Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@minnehaha2005 ja rozumiem, ale za mesaic ma narok len na jeden danovy bonus aj keby vymenil x zamestnani 😉 a kolko mu vratia na to mam malo info, po prve odpočitatelna polozka je niečo cez 3500eur a on mal prijem vyssi, platil tam nejake preddavky na dan a jeden bonus uz dostal, takze si to spočitaj takto jeho prijem-odpočitatelna polozka ti vyjde zaklad dane z toho 20% je dan, tu ponizis o dan ktoru uz platil v zamestnani a ak pracoval aj v decembri a danovy bonus mu nevyplatili, čo nepredpokladam, kedze v druhom zamestnani dostla za november tak by dostal aj za december, tak by si mozhol este dan ponizit o danovy bonus za december a pokial viem, tak bez ohladu na to či ma vysporiadane dane v zahraniči, mal by tu dat danove priznanie aj z prijmov v zahraniči, kde pouzije metodu započtu alebo vynatia
@tinika ok, tomu s tym danovym bonusom na jeden mesiac rozumiem. Nerozumiem preco by ale mal davat si tu danove priznanie, ak si dan poriesil uz v krajine, v ktorej pracoval pred prichodom na Slovensko. Manzel nie je slovak. Nebolo to v EU. Ja sa v slovenskych zakonoch tykajucich sa mzdy moc nevyznam. Poprosim o vysvetlenie ciastocne ocistena hruba mzda... manzel od oktobra do decembra mal sucet "hrubej mzdy" len o nieco vyssie ako tych 3559, 30. Dakujem, ste zlate baby. @angua27
@minnehaha2005 no lebo je určene, ze vsetky prijmy z celeho sveta, si musi dat v jednej krajine, čize ak by bol slovak na slovensku, ak nie je tak to netusim ako ale ak slovak tak vsetky prijmu zo sveta na slovensku a adpočita si tam dan čo uz zaplatil inde a kde ma trvale bydlisko manzel?
@tinika no, uz na Slovensku... pracuje a plati dane uz tu od oktobra..
@minnehaha2005 tak potom musi dat danove zo vsetkych prijmov sveta tu na slovensku, aj tie čo mal mimo EU
vie mi niekto poradit ako to funguje s danovym priznanim ak clovek pracuje v zahranici, resp. sestra robila pocas roka raz v rakusku, chvilku bola doma potom v taliansku potom zas bola doma a teraz je opat v rakusku
snad mi niekto poradi co s tym ma skusenost
@minnehaha2005, presne ako písala tinika, aj keď si manžel poriešil dane mimo EU, tak nakoniec sa uvádzajú v daňovom priznaní v jednej krajine celosvetové príjmy. ak si dane poriešil už v zahraničí, tak ich v daňovom uvedie a zároveň výjme, čiže z nich nebude znova platiť daň, neboj. 😉
nezdaniteľná čiastka na daňovníka, ktorá má výšku 3.559,30 Eur sa odpočítava od hrubej mzdy mínus odvody. ak mal teda hrubú mzdu len o niečo vyššiu ako túto sumu, tak by mu mali vrátiť všetky preddavky, ktoré mu zamestnávateľ strhol zo mzdy.
treba však, aby manžel išiel za mzdárkou u zamestnávateľa a dohodol sa s ňou, aby mu spravili ročné zúčtovanie dane (túto povinnosť má do 15.2.). nie všetky mzdárky sú ochotné pracovať aj s príjmami mimo SK, takže sa môže stať, že si bude musieť daňové priznanie podávať manžel sám. v tom prípade, odporúčam nájsť vo vašom okolí účtovníčku, ktorá mu daňové spraví. 😉
@st2, v prvom rade nech si sestra dá dokopy potvrdenia od všetkých zamestnávateľov. musí dokladovať všetky príjmy z celého sveta, aj výšku daní, ktoré kde platila. musí mať zdokladovaný každý jeden deň v roku. ak nepracovala a bola na úrade práce, tak potvrdenie odtiaľ, alebo ak bola dobrovoľne nezamestnaná, tak čestné prehlásenie. na základe týchto všetkých potvrdení si vyplní daňové priznanie (ak nie je moc zbehlá, odporúčam obrátiť sa na účtovníka) a podá ho.
s osobnej skúsenosti, však odporúčam v marci podať oznámenie o odklade podania daňového priznania, pretože ak z Talianska nemá potvrdenie, tak tam tieto veci trvajú neuveriteľne dlho. 😉
@tinika, veru, naozaj niekedy ľudia zaplatia viacej za vypracovanie daňového, ako sa im vráti od štátu. preto ja každému odporúčam, kto je zamestnaný, nech tlačí na mzdárku, pretože zamestnávateľ má zákonnú povinnosť robiť ročné zúčtovanie za zamestnanca, ak ten požiada a predloží všetky potrebné doklady.
ale zase z čoho by sme žili, keby sme nemali komu robiť daňové. 😉
ahoj, ja by som sa chcela opýtať, či je potrebné k žiadosti o ročné zúčtovanie doložiť aj potvrdenie o MD a RD ... iné príjmy som okrem môjho zamestnávateľa nemala ... si myslím, že potrebujem vyplniť len žiadosť 🙂
Ahojte, aj ja mam prosbu. Uz som sa docitala ze sa materska rata ako prijem, takze si manzel nemoze na mna uplatnit nezdanitelnu ciastku, lebo moj prijem bol 5.757eur. Ale chcem sa opytat ci podavam danove priznanie ja za seba, alebo mi ho robia v praci ako rocne zuctovanie? A ak ano, aky typ danoveho priznania mam podat? Na danovom urade mi povedali, ze oni informacie neposkytuju, ze si mam najst danoveho poradcu a zaplatit za sluzby 😠 Dakujem
ahojte, ako je to s tými dańovými priznaniami...ja som poberala v roku 2011 do mája matersku a od mája zvyšok rodičovský teraz neviem či si mám ja podať zvlášť priznanie a manžel je zamestnaný on zvlášť alebo len on a na mna úľavu????????????? ďakujem pekne /ešte jedna otázočka predala som byt a však ten je od dane podla zákona oslobodený pretože bol nadobudnutý v roku 2007 a mala som tam dva roky trvale...je nutné aj tam podávať danove priznanie?/
@kvetka84, mala si v roku 2011 aj nejaký príjem? nie materskú a rodičovskú. ak nie, daňové si podávať nemusíš. ak áno, do 15.2. požiadaj svojho zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane, žiadosť nájdeš tu: http://www.mfsr.sk/Default.aspx?CatID=8090 pod názvom Žiadosť o RZ2011. prikladáš k nej potvrdenie zo sociálky o poberaní materskej aj potvrdenie z UPSVaR o poberaní rodičovskej.
ak by si nepožiadala do termínu svojho zamestnávateľa, tak ak si mala príjmy v roku 2011 (nie materská, rodičovská, PN,...) vyššie ako 1.779,66 Eur, musíš si spraviť daňové sama, tlačivo pre fyzické osoby, Typ A, ak si bola iba zamestnanec, Typ B, ak si mala aj príjmy z prenájmu, predala si auto, alebo podnikala si.
ak si mala príjmy nižšie ako 1.779,66 Eur, tak daňové podávať sama nemusíš, ale môžeš. vtedy Ti vrátia preddavky, ktoré Ti boli strhnuté zamestnávateľom. Odporúčam požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie, ak si mala v roku 2011 u neho príjmy. 😉
@alenka000, ak si mala iba dávky - materská a rodičkovská, tak si daňové podávať nemusíš. ak si mala materskú spolu nižšiu ako 3.559,30 Eur, tak si manžel na Teba uplatní úľavu a to vo výške 3.559,30 mínus Tvoja materská za rok 2011 (pozor, iba materská, nie rodičovská). ak si mala materskú vyššiu ako túto sumu, tak si na Teba nemôže uplatniť žiadnu úľavu.
čo sa bytu týka, ak si tam mala trvalé bydlisko viac ako dva roky, tam daň z predaja nehnuteľnosti platiť nemusíš. ako si písala, je to oslobodené. nezabudni sa však odhlásiť z mestského či obecného úradu, že už nie si platcom dane z nehnuteľnosti za ten byt. 😉
@angua27 takze ak som v roku 2011 nemala ziadne prijmy okrem PN, MD A RD tak nemusim podavat nič? Za PN a MD mam prijem 6000eur, takze manzel si na mna nemusi nic uplatnovat. Takze ani rocne zuctovanie nemam ziadat? Na PN som bola od septembra 2010, takze ani tu mi zamestnavatel v roku 2011 neplatil. ???
Ahojte baby, mam par otazok, viem ze si nemusim podavat danove priznanie.
1. Moze si namna uplatnit priatel danovy bonus ked niesme manzelia a ja som pol roka poberala matersku v anglicku a od augusta rodicovsky prispevok na SK? Zijeme od augusta na SK a priatel tu od vtedy aj pracuje. byvame spolu ale ja este nemam prehlasene trvale bydlisko.
2. je danovy bonus viazany na dieta tym ze musim poberat pridavky na dieta? (z anglicka mi od augusta odmietaju poslat ukoncenie pridavkov a tak nic nedostavam, kazdy den im volam a oni to odovodnuju tym ze este neprisiel ten spravny cas aby mi to poslali)
@martina_uk, bohužiaľ úľavu na dani by si na Teba mohol uplatniť priateľ iba ak ste manželia. ako partnery bez sobášneho listu to nejde. 😒
daňový bonus nie je viazaný na rodinné prídavky. len pozor, daňový bonus sa poskytuje ľuďom, ktorý majú zdaniteľné príjmy, t.j. pracujú, alebo podnikajú. ak si bola na materskej a následne na rodičovskej, nemá sa Ti ako uplatniť daňový bonus. ale ak je Tvoj priateľ, otec dieťaťa zapísaný v rodnom liste a žijete v spoločnej domácnosti (adresa trvalého pobytu nie je podstatná), tak si môže on požiadať o zohľadnenie daňového bonusu na dieťa. 😉
@angua27 diky ;)

@angua27 dakujem 🙂 my sme tu nehnutelnost kupovali ale tento rok 2012, to aj tak musim urobit?