Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@dida84 ahoj,a ked nie sme manzelia?,ale zijeme v spolocnej domacnosti,moze si na mna moj partner v danovom nieco odpisat?..dakujem.Katka..
@katarina77 nie, môžu si len manželia uplatniť
@katarina77 tak ako píše @evita68 môžu si len manželia...
Ahojte! Chcem sa opýtať ako to je s daňovým priznaním,či ho musím podať:
Moja dcérka mala 3 rôčky 1.3.2012.Od februára 2012 som začala pracovať,pracovná zmluva mi skončila 30.9.2012. Od augusta 2012 som bola PN,ktorá mi skončila 1.1.2013.
V novembri 2012 som sa vydala. Môžem si uplatniť aj danový bonus na dieťa -vôbec neviem nič o daňovom priznaní,tak prosím o radu. Ďakujem!!!
@erikad82, ak si v práci zarobila menej ako 1822,37 Eur, daňové si podávať nemusíš. ak si zarobila viac, tak daňové podávaš.
daňový bonus si môžeš uplatniť, ak si zarobila minimálne 1.963,20 Eur a zdaniteľné príjmy si mala aspoň 6 mesiacov. druhú podmienku spĺňaš. teraz už len zistiť, aký si mala hrubý príjem.
čo sa týka vydaja, za december si môže Tvoj manžel na Teba uznať pomernú časť nezdaniteľnej čiastky na manželku a to 303,73 mínus Tvoja PN, ktorú si dostala vyplatenú v decembri.
@angua27 zle radíš ..
pri daňovom bonuse sa neposudzuje 6 mesiacov príjmu..posudzuje sa len príjem za rok..
tá nčzd je tiež zle, manžel si uplatňuje alikvotnú časť, v tomto prípade za 12/12.. jej výška sa vypočíta ako 3644,74 - hrubý príjem + odvody - nemocenské, toto všetko deleno 12 x jeden mesiac
@evita68, máš pravdu, našla som na nete poučenie daňového úradu http://www.porada.sk/t210035-danove-priznanie-t... s komentárom Mihála. ospravedlňujem sa za zavádzanie.
ok, končím v tejto téme. 😉
@angua27 Ahoj ako som sa tu dočítala dosť sa vyznáš v daňových veciach. Ja som sa dosť pozabudla a nestihla som volať do práce aby som sa popýtala čo s daňovým. :( Tak teraz si ho asi musím robiť sama. Vôbec, ale naozaj vôbec sa tomu nerozumiem. Bola som PN len 2 dni pred materskou a na tú som nastúpila 9.8.2012 a teraz mi 3.4. končí a nastupujem na rodičovský príspevok. Chcela by som vedieť kde všade mám isť a čo všetko mám vybaviť aby som mala daňové v poriadku. Z práce mi pošlú nejaký papier podľa ktorého si ho mám spraviť. Poslali ma aj na sociálku, ale nevie čo si tam mám vlastne vyžiadať. Je to moje prvý krát. 🙂 Tak budem veľmi vďačná za rady.
@evita68 dakujem.no co uz🙂
Babuľky:
Úhrn zaúčtovaných a vyplatených príjmov: 25 218,37 €
Poistné: 2 998,07 €
Základ dane: 22 220,30 €
NČ ZD na daňovníka: 2 835,42 €
Zdaniteľná mzda: 19 384,88 €
Daň: 3 683,12 €
Úhrn preddavkov na daň: 3 529,31 €
Nedoplatok: 153,81 €
Je to správny výpočet? Pri vyššom príjme sa kráti nezdaniteľná časť na daňovníka. Viem, že je na to nejaký vzorec pri ručnom výpočte...
Ahoj, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o odpočitatel. položku na manželku. !!!!!!!!!
Minulý rok som bola do 1.3.2012 na rodičovskej (mesačne cca 190e) a ešte som dostala preplatenú dovolenku z predchádzajúcej firmy, kde som bola evidovaná počas MD a RD v sume 365e.
od 1.3.2012 som bola na UPSVaR to som dostávala podporu 6 mes(mesačne to bolo okolo 330e),
k tomu ešte dostávam prídavky na 2 deti - 45,08e.
a v 11 a 12 /2012 som bola na DVP to som dostala v čistom 138,53 za mesiac.
Vie mi niekto poradiť či toto všetko si môže manžel na mna odpočítať v danovom a či sa tam vôbec zmestím? Ešte raz vopred dkaujem.
@angua27 ahoj mozem aj ja jednu otazocku k DP? som na materskej dovolenke, popri tom som mala prijem z dohody a z prenajmu bytu. vies mi prosim poradit pripadne odkazat na neaku stranku,kde by mi to vedeli vysvetlit- ci mam narok aj na neaku odpocitatelnu polozku z danych prijmov?( prijem z dohody bol 219 euro, popri tom mam prijem z prenajmu bytu , coviem ze si mozem z toho prenajmu odratat vydavky vo vyske 40% a tiez 500 euro odpocitatelnu polozku.nevies prosim ci si mozem odpocitat aj nezdanitelnu cast na osobu myslim ze to bolo min. rok vo vyske 3644 euro.? dakujem🙂
@adamikovalucia
rátaj ... 3644,74 mínus vyplatená dovolenka - príjem za dohodu hrubý - vyplatená podpora + zaplatené odvody za dovolenku = xxxx suma.
Ak je suma xxxx kladná, tak si ju manžel môže uplatniť.
@ivka82 príjem z prenájmu je pasívny príjem, preto si na neho nemôžeš uplatniť NCZD , môžeš si odrátať 500 e a ešte posledný rok môžeš uplatniť paušalne výdavky 40% ( ak nechceš dávať skutočné ) .
@zalka dakujem idem zhánať potvrdenia 🙂

@lucya89 ale veď ty ohľadom straty nič nevypisuješ..