Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
ahojte 🙂 potrebujem poradiť... robím daňové známemu a neviem či mi to vyšlo správne... v roku 2012 odrobil prvých 5mesiacov, od júna je nezamestnaný... pracoval na PP aj na dohodu, úhrn príjmov z PP je 2265,90 a z dohody 243,18 tak do riadku 32 som to spočítala 2509,08 a do riadku 33 som uviedla 243,18 je to dobre? po odrátaní poistného mi základ dane vyšiel 2205, 49 môže si uplatniť nezdanitelnú čiastku na daňovníka vo výške 3644, 74 aj keď odrobil iba 5mesiacov? daňová povinnosť mu vyšla nulová, úhrn preddavkov na daň mal z PP 199,71 a z dohody 46,20 teda dokopy 245,91 túto sumu mu vrátia?
@any23 celú nezdaniteľnú čiastku na daňovníka, teda 3644,74 si môže uplatniť každý, aj keď odrobí len jeden mesiac, nekráti sa. Tie riadky mi nesedia. Do riadku 32 dáš sumu 2509,08, do riadku 32a dáš 243,18 (príjem z dohody). Riadok 33 je úhrn poistného. Neviem,koľko bolo poistné, takže ďalej ti nepoviem. Príjem mal nízky, vrátia mu preddavky, ktoré si uviedla, čiže 245,91 Eur
ahojte, potrebujem poradit s DP. Vyplnujem typ B, lebo mam za rok 2012 aj prijmy z prenajmu. Minuly rok do maja som riadne pracovala, potom som isla na matersku. Pocula som, ze materska sa rata ako prijem, teda mala by byt uvedena v DP? ak ano, tak kde? Predpokladam, ze nie v riadku 34 - uhrn prijmov od vsetkych zamestnavatelov.
A este jednu otazocku mam. Za prvych 5 mesiacov som mala prijem cca 4 tis eur. zamestnavatel mi normalne strhaval preddavky(cca 500 eur). Ale teraz v DP ked odratam nezdanitelnu ciastku od mojho prijmu, tak mi vyjde dan len cca 100. Plus dan z prijmu za prenajom mi vychadza tiez cca 100 eur. Cize zvysnych 300 eur mi vratia? dakujem za odpovede 🙂
@zalka prosim ta a ake tlacivo ma vyplnit moj manzel, ktory je zamestnanec a ked si musi opravit danove priznanie, lebo najskor si v praci neuplatnil na mna danovy bonus a teraz to chce dodatocne, tak mu povedali, ze si to ma vyplnit sam, lenze neviem, ze ci to ma tiez na tom tlacive "a"
@hamca
do par. 5 das prijmy zo zamestnania , prijem materska sa ako zdanitelny prijem nepovazuje uplatnis odpocitatelnu polozku 3644,74 celu ...a vyjde ti preplatok
prijem z prenajmu das do par. 6, 3 {tam si mozes aj 500 euro hrubych prijmov oslobodit }
a pravdepodobne tak ako vravis ti vyjde konecny preplatok ktory ti vratia do 13. maja
kočky , neviete mi prosim poradit? ked sa dava danove priznanie PO elektronicky, poznamky sa musia poslat postou v termine na podanie danoveho ci staci do 5 dni s tym prehlasenim o elektronickom podani. Dakujeeeeeeeeeeeeeem
baby keď som bola celý min. rok na RD a v decembri na materskej daňové nepodávam....je to tak?

@zalka no on pol roka bol na zmluvu normálne zamestnaný a teda na pol roka mal živnost zrušenu takže z toho maju vratit tých 180 eur plus za 7 mesiacov danový bonus na dve deti.a vrátia to?ked má dlh na socialke,teda na odvodoch?