icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

tatolu
23. mar 2012

@angua27 Ďakujem za radu, keď som pripočítala aj podporu v nezamestnanosti (manželovi, na ktorého si uplatňujem nárok) tam som už veru mínus nedosiahla 😀 😀 😀 (k príspevku z dnes o 9.22). Už som teda dovypisovala papiere, ale manžel si uplatňoval bonus na deti, keď pracoval, teraz som si za tie mesiace, ktoré boli nekryté uplatnila ja... Je však možné, že jeho mzdárka bude žiadať aj o daňové bonusy na deti za mesiace, ktoré nepracoval, aj v jeho vyúčtovaní? Urobila som to správne? Vďaka

kacenna
25. mar 2012

@angua27

Dakujem za radu ohladom DNP ze ho mam zapisat v riadku 33 a 33a. este by som mala jednu otazocku. uvadzam do danoveho len sumy uhradene v roku 2011? tu sumu ktoru som uhradila v januari za december uz tam neuvadzam? Dakujem.

angua27
autor
25. mar 2012

@lenka_da, doma nemám podklady, čo sa zarátava do vlastných príjmov, zajtra sa Ti na to pozriem presen. 😉

@tatolu, ak manžel v žiadosti o ročné zúčtovanie zaškrtokl, že si chce uplatniť daňový bonus aj za tie mesiace, kedy nepracoval, vtedy mu to mzdárka spraví. ak to nezaškrtol, tak si ju môžeš uplatniť Ty.

@kacenna, správne. iba sumy uhradené v 2011. decembrovú zaplatenú v januári budeš uvádzať v daňovom za 2012.

kacenna
25. mar 2012

@angua27 Dakujeeeem 🙂

tatolu
25. mar 2012

@angua27 Ďakujem, no mätie ma to, že jeho príjem nedosiahol ani tú sumu 3559 Eur, takže neviem, či daňový bonus mu vyplatia aj keď nemal dostatočný príjem... Ten papier pre zamestnávateľa som mu vypisovala ja, či som mu to zaškrtla netuším, skôr si myslím, že áno 😔 Ak by som nezaškrtla, je možné žiadať o ten bonus dodatočne v opravnom daňovom priznaní? Resp. ak by sme si žiadali obaja, tiež to môžem opraviť v tom opravnom daň.priznaní?

tatolu
25. mar 2012

@angua27 Teraz čítam v Tvojich odpovediach: "...na daňový bonus je jedna z podmienok, že musíš minimálne 6 mesiacov poberať zdaniteľné príjmy (čo znamená pracovať, alebo podnikať), tak odporúčam, aby si daňový bonus uplatnil manžel..." Podľa tohto si asi nemôžem požiadať o daňový bonus. Do okt.2011 som bola na RD, k november som dostala výpoveď dohodou z práce a od dec.2011 som nezamestnaná... To, že som dostala celkom pekné odstupné nestačí na uplatnenie daňového bonusu, však? Manžel bol našťastie 4 mesiace zamestnaný na TPP a 4 mesiace na dohodu, takže jemu by mohli ten daňový bonus asi vyplatiť v daňovom priznaní, ale on zas mal celkový príjem iba 3.100 Eur...
A ešte otázočka, keďže som dostala vysoké odstupné (6mes. + 1 mesiac preplatená dovolenka), daňové si podávať asi musím, však?

lenka_da
25. mar 2012

@angua27 si zlata, ak si na to najdes cas, dakujem

angua27
autor
26. mar 2012

@lenka_da, takže dávka v hmotnej núdzi sa nezarátava do vlastných príjmov manžela. 😉

@tatolu, ak má manžel sumu, ktorú zarobil za rok vyššiu ako 1906,- Eur, môže si zažiadať o doplatenie bonusu aj za mesiace, ktoré nebol zamestnaný.
ak by sa na ten bonus v ročnom zúčtovaní zabudlo, alebo by ste ho pýtali dvakrát, vždy sa to dá opraviť cez dodatočné daňové priznanie.
ak si Ty zarobila viac ako 1779,- Eur, tak daňové si podávať musíš.

tatolu
26. mar 2012

@angua27 Ďakujem za informáciu 😉

tatolu
26. mar 2012

@angua27 Prosím Ťa, keďže mi teraz vyšla povinnosť doplatiť daň, kde nájdem informáciu, kde ju treba poukázať a čo dávam do VS, resp. ŠS? Jáj a tak som sa tešila, ako mi vrátia daň ☹ 😀 😀 😀 😀

tatolu
26. mar 2012

@angua27 Angua, tak už som zistila (asi v tej poradni) 😉 : Daňovník, ktorému nebol pridelený identifikátor/základné číslo neplatí daň v termíne na podanie daňového priznania. Daňové priznanie síce podáva v termíne, ale daň zaplatí až po doručení čísla v lehote do 8-mich dní.

lenka_da
26. mar 2012

@angua27 dakujem pekne, si zlata, ze nam pomahas 😉

tatolu
26. mar 2012

@angua27 Veru, veru, @lenka_da má pravdu... Ja viem, že ten prvý papier je najhorší, ale čo som ja už papierov pomíňala a píšem iba jedno 😔 A každý prípad je iný... Vrúcna vďaka za pomoc 😉 😵

angua27
autor
26. mar 2012

@lenka_da, @tatolu, dievčatá nemáte začo. 😉

@tatolu, presne ako si našla, daňové pošleš v riadnom termíne a keď Ti príde pridelené číslo účtu, tak máš osem dní na zaplatenie. SŠ sa už nepoužíva a VS budeš mať: 1700992011. 😉

dannizeta
26. mar 2012

@angua27 prosím ťa, také drobnosti...DP chcem poslať poštou.To "Potvrdenie o podaní " posielam tiež,či si ho mám nechať? Stačí poslať na adresu Daň úradu,alebo sa to posiela konkr. pracovníčke?? Musím poslať každé DP osobitne alebo môžem spolu? Ďakujem.

angua27
autor
26. mar 2012

@dannizeta, ak pošleš daňové poštou, potvrdenie o podaní neposielaš, toto potvrdenie Ti nahradí podací lístok, keďže by sa daňové mali posielať doporučene. posiela sa iba na adresu daňového úradu. a za každú firmu a osobu zvlášť obálka odporúčam. môžeš to poslať aj v jednej obálke, ale nebudeš mať potom na každé daňové zvlášť podací lístok. 😉

molly28
26. mar 2012

...no všetky daňové dokončené, len s jedným si neviem dať rady...je to prijem zo zahraničia rakusko....trvalý pobyt tu a pracuje na zmluvu tam..takéto robím prvýkrát ://// vobec podla rozpisu neviem, čo a kde mám udať... :///prosím o pomov

angua27
autor
26. mar 2012

@molly28, a má ten príjem zdanený v rakúsku? ak áno, tak hrubú mzdu zoberieš do úhrnu príjmov a potom to vyjmeš na riadku 87. keby si ešte potrebovala niečo poradiť, napíš, večer tu budem.
a tichá závisť, že máš daňové hotové, ja ešte jedno doma a milión v robote. ☹

dannizeta
26. mar 2012

@angua27 Ďakujem pekne za rady a za tvoj čas,čítam,že máš toho ešte nad hlavu ☹ Tak nech to máš rýchlo za sebou 😉

molly28
26. mar 2012

@angua27 ano ano ten prijem je zdanený v rakusku...len to je DP A, nie B.....

katka512
26. mar 2012

Baby prosim Vas mam otazku chcem zaplatit danove priznanie z mojho uctu mBank z pohodlia domova 😝 alebo mam ist radsej peniaze vlozit priamo na pobocku do ich banky aby som mala doklad 😅

angua27
autor
26. mar 2012

@molly28, jasko Typ A, tam je vyňatie zahraničného príjmu na riadku 46. 😉

@dannizeta, dík. 🙂

@katka512, Kati štátny rozpočet nemá banku svoju, lepšie povedané v NBS peniaze nevložíš, takže horsa cez i-banking. 😉

kacenna
27. mar 2012

@angua27 Ahoj. Este by som poprosila o jednu radu ohladom DNP a danoveho priznania typ A. Totiz v potvrdeni od zamestnavatela mam uvedene iba povinne odvody a nemam tam uvedene odvody ktore som platila na DNP. Takze aj tak si mozem uviest DNP do danoveho priznania? A musim tam dolozit nejaky doklad o zaplateni alebo staci len ked to rozpisem do poznamok v danovom priznani? dakujem.

deni73
27. mar 2012

@angua27 Ahoj, aj ja mám tú istú otázku, ako kacenna, len ešte by som prosila o upresnenie, na základe akého §-u je to tak, totiž účtovníčka sa u nás spýtala na daňovom úrade, ale tam jej neporadili, nie je istá v tejto otázke. Ďakujem aj ja veľmi pekne.

tetapetra
27. mar 2012

Dobre ranko, snad mi niektora pomoze. MM robil pred 3 rokmi v UK, teraz mu dosli papiere ohladom vratenia dani. Kde sa mozu vybrat?Na papieri pisu, ze v banke alebo v stavebnej. V UK mu tie peniaze nedali, mali v om nejaky hokej emoticon .V UK mu jeden poliak povedal, ze on si tie peniaze vybral v polsku. Mate skusenost? Dala som to aj na forum UK, snad sa niekto ozve, vdaka 😀

kajkape
27. mar 2012

@angua27 ahoj, prosim ta, mohla by si mi poradit...zaokruhlovanie v DP ... uhrn prijmov - uvadza sa cela suma alebo na eurocenty nadol? to iste pri poistnom a prispevkoch.... Dan viem, ze nadol (vyjde mi aj tak 0) a uhrn zaplatenych preddavkov na dan nahor alebo nadol? lebo co mam stiahnuty soft z DU, tak tam to nezaokruhluje...tak neviem, ci uvadzat az na centy.... pls. a RZZP tento rok nepodavam, vsak? dakujem ti. K.

angua27
autor
27. mar 2012

@kacenna, @deni73, DNP uvádzate do uhradeného poistného, tam kde zadávate sociálne poistenie zaplatené cez zamestnávateľa. prikladáte potvrdenie zo sociálky o úhrade DNP, alebo výpisy z bankového účtu, alebo zloženky.
@deni73, je to v zákone o dani z príjmov, ale presne teraz § neviem, tuším podľa 35.

@kajkape, v daňovom sa nezaokrúhluje. všetky sumy sa uvádzajú na eurocenty. soft z DU to robí správne. 😉 RZZP za rok 2011 už robia za všetkých poistencov samotné zdravotné poisťovne.

kajkape
27. mar 2012

@angua27 perfekt....dakujem ti 🙂)))

kacenna
27. mar 2012

@angua27 a ked tam nechcem dokladat bankove vypisy, myslis ze by im stacili aj prikazy k uhrade vytlacene z internetbankingu?

angua27
autor
27. mar 2012

@kacenna, to neviem, či Tie príkazy stačia, závisí to od správkyne. ak nechceš aby vydeli Tvoje výpisy, tak najlepšie je potvrdenie zo sociálky. alebo výpisy okopírovať, zamazať ostatné sumy a znova okopírovať. 😉