Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@zivika hm... hej i mna oslovil jeden .. že mám urobiť DP a nič mi nedal , tak ho zo tri krát prehnala .. ved je logické, ak chcem mať urobené DP poriadne tak sa musím držať dokladov, a nie len slovného vyjadrenia .. no všetko mám uhradené ... príde danová kontrola a opýtajú sa .. kedy bola táto fa uhradená .. tvoj muž povie 15.5 ... skontrolujú firmu kde faktúru evidujú a oni povedia že mužovi dali peniaze 31.5. .. a prúser ...
@zivika hm... ved doklady o úhradách musia sedieť na oboch stranách ... ako by to ináč danová kontrola mohla odkontrolovať keby si každý z toho robil holubník ... obrazne povedané ... a mimochodom ak mng. prijal od jedného dodávateľa v hotovosti viac ako 5000 eur za celý rok , tak dotyčný odberateľ kt. to vyplácal ( nie tvoj mng. ) musí informovať o takej úhrade DU listom ... prikazuje mu to tzv. bonzácky paragraf.
To je ochrana ak by niekto chcel povyhadzovať faktúry z účtovníctva aby mu nevyšlo platiť dane. Proste všetko so všetkým súvisí ... a ten odberateľ v liste DU píše aj to kedy tie sumy boli uhradené ...
Ahojte, chcem sa spýtať na odpočitatelnú položku na manželku. Manžel je živostník a jeho ekonomka mu už urobila danové priznanie za rok 2012 a jaksi nedala tam odpočitatelnú položku na mna, čo s tým? A zmestím sa do tej sumy na odpočitat. položku.
Možem si spraviť danové priznanie? a aký typ? V roku 2012 som bola na rodič. dovol. a potom som poberala 6 mes dávku v nezamestnanosti z UPSVaR, mala som preplatenú dovolenku a koncom roka som mala dohodu.
Vopred dakujem za skorú odpovede.
ahojte mam problem s danovym priznanim... v roku som mala 4 zamestnavatelov a uhrn vsetkych prijmov som si zratala na 7551,75 euro a z toho z dohody r.34a 861 euro. poistenie mi vyslo 35r. 896,30 euro, socialne 35a 628,71 euro a zdravotne r.35b 267,59 euro. riadok 36 zaklad dane som vyratala ako 7551,75 - 896,30 to mi vyslo 6655,45 euro... prosim vas co s tym dalej???? ako si vyratam ci mam preplatok alebo nedoplatok a do akych riadkov to mam popisat??? :( neviem ci mam nieco vypisat do oddielu VI ale asi nie kedze som bola normalne zamestnana... :( poradite mi prosim niekto? dakujem moc moc moc :(
@bambucatko vypln si to cez e-dane na www.drsr.sk. to ta navedie ako dalej. Tereaz budes musiuet vyplnit nezdsan.ciastku 3644,74, vyratat dan. Ak mas aj zrazeny preddavok podlka par.35, trebva to tam tiez vpisat.
@adamikovalucia mozes podat opravne DP. Nezdan.ciastka je 3644,74 minus vlastny prijem manzelky (rodicak sa nezaratava)
ahojte, potrebovala by som surne poradit, ci mam podavat danove a co vsetko k tomu potrebujem:
do augusta 2012 som bola na rodicovskej
september -december nezamestnana na urade prace, poberala som davku v nezamestnanosti
od 12. dec. praca na dohodu
v marci som bola v komisii vo volbach, suma 37,21 z toho zaplatena dan 6,78€
a mala som vyhru vo vyske 299 €
dakujem za pomoc
Kvolki nicomu inemu,len kvoli vyhre danove podat musis a vyhru riadne zdanit. Vyhra bola v r.2012,ze?
ja by som sa chcela spýtať čo všetko potrebujem k daňovému ak som robila do septrembra 2012 a odvtedy som na úrade práce?
Ahojte vedel by mi niekto poradit ci si moze zivnostnik znizit dan na zaklade toho ze zaplati l studentom na zaklade zmluvy o dielo alebo inej zmluvy a do akej vysky prijmu Kde najdem takuto zmluvu a ci sa to da uplatnit v DP za rok 2012. Ake povinnosti ma student ci si musi podat DP popripade nejake odvody do Zdravotnej poistovne ci mal zaplatit....? Dakujem
@januliks to je veľmi všeobecná otázka... jednorazový príjem do 500 e ročne, nemusí nikto priznať vo svojom DP ...
čo sa týka študentov .. tak napr. ak by to bola mandátna zmluva .. tak sa z nej platia dane i odvody do ZP potom .
Ak ovšem celkový príjem študenta za dohody, prácu + mandátnu zmluvu nepresiahne sumu 1822,37 eur za rok 2012 vtedy nie je povinný podávať DP .. a nezaplatí dan a odvody z mandátnej zmluvy.
dobrý den chcem sa spýtat manžel je živnostník ja na rodičovskej a vypočítali nám z danovhé priznania že by nám mali vrátit 180 eur preplatok plus danový bonus,neviete či nám to vrátia,ked má manžel dlh na odvodoch?dakujem

@zalka inak, myslim, ze protistrane prebranie penazi podpisal, akurat nema kopiu toho dokladu