icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

lulu19
7. jan 2013

Baby poradte my ohladom dani .manzel pracoval do februara potom dostal vypoved v auguste sa zamestnal v jedej firme robil tam mesiac a presiel do druhej prace a tam robi stale ako to je z danovym priznanim .potrebuje od byvalich zamestnavatelov potvrdenia aj z uradu .a danove si asi musi robit sam teda asi nie sucastnej praci mu ju nebudu robit kedze tam neodpracoval cely rok ?dakujem

evita68
7. jan 2013

@lulu19 od bývalých zamestnávateľov treba potvrdenie o zdaniteľných príjmoch... v súčasnom zamestnenaní do 15.2. požiada o ročné zúčtovanie dane a odovzdá im tie potvrdenia od bývalých zamestnávateľov.. súčasný zamestnávateľ je povinný spraviť ročné zúčtovanie, ak oň požiada..

marci1408
8. jan 2013

@angua27 maminky, ja by som potrebovala poradiť. Prenajímame byt už tretí rok a daň.priznanie si robím sama...zatiaľ úspešne 🙂 Ale min.rok sme prvý krát museli investovať do tohto bytu, nakoľko nám ho podnájomník zdevastoval. Vymeniť sme museli kuchynskú linku+umývadlo, dať nové nátery na steny a okná, položiť do jednej miestnosti plávajúcu podlahu, kúpiť nový sprch.set. Dajú sa všetky tieto veci dať ako výdavky do daň. priznania? Od všetkého mám doklad o zaplatení a vediem si denník o príjmoch a výdavkoch.
V prípade, že je to teda možné zahrnúť do výdavkov, je nutné priložiť doklady o zaplatení k daň. priznaniu, alebo stačí ich mať, tak ako aj denník o výdavkoch a príjmoch, k dispozícii v prípade kontroly?
Ďakujem vopred za pomoc 🙂

angua27
autor
8. jan 2013

@marci1408, ahoj, ak si vedieš daňovú evidenciu, tak ako píšeš, môžeš v daňovom uplatniť reálne výdaje, ktoré si na byt mala. do nich sa započítava potom aj nájomné, vyúčtovanie elektriny, plynu, vody daň z nehnuteľnosti, poistenie nehnuteľnosti,...

výpočet dane je potom nasledovný, uvediem príklad, pre lepšiu ilustráciu:
reálne príjmy 6.000,- Eur
reálne výdaje 3.500,- Eur
nezdaniteľná čiastka na prenájom podľa zákona o dani z príjmov 500,- Eur

výpočet príjmov pre daňové priznanie: 6000 - 500=5500
výpočet výdajov pre daňové priznanie: (5500/6000)*3500=3208,30 v tejto časti je potrebné krátiť reálne výdaje, tak ako boli krátené aj reálne príjmy. zisťuje sa percentuálny podiel nezdaniteľnej čiastky v príjmoch a o také percento sa krátia aj výdaje.
výpočet daňového základu: 5500-3208,30=2291,70
daň: 2291,7*19%=435,42

k daňovému doklady o zaplatení neprikladáš, tie si nechávaš Ty a predložíš ich iba v prípade daňovej kontroly. 😉

marci1408
8. jan 2013

@angua27 ďakujem za odpoveď 🙂
čo sa týka výdajov, ako sú nájomné, elektrina, plyn, poistenie, internet...atď. to viem, že patrí medzi reálne výdaje, len si nie som istá tými investíciami, ako sú: kuchynská linka, drez, sprch.set, plávajúca podlaha, farba na steny a okná...takže to si teda naozaj môžem uplatniť ako výdaj ? Na budúci rok chceme meniť postupne drevené okná za plastové, takže si ich taktiež môžem potom zahrnúť o výdajov?
Čo sa týka výpočtov, ktoré si mi napísala, s tým som sa trošku prvý rok tiež natrápila, ale už tomu rozumiem, tak to mám hotové za pár minút. Si zlatá, že si na mňa tak myslela a rozpísala mi to.
Myslím, že sa to mnohým kočkám, ktoré navštevujú túto stránku, zíde 🙂

zuzik270
8. jan 2013

ked pracujem, ale momentálne som na MD i tak za mna podava danove zamestnavatel? dakujem

evita68
8. jan 2013

@zuzik270 mala si v tom zamestnaní za minulý rok príjmy? ak áno, požiadaj zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane do 15.2.

angua27
autor
8. jan 2013

@marci1408, áno, do výdajov môžeš dať aj investície do bytu. berie sa to ako zhodnotenie toho, čím dosahuješ príjmy. 🙂

tatolu
8. jan 2013

@angua27 keď už rozoberáte ten byt... ak som menila okná teraz v decembri a budem možno ten byt prenajímať až tento rok, môžem si tie okná dať tiež do výdavkov?

marci1408
9. jan 2013

@angua27 ďakujem pekne za radu 🙂

marci1408
9. jan 2013

@tatolu bohužiaľ nie, doklad o zaplatení za okná by musel byť s dátumom po začiatku prenajímania. Začneš napr. 1.marca 2013 a výdavky, ktoré si budeš uplatňovať musia byť všetky od 1.3.2013.
Škoda, že ste na to nemysleli skôr, pretože ti to pekne dokáže znížiť daň. Ale predpokladám, že ste okná dali vymeniť preto, aby ste dokázali byt prenajať za lepšiu cenu....

angua27
autor
9. jan 2013

@tatolu, súhlasím s marci1408. výdavky si môžeš uplatniť iba tie, ktoré sú po dni, kedy začínaš prenajímať.

tatolu
9. jan 2013

@marci1408 @angua27 Ďakujem za odpoveď 😉

jankah77
10. jan 2013

ahoj, mam otazocku... ja som na RD (aj cely minuly rok), manzel do prace kvoli DP musi odniest potvrdenie o mojej RD... predpokladam, ze mi to vystavia na UPSVaR, ale chcem vediet, ci na tom papieri ma byt len potvrdenie o tom, ze som na RD, alebo aj vyska davky RD, ktora mi bola vyplacana..... mam taky pocit, ze minuly rok som kvoli tomu behala hore dole po uradoch, lebo tam neboli tie sumy... uz si nepamatam.

zalka
10. jan 2013

@jankah77
RP nie je tvoj vlastný príjem, takže sa neodpočítava od tvojej NCZD čo si chce mng. uplatniť takže suma je zbytočná. Ak by niekto chcel sumu tak mu to treba povedať. 😀 treba len potvrdenie že si od do poberala RP.

jankah77
10. jan 2013

@zalka diky, tiez sa mi zdalo, ze ma vtedy zbytocne prehanali.... 😝

zalka
10. jan 2013

@jankah77 zrejme mzdárka to neovládala, ale to sa treba ohradiť. Iné by bolo ak by si poberala MD alebo PN alebo OCR, ale potvrdenie o výške ti vydajú hned na SP.

evita68
10. jan 2013

@zalka
@jankah77 mzdárka vôbec nemá čo vyžadovať ani doklad o tom, že si na RD.. manžel totiž v žiadosti o ročné zúčtovanie dane uvedie sumu, ktorú si chce na teba odrátať a čestne prehlási túto skutočnosť podpisom.. mzdárka to musí akceptovať a ak nie, tak nech povie, podľa akého zákona toto vyžaduje..

predsa ani keby si robil manžel daňové priznanie sám, ani tam nedokladá tlačivo, že si na RD

jankah77
10. jan 2013

@evita68 a potom ta suma, ktoru si na mna moze odratat, to je sucet rod. prispevkov za min. rok?

evita68
10. jan 2013

@jankah77 kdeže, max. nezdanitelná časť je 3644,74.. keby si mala nejaký príjem, okrem rodičovskej, tak by sa to od tejto sumy odrátalo..
ale ak si mala len rodičovský príspevok, potom manžel si na teba odráta celých 3644,74

zalka
10. jan 2013

@jankah77 veru veru @evita68 má pravdu , keby si mng. robil DP sám tak len do poznámok napíše, že si bola celý rok na RD a DU to akceptuje bez výhrad.

jankah77
10. jan 2013

@zalka
@evita68 diky baby...on si robil minuly rok sam (teda vlastne ich mzdarka mu to robila, ale sukromne), ale tento rok klasika cez zamestnavatela...moj jediny prijem bol min. rok RP

lucya89
14. jan 2013

@evita68 @zalka
ahoojte baby mozem sa vas opytat, ako to je s tou nezdanitelnou ciastkou na manzelku ? za prijem, ktory mala manzelka pocas roka sa povazuje aj PN ci OCR? aj materska? rodicovsky prispevok sa nevztahuje ako prijem ale co tieto ?
musim ich odratat od tej max nezdanitelnej casti ? ide o ocr a pn pocas pobarania RP z DNP.

evita68
14. jan 2013

@lucya89 od 3644,74 odrátaš nemocenské, očr, materské /aj z dnp/
rodičovský príspevok sa neodratáva
ak náhodou platila odvody /napr. dnp/, tak tie sa prirátavajú

tinkaaa
15. jan 2013

ahojte viete mi niekto poradiť - na začiatku roka som do marca mala rodičovský príspevok,od januára 2012 som si platila DNP - z max.vymeriavacieho základu- aod augusta som bola na PN a od oktobra na materskej dovolenke - musím si ja podať daňové priznanie?
A druhá vec - manželovi povedala v práci účtovníčka,že má doniesť potvrdenie o výške mojich príjmov z minulého roku.Tzn,že to má byť z úpsvar a zo soc.poisťovne - aké potvrdenia mám vypýtať?A vraj môžem dať aj nejaké potvrdenie o tom platení DNP že aj to sa mu odočíta - ja sa v tom vôbec nevyznám - nech som neni za blbca na tých úradoch poraďte prosím

evita68
15. jan 2013

@tinkaaa ak si nikde nepracovala, tak ty nepodávaš DP..

druhá vec - pani účtovníčka nemá čo vyžadovať takéto potvrdenia, ty si zrátaj, koľko si mala do 31.12. vyplatené materskej a nemocenského, zrátaj si aj koľko si platila dnp..
manžel si do žiadosti o ročné zúčtovanie v zamestnaní napíše, koľko si chce na teba uplatniť...mzdová to musí akceptovať, pretože on si to podpíše v tej žiadosti.. žiadny zákon jej to neprikazuje vyžadovať si takéto potvrdenia..
vyrátaš si to takto: 3644,74 mínus materské, mínus nemocenské, plus zaplatené dnp

ty si ale odlož všetky výpisy z účtu, kde sa ti tieto platby premietli pre prípad kontroly..

nori21
16. jan 2013

Dobrý deň, potrebujem radu. Minulý rok som bola v pracovnom pomere do 1.10.2012 ale na rodičovskej dovolenke. Od 2.10.2012 som nezamestnaná. Keď ma uvoľnili dostala som odstupné. Účtovníčka mi poslala potvrdenie o príjme.
Chcem sa spýtať, toto potvrdenie prikladá manžel k priznaniu, ja nemám podávať daňové.

zalka
16. jan 2013

@nori21 v akej výške bol tvoj príjem? Ak bol vyšší ako 1822,37 eur si povinná podať DP typ A. Ak bol nižší, a stiahli Ti preddavky na daň tak je pre teba výhodné podať DP nakoľko Ti daň vrátia.
A čo sa týka mng. ak bol tvoj príjem vyšší ako 3644,74 + odvody, tak tvoj manžel si nemá čo za teba uplatniť vo svojom DP.

nori21
16. jan 2013

@zalka úhrn zúčtovaných príjmov je 1974,45, čiastkový základ dane 1895,48, poistné a prísp.78,97 a úhrn preddavkov na daň 360,14 a je tam ešte nezdaniteľná časť na daňovníka 2733,48 eur. Takže mám podať sama, potom manželov zamestnávateľ to nepotrebuje?

evita68
16. jan 2013

@nori21 Ty s podaj daňové priznanie, alebo požiadaj posledného zamestnávateľa do 15.2. o ročné zúčtovanie dane.. vrátia sa ti dane vo výške 360,14 eur.

manžel si na teba ešte môže uplaniť nezdaniteľnú časť vo výške:
3644,74 - 1974,45 + 78,97 - vyplatená podpora do decembra 2012
čiastku, čo ti vyjde, nech si manžel uplatní vo svojom daňovom priznaní ako nezdaniteľnú časť na manželku