Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
Tiez mam jednu otazku: ak som si zalozila zivnost az 1.7.2012 a od 1.1. do 30.6 som nemala zdanitelne prijmy, mozem si uplatnit danovy bonus iba za 6 mesiacov alebo mozem aj za cely rok? Dakujem 🙂
mozem Vas poprosit o radu.
manzel ma uhrn preddavkov na dan 390 eur ja som mala v roku 2011 matersku potom rodicovsky a ku koncu roka aj pn ... chcem sa opytat ked si manzel na mna uplatni odpocet tak mu vratia cely preddavok ? (tych 390 eur )
dakujem za odpovede
@katrenka18 ten rok 2011 je preklep?
ak ide o rok 2012, tak manžel si na teba môže uplatniť:
3644,74 - materská - nemocenské = čiastka, ktorú si uplatní x 19 % = toľko mu za teba vrátia dane
/rodičovský príspevok sa nezahrna do tvojho príjmu/
@tehulka2011 daňový bonus za celý rok si môžeš uplatniť vtedy, ak tvoje príjmy boli najmenej 1963,20 a nebudeš mať v daňovom priznaní vykázanú stratu
@rianka7 pre manžela sprav kopiu potvrdení o poberaní nemocenského a materského, tiež musíš priznať v tomto prípade príjmy z dohody
DNP za 12/2012 zaplatené v 1/2013 nejde do roku 2012.. ani materské a nemocenské, ktoré si za 2012 dostala v 2013 sa do tohto príjmu za rok 2012 neráta, až do 2013
@evita68 ja som im vravela, ze potrebujem potvrdenie k DP pre manzela, ze som mala matersku v JAN 2012 aj to, ze som pracovala na dohodu. a ked som videla, ze tu dohodu tam nemam zaratanu, este raz som im to vravela, a oni, ze dohoda tam nejde. tak ja teraz neviem, a to rozoberali 2 baby.
@evita68 ano ten rok je preklep 🙂
dakujem za odpoved 🙂
@evita68 a manzel si moze nieco odpocitat myslim zivotnu poistku alebo take nieco ? dakujem
a rodicovsky sa nedaval niekedy do odpoctu na manzelku ?
@katrenka18 nie, životnú poistku nie
a písala som ti,že ani rodičovský prísp.
@evita68 ano, tie prijmy nad cca 2000€ su, akurat ze zivnost som mala len druhy polrok, dakujem 🙂
@zalka aha 😨 vdaka 😉 cize musim zdokladovat vsetky prijmy co som mala? 1.materska JAN, 2. PN FEB a MAR, 3.prijmy z dohody, 4. rod. prispevok?
ako som vyssie pisala, kedze som brala cely rok 2012 RP, nestaci ked dam manzelovi len to? mozu v robote zistit, ze som mala matersku, aj ze som robila? ja to davam druhykrat pre manzela, takze ani neviem, co vsetko vlastne treba. som z toho jelen. len som precitala par stran, tak som z toho vydedukovala co asi...
@rianka7 no na to aby si mng. mohol za teba niečo uplatniť tak musíš dokladovať príjmy čo si mala za rok 2012 a to
1. materské výšku, 2. výšku PN , 3. výšku dohôd.
Rodičovský príspevok nedokladuješ ...
Ak je súčet MD+PN +dohoda menší ako 3644,74 tak rozdiel si môže uplatniť mng. ,
ak je ale väčší tak si nemá čo uplatniť.
No a tebe z dohody nebola strhnutá žiadna daň? Ak áno tak podaj aj ty za seba DP typ A a vráti sa Ti daň.
neviete mi niekto povedat kde najdem neaku stranku kde je napisane ako sa vyplnuje danove priznanie, resp. neaky navod ako na to? dakujem
viem, ze sa RP k tomu nepocita, ale netreba to zdokladovat? rozdiel je mensi, takze by mu malo nieco vyjst 🙂
a dan mi nestiahli, podpisovala som nato nejake tlacivo.
@rianka7, ak si mala materskú, PN aj dohodu, určite nestačí u manžela dokladovať iba materskú a PN a dohodu nie (RP dokladovať netreba, nezarátava sa do vlastných príjmov manželky). vedome by ste zvýšili nezdaniteľnú čiastku na Teba u manžela. a keď by na to DÚ prišiel, mali by ste s toho opletačky. takže pekne priznať všetko. 😉 ako už písala zalka, materskú a PN Ti dajú potvrdenie na sociálke a príjmy z dohod, treba pýtať potvrdenie u zamestnávateľa, kde si brigádu vykonávala. s tým nemá sociálka nič spoločné.
Ahoj v roku 2012 som bola na RD do 30.10. a 31.10 som mala v zamestnaní dovolenku a od 1.11.2012 som evidovaná na urade práce musím si podať daňove priznanie dakujem za odpoved
Ahoj,
aj ja mám otázocku 🙂
Od 1.1.2012 som celý rok evidovaná na úrade práce a poberala som podporu celkovo vyššiu ako nezdanitelná časť, takže manžel si na mňa neuplatnuje nič? a nemusí teda ani do žiadosti pre zamestnávatela vypisovať moje údaje? A ja si musím podať daňové priznanie?
Ďakujem za odpoveď

@angua27 mozem Vas poprosit o radu.
*ak mam vykryty cely rok (rod. prispevok od JAN 2012 do DEC 2012) musim odovzdat do manzelovej prace aj potvrdenie zo SP? matersku som brala par dni v JAN 2012, a na PN som bola vo FEB a MAR 2012. ak to neodovzdam, mozem mat z toho problem? mozu zistit, ze som brala matersku aj PN.
*v potvrdeni pre manzela zo SP mam len matersku a PN, robila som na dohodu 3 mesiace, a to tam nemam. tato mzda sa do toho nerata? lebo som im sama vravela, ze som robila na dohodu.
*ak som zaplatila poistne (DNP) za DEC 2012 v JAN 2013, pocita sa to este do roku 2012? moze to manzelovi zvysit NCZD? ci to bude mozne az buduci rok?