Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@angua27 Ahoj. Ešte je skoro, ale prosím o info 🙂 Mám u seba maminku ZŤP, budem jej robiť opatrovateľku cez agenúru - mňa zamestnajú ako opatrovateľku a ju zaevidujú ako opatrovanú (klasický oparovateľský príspevok z rôznych dôvodov brať nemôžeme). Táto služba sa platí tak, že maminke siahnu na dôchodok - nechajú jej živoné minimum a ostatné jej bude zaplatená tá služba... Jej dôchodok však nie je dostatočne vysoký, a tak budú vyzývať jej manžela, aby uhradil doplatok - bude to okolo 100 Eur. Moja otázka znie: môže si jej manžel o sumu ktorú zaplatí agentúre za opatrovanie svojej manželky ponížiť základ dane? Ak áno, čo k tomu potrebuje? Bude stačiť výpis z účtu? Teda ako doklad, keby prišla kontrola..
@tatolu, ahoj. priznám sa, že sa takýmto prípadom som sa ešte nestretla. keď na to však idem logicky z pohľadu daní, tak myslím, že manžel si o náklady na opatrovateľku daňový základ ponížiť nemôže. môže si však uplatniť nezdaniteľnú položku o manželku, to by mu mohlo vcelku dosť znížiť základ dane. zajtra sa pozriem, či sa do príjmov manželky započítava invalidný dôchodok, alebo nie.
poprípade sa skúste informovať priamo na daňovom úrade.
@angua27 maminka nemá invalidný, ona má klasický dôchodok, až na dôchodku sa stala invalidkou, dostáva príspevok na ošatné a benzín (dôchodok a príspevky a do príjmu isto neberú) ... a môže si uplatniť nezdaniteľnú položku na manželku aj keď nemajú spoločnú domácnosť? Oni bývajú oddelene aj na papieri aj v skutočnosti...
Ja viem, že sme veľmi ťažký prípad... OK. skúsim si zavolať na tú poradňu. Kdesi by som mala mať ešte číslo... Ďakujem za ochotu a prajem pekný deň 🙂
Dobrý deň.Vie mi niekto poradit ako mám postupovať,ked mi zdravotná poisťovňa poslala list v ktorom mám podať riadné ročné zúčtovanie za roky 2006-2010? Ako mám postupovať vôbec v tom neviem chodiť.Ďakujem
ahojte viete mi prosím poradit ako zistim ked som zarobila 8000 eur za rok počas materskej ako poistovačka ako si vyratam kolko zaplatím dane?Odvody som žiadne neodvadzala kedže som na materkej tak mi prosím napíšte ako vyrata postup .Dakujem
ahoj baby potrebovala by som poradit ked sa bude podávat buduci rok danové mám podat aj aj,a ako mi to vyjde?takže tento od 1.12.2012 do 7.1.2013 som bola brigádne ale zároven aj poberela rodičovský príspekov až do 15.4.2013 ked mala malá tri roky,potom som bola na neplatenej rodičovskej a potom od 1.9.2013 na urade práce a od 1.10. zamestnaná len som od 9.10. musela ist na pn až do 20.10.a potom očr od 21.10.do 27.10.a dalej teda do konca roka by som mala pracovat,ako by som mala postupovat?a manžel je živnostník a máme dve deti,aj on si može niečo uplatnit,dakujem
@oliinka zalezi od vysky prijmu a odvedenej dane. teoreticky by sa ti vsetka zaplatena dan mohla vratit (ak nemas nadpriemerny prijem). a ano, moze ti spravit danove, ak mu dodas vsetky podklady (potvrdenie o zdanitelnej mzde z brigady, evidencia o rodicaku a z uradu prace. ale to by bolo najlepsie sa spytat priamo vasej mzdarky co bude pozadovat

@ester1603 no my tiež stále čakáme, na daňovom sme sa neboli pýtať, tak snáď zajtra to už nabehne na účty