Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@zalka chcem sa spytat tiez v tom mam hokej....... 4 mesiace som bola zamestnana potom na PN a potom som nastupila na matersku a neviem ci si manzel na mna moze uplatnit nezdanitelnu ciastku a ci si mam ja podavat danove priznanie. Dik
@marianna2468 aký bol tvoj príjem zo zamestnania? stiahli ti aj daň?
A ak je tvoj príjem PN + MD + zamestnanie - odvody vyšší ako 3644,74 eur tak si nemôže na teba uplatniť nič.
@zalka ciastkovy zaklad dane mam 1373 a uhrn zuctovanych a vyplatenych prijmov 1585
@zalka na SP som si este nebola po pot rdenie o Pn a materskej
@marianna2468 no a daň ti stiahli? ak áno tak podaj DP .. vrátia Ti ju.
A ešte potrebuješ vedieť koľko si dostala PN a koľko MD ... skús si bajočko zrátať podla vyplatených súm čo ti prišli na účet ... a zistíš či sa ti na SP oplatí vôbec ísť po potvrdenie.
@zalka poistne a prispevky mam 211 e
@marianna2468 takže daň zrazenú nemáš žiadnu ... v tej kolonke je 0? ak hej tak nie si povinná podať DP , lebo tvoj príjem nebol vyšší ako 1/2 NCZD ... a kedže daň ti žiadnu nestiahli, tak je zbytočné podávať DP.
Ta neviem, mam tu uhrn zrazenych preddavkov na dan 51e...............ja som z toho riadny jelen
@zalka ta neviem ,mam tu uhrn zrazenych preddavkov na dan 51e...............ja som z toho riadny jelen
@marianna2468 tak podaj DP typ A , a vrátia ti 51e daň späť
@zalka dakujem za rady a zelam krasny den.
Ahojte, aj ja by som chcela poprosit o radu.....
V januari 2012 som bola zamestnana a od 6.1. 2012 som ostala PN, ktora trvala az do 3.6.2012. medzitym mi skoncil pracovny pomer, ktory som mala na dobu urcitu do 29.2.2012.... 4.6.2012 som sa zamestnala u noveho zamestnavatela, pracovny pomer trva stale. od 14.11.2012 som ostala opat PN (rizik.tehot.) a ta trvala do konca roka. Popritom si platim DNP, resp. platila som ho do 26.10.2012.
Moje otazky 🙂 : Zo SP potrebujem nejake potvrdenie pre danove priznanie, ze som bola PN? a ako je to s DNP? vystavia mi tiez potvrdenie o plateni do toho 26.10.? Vypocitavat DP mi bude zamestnavatel, len chcem hlavne vediet ake doklady potrebujem odovzdat. A rada by som si aj priblizne vyratala ako mi to vyjde, ci bude nejaky preplatok za tie mesiace ked pracujem?
Dakujem za odpovede!!!!! 🙂
Ženy pomoooc, moj manžel pracuje na slovenskú živnosť v Čechách /len český príjem/ a osem mesiacov platil odvody na Slovensku a 4 mesiace platil v čechách. Ako je to s podaním daňového priznania? 😖
@bukvickaaa
Zo SP potrebujem nejake potvrdenie pre danove priznanie, ze som bola PN?
ano lepšie je doložiť, že si v tom čase 1.3.-4.6.12 bola na PN a že si nepoberala žiadny príjem
a ako je to s DNP? vystavia mi tiez potvrdenie o plateni do toho 26.10.?
neviem, ale pokiaľ viem, platenie DNP nemá vplyv na daň. Ale nech skúsia poradiť iné žienky.
Vypocitavat DP mi bude zamestnavatel, len chcem hlavne vediet ake doklady potrebujem odovzdat.
do 15.2.2013 odovzdať zamestnávateľovi Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania plus doložiť všetky doklady za obdobie, t. j. aby si každé obdobie mala kryté potvrdením.
A rada by som si aj priblizne vyratala ako mi to vyjde, ci bude nejaky preplatok za tie mesiace ked pracujem?
kedže nie su čísla, tak neviem, ale pravdepodobne Ti vyjde preplatok. kedže si väčšiu časť roka bola PN.
@strakana, ak manžel mal príjmy iba v ČR, treba sa rozhodnúť, kde bude podávať daňové priznanie, či na SK, alebo v ČR. ak v ČR, tak na SK treba na daňový úrad poslať oznámenie o tomto. ak bude podávať daňové na SK, tak aj odvody zaplatené v ČR mu znižujú daňový základ. 😉
@bukvickaaa, ak si si platila DNP, tak o toto sa Ti znižuje daňový základ. potvrdenie o zaplatenom DNP Ti vydá na požiadane sociálka. ostatné zodpovedala už @rachel978. 😉
@rachel978
@bukvickaaa žiadne vykrývanie obdobia PN nepotrebuješ!!
veď v žiadosti o rzd predsa podpisuješ a vyhlasuješ, že žiadne iné zdanitelné príjmy si nemala..
treba len odovzdať zamestnávateľovi žiadosť o ročné zúčtovanie a doklad o zapatení DnP, nič iné netreba
@strakana
@angua27 manžel musí podať DP aj na SVK, priznať celosvetové príjmy
http://blog.etrend.sk/mihalblog/2010/02/07/prij...
@evita68, článok je z roku 2010, ale v podstate s väčšinou súhlasím. prax z minulého roka, podávanie daňového priznania za rok 2011, človek pracujúci v ČR, rodina žijúca na SK, trvalý pobyt na SK, chlapík chodil na dvojtýždňovky, podľa usmernenia daňového riaditeľstva sme podávali daňové priznanie v ČR a na SK sa dávala informácia, že daňovník sa rozhodol byť rezidentom v ČR a podáva tam daňové priznanie. správca to tiež odobril. táto problematika je dosť zložitá, keďže treba posudzovať kopec faktorov, pre určenie rezidencie daňovníka. 😉
Zdravím chcela by som sa tiež informovat ohladom dani. . Za rok 2012 som mala OčR aj s Pn vo výške 3606, 90e a na Dnp som zaplatila 637,70 podla výpisov.ako to vypočítat . Dakujem
@angua27 viem, že je to článok z roku 2009, neriešim tam čísla, ale kto je rezidentom SVK.. vyberáM:
Tento konflikt záujmov sa rieši v zmluve o zamedzení dvojitého zdanenia, uzavretej medzi Slovenskom a Českom. Ak sa niekto považuje podľa vnútroštátnych predpisov za daňového rezidenta oboch krajín, postupom daným podľa zmluvy sa určí, kam takýto občan “patrí”.
Kritéria pri rozhodovaní o daňovej rezidencií sú v zmluve (a prakticky vo všetkých takýchto zmluvách uzatvorených medzi Slovenskom a inými krajinami) zaradom tieto:
- občan je rezidentom toho štátu, v ktorom má k dispozícii stály byt alebo v ktorom má trvalý pobyt,
- ak má k dispozícii stály byt (alebo má trvalý pobyt) v oboch štátoch, považuje sa za rezidenta len toho štátu, ku ktorému má užšie osobné, rodinné, kultúrne a hospodárske vzťahy (tzv. stredisko životných záujmov),
- ak nemožno určiť, v ktorom štáte má táto osoba stredisko svojich životných záujmov, alebo ak nemá k dispozícii stály byt v žiadnom štáte, považuje sa za rezidenta len toho štátu, v ktorom sa obvykle zdržiava (viac ako 183 dní v roku),
Dievcata prosim Vas o radu od 5.1.2012 som bola na PN a od 23.2.2012 som na materskej mam si podat danove priznanie, lebo ja som z toho uplny jelen ☹, a moze si uplatnit priatel nezdanitelnu ciastku ked nemame rovnaky trvaly pobyt? Za kazdu radu Dakujem....

@mirkakab ved z ostatných potvrdení, dôležitý je príjem z práce, MD, PN ...
a ked si bola len na RD, žiaden iný príjem si nemala tak mng. si na teba môže uplatniť celú NCZD teda 3644,74 eur.