Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@angua27
Ahoj, uz si mi parkrat poradila, ak budes taka dobra a mas chvilu porad prosim. Potrebujem kamoske pomoct s DP, ma prijem zo zavislej cinnosti a prijem z prenajmu bytu. Moze si uplatnit vydavky 40% nic ine uz tohto roku nie je, vsak? Resp. ak si uplatni preukazatelne vydavky , co musi prilozit k DP? vopred vdaka.
@euphoria, na prenájom bytu sa dá uplatniť nezdaniteľná čiastka vo výške 500,- Eur, znižujú sa rovno o túto čiastku príjmy, ktoré píšeš do DP. potom dole 40%, alebo reálne výdaje. ak by chcela zadávať reálne výdaje, musí viesť jednoduché účtovníctvo, alebo daňovú evidenciu a tým pádom výkazy k DP. pri jednoduchom účtovníctve sú to: Výkaz o majetku a záväzkoch a Výkaz o príjmoch a výdajoch. 😉 S daňovou evidenciou skúsenosť nemám, ale podľa mňa sa tam prikladajú podobné výkazy ako pri jednoduchom účtovníctve.
@angua27 ahoj este sa ta opytat.....co mam napisat do popisu.??...mam uvedeny len variabilny symbol takze do konstatneho a specifickeho sa nepise asi nic ze 😝 😝
a este tu mam na papieri napisane zakladne cislo uctu...cislo a moje meno to netreba uvadzat do popisu lebo to cislo uctu nieje moje 😅
mooc dakujem
@katka512, pri úhrade použiješ predčíslie, ktoré prislúcha dani z príjmu, podľa toho o akú osobu sa jedná. a VS, nič iné netreba písať.
@anib, ak pracoval na minimálku tak mu preddavky na daň pravdepodobne nestrhávali. ak nepresiahol príjmy zo zamestnania vo výške 1779,- Eur, tak si daňové podávať nemusí.
@angua27 čo tu vidim v potvrdení,tak v bode 05 uhrn preddavkov na dan je 9,6 e,celk.vypl.prijmy 1334,24e,takze nic podavat nemusi,ani nic naviac nedostane
a ps: neviem,ako s tou maminou,kedze je na star.dôchodku a prac.u mna na dohodu,aj zniz.prac.uv.2h,zarobila celk.min.rok cca 1900e,ten uctovnik jej dan.neurobil,musi ho podat ona,ci nemusi,co sa stane?
som z toho jeleň 🙂
od augusta 2011 som na materskej, idem si pýtať preplatok za zvyšok NČ a DB za 4 mesiace. Podávam si DP A. Na r. 41 mi vyjde daň, na r. 54 ju napíšem tiež. Na r. 55 uvediem nárok na DB za 4 mesiace. Na r. 56 urobím rozdiel. Na r. 58 uvediem rozdiel. Na r. 62 uvediem preddavky z Potvrdenia. v r. 64 mi vyjde preplatok... Je tam zahrnutý aj DB aj preplatok z douplatnenia NČ... je to takto správne? a ako o to žiadať? zvlášť alebo spolu ako daňový preplatok? Dakujem
@angua27 som z toho jeleň emoticon
od augusta 2011 som na materskej, idem si pýtať preplatok za zvyšok NČ a DB za 4 mesiace. Podávam si DP A. Na r. 41 mi vyjde daň, na r. 54 ju napíšem tiež. Na r. 55 uvediem nárok na DB za 4 mesiace. Na r. 56 urobím rozdiel. Na r. 58 uvediem rozdiel. Na r. 62 uvediem preddavky z Potvrdenia. v r. 64 mi vyjde preplatok... Je tam zahrnutý aj DB aj preplatok z douplatnenia NČ... je to takto správne? a ako o to žiadať? zvlášť alebo spolu ako daňový preplatok? Dakujem
@lolko_lenka, ahoj, vyplnené to máš správne. žiadaš iba o preplatok v oddieli XII. 😉
@angua27 takže nežiada sa zvlášť o DB a zvlášť o preplatok z douplatnenia NČ....
ja sa už len pre istotu pýtam, lebo dostávam všade inú odpoveď. Aj tu som sa už raz pýtala ...
lolko_lenka Ahojte, chcela by som sa spýtať, od augusta 2011 som na materskej, podávam si DP "A", vyšiel mi preplatok - daňový bonus + z nezdaniteľnej čiastky. O preplatok mám žiadať zvlášť o DB a zvlášť ako o daňový preplatok alebo celé to je daňový preplatok? Veľmi pekne ďakujem
16. mar o 07:52 • 1 dieťa • Odpovedz • Pošli IP •
angua27 @lolko_lenka o bonus žiadať zvlášť a o preplatok zvlášť. emoticon
16. mar o 08:24 • 1 dieťa • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •
Neber to v zlom, len ja som potom z toho už fakt jeleň že jak to vyplniť....
@lolko_lenka, ak Ti daňový bonus zníži daň, tak o neho nežiadaš zvlášť. táto informácia je aj pre mňa nová, dozvedela som sa o nej len tento týždeň. ale správkyňa ma upokojila, že ak by aj daňovník žiadal zvlášť o DB a preplatok dane, nič sa nedeje.
@angua27 ďakujem, len som si to potrebovala utvrdiť. Inak, skvelá myšlienka pomáhať hlavne mamičkám pri vyplňovaní ich DP 🙂
@angua27 prosím Ta este o radu pre kamošku, jej priatel - nie su vzatí - pracoval cely minulý rok iba na dohodu teda max do 130Eur, priatelka ona bola na rodicovskom cely rok, maju dve deticky ,jedno ma 2roky, - druhe sa narodilo v oktobri 2011.Myslis,ze si ma podat danove priznanie, vratili by mu nieco,ci sa mu to neoplati?
@anib, treba zistiť koľko mal kamoškin priateľ hrubú mzdu. ak mal viac ako 1902,- Eur, tak si môže uznať daňový bonus na obe deti - na staršie za celý rok a za mladšie od októbra. ak však zarobil mesačne 130,- Eur brutto, tak mu tá čiastka asi nevíde. ak má mzdu nižšiu spolu ako 1779,- Eur, tak daňové podávať nemusí.
ahojky.chcem sa spýtat manžel je živnostník a uplatnil si,aby mu bol vrátený danový bonus na dve deti.prosím vás do kedy to posielaju,teda vracaju?dakujem
@angua27 ahoj, citam tu par prispevkov a vidim, ze si mnohym babam poradila ohladom DP. Viem, uz je po celej trme-vrme, mna to skor zaujima na bud. rok (vsetko sa sice meni zavratnou rychlostou, ale keby nahodou...), ze co u nas na SR sa da este odpisovat z dani. Kamoska, zije v CZ, spominala, ze u nich sa odpisuju hypoteky, uvery a pod., je aj u nas take cosi? 😕 Ak si najdes cas na odpoved, dakujem. Prijemny zvysok vecera.
ja by som potrebovala z danové papier že tam niesme dlžnici,daju mi ho aj ked nemaju ešte nahodený systém?kedy to budu mat?
@angua27 Ahoj, vidim ze si zalozila vybornu temu a pomohla nejednej mamicke... sice vacsina z Vas ma uz po vsetkom, mna to este len caka, kedze som si podala odklad.
Ja mam jeden problem. Ak mi budes vediet poradit, budem rada a budem ti vdacna...
V roku 2011 som pracovala na zivnost v podstate cely rok a v decembri som isla na pn kvoli rizikovemu tehotenstvu. V roku 2010 som pracovala vo financej spolocnosti kde sme okrem ineho uzatvarali aj poistenia. Tieto prijmy som mala vyplatene a v roku 2011 som podavala danove priznanie. Nakolko my ale klienti porusili zmluvy v roku 2011 som musela vratit spolocnosti peniaze za zmluvy. Preto sa chcem spytat ci si mozem tuto vysku toho nedoplatku ktory som zaplatila spolocnopsti spat v tomto roku odratat z prijmu? Dufam ze si ma pochopila, lebo som to napisala asi dost zlozito.
Skusim to na priklade: z financneho poradenstva som v roku 2010 mala prijem vo vyske 6500eur. V roku 2011 som musela vratit spolocnosti 1500 eur. Mozem tych 1500 eur odratat z dosiahnuteho prijmu zo zivnosti v roku 2011? pretoze ja som tie peniaze v jednom roku sice dostala ale v dalsom roku som ich musela vratit...Prosim ta skus pomoct lebo som z toho magor...
@zojulka, bohužiaľ u nás sa z daní nedá odpísať skoro nič. ak máš na mysli fyzickú osobu - nepodnikateľ, tak si uplatňuješ iba nezdaniteľnú čiastku na daňovníka, čo je v roku 2012 3644,74 Eur. ak prenajímaš, predáš nehnuteľnosť a pod., tak si môžeš z príjmu odrátať 500,- Eur a to je všetko. jasné, dá sa ešte nakombinovať, ak si na rodičovskej, že si Ťa z daní "odpíše" manžel. keby si mala konkrétnejšie otázky, kľudne sa pýtaj.
@oliinka, potvrdenie daňový úrad vydáva. majú na to 30 dní od podania žiadosti. aj keď im systém nefunguje, toto vydávať musia. ja som si v januári vybavovala takéto potvrdenie a natrafila som na super tetušku, ktorá mi potvrdenie spravila za dva týždne. 😉
@lulu1988, áno, za rok 2011 si môžeš znížiť príjmy o to, čo si musela vrátiť.

@angua27 Dakujeeem za radu. 🙂