykazat stratu?
Viem, ze je to trocha od témy v tejto diskusii, no predsa by ma velmi potesilo, keby si mi vedela poradit. dakujem

angua27
autor
16. mar 2012

@kbeata, ak prenajímaš podávaš daňové priznanie, ale iba s príjmov, ktoré Ti boli vyplatené.

@hhenike, bohužiaľ neziskovkám sa nevenujem vôbec, takže toto je pre mňa španielska dedina. skús www.porada.sk, určite tam nájdeš niekoho, kto účtuje neziskovky. 😉

hhenike
16. mar 2012

@angua27 nevadi. aj tak dakujem 🙂

lolko_lenka
16. mar 2012

Ahojte, chcela by som sa spýtať, od augusta 2011 som na materskej, podávam si DP "A", vyšiel mi preplatok - daňový bonus + z nezdaniteľnej čiastky. O preplatok mám žiadať zvlášť o DB a zvlášť ako o daňový preplatok alebo celé to je daňový preplatok? Veľmi pekne ďakujem

angua27
autor
16. mar 2012

@lolko_lenka o bonus žiadať zvlášť a o preplatok zvlášť. 😉

julka1012
16. mar 2012

Dobry den,chcela by som sa opytat ci si mozem uplatnit pausalne vydavky ak som pol roka prevadzkovala krcmu?ak ano aku evidenciu si musim viest?Dakujem vam velmi pekne za odpoved

kbeata
16. mar 2012

@angua27 dakujem pekne,si zlata 🙂

angua27
autor
16. mar 2012

@julka1012, nepíšeš, či si krčmu prevádzkovala ako živnostník, alebo si mala firmu.

julka1012
16. mar 2012

Ako živnostnik

angua27
autor
16. mar 2012

@julka1012, ak si prevádzkovala ako živnostník a chceš si uplatniť paušálne výdavky nemusíš viesť žiadnu evidenciu. len dáš dokopy príjmy, ktoré si mala a boli aj v roku 2011 uhradené.

julka1012
16. mar 2012

Ďakujem ti moc krásne za odpoveď.

papulka167
16. mar 2012

babulky aj mne viete poradit ?od januara 2011 som na pn do juna ....a od juna som do 20 decembra na materskej .....dostanem nejake vyrovnanie alebo ma nieco podAT AJ MOJ MUZIK? 😠

angua27
autor
16. mar 2012

@papulka167, ak si bola na PN a materskej a potom rodičovskej, tak daňové nepodávaš, ak si teda nemala príjmy z práce, prenájmu, živnosti.
ak by si Ťa chcel uznať muž vo svojom daňovom, spočítaj si najprv, koľko si dostala na PN a materskú (nie rodičovskú), ak táto suma bola nižšia ako nezdaniteľná čiastka na daňovníka, čo je 3559,30 Eur, tak ten rozdiel si môže dať Tvoj manžel do daňového.

papulka167
16. mar 2012

@angua27 ja som od toho 20 decembra kedy mi skoncila materska isla do prace tak ze danove za mna urobil zamestnavatel super idemn si to zratat ale asi to bude viac :(