icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

evita68
4. feb 2013

@mimca20 ak si bola zvyšok roka len na rodičovskej a iné príjmy si nemala, tak nezd. časť na teba bude
3644,74 - 52,10 = 3592,64

či ti mu vrátia, alebo bude doplácať závisí od jeho príjmov /nepíšeš či je zamestnaný alebo szčo/.. a či platil nejaké preddavky dane..
vypočítaš si to: základ dane - 3644,74 na neho - 3592,94 na teba x 19 % = daň, ktorú má zaplatiť štátu .. ak platil preddavky, o ne sa táto povinnosť poníži

mimca20
4. feb 2013

@evita68 dik. On je zamestnany. Ja som uplny laik v daniach - radsej sa pytam a dam si poradit. Ozrejmit si kopec veci. Preddavky co pod tym mam hladat?

mimca20
4. feb 2013

@evita68 iny prijem u mna nebol (zvysok cisto len rodicovska)

evita68
4. feb 2013

@mimca20 máš potvrdenie o jeho príjme? ide žiadať o ročné zúčtovanie, alebo si ide robiť sám DP?

mimca20
4. feb 2013

@evita68 ide to robit jeho ekonomka v robote - rocne zuctovanie. Prve 2 mesiace v roku 2012 bol v inej robote a od marca je v inej robote. Mne nechala odkazat aby som isla vybavit tie potvrdenia ohladne mojho prijmu. Tak som jej to dnes zohnala.
A asi nie je tazke priblizne si vyratat doma ako to jeho rocne zuctovanie bude vyzerat priblizne. Nie som ekonom, s uctovnictvom som sa nestretla skoro vobec. Do zakladu dane patri .... (jeho rocny hruby prijem)? Urcite vyzeram ako debil ☹ ☹ ked toto vsetko citate odo mna, ale ja som taka co narobim.

rejaa
4. feb 2013

@evita68 je tam taká kolónka, tam kde sa vypisuje priezvisko, meno, trvalé bydlisko, dátum narodenia manželky je posledná kolónka zamestnávateľ 🙂 také papiere nosí manžel s práce

evita68
4. feb 2013

@rejaa no hej, ale písala si o daňovom priznaní.. a toto čo píšeš je žiadosť o ročné zúčtovanie 🙂

evita68
4. feb 2013

@mimca20 ale nié, v pohode, každý sa vyzná v niečom inom 🙂
základ dane u neho bude hrubý príjem mínus odvody..
preddavky dane je daň, ktorá mu bola strhávaná zo mzdy počas roka..

rejaa
4. feb 2013

@evita68 áno, máš pravdu, zle som sa vyjadrila

angua27
autor
4. feb 2013

@evita68, videla som v piatok žiadosť o ročné zúčtovanie, ktoré si chlapík stiahol z netu a tam taká kolónka bola. takže beží všetko možné na nete. 😉

evita68
4. feb 2013

@angua27 no veď v žiadosti to je... ale ona písala o daňovom priznaní, a tam to nie je

okbukaj
4. feb 2013

@evita68 dobry den, chem si podat zoadost u sucasneho zametsnavatea, aby mi urobil danove priznanie za rok 2012, potrebuje k tomu aj potvrdenie o vyske materskeho prispevku a rodicovskeho prispevku, ktore som vtedy poberala? dakujem velmi pekne

evita68
4. feb 2013

@okbukaj nie

mokon
4. feb 2013

Vie mi niektorá poradiť? Minulý rok som bola konateľom sro - bez príjmu, od augusta mám aj živnosť. Ak príjem nedosiahol istú hranicu,môže si uplatniť úľavu na dani manžel? Ďakujem.

evita68
4. feb 2013

@mokon môže

mokon
4. feb 2013

@evita68 Ďakujem krásne, pekný večer.

denisamalik
5. feb 2013

ahojte chcem sa opýtať, ked už nepracujem ale pracovala som 5 mesiacov minulý rok vo firme tak su mi povinný spraviť danové priznanie len musím dať žiadosť a požiadať firmu aby mi spravili danové... že podla zákona je povinný posledný zamestnávatel....neviete akú žiadosť? viete mi prosím niekto poradiť? dakujem

simirek70
5. feb 2013

ahoj,vyplaca sa danovy bonus na deti,ked som sice zamestnana,rozvedena byvaly manzel nikde nepracuje ani nepoberal danovy bonus na detI?ja som uz 2roky na RP a za ten cas nepoberal nikto danovy bonus.budem velmi vdacna za odpoved.dakujem

macka82
5. feb 2013

@denisamalik vzor žiadosti je na stránke Daň. riaditeľstva link, http://www.drsr.sk/drsr/slovak/danovy_subjekt/t..., áno, posledný zamestnávateľ urobí ročné zúčtovanie dane.

macka82
5. feb 2013

@simirek70 daňový bonus poberá zamestnaný rodič, tzn. ten, kto mal zdaňovaný príjem, rodičovský p. sa za taký nepovažuje a podmienkou je, že žije v spoločnej domácnosti s dieťaťom.

macka82
5. feb 2013

@denisamalik ešte upresním, že je potrebné požiadať do 18.2.2013 a predložiť všetky doklady, tzn. keď si nepracovala, doklady z ÚPSVaR, aby vedeli to zúčtovanie urobiť, v prípade, že nepredložíš, budeš mať povinnosť urobiť si ho sama.

evita68
5. feb 2013

@denisamalik
@macka82 požiadať o ročné zúčtovanie treba do 15.2. !
žiadne doklady z upsvar netreba, tam predsa nepoberala zdaniteľné príjmy.. nepreháňaj ich zbytočne..

ala85
5. feb 2013

Ahojte, vedeli by ste mi poradiť?
Manžel si bude robiť tento rok prvýkrát daňové priznanie sám a neviem, či si ma môže "odpísať" z daní. Do augusta som bola zamestnaná (príjem cca 4400 eur) a od septembra som na md. Neviem ako sa to vypočítava, či sa to vôbec oplatí.
Ďakujem 🙂

esu
5. feb 2013

Môžem sa spýtať ? daní sa štipendium ktoré som získala pri študovaní externe ? ďakujem

evita68
5. feb 2013

@ala85 tvoj príjem len zo zamestnania je viac, ako nezd časť, /3644,74/ takže na teba si nemá čo uplatniť

evita68
5. feb 2013

@esu nie

ala85
5. feb 2013

a je po probléme 🙂 ďakujem 🙂

simirek70
5. feb 2013

dakujem,

okbukaj
5. feb 2013

@evita68 dakujem velmi pekne, takze by mi to mal urobit aj bez danych priloh?

evita68
5. feb 2013

@okbukaj zamestnávateľ ti nebude robiť DP ale ročné zúčtovanie dane..
príjmy, ktoré si mala nie sú zdaniteľné, takže nie, nepotrebuješ doklady o nich