icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

evita68
3. feb 2013

@zalka píše, že mala príjem 37 eur.. či už je to mesačný, alebo za rok, stále je to v norme 🙂

zalka
3. feb 2013

@evita68 ja viem, 🙂 ale lepšie je podať komplexnú info čo ak niekto bude čítať , nejaký dôchodca alebo snaživé dietko ... a bude mať príjem 3000 e tak sa potešia zbytočne, že vrátia daň. 🙂

elise
3. feb 2013

chcem sa spýtať môže si na mna uplatnit dane manžel? od 01.01-26.11.2012 som bola PN od 26.11 som na materskej. v práci som zamestnaná na dobu neurčitu ale mala som za rok 2012 nulový prijem (PN+materská) poberala som celá rok invalidný dôchodok (invalidita do 70_%) v marci som vypomáhala vo volebnej komisii - potvrdenie 37 euro.

zalka
3. feb 2013

@elise aký je súčet tvojej PN + MD + ID + volebná komisia = .... ak je vyšší ako 3644,74 eur tak si mng. na teba nemôže nič uplatniť. Lebo tieto príjmy čo si vymenovala patria k vlastným príjmom.

elise
3. feb 2013

@zalka tak by som si potom mala dať danove sama? neviem sučet, musim spočítať

zalka
3. feb 2013

@elise nie ty DP podávať nemusíš, lebo si nemala zdaniteľné príjmy iné ako 37 eur komisiu. Ak ti stiahli daň a bola preddavková, tak sa oplatí podať DP lebo sa TI vráti daň ináč nemusíš podávať DP.

Tvoje príjmy ako .... PN+MD+ID+ príjem ...musí mng. odrátať od tvojej NCZD 3644,74 a tak vie koľko si za teba môže uplatniť.

elise
3. feb 2013

@zalka a tá zamestnanecká premia sa kedy dáva lemi u mna v práci povedali že ani na nu nem nárok

zalka
3. feb 2013

@elise nárok by si mala ak by si odpracovala 6 mesiacov minimálne ... a ty si nepracovala. Tak nárok nemáš.

elise
3. feb 2013

@zalka aha dakujem za info vypýtam si zo sociálnej poisťovne sumy ktore som mala vyplatene za PN matersku za december a invalidný dôchodok + tá komisia a dám to manželovi a uvidim čo povie ich učtovnička. dakujem ti veľmi pekne.

zalka
3. feb 2013

@elise ved bajočko vieš koľko si dostala za rok ID .. koľko ti vyplatili na PN a na MD ... vezmi výpis z účtu a bajočko zisti, či sa ti vôbec oplatí trepať na SP po potvrdenia. Lebo rátam, že si mala tvoj príjem dokopy ID+MD+PN viac ako 3644,74 e.

elise
3. feb 2013

@zalka ak by to bolo viacej tak si mám podať sama?

reri
3. feb 2013

Ahojte maminky 🙂 som na rodičovskej dovolenke a minulý rok som pracovala pol roka na dohodu,neviete,či mám podávať daňové priznanie???a ešte,či si manžel môže na mňa uplatniť NCZD? ĎAKUJEM

zalka
3. feb 2013

@elise nieeeeeeee lebo do tvojho DP nejde PN ani ID ani MD .... len ak si muž na teba dačo chce uplatniť .. tak tie príjmy sa rátajú .. ja už neviem ako to napísať ináč.

slavkasj
3. feb 2013

mamka mala prijem len tych 37 eur z volebnej komisie, inac len dôchodok. treba zdokladovat aj dôchodok k danovemu priznaniu?

slavkasj
3. feb 2013

smiem sa spytat evita68 a zalka, robite na daňovom? lebo ak ano a vyznate sa v ňom alebo robite danove priznania, ak manzelovi alebo ine budem robit, smiem sa na vas tu obratit?

evita68
3. feb 2013

@reri pre odpoveď potrebujeme vedieť výšku tvojho príjmu z dohody a či ti bola strhnutá daň

evita68
3. feb 2013

@slavkasj nie, ved som ti písala, že len doklad o príjme z volebnej komisie

evita68
3. feb 2013

@slavkasj na ovládanie takýchto vecí netreba robiť na daňovom 🙂

reri
3. feb 2013

@evita68 poberala som rodičovský príspevok plus mzda z dohody, daň zamestnávateľ odvádzal

evita68
3. feb 2013

@reri tak potom podaj DP, daň ti vrátia..

manžel si na teba môže uplatniť 3644,74 - príjem z dohody

reri
3. feb 2013

@evita68 myslela som si 🙂 ale veľmi pekne ďakujem za odpoveď

zuchu12
4. feb 2013

ahojte, este jeden konkretny pripad. manzelka bola januar - august PN, september - oktober SZCO ( bez prijmu vsetky odvody sa platili ) oktober + november PN, december materska. Mam si uplatnit danovy bonus v rocnom zuctovani dane ( som zamestnanec ) Rata sa prijem z PN+MD do nezdanitelnej casti? dakujem za odpoved.

evita68
4. feb 2013

@zuchu12 daňový bonus na deti? ale na manželku nezdanitelnú časť?

evita68
4. feb 2013

@zuchu12 oprava: alebo na manželku nezd. časť

rejaa
4. feb 2013

@zuchu12 Materská vyplácaná sociálnou poisťovňou sa do príjmu ráta, ale či aj PN, tak to neviem.

rejaa
4. feb 2013

Na začiatku roka som bola 4 mesiace na MD a teraz som na rodičovskej. Predtým som bola zamestnaná, takže zamestnávateľa mám. Neviem, čo mám vypísať manželovi do daňového priznania, keďže si ide na mňa uplatniť nezdaniteľnú časť na manželku do kolónky ZAMESTNÁVATEĽ manželky. Má tam byť napísaný môj zamestnávateľ alebo materská dovolenka + rodičovská dovolenka? Čo tam píšete vy? Ďakujem!

angua27
autor
4. feb 2013

@zuchu12, ak si chceš uplatniť nezdaniteľnú čiastku na manželku, do jej príjmov, o ktoré túto čiastku znížiš sa zarátava PN aj MD.

@rejaa, mal by tam byť napísaný zamestnávateľ.

jasmika
4. feb 2013

ŽIENKY MÁM NA VÁS PROSBU... 🙂 Nekupovali ste alebo vaši manželia v roku 2012 nejaký stroj- napr brúsku, zváračku...či nejakú takúto mašinku..alebo miešačku stavebnú? niečo podobné? Potrebovali by sme bloček k daňovemu priznaniu..mohli by sme vymeniť za faktúry...kto má manžela živnostníka stavebníka 😉

mimca20
4. feb 2013

@angua27 Dobrý den, mám otázočku ohľadne manzelovho danoveho priznania za rok 2012. Ide mi hlavne o ozrejmenie, pochopenie tej nezdanitelnej casti zakladu dane za manzelku (cize mna). Viem, ze tam nepatri rodicovsky prispevok. Patri tam materska, ocrka, pnka. A kedze som si dnes vyzdvihla zo socialnej poistovni potvrdenie o poberani nemocenskych davok za rok 2012. A mne bola len vyplatena davka materske za januar (suma 52,10 - za prve dva dni som este bola na materskej, potom po zvysok roka som na rodicovskom prispevku). Tak sa mi to ako bude zapocitavat do jeho priznania? Viem si nejako vypocitat priblizne ci mu bude nejaka dan vratena alebo este budeme nieco doplacat??? dakujemm

evita68
4. feb 2013

@rejaa veď tam nikde nie je kolonka zamestnávateľ manželky..