Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@evita68 ešte by ma zaujímalo či na r. 33 píšem aj odvody zrazené v ČR a tiež daň tam zrazenu
poradte prosím. neviem, či v DP FO A na r.33 píšem aj úhrn povinného poistného z prijmu ked oni tam maju podla iného zákona a §
@helena56800 uvádzaš tam odvody, daň nie, tú neuvádzaš nikde
@evita68 ano, to mi je jasne...len kde uvediem v DP A tie dobrovolne platby? Do riadku povinnych odvodov, a kdesi vzadu v poznamkach upozornim, ze v r.XY su zaclenene aj zapl. DNP odvody?
A este si chcem upresnit - nie je povinnost ich uvadzat (aj ked by znizovali zaklad dane), ci?
Ahojte 🙂
vedeli by ste mi poradit?Som od februara 2008 na materskej s prvym dietatom.Bola som od leta 2009 aj SZCO(mam aj trvaly pracovny pomer) do marca 2010.Ale prijem som mala skoro nulovy,takze na danovom som mala uvedenych par eur ako prijem.Preto som aj chcela zivnost v marci 2010 zrusit,ale na zivnostenskom radili len prerusit,tak som to prerusila na 2 roky.Ja som na to aj zabudla,ja som sa odvtedy s tym ani nezaoberala,az dnes mi prisiel list zo zdravoltnej poistovne,ze mam nedoplatok za januar a februar 2013 spolu 110eur.Najprv som nechapala ako mozem mat nedoplatok,ked som v marci 2011 nastupila na matersku s druhym dietatom,od novembra 2011 som s nim bola na rodicovskej a teraz vo februari 2013 som nastupila na matersku s tretim dietatom.Az vtedy som si spomenula,ze ta zivnost nebola zrusena ale iba pozastavena a 2 roky a teda sa mi asi obnovila v marci 2012.Ale teraz neviem co mam vlastne robit.Asi prvy krok je zrusit ju a potom dalej neviem.Musim podat danove priznanie za rok 2012??Ale co tam ma m pisat ked som ani nic nerobila ale bola som len doma s detmi?Ked viete prosim poradte.Co a kde vsade musim nahlasit a ake nedoplatky este budem mat?
@zalka velmi pekne ti dakujem a este ta poprosim - kedze som pracovala normalne na zmluvu len 3 mesiace a potom som mala len dohodu, v akej vyske mam uviest danovy zaklad na danovnika - plnu sumu tu cez 3 tisic, alebo len ten alikvotny, co mam na potvrdeni od zamestnavatela za tie tri mesiace?
@marta0016 no danove za rok 2012 nemusis podavat ak si nemala zdanitelne prijmy a nevykazala stratu
utekaj na zivnostensky register co mozes robit s tou zivnostou bud ju dalej prerusit alebo zrusit
a hlavne to treba ist dat doporiadku do poistovne aj zdravotnej a aj socialnej asi ti vyplynula povinnost platit minimalne odvody ako zivnostnicke
ci skor tym lepsie ale tusim socialka berie datum kedy budes mat rozhodnutie z du o skonceni registracie ... tak sa poponahlaj nech nieje zbytocne vela zbytocnych nedoplatkov u teba
@bmmz prosim ta a nevies nahodou kolko bude asi ten nedoplatok v soc a v zdravotnej?Takze kym som bola SZCO leto 2009-marec 2010 som mala prijem par eur,o com mam doklad z danoveho,potom sa to prerusilo od marca 2010 do marca 2012 a odvtedy som teoreticky zas SZCO ale teda zas s nulovym prijmom.Potom sa to pocita z min vymeriavacieho zakladu na ten minuly rok?Alebo ako?A nemusim predsa podat danove aby som to mohla preukazat na Soc a zdravotnej?Jaaaj,som z toho uplne hotova...mam 3 dni pred terminom,ani neviem ako to teraz v rychlosti vybavim. ☹ ☹
A este tolko,ze mi prisiel aj list zo zdravotnej,ze vyska preddavku na poistne obdobie od 1.1. 2013 je 0 eur a potom zas ze mam uz nedoplatok.Tomuto tiez nechapem.Uz som im pisala,ale odpoved este neprisla.
no to neviem odkedy a ako ti to ratali najlepsie si to obehat co najskor skus este tu na nete
http://www.socpoist.sk/zoznam-dlznikov-emw/487s
@bmmz praveze tu nemam nic vyznacene a dnes ma sokli znovu zo soc poistovne,lebo od 5 februara som na materskej,odovzdavala som im papier na matersku zo zamestnania a prihlasila som sa par dni pred nastupom na DNP z minima,lebo som mala z predchadzajuceho DNP nasetrenych 270dni,takze teoreticky by malo vychadzat este plus 255eur z min. vymeriavacieho zakladu a dnes mi poslali 480eur.Co by aj zodpovedalo alikvotnej ciastke materskej za februar zo mamestnania+min materskej z DNP.Lenze nechapem,lebo tam napisali nemocensku davku.Lenze ja som nebola na PNke.Iba som prestupila z rodicovskej na matersku.Takze teraz uz fakt nechapem ake peniaze to maju byt...
@bmmz dakujem pekne 🙂
asi poslem manzela,lebo ja sa uz na behacky necitim v mojom stave.
@zalka prosim ta,vedela by si mi poradit,vidim,ze sa v tychto veciach vyznas.Moj problem je opisany hore.Ked tzrusim eda konecne zrusim tu zivnost,tak nemusim podat danove za to obdobie marec 2012-december 2012 hoci aj s tym,ze som nemala ziadny prijem?Nebudem potrebovat doklad z danoveho na SP a zdravotneho?Lebo uz fakt neviem ako to funguje.A ked to zrusim,tak sa musim odhlasit z SP,zdravotnej a danoveho?
Môžem sa opýtať? Manžel má minimálnu mzdu a ja som si platila DNP najvyššiu sumu.Materská mi vychádzala okolo 600e.Môže si ma napísať do daňového priznania a budú nám vrátené nejaké peniaze?
@marta0016 daňové za 2012 nemusíš podávať, kedže si nemala príjmy..
do zdravotky treba zabehnúť a vyriešiť to osobne, zrejme zo živnostenského tam nahlásili koniec prerušenia podnikania a tým pádom im vyskočilo povinnosť platiť odvody.. máš na ZP nahlásené, že si na MD? no jednoducho, vyriešiš to len osobnou návštevou..
do SP nemusíš chodiť, veď tam si určite nebola prihlásená ako szčo, kedže si mala malý príjem..
@evita68 dakujem za odpoved.A myslis si,ze ked som nemala ziadny prijem ani ked som este ako tak podnikala tak by som vlastne nemusela odvody do SP po tom,co sa mi ta zivnost obnovila?V zdravotnej neviem ci je zahlasene,ze som na md.To by mal zahlasovat moj zamestnavatel,ked sa nemylim,alebo sa moze stat,ze oni o tom nevedia?No ja uz asi nestihnem do tej zdravotnej,lebo uz cakam,kedy sa zacne porod,takze uz asi len potom. ☹
@effie81 no nie, ak si nemala príjmy nad cca 3000 /neviem presne sumu z roku 2010/, tak ti nevznikla povinnosť platiť do SP..
do ZP si musíš všetko nahlasovať sama ohľadom RD, MD...zamestnávateľ si to robí len z hľadiska svojho, že ťa ponahlasoval ako zamestnanca.. tak isto aj SP, hádam tam len máš nahlásené, že si osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov..
baby viete mi niektora poradit? minuly ro som bola na rodicaku, ktory mi skoncil v septembri. Bola soms tale zamestnana, po rodicaku som nastupila na tri dni do prace a dostala vypoved. Takze som na urade prace. V decembri sa mi podarilo vyhrat auto/ a ide ma porazit. Akoze jasne mi je ze z ceny auta musim zaplatit dan aj zdravotku, len mi nie je jasne ci si mozem odratat nezdan. ciastku dane ked si zratam prijmy z roboty a z tejto vyhry ci si mozem 3644,74 odratat z kompletnej sumy, alebo len z prijmov zo zavis. cinnosti teda z roboty. vie niekto poradit?? dost by mi pomohlo kebyze to moze byt z celkovej sumy, lebo suma auta je 12 tis co bude riadna palka na platenie.

@pedroma to by si musela mať príjem nad 3000, aby sa ti to oplatilo riešiť..