Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@evita68 vacsina pomenovava danovym bonusom aj odpocitatelnu polozku, preto som definovala zvlast pre manzela a zvlast pre dieta 😉
@svetielkoand ale ty musíš veci pomenovať správne, aby sa ostatné mamičky nedoplietli 🙂
potrebujem poradiť pre kolegynu : jej syn bol
od januára do konca apríla vedeny na ÚP.
maj - do polovice Júna zamestnany na SK
od 15. júna so konca augusta ÚP
september až december zamestnaný ČR.
Ako to má riešiť s daňovým, aby sa mu vrátila daň z SK ? V čechach mu povedala zamestnankyňa, že mu urobí ale len z
ČR. Má podať DP na SK ?
@helena56800 na slovensku poda danove priznanie typu A kde uvedie prijmy zo slovenska aj ceska
ceske prepocita kurzom a vyjme zaklad dane z ceskeho prijmu
slovensku dan ak mu bola zrazena a je uvedena v potvrdeni mu bude na zaklade danoveho priznania vratena
@zlobidko04 na bonus ma narok rodic ... a je tam podmienka spolocnej domacnosti, rozdielny trvaly pobyt nie je problem
@bmmz dakujem ak tomu rozumiem tak do Uhrnu prijmov napíše z SK aj ČR ale nerozumiem tomu " vyjme zaklad
dane z ceskeho príjmu"
@helena56800 v daňovom priznaní sa vyjme český príjem z celkových príjmov, aby sa druhý krát nezdanil
@bmmz to vyňatie nyslíš asi na r.46. a na r. 39 zníženie základu dane na daňovníka sa bude uvádzať plná suma 3 644,74
ak nemá odrobený celý rok ?
@helena56800 áno, vyjmeš na riadku 46.. a nčzd je plná, píšeš ju na riadku 37
@evita68 ďakujem
Potrebovala by som poradit. Ked mal v min. roku niekto prijmy z dohôd ako študent a asi 3 mesiace pred koncom roka aj prijmy zo zamestnania na zmluvu, ma podat DP typu A alebo B? Ďakujem.
@mmaattuuss podáva DP typ A .
Typ B je pre podnikateľov.
@zalka Dakujem za odpoved. Este sa chcem spytat, kedy je povinnost podat DP? Aku vysku musia prijmy presiahnut?
Musim podat DP aj ked som poberala rodicovsky prispevok a popri tom zarobila aj prijem nizsi ako 3644,74 Eur?
@mmaattuuss povinnosť je pri príjme vyššom ako 1822,37 eur za rok ...
@zalka Dakujem. Este ma napadlo, ci musi podat DP aj osoba, ktora zdedila pozemky alebo casti pozemkov? Ak ano, tak typ B?
@mmaattuuss ak osoba predala tie pozemky a nebolo to dedičstvo v priamom rade, a zomrelý to nevlastnil 5 rokov tak áno ... podáva sa DP.
Ináč ak si osoba tie pozemky necháva, tak podáva akurát na mestkom úrade danové priznanie k nehnuteľnosti ...
@bmmz no a ako zdokladuje, že s nou býva v spoločnej domácnosti. ak si chce uplatniť danový bonus na dieťa potrebuje ako doklad rodný list a potvrdenie o poberaní rodinných prídavkov. a tie poberá priatelka takže tam bude vidieť rozdielnu adresu. preto mi to nie je jasné... stačí na to čestné prehlásenie? ja robím jednoduché účtovníctvo no nikde som sa nestretla s takýmto niečim a myslím si, že mali nárok už minulý rok, ked sa malý narodil.... tento rok by mali mať nárok na celý rok len mám problém ako to zdokladovať...
@zlobidko04 k DP žiadne potvrdenie o poberaní rod. prídavkov nepotrebuje.. ani čestné prehlásenie, pretože trvalý pobyt a spoločná domácnosť nie je to isté..
ak si neuplatnil minulý rok a mal nárok, nech podá dodatočné DP
1. ak niekto robi na dohodu mimo pracovného pomeru, musí v daňovom priznaní vypísať úhrn príjmov len do kolónky 32-úhrn príjmov od všetkých zamestnávateľov, alebo tú istú sumu má napísať aj do kolónky daň.priznania 32a- úhrn príjmov na základe dohôd o prácach mimo pracovného pomeru?
2. ak pracuje niekto na dohodu mimo pracovného pomeru celý rok, nezdaniteľná čiastka na daňovníka je 3644,74 eur.
ak niekto pracuje len 11 mesiacov, koľko eur je pra neho nezdaniteľná časť na daňovníka?
3. ak v potvrdení o príjme má napísané v kolónke 06- nezdaniteľná časť na daňovníka - kalendárne mesiace 3-8 sumu 1840 eur, znamená to, že v daňovom priznaní bude zníženie základu dane na daňovníka táto suma, alebo tých 3644,74 eur?
4. manžel pracoval mimo pracovného pomeru a má úhrn príjmov 5600 eur, neplatil poistné a príspevky a má úhrn preddavkov na daň a má jedno dieťa vlastné a druhé má manželka z prvého manželstva, no býva s ním v spoločnej domácnosti, môže si na to nevlastné dieťa uplatniť daňový bonus?
5. ak počas roka som poberala len v januári rodičovský príspevok a koncom roka 3 mesiace opatrovateľský príspevok, ktorý som dostávala od sociálnej poisťovne , ráta sa to k vlastným príjmov v kolonke manželka ak si chce manžel uplatniť ma v daň.priznaní?
@slavkasj
1. napíšeš presne tak ako je to napísané v potvrdení ... ak robíš len na dohodu tak v prvých dvoch riadkoch bude rovnaká suma
2. áno
3. to si nevšímaš ... to je len potvrdenie zo zamestnania koľko mesiacov si robila resp. akú výšku NCZD z celkovej oni uplatnili
4. áno môže si aj na nevlastné dieťa, teda manželkino dieťa uplatniť DB , ak by neboli manželia tak by nemohol
5. rodičovský nie je vlastný príjem ... a opatrovateľský neviem ... rodičovský neodrátavaš z NCZD .. odkiaľ bol opatrovateľský?
opatrovateľský bol platený zo sociálnej poisťovne
ku mojej dvojke: ak niekto nepracuje na dohodu celý rok ale len niekolko mesiacov, nezdaniteľná čiastka na daňovníka bude 3644,74 eur?
@slavkasj vždy je plná .. teda pre rok 2012 je to 3644,74 eur
NCZD nemajú dôchodcovia starobný, výsluhový ,predčasný a tiež ľudom s vysokými príjmami sa im NCZD kráti ... ale bežný občania majú v plnej výške bezohľadu či odrobili 1 deň , alebo 1 mesiac alebo celý rok
opatrovateľský zo SP, dajú Ti potvrdenie o výške ? Ak áno tak potom ten opatrovateľský odrátaš zo svojej NCZD a zvyšok si mng. môže uplatniť.
@zalka
vlastne to potvrdenie keď tak teraz pozerám pe potvrdenie o poberaní peňažného príspevku za opatrovanie. 4 mesiace opatrovania sú vyplatené a len teraz som si všimla že to potvrdenie je z úradu práce, úplne rovnaké ako dávaju potvrdenie o poberaní rodičovského príspevku, tak to asi sa nebude odratávať z NCZD?
tak to asi bude tiež 3644,74 eur zníženie základu dane na manželku, že?
@zlobidko04 daj do casti osobitne zaznamz v DP prehlasenie ze zije v spolocnej domacnosti
@slavkasj ten príspevok bol za opatrovanie dieťaťa, alebo niekoho iného?
http://financie.etrend.sk/dane-a-odvody/ktore-p...
opatrovateľský je vlastným príjmom mng.

@evita68 ked som bola so starsou dcerkou na materskej, skoncila mi a poberala som rodicovsky prispevok z upsvar tak som mu odtial priniesla potvrdenie ze kolko som ho za cely rok mala a vtedy dostal velke dane vratene kvoli tomu...tak preto sa pytam ze ci sa to da alebo nie ked som mala taku matersku a nemocensku