icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

slavkasj
6. feb 2013

dobrý deň. ja by som sa rada informovala na: ak rodičia žijú spolu a zarába len manžel, ani jeden rodič nedostáva daňový bonus na dieťa, žijú spolu 6 mesiacov a potom sa rozvedú. manžel si chce podať daňové priznanie, môže si požiadať aspoň na tých 6 mesiacov daňový bonus na dieťa kým žili spolu v jednej domácnosti alebo aj na celý rok?, keďže matka dieťaťa nepoberala ďalších 6 mesiacov bonus na dieťa? môže si svoju ex-manželku dať odpísať kým spolu žili /teda tých 6 mesiacov z roku 2012/? aké doklady by od nej potreboval aby si ju mohol odpísať? ak ex nedodá papiere tak si ju nemôže dať odpísať, že?

villanella
6. feb 2013

dobrý den,chcem sa opytať ked som na materskej od februara 2012 a predtým som robila mám si podať danove...??, za odpoved vopred dakujem...

zalka
6. feb 2013

@villanella ak máš zamestnávateľa môžeš ho požiadať o RZD alebo si urobiť aj sama DP.

villanella
6. feb 2013

@zalka a dostanem aj nejaký preplatok či to asi tažko....

zalka
6. feb 2013

@villanella ja neviem aký máš príjem , či ti stiahli daň .. nemám vešteckú guľu 😀

zuzu101
6. feb 2013

@zalka keďže som v tom období bola na rd , tak som mala dohodu urobenú na 30e/m.po ukončení rd som dohodu ukončila, keďže tpp som mala inde.potom som bola pn.takže asi sa mi neoplatí podať že?

zalka
6. feb 2013

@zuzu101 no neviem či ti stiahli daň alebo nie ... podla toho sa rozhodni

evita68
6. feb 2013

@slavkasj daňový bonus si manžel môže uplatniť len za mesiace, kedy žil s deťmi v spoločnej domácnosti

na manželku si môže odpočítať nezd, časť len za mesiace, na začiatku ktorých boli manželia a to v pomere 1/12 z nezd. časti na každý mesiac.. ak nedodá ex doklady o príjme, nemôže si odpočítať nič

zuzu101
6. feb 2013

@zalka ďakujem za odpoveď , daň mi zrejme nestiahli .este si to zistím .

zalka
6. feb 2013

@zuzu101 ak ti daň stiahli, tak po podaní DP sa ti dan vráti.

ivana2703
6. feb 2013

ahojte, môže mi niekto poradiť do ktorej kolonky DP A sa uvádza suma zaplateného DNP v roku 2012? Na DÚ mi dnes povedali, že tam taká kolonka nieje, takže si tieto platby odpočítať nemôžem. Tak by som bola rada, ak by ma niekto usmernil či mám alebo nemám nárok na odpočítanie tejto sumy a kde sa to uvádza. Ďakujem

evita68
6. feb 2013

@ivana2703 máš nárok, pripočítaj to k odvodom zo zamestnania a k DP daj kopiu potvrdenia o výške odvodov dnp

slavkasj
6. feb 2013
slavkasj
6. feb 2013

dakujem

slavkasj
6. feb 2013

treba zarátať do príjmov aj priznanú podporu, ktorú dostávam 6 mesiacov zo sociálnej poisťovne?

evita68
6. feb 2013

@slavkasj ak myslíš do príjmov pre manžela, tak áno

ivana2703
6. feb 2013

@evita68 Ďakujem 🙂

ivana919
6. feb 2013

ahojte otazka uplne mimo temy ale predsa, je tu niekto kto vie anglicky a chce si privyrobit za preklad cca 12 stran?

vevericka23
7. feb 2013

Ahojte baby, chcela by som sa spitat co vsetko bude potrebovat mm k danovemu ked si chce uplatnit na mna a danovy bonus na deti ci ako to je. Danove si robíme sami, uz som zabudla od minula. Ďakujem Katka.

zalka
7. feb 2013

@vevericka23 tvoj príjem zo zamestnania , PN, MD nepíšeš nič o sebe ťažko sa radí

a na deti do 16r rodné listy, za staršie potvrdenie o návšteve školy

syssu
7. feb 2013

Ahojte, aj ja sa chcem poradit.. ak davam ziadost o rocne zuctovanie na vypracovanie DP, treba k tomu aj potvrdenie zo SP ze poberam matersku? na MD som od 30.7.2012. A ked som bola aj DNP treba to tam niekde uviest? mam v tom gulas.. vopred vdaka!

zalka
7. feb 2013

@syssu ak si si platila DNP výšku týchto odvodov môžeš dať mzdárke , započíta ti ich do zaplatených odvodov a daň sa Ti vráti. MD nepreukazuješ v práci .. teda jej výšku ... a ak ti stiahli daň tak sa TI daň vráti po RZD alebo ak podáš sama DP.

quinka1
7. feb 2013

@angua27 ahoj, mozem ta poprosit o radu? moze si za mna manzel uplatnit nezdanitelnu cast dane, ked som minuly rok bola vedena na urade prace, ale sucasne som z dobrovolneho nemocenskeho poistenia mala vyplacanu pn v celkovej vyske asi 3500€? potvrdenie z uradu prace v praci pytali, ale potvrdenie zo socialnej poistovne nepozadovali. dakujem za odpoved.

zalka
7. feb 2013

@quinka1 môže si na teba uplatniť rozdiel 3644,74- vyplatená PN + zaplatené odvody do SP ...

obcansr
7. feb 2013

@evita68 ahoj potrebovala by som vediet kde sa dočítam o tom že sa dáva to dnp do danového. Mzdárka mojeho manžela o tom vobec nič nevie a chcela by o tom vediet kde to naštuduje ja som jej to nevedela povedat. Ona vobec nevie o tom

quinka1
7. feb 2013

@zalka dakujem ti velmi pekne za odpoved. a nevies, co sa moze stat, ak by potvrdenie zo soc. poistovne neprilozil k danovemu priznaniu?

zalka
7. feb 2013

@quinka1 ak na to DU príde tak dostane pokutu, a neoprávnene vrátenú daň by musel vrátiť.

quinka1
7. feb 2013

@zalka aha, dakujem ti velmi pekne. keby nebol internet, ani by sme nevedeli, ze to treba.

zalka
7. feb 2013

@quinka1 no veru, lebo neznalosť zákona nie je ospravedlnenie ... 🙂

bebiss
7. feb 2013

@zalka práve mi zamestnávateľ napísal, že mu mám priložiť k tej žiadosti o ročné zúčtovanie potvrdenie o výške materskej... Tak ja už neviem, mám či nemám to dokladať?