Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
ahojte mám otázku, netýka sa priamo vypisovania daňového priznania, ale s daňovým úradom veľmi súvisí.
Je nutné zrušiť živnosť v prípade, že človek prestal vykonávať činnosť, na ktorú bola daná, ak nechcem ďalej platiť odvody aj v prípade, že tento človek vykonával túto činnosť iba popri zamestnaní? Riadny pracovný pomer na pracovnú zmluvu dotyčnému stále trvá, živnosť nesúvisela s jeho zamestnaním.
@angua27 @gapa alebo iné šikovnice, zbehlé v tejto oblasti - ďakujem za odpoveď
@st2 teda ak tak ten dotyčný s tým neurobil, tak mu vzniká v SP či ZP či kde všade sa to platí nedoplatok? S prevádzkovaním živnosti totiž skončil už 06/2011, ale bol presvedčený, že ak je riadne zamestnaný a zamestnávateľ za ňho platí odvody a on vlastne iba "dopláca" či ako to nazvať za prevádzkovanie živnosti, tak že to nemusí rušiť...
@domeli
Domeli dotyčnému vzniká nedoplatok,
aj ked @st2 hovorí že nie.
Neni ani tak podstatná ZP ( tam mu vznikne len malý nedoplatok zrejme ),
ale dôležitá je SP,
či bol dotyčný SZCO povinný platiť odvody do SP, ak áno táto povinnosť sa mu nezrušila tým, že sa zamestnal.
A ak bol povinný tak je povinný stále a narástol mu krásny dlh od júla 2011 po dnešný deň.
Opýtaj sa SZCO, či mal povinnosť platiť odvody do SP, bez tohto sa nedá správne poradiť.
ahojte, chcela by som sa spytat, kedze tomu moc nerozumiem... minuly rok som bola zamestnana ale bola som az do marca PN-rizikove tehotenstvo a zamestnavatel somnou ukoncil PP, odvtedy som doma na materskej. Byvaly zamestnavatel mi teraz poslal vypis, kolko som zarobila, teda skôr nezarobila, vychadzala mi iba PN-ka a dostavala som az do konca roka iba matersku. Musim si aj tak podavat danove priznanie? kedze som vlastne nic nezarobila? 😖
@domeli
To že bol zamestnaný alebo nebol nemá vplyv na odvody do SP. Predsa aj zamestnanec ak má súbežne živnosť a prekročí hranicu príjmov, potrebnú na registráciu v SP tak musí platiť odvody do SP aj zo živnosti.
Pre rok 2011 bola tá hranica príjmov 4078,68 eur. Ak bol jeho príjem napr. v roku 2011 vyšší ako táto výška , tak od júla 2012 je povinný platiť odvody do SP bezohľadu nato, že je zamestnaný.
@st2
áno ale aby nemusel platiť odvody zo živnosti, tak by musel mať príjem zo zamestnania nad úrovňou maxima.
Ak som zamestnaná a mám hrubý príjem 400 eur platím z toho odvody, ak mám súbežne otvorenú živnosť a za rok mám príjem podotýkam príjem 5000 eur , tak som povinná platiť odvody aj ako szčo z minima.
Ak som zamestnaná a mám mesačný hrubý príjem 4000 eur, tak platím z toho odvody , ale nie z tej sumy lebo je vyššia ako maximum ale len z maxima. Ak mám živnosť súbežne s týmto zamestnaním a môj príjem ročný zo živnosti je 5000 eur , tak odvody ako SZCO neplatím lebo moje odvody zo zamestnania dosiahli strop a v súčte nesmiem platiť viac ako je maxim.
V tomto je rozdiel babenky.
Domeli, nenapísala si od kedy má ten známy živnosť a aký bol jeho príjem v roku 2010 ako SZCO , a aký je jeho príjem teraz za rok 2011. Ak napíšeš viem poradiť , ak nenapíšeš tak len hádam.
Najmomne za prenajom bytu za januar 2012 bolo uhradene v decembri 2011. Mam ho zahrnut do prijmov 2011? Viem, ze naklady a vynosy patria k obodobia, ktoreho sa casovo a vecnej tykaju, ale mam pocit, ze pri prenajme je vynimka. Dakujem za radu.
@domeli, súhlasím so zalkou. skúste sa ešte pozrieť na stránku Soc. poistovne sekcia dlžníci a nájsť ho tam podľa mena, či poisťovni niečo nedlží.
ja osobne si tiež myslím, že tým, že pracuje mu povinnosť platiť odvody zo SZČO nezaniká. a keď už živnosť nechce prevádzkovať, je lepšie ju zrušiť. 😉
@rut, áno mala by si ho zahrnúť do príjmov v 2011.
@michaela025
"chcem sa spitat tiez koli daniam otehotnela som po 4mesiacoch v praci za minuly cely rok som odmarodila aj po tych 7mesiacou ma doktor vypisal na md danovy bonus som si v robote uplatnovala ja muz nie to viem ze mi nebude vyplateny ale niekto hovori ze ked dlho marodi tym vadsiu vratku dani vracju tak neviem za rok 2010 nemam ani jeden den odrobeny poradte mi lebo na tych uradoch su taky neochotny ze vam neporadia"
Urob si DP typ A, ak si mala príjem za rok 2011 vyšší ako 1902 eur za tie 4 mesiace, tak si môžeš uplatniť DB aj za zvyšok roka, ak si ho samozrejme neuplatnil tvoj manžel. A tiež ak Ti bol zrazený preddavok na dani, tak TI ho DU vráti.
@zalka ďakujem za odpoveď i vysvetlenie, už som o tom informovala ďalej, tak nech to teda riešia
@angua27 ďakujem taktiež za odpoveď. V zozname dlžníkov SP nie je, ale podala podala som informáciu o potrebe odhlásiť alebo pozastaviť živnosť, teda konať v tejto veci.
Pekný štart do nového týždňa prajem.
Ahojte, potrebovala by som poradit. Aky typ danoveho priznania mam podat ak mamina pracuje na trvaly pracovny pomer a popri tom je vylucny financny sprostredkovatel ( prijem z VFA bol za minuly rok 38 eur). Okrem DP, ktore musi podat ake ma ine povinnosti?
Dakujem.
@kvietocek12, mamina musí podať daňové Typ B. iné povinnosti nemá, aspoň ma nenapadajú, možno kočky o niečom vedia.
ahojte ...
mam povinnost podavat danove priznanie nulove iba preto ze som evidovana na danovom ako prenajimatel ? za r2011 som nemala ziadny prijem z prenajmu .... ine prijmy nemam....
@angua27 Ahoj chcela by som sa spýtať na jednu vec, kamarátka požiadala zamestnávateľa o zúčtovanie dane, ale teraz v marci zistila, že sa dá od daňového základu odpočítať zaplatené DNP. Mzdárka jej už do daňového nechce nič robiť, tak jej dala potvrdenie o tom čo zúčtovala a priznanie jej dorábal môj mm. Ten však nevie, či má kamarátka podať daňové priznanie, alebo opravné daňové priznanie, keďže za ňu už to zúčtovanie spravila mzdárka. Za odpoveď ďakujem
@zalka no ahoj nemam narok ani ty lebo sme nemali ani jeden denm odrobeny a marotka sa nepocita takto mto mam aj ja ako ty ze som po 4mesiacoch v robote otehotnela 2010 a odmarodila az pokial som neporodila materska neni odvazana ako z roboty bola som aj v praci bonus sa nepocita dala si si roboit dane viem najlepsia sa spitat lebo nikto neporadi tak tento rok nemam narok na vratku dani skoda tak som sa dotesila 😠

Ešte ma napadá, že častokrát sa zabúda prirátať do vlastného príjmu manželky/príp. manžela u osôb pracujúcich na prac.pomer aj "náhrada mzdy počas dočasnej pn", ktorú vypláca zamestnávatel za prvých max. 10kalend.dní pn-ky a teda nevypláca ju soc.poistovna. Táto suma nie je uvedená na potvrdení o zdanitel.mzde a zrazených preplatokoch od zamestnávatela, lebo to nie je zdanitelný príjem (aj ked niektoré mzdárky ak vedia, že si idete uplatniť odpočet u manžela to tam pripíšu túto položku pod tabulku). Takže aj na to treba myslieť a vyžiadať si od zamestnávatela potvrdenie.