icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

kacenna
27. mar 2012

@angua27 Dakujeeem za radu. 🙂

euphoria
27. mar 2012

@angua27
Ahoj, uz si mi parkrat poradila, ak budes taka dobra a mas chvilu porad prosim. Potrebujem kamoske pomoct s DP, ma prijem zo zavislej cinnosti a prijem z prenajmu bytu. Moze si uplatnit vydavky 40% nic ine uz tohto roku nie je, vsak? Resp. ak si uplatni preukazatelne vydavky , co musi prilozit k DP? vopred vdaka.

angua27
autor
27. mar 2012

@euphoria, na prenájom bytu sa dá uplatniť nezdaniteľná čiastka vo výške 500,- Eur, znižujú sa rovno o túto čiastku príjmy, ktoré píšeš do DP. potom dole 40%, alebo reálne výdaje. ak by chcela zadávať reálne výdaje, musí viesť jednoduché účtovníctvo, alebo daňovú evidenciu a tým pádom výkazy k DP. pri jednoduchom účtovníctve sú to: Výkaz o majetku a záväzkoch a Výkaz o príjmoch a výdajoch. 😉 S daňovou evidenciou skúsenosť nemám, ale podľa mňa sa tam prikladajú podobné výkazy ako pri jednoduchom účtovníctve.

katka512
27. mar 2012

@angua27 dakujem 😎

katka512
27. mar 2012

@angua27 ahoj este sa ta opytat.....co mam napisat do popisu.??...mam uvedeny len variabilny symbol takze do konstatneho a specifickeho sa nepise asi nic ze 😝 😝
a este tu mam na papieri napisane zakladne cislo uctu...cislo a moje meno to netreba uvadzat do popisu lebo to cislo uctu nieje moje 😅
mooc dakujem

anib
27. mar 2012

@angua27 chcem Ta poprosit o radu, brat minuly rok pracoval len prvé 4mesiace - celé,na prac.zmluvu s min.mzdou,inak bol na up,alebo samoplatca zp,ma si aj on podat dan.priznanie a budu mu nieco vracat?dakujem

angua27
autor
27. mar 2012

@katka512, pri úhrade použiješ predčíslie, ktoré prislúcha dani z príjmu, podľa toho o akú osobu sa jedná. a VS, nič iné netreba písať.

@anib, ak pracoval na minimálku tak mu preddavky na daň pravdepodobne nestrhávali. ak nepresiahol príjmy zo zamestnania vo výške 1779,- Eur, tak si daňové podávať nemusí.

anib
27. mar 2012

@angua27 čo tu vidim v potvrdení,tak v bode 05 uhrn preddavkov na dan je 9,6 e,celk.vypl.prijmy 1334,24e,takze nic podavat nemusi,ani nic naviac nedostane
a ps: neviem,ako s tou maminou,kedze je na star.dôchodku a prac.u mna na dohodu,aj zniz.prac.uv.2h,zarobila celk.min.rok cca 1900e,ten uctovnik jej dan.neurobil,musi ho podat ona,ci nemusi,co sa stane?

angua27
autor
27. mar 2012

@anib, ak bratovi strhli 9,6, tak to by mu vrátili, ak by podal daňové.
a čo sa maminy týka, tak podľa mňa daňové podať musí, buď ona, alebo to za ňu možno spravil ten zamestnávateľ. ak ho nepodá, tak hrozia pokuty, najmenej 33,19 Eur pre fyzickú osobu.

anib
27. mar 2012

@angua27 dakujem 😉

lolko_lenka
28. mar 2012

som z toho jeleň 🙂
od augusta 2011 som na materskej, idem si pýtať preplatok za zvyšok NČ a DB za 4 mesiace. Podávam si DP A. Na r. 41 mi vyjde daň, na r. 54 ju napíšem tiež. Na r. 55 uvediem nárok na DB za 4 mesiace. Na r. 56 urobím rozdiel. Na r. 58 uvediem rozdiel. Na r. 62 uvediem preddavky z Potvrdenia. v r. 64 mi vyjde preplatok... Je tam zahrnutý aj DB aj preplatok z douplatnenia NČ... je to takto správne? a ako o to žiadať? zvlášť alebo spolu ako daňový preplatok? Dakujem

lolko_lenka
28. mar 2012

@angua27 som z toho jeleň emoticon
od augusta 2011 som na materskej, idem si pýtať preplatok za zvyšok NČ a DB za 4 mesiace. Podávam si DP A. Na r. 41 mi vyjde daň, na r. 54 ju napíšem tiež. Na r. 55 uvediem nárok na DB za 4 mesiace. Na r. 56 urobím rozdiel. Na r. 58 uvediem rozdiel. Na r. 62 uvediem preddavky z Potvrdenia. v r. 64 mi vyjde preplatok... Je tam zahrnutý aj DB aj preplatok z douplatnenia NČ... je to takto správne? a ako o to žiadať? zvlášť alebo spolu ako daňový preplatok? Dakujem

angua27
autor
29. mar 2012

@lolko_lenka, ahoj, vyplnené to máš správne. žiadaš iba o preplatok v oddieli XII. 😉

lolko_lenka
29. mar 2012

@angua27 takže nežiada sa zvlášť o DB a zvlášť o preplatok z douplatnenia NČ....

lolko_lenka
29. mar 2012

ja sa už len pre istotu pýtam, lebo dostávam všade inú odpoveď. Aj tu som sa už raz pýtala ...

lolko_lenka Ahojte, chcela by som sa spýtať, od augusta 2011 som na materskej, podávam si DP "A", vyšiel mi preplatok - daňový bonus + z nezdaniteľnej čiastky. O preplatok mám žiadať zvlášť o DB a zvlášť ako o daňový preplatok alebo celé to je daňový preplatok? Veľmi pekne ďakujem
16. mar o 07:52 • 1 dieťa • Odpovedz • Pošli IP •

angua27 @lolko_lenka o bonus žiadať zvlášť a o preplatok zvlášť. emoticon
16. mar o 08:24 • 1 dieťa • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •

Neber to v zlom, len ja som potom z toho už fakt jeleň že jak to vyplniť....

angua27
autor
29. mar 2012

@lolko_lenka, ak Ti daňový bonus zníži daň, tak o neho nežiadaš zvlášť. táto informácia je aj pre mňa nová, dozvedela som sa o nej len tento týždeň. ale správkyňa ma upokojila, že ak by aj daňovník žiadal zvlášť o DB a preplatok dane, nič sa nedeje.

euphoria
29. mar 2012

@angua27 dakujem pekne.Snad som to vyplnila spravne..

lolko_lenka
29. mar 2012

@angua27 ďakujem, len som si to potrebovala utvrdiť. Inak, skvelá myšlienka pomáhať hlavne mamičkám pri vyplňovaní ich DP 🙂

anib
30. mar 2012

@angua27 prosím Ta este o radu pre kamošku, jej priatel - nie su vzatí - pracoval cely minulý rok iba na dohodu teda max do 130Eur, priatelka ona bola na rodicovskom cely rok, maju dve deticky ,jedno ma 2roky, - druhe sa narodilo v oktobri 2011.Myslis,ze si ma podat danove priznanie, vratili by mu nieco,ci sa mu to neoplati?

angua27
autor
30. mar 2012

@anib, treba zistiť koľko mal kamoškin priateľ hrubú mzdu. ak mal viac ako 1902,- Eur, tak si môže uznať daňový bonus na obe deti - na staršie za celý rok a za mladšie od októbra. ak však zarobil mesačne 130,- Eur brutto, tak mu tá čiastka asi nevíde. ak má mzdu nižšiu spolu ako 1779,- Eur, tak daňové podávať nemusí.

oliinka
4. apr 2012

ahojky.chcem sa spýtat manžel je živnostník a uplatnil si,aby mu bol vrátený danový bonus na dve deti.prosím vás do kedy to posielaju,teda vracaju?dakujem

dai
4. apr 2012

@oliinka myslim ze do konca aprila by mali...

angua27
autor
5. apr 2012

@oliinka, po spracovaní daňového priznania, na čo majú tuším 60 dní od podania. priprav sa však na to, že pre problémy, ktoré daňová správa má, tak budú preplatky, daňový bonus,... posielať možno oveľa, oveľa neskôr.

ianitka
5. apr 2012

danovy preplatok do 40 dni od podania ziadosti - co je vlastne podanie DP - cca okolo 10.5 maju termin, vacsinou mi danovy preplatok dosiel 8., 9. maja - v poslednej chvili, aj ked teda ako pise @angua tento rok moze byt vsetko inak 😢 😀

dida84
5. apr 2012

@ianitka no neviem, neviem... podľa toho, čo vraveli v správach, že sa nabehne späť na starý systém a tie chúdence ženy na tom daniaku budú robiť 10-12 hodín denne možno aj do novembra... 😒 no ľutujem ich...
inak by sa mali vracať do 11.mája, ale nevidím to optimisticky...

zojulka
9. apr 2012

@angua27 ahoj, citam tu par prispevkov a vidim, ze si mnohym babam poradila ohladom DP. Viem, uz je po celej trme-vrme, mna to skor zaujima na bud. rok (vsetko sa sice meni zavratnou rychlostou, ale keby nahodou...), ze co u nas na SR sa da este odpisovat z dani. Kamoska, zije v CZ, spominala, ze u nich sa odpisuju hypoteky, uvery a pod., je aj u nas take cosi? 😕 Ak si najdes cas na odpoved, dakujem. Prijemny zvysok vecera.

oliinka
10. apr 2012

ja by som potrebovala z danové papier že tam niesme dlžnici,daju mi ho aj ked nemaju ešte nahodený systém?kedy to budu mat?

lulu1988
10. apr 2012

@angua27 Ahoj, vidim ze si zalozila vybornu temu a pomohla nejednej mamicke... sice vacsina z Vas ma uz po vsetkom, mna to este len caka, kedze som si podala odklad.
Ja mam jeden problem. Ak mi budes vediet poradit, budem rada a budem ti vdacna...
V roku 2011 som pracovala na zivnost v podstate cely rok a v decembri som isla na pn kvoli rizikovemu tehotenstvu. V roku 2010 som pracovala vo financej spolocnosti kde sme okrem ineho uzatvarali aj poistenia. Tieto prijmy som mala vyplatene a v roku 2011 som podavala danove priznanie. Nakolko my ale klienti porusili zmluvy v roku 2011 som musela vratit spolocnosti peniaze za zmluvy. Preto sa chcem spytat ci si mozem tuto vysku toho nedoplatku ktory som zaplatila spolocnopsti spat v tomto roku odratat z prijmu? Dufam ze si ma pochopila, lebo som to napisala asi dost zlozito.
Skusim to na priklade: z financneho poradenstva som v roku 2010 mala prijem vo vyske 6500eur. V roku 2011 som musela vratit spolocnosti 1500 eur. Mozem tych 1500 eur odratat z dosiahnuteho prijmu zo zivnosti v roku 2011? pretoze ja som tie peniaze v jednom roku sice dostala ale v dalsom roku som ich musela vratit...Prosim ta skus pomoct lebo som z toho magor...

angua27
autor
11. apr 2012

@zojulka, bohužiaľ u nás sa z daní nedá odpísať skoro nič. ak máš na mysli fyzickú osobu - nepodnikateľ, tak si uplatňuješ iba nezdaniteľnú čiastku na daňovníka, čo je v roku 2012 3644,74 Eur. ak prenajímaš, predáš nehnuteľnosť a pod., tak si môžeš z príjmu odrátať 500,- Eur a to je všetko. jasné, dá sa ešte nakombinovať, ak si na rodičovskej, že si Ťa z daní "odpíše" manžel. keby si mala konkrétnejšie otázky, kľudne sa pýtaj.

@oliinka, potvrdenie daňový úrad vydáva. majú na to 30 dní od podania žiadosti. aj keď im systém nefunguje, toto vydávať musia. ja som si v januári vybavovala takéto potvrdenie a natrafila som na super tetušku, ktorá mi potvrdenie spravila za dva týždne. 😉

@lulu1988, áno, za rok 2011 si môžeš znížiť príjmy o to, čo si musela vrátiť.

lulu1988
11. apr 2012

@angua27 dakujem za odpoved...a este sa chcem spytat ze ten znizeny prijem mam napisat uz rovno do kolonky prijmov alebo sa to musi rozpisovat? a predpokladam, ze budem potrebovat k tomu aj nejake tlacivo, ze som im zaplatila dlznu sumu... stacia seky?