icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

rikarika
24. jan 2013

@zalka 🙂 nesuhlasim..

zalka
24. jan 2013

@rikarika a s čím teraz nesúhlasíš? ... prečítaj si ešte raz moje príspevky ... a napíš presne s čím nesúhlasíš ... lebo ináč len zavádzaš ostatné babenky.

stojdulka
24. jan 2013

@rikarika a mohla by si mi napísať konkrétny § kde to je v zákone....ja som z toho fakt jelen podľa mna mi to
@zalka popísala správne, kebyže sa to týka mng tak sa ponižuje a pri mojom vlastnom nčzd nie, inak budem mať z toho riaden guľáš pretože som tam mala i nejakú pn v roku 2012 😝

katche
24. jan 2013

ahojte, dúfam, ze mi niekto bude vediet odpovedat...ako je to s danovym priznam k dani z nehnutelnosti...minuly rok vo februari sme kupili so svokrou na polovicu rodinny dom..viem, ze sa poda bud ciastkove priznanie alebo jedno za vsetkych spolumajitelov po vzajomnej dohode..ale...pred tyzdnom nam volala, ze z obecneho uradu uz prisiel platobny vymer, ktory udava vysku dane...nemal ten prist az po podani priznania? alebo ho teda vobec netreba davat? bola to nejaka smiesna suma do 7 €...

zalka
24. jan 2013

@stojdulka je to tak ako si pochopila @rikarika zrejme len zle pochopila moje príspevky a ťa zmiatla.

angua27
autor
24. jan 2013

dievčatá, prosím nehádajte sa. to ničomu nepomôže.

@rikarika, zalka má pravdu. podľa Tvojich príspevkov si mýliš zdaniteľné príjmy daňovníka a vlastný príjem manželky. jedno sa posudzuje z pohľadu daňového priznania, ktoré si podáva človek sám za seba a druhé z pohľadu, ak si na manželku uplatňuje nezdaniteľnú čiastku manžel. v prvom prípade, teda zdaniteľné príjmy daňovníka, tam sa MD, PN ani nič podobné nezarátava, do týchto príjmov patria príjmy podľa §4 Zákona o dani z príjmov. vlastné príjmy manželky - tam sa už MD, PN, podpora v nezamestnanosti a podobne zarátavajú - tu sa jedná o §11 ods. 3 a ods. 4.
@stojdulka, @zalka

angua27
autor
24. jan 2013

@katche, ak prišiel výmer z obecného úradu, muselo byť daňové priznanie z nehnuteľnosti už podané. inak nemajú na základe čoho výmer spraviť. možno ste ho podali, keď ste oznamovali nadobudnutie nehnuteľnosti, alebo to svokra spravila bez vás. každopádne zisti po rodine, alebo priamo na obecnom úrade, či bolo daňové podané. ak nie je to divné a treba tak spraviť do konca januára. 😉

lenusiknr
24. jan 2013

baby este mam otazku: mam od zamestnavatela tlacivo na danove- on mi ho aj spravi a kedze som bola v roku 2012 cely rok aj na rodicovskom a od 05/2012 aj zamestnana mam dolozit k danovemu aj doklad o poberani Rp ci to netreba?mzdarka mi povedala, ze ak si podam danove bude to premna vyhodne len neviem v akom zmysle.... dakujem

sofinka13
24. jan 2013

@angua27 ďakujem 🙂

stojdulka
24. jan 2013

@angua27 dakujem, tak som to i ja pochopila

angua27
autor
24. jan 2013

@lenusiknr, ak si v roku 2012 mala zdaniteľné príjmy, tak sa Ti vrátia pravdepodobne preddavky na daň, ak si nemala a bola len na RD, tak si daňové podávať nemusíš. ako to myslela vaša mzdárka, sa musíš spýtať jej, ona pozná Tvoju situáciu lepšie ako my. k žiadosti o ročné zúčtovanie dane nemusíš prikladať tlačivo o RP, ale mnohé mzdárky to vyžadujú. 😉

marci1408
24. jan 2013

@zalka ďakujem 🙂

katche
24. jan 2013

@angua27 aaaha, dakujem, tak si tam pre istotu zavolam, lebo osobne tam ist uz bude trochu problem 😀 este raz dik

minik
24. jan 2013

Dobry den chcela by som sa poradit, ak som do 25.9. bola zamestnaná na trvalý prac. pomer, bola som do 16.9. na RD, prac. pomer som ukoncila 25.9. a som nezamestnaná až doteraz. Od posledného zamestnavatela som dostala Potvrdenie o prijmoch fizickej osoby za rok 2012 ale mam v tom odmenu aj preplatenu dovolenku, prijem nad 5 000 Eur. Potom som poberala este podporu od 1.10., tiez maximalnu vysku, prijem mam teda slusny. Chcela by som sa opytat, ci potrebujem aj nejaky potvrdenie od UPSVaR o výške zaplatenej podpory pre danové priznanie za 3 mesiace? A tiez ci si robim danove priznanie typu A ja sama alebo o to mozem poziadat svojho posledneho zamestnavatela zo septembra?
Vie mi niekto poradit?

angua27
autor
24. jan 2013

@minik, o vypracovanie ročného zúčtovania môžeš požiadať posledného zamestnávateľa. zo skúsenosti však viem, že to máloktorý urobí bývalému zamestnancovi. takže radšej asi sama podať daňové priznanie. do Tvojich zdaniteľných príjmov sa podpora nezapočítava, takže jej výšku pýtať nemusíš. priložila by som len k daňovému kópiu rozhodnutia o zaradení do evidencie uchádzačov, aby si mala vykryté celý rok. dane budeš platiť iba s toho, čo Ti vyplatil zamestnávateľ.

itaka
24. jan 2013

@angua27 ja som pracovala minulý rok prvé 3 mesiace, bola som potom PN a od augusta som na materskej, mám si podať daňové, alebo stačí ked si manžel na mna uplatní a co vlastne?dakujem🙂

minik
24. jan 2013

@angua27
o.k. dakujem za info, len pre info, aby som vedela na kolko sa mozem opriet o tvoju informaciu...vidim ze radis inym mamickam, si z odboru? Co robis?

evita68
24. jan 2013

@angua27
@minik nemusíš k daňovému nič dokladovať z upsvar, žiadne vykrytie doby netreba.. a môžeš do 15.2. požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane, je ti to povinný urobiť, ak požiadaš..
inak súhlasím s angua27

evita68
24. jan 2013

@itaka to, či je povinnosť podať daňové, resp. požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane záleží od toho, či si mala hrubý príjem zo zamestnania viac, ako 1822,37.. ak áno, je povinnosť podať.. ak nie, ale boli ti strhnuté preddavky dane, tak podať je dobré, aby sa ti strhnuté dane vrátili..
manžel s môže na teba uplatniť 3644,74 - tvoj hrubý príjem + odvody - nemocenské - materská = ak ti vyjde kladné číslo, manžel si túto výšku môže uplatniť

angua27
autor
25. jan 2013

@minik, áno, som z odboru, som účtovníčka, mzdárka, personalista,...

@evita68, evitka pýtala som sa svojho správcu dane na tieto potvrdenia na vykrytie celého roku a povedal mi, že ak pri daňovom nie je zdokladovaný celý rok, čo človek robil, tak oni žiadajú kópie. info mám z DÚ BA-Ševčenkova. to len pre info. 🙂 viem, že nikde v zákone to nemá podloženie, ale prax je taká.

molly28
25. jan 2013

@angua27 ahoj ahoj tak po roku zas.,,:D dnes som sa dostala do pomykova...ako je to z darovením tých dvoch percent od zamestnancov....ráta sa im to z preddavkov alebo už z tej konečnej sumy...príjmy-vydaje -...... ´= DAŇ a z ttoho tie dve percenta??? dufam že si ma pochopila čo myslim ...:D

angua27
autor
25. jan 2013

@molly28, 2% na darovanie sa ráta z vypočítanej dane v daňovom priznaní, nie z preddavkov. 😉

molly28
25. jan 2013

@angua27 takže dobre som to vravela...že nie každý zamestnanec môže..proste je to z toho konečného čísla - dań na uhradu... :D

evita68
25. jan 2013

@angua27 toto sa mi ani veriť nechce, žeby ani DÚ nevedel, čo má robiť?
na našom DÚ, ked im to aj ideš odovzdať pri DP, tak ti to vrátia ako im nepotrebné..

angua27
autor
25. jan 2013

@evita68, pýtala som sa na DÚ preto, aby som si overila prax v BA. robím daňové už pekných pár rôčkov a niekoľkokrát boli moji klienti vyzvaní na doloženie obdobia, ktoré nebolo v podkladoch k daňovému, keď boli nezamestnaný, na RP a pod. preto som sa na to teraz znova pýtala na DÚ a aj známej daňovej poradkyne. aj na DÚ, aj ona mi potvrdili túto prax. nemá to oporu v zákone, ale vraj si na DÚ chcú byť istý, že človek nič nezamlčí. tak neviem. preto aj radšej radím klientom aj tu kočkám dávať kópie týchto potvrdení, z úradu práce, zo socky a pod. bohužiaľ prax je o byrokracii, čo sa mi nepáči, ale oháňať sa tým, že táto povinnosť nie je v zákone, bojím sa, že by si ľudia okolo mňa iba pohoršili. 😉

evita68
25. jan 2013

@angua27 je mi to divné, že to požadujú... DP je predsa o priznaní príjmov, nie o vykrývaní obdobia.. možno ich na DÚ len treba poučiť, mne sa to už stalo niekolkokrát, že samé daňováčky nevedeli veci..
papiere o napr. RD a podobne predsa daňovník môže predložiť pri prípadnej kontrole..

zalka
25. jan 2013

@evita68 @angua27 no veru babenky, ja tieto údaje dávam len do poznámok a zatial mi od ludí nevyžadovali potvrdenia ... akceptovali napísané ..

tatolu
26. jan 2013

prosím o informáciu. Fotrík okrem dôchodku aj robí a chcel by si uplatniť odpočet dane na manželku, ktorá poberá starobný dôchodok, nebývajú v spoločnej domácnosti a je ZŤP (opatrujem ju u nás doma bez opatrovateľského príspevku, ale dostáva príspevok na ošatenie a pohonné hmoty asi 50 Eur/mesačne). Moja otázka znie, či sa berie starobný dôchodok manželky ako príjem... Myslím, že tie príspevky sa ako príjem neberú. A tiež predpokladám, že ako ZŤP sa nedá vybaviť pre fotríka nejaká úľava na dani...

evita68
26. jan 2013

@tatolu áno, starobný dôchodok sa berie ako príjem a odrátava sa z nezd. čiastky.. ako ZŤP žiadna úľava

tatolu
26. jan 2013

@evita68 vďaka, myslela som si to, keďže je to niečo podobné ako materská 😉