Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@katie.2906 Hm.. a jeho príjem bol nižší ako NČZD? Asi nie ked pracoval v zahraničí, a ak bol vyšší tak si nemôžeš uplatniť nič.
prajem krásny Nový rok všetkým maminkám, nemaminkám, oteckom aj neoteckom, všetkým zarábajúcim aj nezarábajúcim. 😉
ako každý rok aj tento, nám v prvom štvrťroku vznikajú povinnosti ohľadom daňových priznaní. preto by som rada túto tému znova oživila.
ak máte otázočky, píšte, píšte, píšte. 😎
tu pár vecí, ktoré nás čakajú v najbližšej dobe:
- do konca januára je treba podať daňové priznanie za motorové vozidlá a to tý, ktorý svoje auto používajú na podnikanie. do konca januára je nutné aj daň uhradiť.
- ak ste v roku 2012 nadobudli nehnuteľnosť, do konca januára je potrebné podať daňové priznanie aj za nehnuteľnosť. toto sa však podáva na miestny, či obecný úrad. pozor na to. 😉
- a možno v predstihu, ale predsa. všetci zamestnanci sú povinný svojho zamestnávateľa do 15.02. požiadať o ročné zúčtovanie. v prípade, že nechcú, aby im ho robil zamestnávateľ, je potrebné si od neho vyžiadať potvrdenie o zdaniteľných príjmoch, aby ste si vedeli spraviť sami daňové priznanie.
@moni244, ak si aj počas materskej dovolenky zamestnancom, tak môžeš požiadať zamestnávateľa, aby za Teba spravil ročné zúčtovanie dane. máloktorý je síce ochotný, ale ak požiadaš, zákon im nariaďuje, spraviť Ti ročné zúčtovanie. 😉 žiadosť nájdeš tu: http://www.drsr.sk/drsr/slovak/danovy_subjekt/t... v časti Vzory tlačív - rok 2011 a tlačivo sa volá: Žiadosť o ročné zúčtovanie 2011 - je platné aj za rok 2012
@angua27 prosím o radu. Keď si manžel bude uplatňovať odpočítateľnú položku na mňa, berie sa okrem nezamestnaneckého príspevku, rodičovského príspevku aj ten príspevok na deti? (ten okolo 20 Eur/dieťa) Lebo ak áno, tak sa mi neoplatí žiadať o odpočítateľnú položku na mňa akurát s tým dosiahnem tú sumu 3.630, Eur
@angua27 dobrý deň, mám na vás otázočku ohľadne DP... manžel bol minulý rok 2 mesiace PN, daňové mu idem robiť ja, je szčo, len teraz neviem, koľko si bude môcť odpočitať na seba ako na daňovníka, či celú sumu /za 12 mesiacov/, alebo tie 2 mesiace, čo bol PN sa odpočítajú a tiež, či si bude môcť na mňa odpočítať položku na manželku za celých 12 mesiacov alebo len za 10????? Celý minulý rok som bola na rodičovskej dovolenke.
A ešte jedna otázočka, bolo mu vyplácané aj nemocenské, započítava sa to aj do DP alebo nie? 😕
neviete mi niekto poradiť????normálne som celý rok bola zamestnaná,daňove mi teda robí zamestnávateľ,ale mám podiel v spoločenstve lesov,odkial mi vyplatili asi 1000e - mám to dať do daňového,alebo nie???a k tomu z príjmu zo záv.činnosti asi nie,či???a to budem platiť 200e daň,či je tam neaká nezdanitelná položka????
a ako tpo je baby ked som na RD .podava sa danove alebo si danove uplatnuje mannzel .a ak ano co tam treba dakujem
@tatolu, prídavky na deti sa do vlastných príjmov, o ktoré sa znižuje nezdaniteľná čiastka na Teba u manžela NEZAPOČITAVAJÚ. a tak isto sa nezapočítava ani rodičovský príspevok. takže ak si bola doma na podpore, z odpočítateľná položka sa zníži iba o podporu v nezamestnanosti. 😉
@matulienka.d, ak mal manžel v roku 2012 zdaniteľné príjmy, tak si na seba uplatňuje celú nezdaniteľnú čiastku. to je jedno, či pracoval iba jeden mesiac, alebo celý rok. tak isto si uplatňuje nezdaniteľnú čiastku na Teba v plnej výške (ak si nemala žiadne zdaniteľné príjmy).
nemocenské sa nepokladá za zdaniteľný príjme, takže sa do príjmov v DP nezapočítava.
@luci78p, máš dve možnosti, buď zamestnávateľa požiadaš o ročné zúčtovanie a k žiadosti priložíš potvrdenie, že Ti bol vyplatený podiel zo spoločenstva lesov. alebo si daňové priznanie spravíš sama. vyplatené podiely zo spoločenstiev patria do pasívnych príjmov, takže tam si môžeš odpočítať max. 500,- Eur nezdaniteľnú položku, zo zbytku zaplatíš 19% daň, t.j. 95,- Eur.
@lulu19, ak si za celý rok 2012 nemala žiadne príjmy zo zamestnania, brigád, podielov zo spoločnosti a pod., tak Ty si daňové nepodávaš. môžeš si však na Teba uplatniť odpočítateľnú položku manžel. budeš potrebovať potvrdenie z UPSVaR, že si v roku 2012 poberala rodičovský príspevok a to priloží manžel k svojmu DP, alebo dá svojmu zamestnávateľovi, keď ho bude žiadať o ročné zúčtovanie. 😉
@angua27
@luci78p luci si musí sama podať DP, pretože zamestnávateľ jej do ročného zúčtovania určite nedá podiel, musí si podať DP typu B
@lulu19 žiadne potvrdenie z Upsvar netreba prikladať, nechá si ho len pre seba v prípade kontroly z DÚ.. ani zamestnávateľovi pri ročnom zúčtovaní ho netreba dať, manžel predsa v žiadosti o ročné zúčtovanie túto skutočnosť napíše a čestne prehlasuje podpisom..
@evita68, robila som už v rámci zúčtovania aj podiely zo zisku. je to možné a je to iba o ochote. 😉
a ja, aj mnohé iné účtovníčky vždy od zamestnancov prosím aspoň kópie potvrdení, aby som si bola istá, že mi dali správne údaje. 😉
veľa vecí nariaduje zákon a mnohé zase nie. ja osobne sa vždy snažím vyjsť klientovi čo najviac v ústrety. tak ako ja neviem opraviť auto a preto ked mam problém idem do servisu, tak ja pristupujem k svojej praci. nie všetci ľudia sa musia vyznať v daniach, ekonomike a spol. 😉
@angua27 jasné, ked si chceš byť istá, tak môžeš pýtať potvrdenie, ale je to zbytočná byrokracia, pretože za údaje v žiadosti o ročné zúčtovanie si zamestnanec zodpovedá sám
a čo sa týka tých podielov, tak to ti neverím 🙂 ako môžeš dať podiely do ročného zúčtovania, nemôžeš miešať závislú činnosť s podielmi.. na to je predsa daňové priznanie typu B
ahojte.. tiež som mala za rok 2012 príjem z jednej dohody, inak iba rodičovský príspevok. Dobre tomu rozumiem, do 15,2, musím zohnať potvrdenie od svojho dohodového zamestnávatela o výške zárobku, aj od úradu práce o poberaní RP - pre manželovho zamestnávatela, aby mu mzdárka tieto veci zahrnula do jeho DP? Pre seba tieto isté dva papiere, ako prílohu k svojmu DP?
A ak tie papiere získam už vo februári a podám si svoje DP hneď, na daňový preplatok sa aj tak čaká až do mája ??
Ďakujem za odpoveď
@marges na preplatok dane sa čaká do mája, manžel musí dať len potvrdenie o tvojej výške príjmu, RP je štátna dávka, tá sa nezahrňa do príjmu , iné by bolo ak by si poberala MD, alebo PN, toto by manžel musel potvrdenie o poberaní dať do účtarne.
A ty si k svojmu DP priložíš len potvrdenie o príjme z dohody, nič iné nepotrebuješ.
@zalka ďakujem..ona účtarka v manželovej práci minulý rok myslím neakceptovala nejaký jeho podpis na žiadost o zúčtovanie, kde česte prehlasoval že je manželka doma na rodičovskej, radšej ho hnala nech jej to aj potvrdenkou z úradu doloží. Neviete.. má zamestnávatel nejaký termín, dokedy musí aj bez vyžiadania zaslať podklady k DP svojim dohodárom ?
@marges milujem tieto snaživé mzdové, ktoré popreháňajú zamestnanca bezdôvodne.. ak manžel podpísal v žiadosti o ročné zúčtovanie vyhlásenie, že si bola celý rok na RD, tak nie je dôvod, aby takto mzdová konala.. treba sa jej nabudúce spýtať, na základe akého zákona toto požaduje..
čo sa týka toho termínu, tak zamestnávateľ ho má povinnosť doručiť do 10.2., ak o to do 5.2. požiadaš..
ak nepožiadaš, tak do 10.3.
najde sa tu medzi vami skusena zienka, ktora ovlada danove priznania aj zo zahranicia, konkretne z Rakuska, kedy je kto rezidentom, ktoreho statu a pod., samozrejmostou po vzajomnej dohode a obojstranej spokojnosti aj FO
@evita68 diky za odpoved.musim pozriet pasky a zratat hrubu mzdu a preddavky,mozem sa ti potom ozvat?lebo ich mzdarka im nevracia ziadnu dan aj ked do minuleho roku sa dalo odratat na zivotne poistenie....,dva mesiace je na pn a za dnpo zaplatl cez 300 eur... tak si myslim ze by nieco mohol dostat vratene ale asi by si musel dat urobit DP niekomu inemu.krasny vecer

@silviasestakova a z akého príjmu chceš podávať DP? Robila si? Zaplatila si daň?
Myslím že nič z toho, tak ty Dp podávať nemusíš.