Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
ahojte prosím vás budem musieat alebo sa mi oplatí podat danové buduci rok?od1.1.-07-01.2013 som bola na dohodu zamestnaná ale stále som poberala rodičovský až do 15.04.2013 potom som bola na neplatenej predlženej.od 1.9. som bola na urade práce a od 1.10. do 28.10.zamestnaná normálne na zmluvu,ale aj som bola počas práce na pn,očr,a od 29.10.pn trvá,čo mám spravit?alebo manžel si má ma dat do danového je živnostník,mohli by nám niečo vrátit?
@dadika2504 skus 🙂
ahojte baby, prosím Vás, dá sa DNP dať do nákladov (ak som živnostníčka)? ďakujem Vám za odpovede
@majusqa77 moj mm prisiel z roboty s tym,zevraj si uz nebude moct upaltnit narok na odpocet za mna (manzelku)..som cely rok 2013 na rod.dovolenke.do prace nastupujem v marci 2014....zeto niekto spominal u nich v robote,attak sa bol opytat aj na financnom odd. a ze je to tak. viete niekto o tom viac? dakujem
@zalka tu su podmienky 🙂 - a to druhe, ze do zaniku naroku na rodicovsky prispevok mi pride, ze sa tam rata len platena materska...
žije s manželkou/manželom v spoločnej domácnosti
ak sa manželka/manžel v zdaňovacom období starala o vyživované dieťa ( do zániku nároku na rodičovský príspevok) alebo
ak manželka /manžel poberala peňažný príspevok na opatrovanie alebo
bola zaradená do evidencie uchádzať o zamestnanie alebo
sa manželka/manžel považuje za občana so zdravotným postihnutím alebo
sa manželka/manžel považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím
@kuzelna mi to pride, ze sa mzdarke s tym nechce "hrat".. ..podla mna na to narok ma. ak by mu to nechceli spravit, nech si vyziada podklady a spravi danove priznanie sam (ale pozor, do 31.3.)
@majusqa77 ja som nasla toto.....POZOR: Daňovník si môže po skončení zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka) uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku vo výške 1/12 za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splnené všetky podmienky na jej uplatnenie. V roku 2013 si môže uplatniť najviac sumu 3 735,94 €. Od 1.1.2013 sa okrem podmienky spoločnej domácnosti s daňovníkom a uzatvorenia manželstva vyžaduje aj splnenie jednej z ďalších štyroch podmienok (manželka sa v príslušnom zdaňovacom období starala o dieťa do troch, resp. šiestich rokov veku dieťaťa, alebo poberala príspevok na opatrovanie, alebo je evidovaná ako uchádzač o zamestnanie na úrade práce alebo sa považuje za občana so zdravotným postihnutím, resp. ŤZP).
tak podla tohto ma narok na to,nie?
Ahojte, viete mi poradiť?od januára do apríla som bola na MD (400 eur mesačne), odvtedy som na RD, ale v septembri som začala pracovať na polovičný pracovný úväzok, na zmluvu (320 eur mesačne). Bude si ma môj manžel môcť "odpísať"? resp., vrátia mu yza mňa nejaké peniaze? Ďakujem veľmi pekne
Môže si znížiť základ dane o rozdiel medzi 3735,94 a tvojim príjmom (za príjem sa považuje aj materská). Uvedené platí za predpokladu, že manžel neplatí tzv.milionársku daň, v opačnom prípade je postup výpočtu iný.
Ahojte - rok 2013 som strávila na RD, moj príjem bol iba rodičovský 199,60E mesačne ročne to je 2395,20. Zaujímalo by ma či si manžel može na mňa uplatniť celých 3735,94 alebo už len ten rozdiel 1340 E DAKUJEM
@bednarikova uplatňuje si celú NCZD, nakoľko RP nie je tvojím príjmom ... tvojím príjmom by bola materská, nemocenská, plat z práce...
toto som potrebovala vediet .... nebola som si ista....
ahojte, je tu niekto, kto by vedel poradiť ohľadom daňového priznania živnostníka?
ide o kolegyninho manžela. chcel by vedieť, že keď paušálom 40% neprekročí tých 5040 €, či si môže odrátať ako náklad daň zaplatenú v roku 2013 za rok 2012?
aha, takže to je v paušálnych výdavkoch. ja som sa ešte nestretla s daňovým tykajúcim sa živnostníkov, takže nemám s tým skúsenosti. Ďakujem pekne za objasnenie 🙂
Prosím o radu,od apríla 2013 som na materskej dovtedy som bola zamestnaná.ako mám tento rok podávať daň.priznanie?odteraz to za mňa robil zamestnavatel,tak neviem čo tentokrát.ďakujem za rady.

Je tu nejaká účtovníčka, ktorá podáva všetko na dú elektronicky 😒 Rada by som sa na niečo opýtala 😉