icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

denisamalik
5. feb 2013

a ked som bola mesiac na marodke januar a potom od februara do 17,mája som pracovala tak musím doniesť aj kopiu marodky?

bebiss
5. feb 2013

dobrý deň, môžem poprosiť o radu? V minulom roku som pracovala iba v januári, potom som bola na rizikovom - teda PN až do nástupu na materskú, ktorú poberám až do teraz. Vo firme si chcem podať žiadosť o zúčtovanie preddavkov na daň, potrebujem k tomu aj nejaké doklady priložiť - zo sociálky o marodke (resp. k daňovému priznaniu?) Vopred ďakujem za odpoveď.

evita68
5. feb 2013
evita68
5. feb 2013

@bebiss nie

denisamalik
5. feb 2013

a ako ten 1 mesiac vykryjem?alebo si to tá firma tam nájde že som ten 1 mesiac marodovala a potom nastúpila do práce...

evita68
5. feb 2013

@denisamalik veď zamestnávateľ má tvoju PN.. a nič netreba vykrývať, do žiadosti o ročné zúčtovanie píšeš iba zdaniteľné príjmy, ktoré by si mala z inej firmy

bebiss
5. feb 2013

Vďaka za odpoveď, lebo mne zamestnávateľ napísal, že mám priložiť k tej žiadosti potrebné doklady... len neviem aké 🙂

zalka
5. feb 2013

@bebiss prikladala by si potvrdenia od iného zamestnávateľa ak si robila na dohodu a tak podobne, PN , MD a OCR neprikladáš ...

m.a.c.a.
5. feb 2013

no neviem ja som musela dolozit aj potvrdenie o vyske poberaneho RP

evita68
5. feb 2013

@m.a.c.a. nemusela, len mzdová nie je znalá 🙂

m.a.c.a.
5. feb 2013

mozno nie je znala, ale musela, inac by mi to neurobila!!!a to som robila na danovom urade!!!! niekedy fakt ziram na tie slovenske uradnicky......

evita68
5. feb 2013

@m.a.c.a. keby mi to napriek tomuto neurobila, dala by som na ňu sťažnosť na inšpektoráte práce.. a potom by možno aj začala čítať zákony..

slavkasj
5. feb 2013

dobrý deň. ja by som sa rada informovala na: ak rodičia žijú spolu a zarába len manžel, ani jeden rodič nedostáva daňový bonus na dieťa, žijú spolu 6 mesiacov a potom sa rozvedú. manžel si chce podať daňové priznanie, môže si požiadať aspoň na tých 6 mesiacov daňový bonus na dieťa kým žili spolu v jednej domácnosti alebo aj na celý rok?, keďže matka dieťaťa nepoberala ďalších 6 mesiacov bonus na dieťa? môže si svoju ex-manželku dať odpísať kým spolu žili /teda tých 6 mesiacov z roku 2012/? aké doklady by od nej potreboval aby si ju mohol odpísať? ak ex nedodá papiere tak si ju nemôže dať odpísať, že?

slavkasj
5. feb 2013

treba zarátať do príjmov aj priznanú podporu, ktorú dostávam 6 mesiacov zo sociálnej poisťovne?

okbukaj
6. feb 2013

@evita68 uz rozumiem a dakujem za tvoju radu, pekny den 🙂

anika44
6. feb 2013

Ahojte, keď som od 24. 10.2012 na maródke až doteraz a potvrdenie, čo mi poslali od zamestnávateľa je na výšku 5932,61 eur ( tej úhrn zúčtovaných a vyplatených príjmov) myslíte, že mi výjde preplatok alebo nedoplatok?

macka82
6. feb 2013

@denisamalik OPRAVA podať žiadosť o ročné zúčtovanie dane do 15.2.2013

macka82
6. feb 2013

@evita68 ...to je síce pravda, ale kvôli jednému papieru (v tomto byrokratickom štáte) by som sa s úradníčkami nenaťahovala 🙂

janicka83
6. feb 2013

@anika44 odrataj si od tej sumy odvody na socialne a zdravotne poistenie, potom od tej sumy si odrataj nezdanitelnu cast na danovnika vo vyske 3644,72, vyslednu sumu vynasob 19% a porovnaj si tuto sumu so sumou dane uvedenej na potvrdeni a uvidis, co ti vyjde, ak suma na potvrdeni bude nizsia ako tvoja vyratana, tak nedoplatok a ak suma na potvrdeni bude vyssia ako tvoja vypocitana, tak budes mat preplatok ... snad som to dobre vysvetlila

evita68
6. feb 2013

@macka82 no jasné, treba si nechať skákať po hlave.. potom to tu aj tak vyzerá.. 😀

macka82
6. feb 2013

@denisamalik OPRAVA podať žiadosť o ročné zúčtovanie do 15.2.2013 🙂

macka82
6. feb 2013

@evita68 ....bohužiaľ je to tak, lebo pravdu má ten, kto je pri koryte, nie ten, kto má niečo v hlave ☹

evita68
6. feb 2013

@macka82 účtovníčka určite nie je pri koryte, ale v tomto prípade neovláda svoju prácu...
zle definuješ, pravdu má ten, kto ovláda veci, len si treba za svojou pravdou stáť.. napríklad aj poučením účtovníčky.. 🙂

macka82
6. feb 2013

mala som na mysli úradníčky, nie účtovníčky 🙂

anika44
6. feb 2013

@janicka83 a prosím ťa to je to je v ktorom riadku to čo mám už po vynásobení týcch 19% a potom, že porovnať to s nejakým číslom, nevieš ktorý to je riadok v tom potvrdení alebo presný názov toho? ja mám z toho španielsku dedinu, ja sa do takýchto vecí nevyznám

janicka83
6. feb 2013

@anika44 oki...idem polopate : úhrn zúčtovaných a vyplatených príjmov (riadok 1) - poistné celkom (riadok 3 tá vyššia suma)= niečo. Toto "niečo" - 3644,72 = suma * 19%= a tuto sumu porovnas s riadkom 5 úhrn preddavkov na daň ..., resp. pošli mi do IP všetky údaje z toho potvrdenia a ti to vyrátam...riadok 1,3,5 🙂

anika44
6. feb 2013

@janicka83 super, už som to pochopila, keď si mi popísala tie riadky 🙂 ďakujem

zuzu101
6. feb 2013

Ahojte baby .viete poradiť aj mne?v roku 2012 som bola do jula na RD, medzitým som pracovala na dohodu .po ukončení rd som bola od júla do októbra na pn-ke a od 2.okt. som evidovaná na úrade práce .mám podať daňové priznanie ???ďakujem

zalka
6. feb 2013

@zuzu101 z dohody Ti bola strhnutá daň? Ak áno podaj DP a daň sa Ti vráti. A ak máš príjem vyšší ako 1822,37 eur tak máš povinnosť podať DP.

slavkasj
6. feb 2013

treba zarátať do príjmov aj priznanú podporu, ktorú dostávam 6 mesiacov zo sociálnej poisťovne?