icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

zivika
19. mar 2013

@zalka inak, myslim, ze protistrane prebranie penazi podpisal, akurat nema kopiu toho dokladu

zalka
19. mar 2013

@zivika no oslov firmy kde mng. faktúroval, a žiadaj kopiu dokladov o uhrade .. tak sa pohneš dalej ... lebo zrejme oni tie doklady majú .. ale tvoj mng. ich nevzal abo vyhodil ... len je to účtovný doklad ...

zivika
19. mar 2013

@zalka ok, poriesim to...ale aj tak nechapem, ako je mozne, ze za 4 roky to ziadny uctovnik od neho nepotreboval...ach jo, riadny bordel 😀

zalka
19. mar 2013

@zivika hm... hej i mna oslovil jeden .. že mám urobiť DP a nič mi nedal , tak ho zo tri krát prehnala .. ved je logické, ak chcem mať urobené DP poriadne tak sa musím držať dokladov, a nie len slovného vyjadrenia .. no všetko mám uhradené ... príde danová kontrola a opýtajú sa .. kedy bola táto fa uhradená .. tvoj muž povie 15.5 ... skontrolujú firmu kde faktúru evidujú a oni povedia že mužovi dali peniaze 31.5. .. a prúser ...

zivika
19. mar 2013

@zalka aha, som netusila, ze na danovom urade ich aj toto zaujima 🙂 ja len, ze im staci odviest dane z toho, co clovek zarobi a presny den uhrady je nepodstatny...tak dakujem za nove (teda aspon pre mna 🙂) informacie a poznatky 🙂

zalka
19. mar 2013

@zivika hm... ved doklady o úhradách musia sedieť na oboch stranách ... ako by to ináč danová kontrola mohla odkontrolovať keby si každý z toho robil holubník ... obrazne povedané ... a mimochodom ak mng. prijal od jedného dodávateľa v hotovosti viac ako 5000 eur za celý rok , tak dotyčný odberateľ kt. to vyplácal ( nie tvoj mng. ) musí informovať o takej úhrade DU listom ... prikazuje mu to tzv. bonzácky paragraf.
To je ochrana ak by niekto chcel povyhadzovať faktúry z účtovníctva aby mu nevyšlo platiť dane. Proste všetko so všetkým súvisí ... a ten odberateľ v liste DU píše aj to kedy tie sumy boli uhradené ...

adamikovalucia
20. mar 2013

Ahojte, chcem sa spýtať na odpočitatelnú položku na manželku. Manžel je živostník a jeho ekonomka mu už urobila danové priznanie za rok 2012 a jaksi nedala tam odpočitatelnú položku na mna, čo s tým? A zmestím sa do tej sumy na odpočitat. položku.
Možem si spraviť danové priznanie? a aký typ? V roku 2012 som bola na rodič. dovol. a potom som poberala 6 mes dávku v nezamestnanosti z UPSVaR, mala som preplatenú dovolenku a koncom roka som mala dohodu.

Vopred dakujem za skorú odpovede.

bambucatko
20. mar 2013

ahojte mam problem s danovym priznanim... v roku som mala 4 zamestnavatelov a uhrn vsetkych prijmov som si zratala na 7551,75 euro a z toho z dohody r.34a 861 euro. poistenie mi vyslo 35r. 896,30 euro, socialne 35a 628,71 euro a zdravotne r.35b 267,59 euro. riadok 36 zaklad dane som vyratala ako 7551,75 - 896,30 to mi vyslo 6655,45 euro... prosim vas co s tym dalej???? ako si vyratam ci mam preplatok alebo nedoplatok a do akych riadkov to mam popisat??? :( neviem ci mam nieco vypisat do oddielu VI ale asi nie kedze som bola normalne zamestnana... :( poradite mi prosim niekto? dakujem moc moc moc :(

kathy7337
20. mar 2013

@bambucatko vypln si to cez e-dane na www.drsr.sk. to ta navedie ako dalej. Tereaz budes musiuet vyplnit nezdsan.ciastku 3644,74, vyratat dan. Ak mas aj zrazeny preddavok podlka par.35, trebva to tam tiez vpisat.

kathy7337
20. mar 2013

@adamikovalucia mozes podat opravne DP. Nezdan.ciastka je 3644,74 minus vlastny prijem manzelky (rodicak sa nezaratava)

lolah
20. mar 2013

ahojte, potrebovala by som surne poradit, ci mam podavat danove a co vsetko k tomu potrebujem:
do augusta 2012 som bola na rodicovskej
september -december nezamestnana na urade prace, poberala som davku v nezamestnanosti
od 12. dec. praca na dohodu
v marci som bola v komisii vo volbach, suma 37,21 z toho zaplatena dan 6,78€
a mala som vyhru vo vyske 299 €
dakujem za pomoc

kathy7337
20. mar 2013

Kvolki nicomu inemu,len kvoli vyhre danove podat musis a vyhru riadne zdanit. Vyhra bola v r.2012,ze?

lolah
20. mar 2013

@kathy7337 ano. a to musim asi typ B, vsak? takze v tom danovom priznani by som nevyplnala nic ine, len vyhru?

kathy7337
20. mar 2013

@lolah praveze ak ho uz ides robit,treba vyplnit vsetko. Odratas si aj ten preddavok,co ti strhli v komisii., o to mnenej zaplatis dan z vyhry. Ano typ B. A daj tam aj tu dohodu.

lolah
20. mar 2013

@kathy7337 dakujem za odpoved, takze potrebujem dolozit aj doklad z uradu aj zo socialky?

kathy7337
20. mar 2013

@lolah nie,tie netreba

lolah
20. mar 2013

@kathy7337 dakujem krasne, pomohla si mi velmi 🙂

lilka114
21. mar 2013

ja by som sa chcela spýtať čo všetko potrebujem k daňovému ak som robila do septrembra 2012 a odvtedy som na úrade práce?

zalka
21. mar 2013

@lilka114 potvrdenie o príjmoch od zamestnávateľa prikladáš k DP ... a tiež ak si uplatnuješ DB na deti tak ich rodné listy.

lilka114
21. mar 2013

@zalka a nejaké potvrdenie,že som na úrade práce nepotrebujem? ešte som poberala ten polročný príspevok zo sociálky,kedže som odrobila 3 roky v predchádzajúcej práci ...

zalka
21. mar 2013

@lilka114 nie len napíš do DP že si evidovaná na UP .. a záleží od tvojho správcu dane či si vyžiada potvrdenie že si na UP.

lilka114
21. mar 2013

@zalka a to,že som brala zo sociálky to polročné?to netreba nikam písať,alebo nejaké potvrdenie priložiť?

zalka
21. mar 2013

@lilka114 nie netreba to nebol zdaniteľný príjem ...

lilka114
21. mar 2013

@zalka aha .....tak ja ti/vám ďakujem veľmi pekne ....pomohlo 🙂

zalka
21. mar 2013

@lilka114 rado sa stalo

pe
21. mar 2013

@zalka aha dakujem 🙂

januliks
21. mar 2013

Ahojte vedel by mi niekto poradit ci si moze zivnostnik znizit dan na zaklade toho ze zaplati l studentom na zaklade zmluvy o dielo alebo inej zmluvy a do akej vysky prijmu Kde najdem takuto zmluvu a ci sa to da uplatnit v DP za rok 2012. Ake povinnosti ma student ci si musi podat DP popripade nejake odvody do Zdravotnej poistovne ci mal zaplatit....? Dakujem

zalka
21. mar 2013

@januliks to je veľmi všeobecná otázka... jednorazový príjem do 500 e ročne, nemusí nikto priznať vo svojom DP ...
čo sa týka študentov .. tak napr. ak by to bola mandátna zmluva .. tak sa z nej platia dane i odvody do ZP potom .
Ak ovšem celkový príjem študenta za dohody, prácu + mandátnu zmluvu nepresiahne sumu 1822,37 eur za rok 2012 vtedy nie je povinný podávať DP .. a nezaplatí dan a odvody z mandátnej zmluvy.

oliinka
22. mar 2013

dobrý den chcem sa spýtat manžel je živnostník ja na rodičovskej a vypočítali nám z danovhé priznania že by nám mali vrátit 180 eur preplatok plus danový bonus,neviete či nám to vrátia,ked má manžel dlh na odvodoch?dakujem

zalka
22. mar 2013

@oliinka manžel platil nejaké preddavky na dan? Lebo ak neplatil a nemal nejakú dohodu alebo pracovný pomer súbežne so živnosťou tak mu nemajú čo vrátiť .
Nie je to danový bonus na dieťa? Co píšeš?