Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@angua27 dakujem velmi pekne, takze este sa v tom viem ako-tak orientovat 😅 Hned som hovorila, ze u nas na SR to nie je take lahke, ze vsetko vyskrtali. Ja som uz v praci a podarilo sa mi prekrocit tu ciastku, takze mm si nic odpisat nemohol... Este by ma zaujimalo, ze komu je vyhodnejsie si uplatnovat danovy bonus na dieta. Neviem, ci si spravne myslim, ze tomu so stabilnejsim a vyssim prijmom. Inak, kupovali sme byt a pozabudli sme tuto vec nahlasit, nevies nahodou ake pokuty su tam? Asi ma vystrie... 😠
@angua27 Prosím o pomoc: toto je odpoveď k uplatneniu daň.bonusu z 26 marca: ak má manžel sumu, ktorú zarobil za rok vyššiu ako 1906,- Eur, môže si zažiadať o doplatenie bonusu aj za mesiace, ktoré nebol zamestnaný.
ak si Ty zarobila viac ako 1779,- Eur, tak daňové si podávať musíš.
Teraz prosím o pomoc: Manžel zarobil menej ako 1906,-Eur (iba 1879,04), ja som však mala odstupné... Je tam aj podmienka že musí byť žiadateľ zamestnaný 6 mesiacov? Či to si pletiem s niečím iným? Ja som totiž nezamestnaná, resp. do 17.sept. som bola na RD a potom nezamestnaná, ale príjem bol vyšší ako 1906,- Eur. Zistila som, že prichádzame o 490 Eur na bonuse, ak si to nebudem môcť uplatniť ja 😔 😢
@zalka Zalka, angua27 ešte niekde na začiatku napísala: ...na daňový bonus je jedna z podmienok, že musíš minimálne 6 mesiacov poberať zdaniteľné príjmy (čo znamená pracovať, alebo podnikať),...
Takže predsa je tam tá podmienka pracovať min.6 mesiacov, nie iba dostatočný príjem... 😔 Či ako to je?
Tak už som sa pustila do čítania toho zákona 😔 §33 hovorí o tom, že príjmy musia byť min. 6-nás.mes.min.mzdy a za príjmy sa považujú všetky príjmy podľa §5, kde sa píše, že aj jednorázový príjem je príjem... Informáciu o tom, že daňový bonus môže dostať iba ten, kto dostával min.6 mesiacov príjem, resp. bol živnostník som nenašla, resp. v §33 to isto nie je uvedené... No som z toho už dobre šiši 🙄
@tatolu, dodatočné môžeš podať kedykoľvek po zistení skutočností, že je nutné ho podať. a čo sa týka daňového bonusu, áno na začiatku som písala, že jedna z podmienok je aj príjem minimálne 6 mesiacov, neskôr som sa však dozvedela, že pri daňovom je iba podmienka výšky príjmu, aj som to tu už uviedla. 😉 učíme sa stále.
@zojulka, nemáš za čo. 😉
@angua27 chcela by som sa spytat ci je pravda to ze ked danovy preplatok vyplaca zamestnavatel tak sa to zdanuje?a ked to plati stat cize ked si podam sama tak sa vyplati v plnej vyske?je to pravda?ja som myslela ze danovy preplatok sa nezdanuje
@alzbeta253, daňový preplatok sa nezdaňuje. to čo popisuješ sa týkalo preplatku zo zúčtovania zdravotného poistenia. 😉
ahojte manželovi maju vrátit danový bonus,je živnostník uplatnil si to v danovom priznaní.to posiela socialka či danový urad?to posielaju podla abecedy?
Zaujímavé,danové priznania sme museli podat aj zaplatit dane v obvyklom čase, čiže do konca marca, ale ked má danová správa vrátit danový bonus su tu problémy so softwérom. No ono je to asi v tom, že je príjemnejšie brat ako dávat.
@pribula
A ty si kočka neregistrovala od januára sťažnosti z DU, na systém na kt. chcela prejsť bývalá vláda? To si nepostrehla, že majú problémy a teraz sa potrebujú vrátiť k starému softu aby dokázali fungovať?
Si nepostrehla to, že za toto doebkanie funkčného systému na DU padlo pár hláv?
A dane si platiť do marca nemusela, stačilo dať odklad a dane stačí vtedy zaplatiť do konca júna.
Milá zalka postrehla som problémy na DU, ale je zaujímavé, že systém fungoval, ked sme si my občania museli splnit svoju povinnost. A vieš čo, ozaj má ich problémy nezaujímaju všelijakí programátori aj danovníci beru také mzdy o akých iní ani nesnívaju , ja chcem iba to čo mi patrí a to danový bonus na deti a chcem aby to bolo v zákonnej lehote. A ešte taká maličkost, kamoška pracuje v čr a danový bonus mala vyplatený už 20.04.2012.
@pribula
Tak sa odsťahuj do čr, ked myslíš že Ti to pomôže. Ale ak budú meškať tak máš právo na penále z DU, takže dostať môžeš viac.
A povinnosti, čo ja viem ja si zodpovedám sama za seba, ak mi výjde platiť daň tak tú daň viem zaplatiť za seba. Ale ak ma správca dane na starosti kopu ludí, ktorým musí skontrolovať DP či si nevymysleli preplatky na dani a daňové bonusy tak to je trošku iné nemyslíš?
@zalka, @pribula, dievčatá nehádajte sa. každá máte svoju pravdu. daňová správa je bohužiaľ v prdeli. my ako daňovníci máme povinnosti zo zákona, ktoré je nutné plniť. to, že bolo nutné odovzdať daňové a zaplatiť daň, je zákonná povinnosť. skontrolované to isto ešte nie je, keďže daňovníkom nefunguje systém.
a čo sa platov týka, daňováci - štátny zamestnanci, radoví úradníci, veľké platy neberú a oni si bohužiaľ zlíznu všetky tie sr.cky, ktoré tam teraz sú.
@pribula, ak Ti daňový bonus vyplatia neskôr, ako už písala zalka, môžeš žiadať o penále z oneskorenej platby.
Ja sa nechcem hádat. Ide o to že ja som im spracovane danové priznanie odovzdala ešte 20.3.2012 riadne doložené rodnými listami deti ako aj potvrdením o študiu , takže neviem čo je na tom treba kontrolovat, jedine to či som si tie deti nevymysllela. A čo sa týka tých platov, ja si myslím, že danovníci zarábaju dost, poznám ich zopár a nežiju si zlé. A ešte niečo, do čr sa nechystám stahovát, lebo tam nemám ani dom, ani byt, chcela som tým len povedát, že tam maju ovela lepší poriadok ako my.
@angua27 @pribula
no vidíš ja som odovzdala 15.2. a teraz čo skočím z mosta, že zase politici dos.ali čo sa dalo. Že niečo čo fungovalo, do.ebkali .
A teraz idú .ebkať úrady práce, práve od júla v čase kedy tam je nával lebo musia prerátavať dávky pre ťzp, musia prerátavať prídavky na deti, lebo sa mení životné minimum. A ak to zvládnu tak dokonale ako to zvládli pri DU, tak aj na prídavky na deti budeš čakať dlhšie. ☹
Milá zalka neviem prečo stále reaguješ takým utočným sposobom. A ešte niečo, trochu menej vulgarizmov.
@pribula
Pretože ma vytáčajú ľudia, ktorí si vršia svoje problémy na úradníkoch, ktorí sú podotýkam v takej istej situácii ako my všetci ostatní.
Úradník nemôže za zákony, ale to ako keby si ľudia neuvedomovali.
A vulgárna nie som, asi zle vidíš .. otvor očká.
PS: nie som pracovník daňovej správy, som len obyčajný ekonóm, kt. vytáčajú zákony a nefunkčné systémy, lebo to predlžuje prácu. Ale určite neprídem na DU a nezačnem nadávať za hlúpe zákony schválené naším parlamentom ( darmožráčmi ) úradníkovi na DU, ani na inom úrade. Mne je ich skôr ľúto, práve kvôli takým ľuďom čo sa na nich vyvršujú.

@lulu1988, do tej kolóny príjmy napíšeš už zníženú sumu. k daňovému nemusíš prikladať nič, len keby bola kontrola budeš potrebovať to dokladovať, takže šeky a fajn by bolo, keby si mala aj niečo od tej spoločnosti, kam si peniaze vracala späť. pokiaľ viem, tak väčšina týchto spoločností dávajú za celý rok sumár príjmov a tam by to mohlo byť uvedené. 😉