icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

katarinajurikova
24. jan 2012

Ahojte .prosim Vas,co bude moj muz potrebovat ake doklady do prace,ak si chce na mna a deti uplatnit danovy bonus,myslim z mojej strany ,ked som na materskej maly ma 16 mesiacov.Dakujem vopred!

vladulienkakvietok
24. jan 2012

Dobrý deň.Manželovi v práci povedali keď som mu kázala sa opýtať čo mu bude treba doniesť k daňovému priznaniu že nič netreba že od nového roka sa zrušil odpočet na manželku že nemusí nosiť nič...no ale ked tu vidím maminy že píšu že ich muži už odniesli potvrdenia zo sociálky alebo ešte len majú doniesť tak teraz neviem či sa u manžela v robote pomýlili a predsa zájsť na sociálku a doniesť mu potvrdenie...alebo čo?moj malý ma 18 mesiacov čiže som celý rok 2011 bola na rodičovskom príspevku malý sa mi narodil v juli 2010.poradte čo mám robiť ďakujem

terina25
24. jan 2012

@vladulienkakvietok no podľa mňa,ti to to treba.aj mojmu manželovi trebalo dať v robote papier z UP,že som poberala rodičovský príspevok.dokonca mu na papier rozpísali aj výšku RP za jednotlivé mesiace.

terina25
24. jan 2012

mňa by zase zaujímalo,keďže som na RP ,ale od 1.10.2011 mám aj živnosť aké potvrdenie mu mám dať ohľadom mojho podnikania.na jednej stránke mi vraveli,že vraj mi treba nejaké potvrdenie o výške príjmu.existuje na to potvrdenie o výške príjmu nejaké špeciálne tlačivo?alebo si to napíšem sama na kanc.papier,kde uvediem výšku príjmu za tie 3 mesiace ,dám pečiatku a podpis?myslíte,že toto stačí?

ešte taká otázočka.príjem sa myslí celá suma,za ktorú som veci predala,nie zisk.lebo ja som mala napr.stratu,čo som investovala do nákupu tovaru,zariadenia a pod.takže tam sa píše príjem ,bez ohľadu na to,či som mala alebo nemala zisk či stratu.tak som to pochopila.

vladulienkakvietok
24. jan 2012

@terina25 ďakujem už mám potvrdenie z úradu že sa žiadny zákon nemenil a že to potvrdenie manželovi bude treba do práce🙂)) ale ďakujem aj tebe🙂

angua27
autor
24. jan 2012

@katarinajurikova, manžel bude od Teba potrebovať potvrdenie zo Sociálky na obdobie materskej a potvrdenie z UPSVaR na obdobie rodičovskej, tam si uplatní daňovú úľavu na manželku. ak si však väčšinu materskej poberala v roku 2011, pravdepodobne to bolo viac ako 3.559,30 Eur. ak si chce Tvoj manžel na Teba uplatniť na Teba daňovú uľavu, vypočíta ju ak od tejto sumy odráta sociálne dávky Tvoje (materská, PN, podpora v nezamestnanosti, nezarátava sa sem však rodičovská). ak si chce uplatniť bonus na deti, stačí priložiť kópiu rodného listu dieťaťa, ak je školopovinné, ale už nepodlieha povinnej školskej dochádzke, tak aj potvrdenie zo školy. 😉

angua27
autor
24. jan 2012

@vladulienkakvietok, neviem odkiaľ majú u manželovho zamestnávateľa takéto info, ale nie je to pravda. budeš potrebovať potvrdenie z UPSVaR a to stačí. 😉

katarinajurikova
24. jan 2012

@angua27 Aha ok to si hadam vyziada uctovnicke z jeho prace.Len som chcela vediet,ze co budem potrebovat ja...dakujem pekne ! 😉

angua27
autor
24. jan 2012

@terina25, ak si podnikala tie tri mesiace, tak spravíš čestné prehlásenie o výške svojich príjmov. Tvoje príjmy z pohľadu manželovho daňového priznania, sú všetky Tvoje príjmy od ktorých odrátaš zaplatené poistné do SP a ZP. 😉

vladulienkakvietok
24. jan 2012

@angua27 ďakujem 😉

angua27
autor
24. jan 2012

@katarinajurikova, teraz neviem, či som správne pochopila Tvoju vetu. ale zamestnávateľ nie je povinný obtelefonovávať inštitúcie. ak si chce TM uplatniť na Teba daňovú úľavu, musí priniesť potvrdenie o Tvojich príjmoch on. 😉

lucka1987
24. jan 2012

ahojte.. asi to tu uz bolo niekde spomenute, ale nenasla som to tu tak na rychlo.. len to co je na tejto stranke...

na materskej som od augusta minuleho roku... ako si ma uplatnit danovy bonus na dieta manzel? kolko to asi robi eurK a staci len zamestnavatelovi dat teda kopiu rodneho listu? dakujem...

evatko
24. jan 2012

@angua27 prosim Ta, ak som minuly rok poberala RP a zarobila max 25O E, nepotrebujem podavat DP, vsak? Len manzel si na mna uplatni danovu ulavu? Este ma zaujima, od zamestnavatela, u kt som pracovala pred nastupom na matersku nepotrebujem ziadne potvrdenie, nic? ziaden papier??? (je to iny zamestnavatel ako ten, u kt som zarobila tych max 250 E) A co je to ten bonus na deti, kto si ho uplatnuje??? Dakujem krasne za odpoved

angua27
autor
24. jan 2012

@lucka1987, stačí ak manžel odovzdá zamestnávateľovi kópiu rodného listu. daňový bonus mu bude uznaný prvýkrát za mesiac nasledujúci po mesiaci, v ktorom sa dieťa narodilo. za jeden mesiac je to cca. 20,- Eur.

lucka1987
24. jan 2012

@angua27 to mu budu posielat zaroven vyplatou alebo ako? 😕

bubu13
24. jan 2012

Ahoj, vidím, že sa tu dávajú dobre rady🙂 tak aj ja poprosím o jednu:
v roku 2011 som pracovala do 15.4.( za toto obdobie mám úhrn zúčtovaných a vyplatených príjmov 2925€), od 15.4. do 8.12 som poberala materskú vo výške 15,26€ na deň (cca420€ mes.), za december mi prišiel rodičák,
mám si podať daňové priznanie?
Ďakujem za radu🙂

angua27
autor
24. jan 2012

@evatko, ak si zarobila iba 250,- Eur, daňové si podávať nemusíš. ak si ho však podáš, vrátia sa Ti preddavky, ktoré Ti boli strhnuté.
od zamestnávateľa u ktorého si pracovala pred materskou nič nepotrebuješ. pre svoje daňové a tak isto aj pre manžela však budeš potrebovať potvrdenie od toho zamestnávateľa, u ktorého si tie peniažky zarobila a aj potvrdenie z UPSVaR o rodičovskej.
a daňový bonus na dieťa si uplatňuje jeden z rodičov dieťaťa, je to vlastne úľava na dani, cca. 20,- Eur mesačne na jedno dieťa, alebo sa to dá uznať aj raz ročne. môže si ho však uznať len ten rodič, ktorý má zdaniteľné príjmy (čiže, ak pracuje, alebo podniká), musí žiť s dieťaťom v jednej domácnosti, plus je tam ešte pár podmienok, ktoré je nutné splniť. u zamestnávateľa TM by to mali vedieť.

terina25
24. jan 2012

@angua27 ja som neplatila žiadne poistné a ani neplatím.takže ak som mala napr.príjmy 100 eur,tak napíšem ,že celk.príjmy som mala 100 eur dám podpis a pečiatku?to je vše?

katarinajurikova
24. jan 2012

@angua27 jasne jasne...len on si dava robit dane u neho v praci .... len som chcela skor vediet,ze ci ja musim o nieco ziadat mojho zamestanavatela u ktoreho som ostala tehu ,alebo staci mi pobehat urady 😉

dejka
24. jan 2012

@angua27 Ahoj prosím ťa o radu, našla som tu tvoje odpovede, tak prosím ťa aj ja o radu. Napísala si tu, že ak si chce Tvoj manžel na Teba uplatniť na Teba daňovú uľavu, vypočíta ju ak od 3559,- odráta sociálne dávky Tvoje (materská, PN, podpora v nezamestnanosti, nezarátava sa sem však rodičovská). ak si chce uplatniť bonus na deti, stačí priložiť kópiu rodného listu dieťaťa, ak je školopovinné, ale už nepodlieha povinnej školskej dochádzke, tak aj potvrdenie zo školy.
No a moja otázka je : DPN sa dá tiež dať do daňového priznania ? A čo to urobí? ďakujem veľmi pekne za odpoveď Aďa

angua27
autor
24. jan 2012

@lucka1987, áno, daňový bonus sa vysporiadava vo výplate.

@bubu13, ahoj, keďže si za rok 2011 mala príjmy z pracovného pomeru vyššie ako 1.779,65 Eur, daňové priznanie si podať musíš. ak si ešte v zamestnaneckom pomere, požiadaj o to svojho zamestnávateľa. je to najjednoduchšie. buď zavolaj vašej personalistke, alebo im rovno zašli žiadosť o ročné zúčtovanie dane. žiadosť nájdeš tu: http://www.mfsr.sk/Default.aspx?CatID=8090 pod názvom Žiadosť o RZ2011. prikladáš k nej potvrdenie zo sociálky o poberaní materskej aj potvrdenie z UPSVaR o poberaní rodičovskej.

@terina25, ak si neplatila žiadne poistné, tak sú Tvoje príjmy tých 100,- Eur. na papier stačí hodiť Čestné prehlásenie v zmysle: "Ja, dole podpísaná .......... (meno, adresa, dátum narodenia), čestne prehlasujem, že som v roku 2011 mala príjmy vo výške 100,- Eur, ktoré som utŕžila na základe živnostenského oprávnenia." hodíš podpis, dátum a hotovo.

@katarinajurikova, nie Ty nemusíš svojho zamestnávateľa žiadať o nič. 😉

angua27
autor
24. jan 2012

@dejka, DNP, to je kapitola sama o sebe. DNP sa dá uplatniť v daňovom priznaní, ako zaplatené poistné na sociálku. vtedy vlastne znižuje základ dane a tým pádom aj daň, ktorú je treba platiť. DNP sa oplatí však dať do daňového iba tým, ktorý mali zdaniteľné príjmy (t.j. pracovali ako zamestnanci, alebo podnikali). ak je mamička na materskej (čo podľa veku detí, je asi Tvoj prípad) a nezarába, tak si nemá znižovať aký základ dane. 😉
ak by si mala k téme ešte ďalšie otázky, kľudne sa pýtaj.

terina25
24. jan 2012

@angua27 ďakujem veľmi pekne za odpoveď

dejka
24. jan 2012

@angua27 veľmi pekne ďakujem za odpoveď, ani som nedúfala. No práve neviem, myslela som si že by sa to dalo využiť pri tom odpočte na manželku. No ja som bola od 01-03/2011 na RD, potom do 09/2011 som poberala podporu a RD bol na manžela. od 10/2011 zasa RD až do teraz, no a od 5.12.2011 som na PN z DNP. Vieš síce mám malú princeznú, ale materská mi nevyšla. Nevšimla som si, že pani na SP mi zle zaškrtla miesto DNP , PvN pred dvoma rokmi, a keď som to zistila už bolo neskoro na materskú. Už je to jedno už nerevem už som celkom v pohode. No a DNP som si platila od 03/2011. Tak teraz neviem či ma význam ísť na SP a zháňať potvrdenie o DNP alebo nie.

angua27
autor
24. jan 2012

@dejka, ako som písala, platenie DNP sa dá uplatniť v daňovom priznaní iba ak máš príjmy zo zamestnania, alebo živnosti. v úľave na manželku to nehrá žiadnu rolu.
ale na druhej strane, zachytila som informáciu, že sa dá zažiadať o vrátenie preplatku na DNP. ale ako funguje toto, to netuším. ja sa skôr orientujem na dane. skús tému o DNP, možno tam niečo nájdeš: https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/dobrovolne-nemocenske-poistenie/ alebo zavolaj na infolinku sociálnej poisťovne. 😉

dejka
24. jan 2012

@angua27 aj tak ďakujem veľmi pekne za odpoveď. tak skúsim vedľa. pa Aďa

lucka1987
24. jan 2012

@angua27 dakujem za odpoved

kvetka84
25. jan 2012

@angua27 prosim ta, este mi porad, ci sa rata dovolenka ako prijem u zamestnavatela. Pretoze ja som bola id 1.1.-13.1. na dovolenke a nasledne som sla na pn a potom od 20.3. na MD. Ma mi zamestnavatel vypisovat rocne zuctovanie? Dakujem

angua27
autor
25. jan 2012

@kvetka84, áno dovolenka sa zarátava do zdaniteľných príjmov.

gwendolyn
25. jan 2012

Ahojte, poradíte mi prosím, ktoré podklady musím poskytnúť svojmu súčasnému zamestnávateľovi, u ktorého som na TPP zamestnaná od 1. 9. 2011, aby mi mohol vykonať ročné zúčtovanie dane, keď 1) som v januári-marci 2011 pracovala na základe dohody o brigádnickej práci študenta, ale z príjmu mi nebola odvádzaná daň, keďže som si podala žiadosť, aby mi ako študentovi do tej určitej výšky daň strhávaná nebola a mzda nikdy nepresiahla túto stanovenú čiastku (potrebujem napriek tomu zúčtovanie daní od tohto zamestnávateľa pre môjho súčasného?), 2)ďalej do štátnic v máji som bola študent, to asi nič potom som bola cca 2 týždne evidovaná na úrade práce, ale potom som sa rozhodla, že si radšej budem platiť zdravotné poistenie sama a budem dobrovoľne nezamestnaná ( je potrebné poskytnúť za toto obdobie nejaké doklady zamestnávateľovi a ak áno, tak aké? resp. môžem si to zdravotné poistenie pripočítať do odvodov v daňovom priznaní?) 3)ak som v tom období mala príležitostnú brigádu, v ktorej som si ale tiež podala žiadosť, aby mi nebola strhavana daň z prijmu, pokiaľ výška mzdy nepresiahne tú stanovenú čiastku a nepresiahla (taktiež otázka, či mám dotyčnú firmu požiadať o nejaké zúčtovanie?) 4)od 1. 9. 2011 som zamestnaná na TPP, takže čo sa týka toho obdobia, tak potrebné doklady zamestnávateľ má, otázka je, ktoré doklady ešte musím priniesť, aby som ho mohla požiadať o vykonanie zúčtovania daní za rok 2011? Ďakujem veľmi pekne, tiež už mám z toho hlavu ako melón 🙂 Viem, že by som sa to mohla spýtať aj súčasného zamestnávateľa, ale je taký strašne ochotný, že neviem, či si nakoniec daňové priznanie nebudem musieť podať aj sama, tak aby som vedela, čo všetko tam mám napísať. Ďakujem 🙂