icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

tanicka696
11. mar 2013

@zalka no zamestnavatel jednoducho povedal,že nam dava penazi "dosť" (minimalna mzda) a že nikomu nebude nič vyplacať tak sme ani jedna nedostali nič,žiadna premia!ja by som ich za..... do prievanu zavesila,fakt je to par eur a robi ako keby ma každej dať nejaku horibilnu sumu!ja som sa začala v tom vrtat minuly rok tiež ale baby sa bali že nas vyhodi a že bude zle....tak ma donutili kašlať nato ale teraz som pn a idem na matersku a po MD sa nechystam vratit a on sa nevie dočkať ked mi da vypoved tak teraz to už riešim!

bmmz
11. mar 2013

@tanicka696 ale ved tie peniaze co Vam vyplati zo zamestnaneckej premie mu da stat na zaklade podaneho hlasenia, nechapem tu neochotu akoby zo svojho davali och skoda reci aka je podnikatelska slovac
drzim palce 😉

zalka
11. mar 2013

@saba25 bez toho decembrového ...

zalka
11. mar 2013

@tanicka696 ako nepochopím .. pýtaj si potvrdenie o RZD 2011 a požiadaj niekoho nech ti urobí na základe toho dodatočné danové priznanie za rok 2011 ... zamestnávateľ je cocot .. lebo tie peniaze platí štát ... nie on ... takže ani štátne vám nedopraje.
A to isté urob tento rok .. ak Ti dajú papier RZD a stihneš do 31.3. spraviť DP tak treba podať opravné DP. Ak oni už urobili RZD.

tanicka696
11. mar 2013

@zalka no oni to RZD minuly rok urobili až na posledny den napoky aby sme s tým nič nemohli robiť!a teraz to nevyzera inak,tiež sa s tým vobec neponahla aj napriek tomu,že do neho hučime!on vie čo robi hajzel!!!

zalka
11. mar 2013

@tanicka696 no môžeš s tým urobiť .. podať dodatočné danové priznanie za rok 2011
a pýtaj zamestnávateľa potvrdenie o príjmoch ... za rok 2012 a urob si riadne DP za rok 2012 ... už to píšem tretí krát

tanicka696
11. mar 2013

@zalka šak ale možem to podať po 31.3.?to sme sa nepochopili ale už chaaaapem,netreba to tri krat hovoriť 😀 😀

slavkasj
11. mar 2013

dobrý večer. poprosím o napísanie riešenia na tento prípad: úhrn príjmov za 7 mesiacov 1780 eur, medzitým aj plus nemocenské vo výške 305 eur a zbytok mesiacov do konca roka podpora zo sociálnej poisťovni 995 eur. treba rátať aj to nemocenské a podporu ku úhrnu príjmov do riadku 32 v DP? bude mať dotyčný nárok na daňový bonus na 2 deti?
a druhá vec: ak je niekto evidovaný na úrade práce 1 mesiac, musí to zdokladovať, alebo len do osobných záznamov v DP napísať že ten mesiac bol evidovaný? veľmi pekne ďakujem vopred za odpovede.

zalka
11. mar 2013

@slavkasj nárok na DB nevznikne, a podporu ani nemocenské do riadku 32 nenapočítavaš, lebo nemocenské a podpora sú nezdaniteľné príjmy.

slavkasj
11. mar 2013

@zalka ďakujem ešte raz. a môžem poprosiť aj o odpoveď na druhú vec? ďakujem, 🙂

bmmz
11. mar 2013

@slavkasj zdokladovavas len zdanitelne prijmy ... mozes uviest do osobitnych zaznamov pokrytie roka ale nemusis nic zdokladovavat

mataaa30
12. mar 2013

Ahojte môže si manžel uplatniť úľavu či ako sa tomu povie za rok 2012???Od 1.1.2012-5.6.2012 som bola na RD a od 6.6.2012 -31.12.2012 som na PN....A manžel pracoval len od 1.1.2012-1.5.2012 no aj daňový bonus dostal len do 31.4.2012...dakujem

zalka
12. mar 2013

@mataaa30 a to zarobil toľko za 4 mesiace, že riešiš či si môže uplatniť niečo na teba?
Ak zarobil 1963,20 eur v hrubom tak môže požiadať o DB za zvyšné mesiace.

mataaa30
12. mar 2013

zalka poslala som správu a dakujem

gubcikova
12. mar 2013

baby mám dotaz.dostane muž viac na ženu ak je na RD alebo na dve deti?

miri.b
12. mar 2013

dobry den,ak si chce manzel uplatnit odpis dane na manzelku potrebuje aj nejake potvrdenie, ze som bola cely rok 2012 na RD,alebo staci cestne prehlasenie, ze som nemala prijem? dakujem

evita68
12. mar 2013

@miri.b nepotrebuje žiadne potvrdenie, v daňovom priznaní napíše do kolonky poznámky, že manžela celý rok poberala iba rodičovský príspevok

evita68
12. mar 2013

@gubcikova tvoja otázka je nezrozumiteľná

miri.b
12. mar 2013

@gubcikova môžete si uplatniť aj daňový bonus na deti a aj odpis dane na manželku, ale tiež neviem, či som správne pochopila otázku 😉

gubcikova
13. mar 2013

@evita68
@miri.b že či je vždy väčšie vrátenie daní na manželku ak je na RD

pedroma
13. mar 2013

poprosim vas - do 02/12 zamestnana, potom MD...je potrebne uviest v DP typu A aj zaplatene dobrovolne DNP(cerpanie bolo v tom istom roku)? Ak ano, v ktorom riadku? Dakujem.

michaelamilan
13. mar 2013

Ahojte, ja som si teraz robila DP typu A ........do 9mesiaca som bola zamestnaná bez PN,od 1.9 až do 11.12. MD.....mám dať k DP aj prílohy o výpočte z PN a MD alebo len pošlem DP?????lebo tam nieje nikde kolonka na PN apd....ďakujéééém......A inak zamestnávateľ k 31.09. podol do konkurzu a potvrdenie o príjme mám za 10mes. a nezdaniteľnú čiastku mám tým pádom3037,20 tak tú vypíšem aj do priznania, nie? keď nemám odrobený celý rok????

mm22
13. mar 2013

ahojte, aj ja vas velmi pekne prosim o radu: mala som prijem zo zamestnania za tri mesiace v roku 2012, potom za 6 mesiacov príjem z dohody a platila som si aj DNP - toto DPN sa odpocitava, vsak? v ktorom riadku, prosim?

zalka
13. mar 2013

@michaelamilan do DP idú zdaniteľné príjmy ... platila si z PN dane? Nie neplatila .. a každý má nárok na ročnú NCZD .. takže uplatníš si 3644,74 eur .
@mm22 áno DNP uhrady si môžeš dopočítať k úhradám zo zamestnania ... a do tej kolonky to dáš ... a priložíš ako prílohu k DP potvrdenie o výške úhrad, alebo výpis z účtu .. a samozrejme aj potvrdenia od zamestnávateľov.

idris
13. mar 2013

Ahojte babule potrebovala by som poradiť. Sme v Uk a pár ľudí mi tvrdí že musíme podávať daňove pár nie no a ešte jedná známa je tiež mimo Sr a uplatňuje si daňový bonus na deti . vytlačila som si tlačivá a snažím sa to doma nejako vyplniť ale som z toho jeleň 😅

mm22
13. mar 2013

@zalka dakujem ti velmi pekne za pomoc!!!! a prispevky na doplnkove dochodkove ci ako sa to vola - sa este odpocitavaju, ci tato vyhoda je uz minulostou?

zalka
13. mar 2013

@mm22 poistky komerčné alebo dôchodkové sa nedá odpočítať.
@idris áno mala by si na SVK podať danové priznanie z celosvetových príjmov ak nie si danovým rezidentom UK .. aby ti DU na SVK akceptoval danovú rezidenciu UK treba potvrdenie o tom z UK.

idris
13. mar 2013

@zalka rezidenti nie sme . takže to bude iné tlačivo ?

zalka
13. mar 2013

@idris urobíš normálne DP typ A. Kde zahrnieš príjmy zo zahraničia a ich výjmeš .. dp bude nulové

evita68
13. mar 2013

@gubcikova áno, ak je na RD a iný príjem okrem RP za celý rok nemala.. ale zase treba myslieť na to, že manžel musí mať platené také veľké preddavky, aby tie dane bolo z čoho vrátiť..