Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@lenka_da, doma nemám podklady, čo sa zarátava do vlastných príjmov, zajtra sa Ti na to pozriem presen. 😉
@tatolu, ak manžel v žiadosti o ročné zúčtovanie zaškrtokl, že si chce uplatniť daňový bonus aj za tie mesiace, kedy nepracoval, vtedy mu to mzdárka spraví. ak to nezaškrtol, tak si ju môžeš uplatniť Ty.
@kacenna, správne. iba sumy uhradené v 2011. decembrovú zaplatenú v januári budeš uvádzať v daňovom za 2012.
@angua27 Ďakujem, no mätie ma to, že jeho príjem nedosiahol ani tú sumu 3559 Eur, takže neviem, či daňový bonus mu vyplatia aj keď nemal dostatočný príjem... Ten papier pre zamestnávateľa som mu vypisovala ja, či som mu to zaškrtla netuším, skôr si myslím, že áno 😔 Ak by som nezaškrtla, je možné žiadať o ten bonus dodatočne v opravnom daňovom priznaní? Resp. ak by sme si žiadali obaja, tiež to môžem opraviť v tom opravnom daň.priznaní?
@angua27 Teraz čítam v Tvojich odpovediach: "...na daňový bonus je jedna z podmienok, že musíš minimálne 6 mesiacov poberať zdaniteľné príjmy (čo znamená pracovať, alebo podnikať), tak odporúčam, aby si daňový bonus uplatnil manžel..." Podľa tohto si asi nemôžem požiadať o daňový bonus. Do okt.2011 som bola na RD, k november som dostala výpoveď dohodou z práce a od dec.2011 som nezamestnaná... To, že som dostala celkom pekné odstupné nestačí na uplatnenie daňového bonusu, však? Manžel bol našťastie 4 mesiace zamestnaný na TPP a 4 mesiace na dohodu, takže jemu by mohli ten daňový bonus asi vyplatiť v daňovom priznaní, ale on zas mal celkový príjem iba 3.100 Eur...
A ešte otázočka, keďže som dostala vysoké odstupné (6mes. + 1 mesiac preplatená dovolenka), daňové si podávať asi musím, však?
@lenka_da, takže dávka v hmotnej núdzi sa nezarátava do vlastných príjmov manžela. 😉
@tatolu, ak má manžel sumu, ktorú zarobil za rok vyššiu ako 1906,- Eur, môže si zažiadať o doplatenie bonusu aj za mesiace, ktoré nebol zamestnaný.
ak by sa na ten bonus v ročnom zúčtovaní zabudlo, alebo by ste ho pýtali dvakrát, vždy sa to dá opraviť cez dodatočné daňové priznanie.
ak si Ty zarobila viac ako 1779,- Eur, tak daňové si podávať musíš.
@dannizeta, ak pošleš daňové poštou, potvrdenie o podaní neposielaš, toto potvrdenie Ti nahradí podací lístok, keďže by sa daňové mali posielať doporučene. posiela sa iba na adresu daňového úradu. a za každú firmu a osobu zvlášť obálka odporúčam. môžeš to poslať aj v jednej obálke, ale nebudeš mať potom na každé daňové zvlášť podací lístok. 😉
...no všetky daňové dokončené, len s jedným si neviem dať rady...je to prijem zo zahraničia rakusko....trvalý pobyt tu a pracuje na zmluvu tam..takéto robím prvýkrát ://// vobec podla rozpisu neviem, čo a kde mám udať... :///prosím o pomov
Baby prosim Vas mam otazku chcem zaplatit danove priznanie z mojho uctu mBank z pohodlia domova 😝 alebo mam ist radsej peniaze vlozit priamo na pobocku do ich banky aby som mala doklad 😅
@angua27 Ahoj. Este by som poprosila o jednu radu ohladom DNP a danoveho priznania typ A. Totiz v potvrdeni od zamestnavatela mam uvedene iba povinne odvody a nemam tam uvedene odvody ktore som platila na DNP. Takze aj tak si mozem uviest DNP do danoveho priznania? A musim tam dolozit nejaky doklad o zaplateni alebo staci len ked to rozpisem do poznamok v danovom priznani? dakujem.
Dobre ranko, snad mi niektora pomoze. MM robil pred 3 rokmi v UK, teraz mu dosli papiere ohladom vratenia dani. Kde sa mozu vybrat?Na papieri pisu, ze v banke alebo v stavebnej. V UK mu tie peniaze nedali, mali v om nejaky hokej emoticon .V UK mu jeden poliak povedal, ze on si tie peniaze vybral v polsku. Mate skusenost? Dala som to aj na forum UK, snad sa niekto ozve, vdaka 😀
@angua27 ahoj, prosim ta, mohla by si mi poradit...zaokruhlovanie v DP ... uhrn prijmov - uvadza sa cela suma alebo na eurocenty nadol? to iste pri poistnom a prispevkoch.... Dan viem, ze nadol (vyjde mi aj tak 0) a uhrn zaplatenych preddavkov na dan nahor alebo nadol? lebo co mam stiahnuty soft z DU, tak tam to nezaokruhluje...tak neviem, ci uvadzat az na centy.... pls. a RZZP tento rok nepodavam, vsak? dakujem ti. K.
@kacenna, @deni73, DNP uvádzate do uhradeného poistného, tam kde zadávate sociálne poistenie zaplatené cez zamestnávateľa. prikladáte potvrdenie zo sociálky o úhrade DNP, alebo výpisy z bankového účtu, alebo zloženky.
@deni73, je to v zákone o dani z príjmov, ale presne teraz § neviem, tuším podľa 35.
@kajkape, v daňovom sa nezaokrúhluje. všetky sumy sa uvádzajú na eurocenty. soft z DU to robí správne. 😉 RZZP za rok 2011 už robia za všetkých poistencov samotné zdravotné poisťovne.

@angua27 Ďakujem za radu, keď som pripočítala aj podporu v nezamestnanosti (manželovi, na ktorého si uplatňujem nárok) tam som už veru mínus nedosiahla 😀 😀 😀 (k príspevku z dnes o 9.22). Už som teda dovypisovala papiere, ale manžel si uplatňoval bonus na deti, keď pracoval, teraz som si za tie mesiace, ktoré boli nekryté uplatnila ja... Je však možné, že jeho mzdárka bude žiadať aj o daňové bonusy na deti za mesiace, ktoré nepracoval, aj v jeho vyúčtovaní? Urobila som to správne? Vďaka